Depresia a nárok na invalidný dôchodok
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako je to teraz s invalid. dôchodkom? Liečim sa depresie už cca 10 rokov ambulantne. Pred troma rokmi som bola hospitalizovaná aj. Na PN som bola 2x raz polroka a raz 2 mesiace. Teraz ale AD neberiem už asi 2,5 roka. Beriem len benzodiaz. a lieky na spanie. Ale poslednou dobou sa mi stav zhoršil. Závisí to vždy od vonkajších okolností a situácií ktoré sa dejú a neviem ich ovplyvniť. U lekárky som bola cca pred mesiacom a povedala, že ak problémy budú pretrvávať znova mi predpíše AD. Tie som však užívala roky a viaceré typy a nemám pocit, že by mi pomohli. Znova sa cítim tak zle, že zvažujem hospitalizáciu - tá mi pomohla načas. Mala by som v tejto mojej situácií nárok na ID? (polovičný, či celý)? Ako sa vypočítava jeho výška? A v prípade napr. polovičného ID by som mohla popri ňom pracovať ? Napr. na polovičný úväzok? Na celý asi nie. Ale ak by išlo o psychicky nenáročnú prácu, ktorá je málo platená. Lebo mám prácu, ktorá ma psychicky veľmi vyčerpáva a cítim, že nezvládam už. Či mi je súdené trápiť sa ďalej. Žijem v oblasti, kde je problém s prácou. O zvládaní domácnosti, výchovy ani nehovorím. Niekedy cez víkend dokážem len spať. Ďakujem.
nic v zlom (presla som si tym a teda viem o com hovorim) ale co tak skusit nieco ine ako sa spoliehat na antidepresiva ? co tak sa zaradit do zivota a prezit ho kvalitne ? ono je to pohodlne byt doma a brat dochodok ale zivot je len jeden .. treba bojovat ako sa da a nevzdavat sa. to co povedia dr nie je vsetko snaha musi zacinat u teba ...
@lucia851 No, ja som sa nemohla tri dni ani na posteli pohnúť, nie to ísť na wc-cko, ale nešla som k lekárovi, som ja taká blbá.
@sunny8 Prepáč, ale nie je depresia ako depresia. Ja okrem iného robím s týmito ľuďmi a ak vieš pochopiť, čo je to, ak ťa depresia tak zlomí, že nedokážeš vstať z postele...nie, že nechceš, ale nedokážeš....to nie je otázka chcenia a pevnej vôle. To je fakt a diagnoza. Odreže ťa od reality, znehybní ťa, ochromí ťa, nevieš čí si. Roky praxe, denne pred očami. Žiaľ ľudia často majú skreslené dojmy, aj moji rodiačia. Veď vraj ak človek chce.....celé zle. Treba študovať hlbšie túto problematiku, Aj vidím často príbuzných....och joj, skreslené majú predstavy a veľmi
Môžeš mať hraničnú poruchu osobnosti, keď ideš do amokov a skratových správaní.Treba ísť do nemocnice a nech Ťa nastavia na lieky.Antidepresiva, antipsychotika je milión liekov.Kto je v depresii málokedy je výbušný.Tak či tak tie AD si mala brat, ak Ti nevyhovuje lekár, psychológ, nemocnica je ich vela inych.Co Ti je trápne v takom veku marodiť s chrbticou?prečo máš taký postoj?Terapie na zvládanie stresových situácii, na ventil behať večer okolo domu, cvičiť v izbe.Neviem prečo si pol roka po nemocnici vysada lieky.V tomto prípade Ti ID tak ľahko nedajú.Ak by to tak bolo psychiatricka by Ti to dávno navrhla.
V depresii pre niečo si ....ma to nejaký dôvod každý jeden človek, ktorý má depresiu sa nevie s niečím zmieriť, pochopiť, zabudnúť, partner mu robí zle, prišiel o dieťa, rodiča.Nevidi východisko a tak sa trápi.Alebo sú ľudia, ktorí sa ľutujú a chcú byť chorí dostali lieky a všetci sa o mňa starajte majú z tej choroby osoh
Robím túto prácu a sama ňou trpím, ako to riešiť. Syndrom vyhorenia?
Tak, keď všetko vieš prečo sa neliečis??????aký to má dôvod, aby si niekomu ukázala aká si silná, ako Ti ublížil.Ten čo má depresie má veľký rešpekt, aby znova do toho nespadol, tak nerozumiem tvojmu konaniu vysadiť lieky a stať sa závislou na benzod, ak by si mala skutočnú depresiu benzaky Ti nepomôžu.Daj sa zdiagnostikovat a liec sa.Vsade omielas tvoju ťažkú prácu a obetu už si desiatky anonymných diskusii založila.Zaujima Ta ako to vplýva na blízku rodinu?
@luccija Podľa tvojich slov, kto je v depresií, málokedy je výbusný???? Čiže ja potom nie som v depresií? psych. ma lieči ako keby na depresiu. Ale ja som impulzívna,ukľudním sa, ak urobím rozruch, kričím a poviem si svoju pravdu. Ukľudní ma len ak sa vykričím. Čo mám za poruchu? Lebo mám pocit, že ma správne za 10 r. nikto nediagnistioval.
Na to máš odborníkov a svoje svedomie vnútro ty vieš čo Ťa vôbec tesi.Lenze sa mi zdá, že ty sama nevieš vždy je to niečo iné.
@luccija Mne vysadila liečbu lekárka, nie ja
Ja by som sa rada liečila,aby mi to pomoho, len nevedia ako. Doteraz za roky mi nenašli liečbu.
Tvrdia, že to môže byť taká povaha.
z vlastnej skusenosti ti neporadim, no mam kamarata, co si tymto vsetkym presiel a stale sa lieci. nad ID ale nikdy neuvazoval, podla mna sa prilis upinas na jen ID, ktory ti nemusia schvalit. ak ta vycerpava praca, mala by si ju zmenit, za kazdu cenu, hladat nieco, co nebude posobit ako spustac depresie. to je asi zaklad- lebo ak ta praca ubija a vycerpava, budes stale v bludnom kruhu.
dalej - ak ti lekar nevie pomoct, konzultuj s inym. treba hladat ine moznosti. kamos dochadzal tiez cez dva okresy, kym nasiel niekoho, kto mu vyhovoval.
a donutit sa - sproblemom ist za lekarom, ak to bnezvladas, nech ta tam dovedie rodina. skratka nechvedia, kedy to potrebujes ...
Tie poruchy sú kombinované.Mozes mať histrionsku poruchu, keď si hysterická a potrebuješ mať pravdu choď kričať do lesa, boxuj do vankusa vybi si zlosť, ale nie na ludoch.Na to máš psychiatricku, aby Ťa zdiagnostikovala.depresivny človek je apaticky, nespí, neje, nevládze vstat nevidí v nicom zmysel.Mozes mať depresiu kombinovanú s niečím.mozno si len fyzický psychický vyčerpaná choď do nemocnice a uvidíš.
@ukulela Ja sa neupínam na Id, to len ma to napadlo. Lebo vídím v okolí, čo majú ID a zdajú sa byť 100x zdravší ako ja. Len ma to napadlo. Ja už to doklepem nejako. Proste svoje som si odžila a počkám si na smrť. Nečakám nič ani od štátu ani od nikoho
A zase dramatizujes😀pozri si hraničnú poruchu
vyhladsj na fb pani klara dynisova ma skupiny ztp kompenzacie. pri id mozes pracovat. je mozne ze nemas spravnu ci uplnu diagnozu. skus sa tam poradit najst naozaj kvalitneho psychiatra a hladaj dalej. napr. v pezinku je teraz nove psychosomaticke oddelenie kde odporucaju byt aspon 3-4mesiace. je mozne ze mas este nieco ine. maniodepresivnu poruchu. hranicnu poruchu osobnostim bipolarnost. rozne veci. zacni chodit aj po ortopedoch a neurologoch. ctcka mrka. rehabky a skus si na dve diagnozy chrbtica plus osychiatricka diagnoza pytat invalodny dochodok. najdi aj denne stacionare v okoli. drzim ti palce.
@luccija Ja mám také, že potrebuje si vybíjať zlosť. Na deťoch, na mužovi - tí sú mi poruke a viním muža za to , kde som skončila. Chcem rozvod, ale on odmieta.
@juliet86 Ďakujem veľmi pekne, konečne niečo konštruktívne. Vyhľadám. To je to, ja nechcem aby niekto niečo za mna riešil. Ale moji najbližší, resp. manžel sa nesnaží nie že ma pochopiť, ale spolunájsť nejakú pomoc, resp. niekoho, kto by ma nasmeroval. To mi je veľmi ľúto. Lebo mna viedli vždy k tomu, pomáhať druhému a mne sa to nedostáva.
Pomôcť si musís sama nečakaj to od muža on má svoje pocity, trapenia .Tvoj muž nemôže za to ako si skončila to ty si to dovolila, ak Ti to nevyhovuje rozved sa a hľadaj svoje šťastie.Ty chces rozvod nie je dôležité čo chce on.Syn ako môže za to, že ty si nešťastná?Ty si nešťastná sama zo seba a vinis druhých.Pozri si aj syndróm obete myslím, že sa to volá.
@luccija Ja chcem docieliť aby sa muž rozviedol so mnou, nie ja s ním. Ako na to?
A prečo spekulujes?Chces rozvod podaj si ho sama.Nehras fér hru.Aky máš na to dôvod?
Tak rob doma scény raz na teba zavolá sanitku a ešte prídeš aj o syna.Vyhras niečo, keď sa rozvedies?
@luccija Ja plánujem aj tak odísť, ale nie rozvod z mojej stany. Chcem ísť na hospit. a potom odísť.
pozri, pokial nezvazujes nejake cirkevne hladisko, tak je uplne jedno, ci ziadost o rozvod poda jeden, alebo druhy manzel. nezalezi na tom vyska vyzivneho, ani nejake dalsie povinnosti/zalezitosti, skratka nic. ked sa chces rozvest a on nie, tak mas jedinu moznost - podat navrh na rozvod a hotovo. naozaj nerozumiem, co chces docielit tym, ze chces, aby ziadost podal iniciativne manzel ... ako si predstavujes dalsie fungovanie? dieta s tebou/s manzelom?
dalej - tie reci o odziti si svojho, o samovrazde, smrti, to nie je vobec dobre, to nie je OK, znamena to len jedno - ze mas zle nastavenu liecbu, ze treba bud zacat intenzivne na tom pracovat, alebo aj zmenit lekara.
@ukulela Pravda, ak by bola dobrá liečba, takéto myšlienky by som nemala mať. Ale brala som AD 8 rokov - asi 4 typy liekov a myšlienky sem-tam som mala také. Tak ja už neviem. Na nervy som z toho
Ale lekárka mi tvrdí stále, že to je aj moja povaha, taka akási deštruktívna. To je síce pravda, máme to v génoch, ale až takto?
To je super riešenie fakt. Tu adi nevies ze samovrazdou problemy nekončia. Budes potom trpiet este viac. Po smrti budeš trpiet tak ze nebudes mat pokoj a ked napriklad skocis pod vlak, tsk to budeš robit stále dookola. Nevojdes do kráľovstva nebezkeho. No to ty nepochopis ak mie si veriaca
Ty sa choď najprv liečiť, lebo toto tvoje zmýšlanie je celé choré. Volaj hneď zajtra psychiatričke. Niekto užíva AD aj celý žiivot a normálne funguje, ale ty máš zle nastavenú liečbu a preto tieto veci čo tu vypisuješ sú choré.
@lucia851 mala som ich nie krátko takže viem o čom to je .. pokus o samovraždu bol tiež .. ad som brala dva mesiace a bolo mi ešte viac odveci ako bez nich .. a navyše už som upadala do závislosti .. veľa urobí snaha zmeniť myslenie .. je to ako s chudnutim nemôžem jesť všetko zaradom v noci sa napchávať hlava nehlava a očakávať že mi hmotnosť bude klesať .. najprv musím niečo urobiť začať zdravo jesť a cvičiť a potom čakať výsledky. A takto je to aj s depresiou .. ak ju chcem porazit musím si to zrovnať v hlave. Povie sa.chemicka nerovnováha .. ok je to pravda ale je to dôsledok zlého myslenia že sa to v mozgu doondie .. ono keď si človek ktorý je zdravý hovorí stále že je chorý reálne na tú chorobu ochoreje .. a už keď sme boli pri strave aj taká strava veľa robí .. napríklad také mäso .. sú to emócie a prežívanie inej duše (to zviera mohlo byť vychované v strese a v prísnych podmienkach a tie pocity a emócie a strachy prijímame s tým mäsom) .. to ovplyvňuje aj naše myslenie. Keď sa najeme do popuku tak sa cítime ťažko a zle však ? Treba obmedziť cukor ktorý spôsobuje nadbytok energie to zasa neschopnosť zaspať a to ponocovanie spôsobuje tryznive myšlienky a rozvíja depresiu. Toto všetko som si študovala keď som hľadala riešenie ako sa z toho dostať. Taktiež nie som odporca meditácie či jogy čo tiež blahodárne prispieva k pohode. Kde nie je snaha nie je ani šanca nijako pomôcť.
Dráha autorka (anonym) .. aj ja som mala na papieri vystavené že trpím depresiami. Oficiálne od psychiatričky. A dostala som sa z toho nakoniec aj tak len ja sama .. takže viem že sa to dá. A 15 rokov depresii plus v tehotenstve sa to ešte zhoršilo .. dva roky mi trvalo odkedy som začala na sebe pracovať kým to prešlo. Ale to sa treba meniť na všetkých úrovniach na telesnej duchovnej i duševnej. Jedno z toho nestačí .. je veľa veci ktoré ovplyvňujú vznik a rozvoj depresie .. keď človek nie je ochotný sám si pomôcť ako to môžu urobiť druhí ? Psychologička je fajn vykecate sa a idete domov. Psychiatrička je dr dá lieky a nebaví sa s vami a takto vam utekajú roky na liekoch .. a toľko obmedzení že až .. ešte ti motivační kouči vedia človeka nasmerovať. Ale chcenie musí ísť zvnútra. Ako mi viete vysvetliť že ľudia vstávajú z vozíkov alebo sa vyliečia z rakoviny? Prečítajte si knihu miluj svoj život od Louise Hay .. tam je všetko vysvetlené .. a ešte nesmiem zabúdať na to že Boh je s nami kdekoľvek ..

Lenze ja mavam silne bolesti ja som pred siestimi rokmi skoncila na opiatoch ako tramal a lieky podobne.ale uz to neuzivam