icon

Depresia a nárok na invalidný dôchodok

2. feb 2020

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako je to teraz s invalid. dôchodkom? Liečim sa depresie už cca 10 rokov ambulantne. Pred troma rokmi som bola hospitalizovaná aj. Na PN som bola 2x raz polroka a raz 2 mesiace. Teraz ale AD neberiem už asi 2,5 roka. Beriem len benzodiaz. a lieky na spanie. Ale poslednou dobou sa mi stav zhoršil. Závisí to vždy od vonkajších okolností a situácií ktoré sa dejú a neviem ich ovplyvniť. U lekárky som bola cca pred mesiacom a povedala, že ak problémy budú pretrvávať znova mi predpíše AD. Tie som však užívala roky a viaceré typy a nemám pocit, že by mi pomohli. Znova sa cítim tak zle, že zvažujem hospitalizáciu - tá mi pomohla načas. Mala by som v tejto mojej situácií nárok na ID? (polovičný, či celý)? Ako sa vypočítava jeho výška? A v prípade napr. polovičného ID by som mohla popri ňom pracovať ? Napr. na polovičný úväzok? Na celý asi nie. Ale ak by išlo o psychicky nenáročnú prácu, ktorá je málo platená. Lebo mám prácu, ktorá ma psychicky veľmi vyčerpáva a cítim, že nezvládam už. Či mi je súdené trápiť sa ďalej. Žijem v oblasti, kde je problém s prácou. O zvládaní domácnosti, výchovy ani nehovorím. Niekedy cez víkend dokážem len spať. Ďakujem.

Strana
z3
autor
4. feb 2020

@sunny8 Toto je veľmi pekne napísané, ďakujem

lucia851
4. feb 2020

@sunny8 niekedy to samo nejde a treba na to lieky,ked nesadnu jedny treba skusit ine.ja som to bez liekov skusala tri mesiace a potom som zas dostala silnu depresiu

autor
4. feb 2020

@lucia851 Ale prečo mne nechcú sadnúť žiadne?

3009
4. feb 2020

Na uzdravenie treba lieky, ale v prvom rade prehodnotiť svoje priority, hodnoty, pracovať na povahe, prijať trochu pokory, empatie a nie robiť všetko len čo ty chceš za každú cenu bez ohľadu na okolie.

lucia851
4. feb 2020

Kolko druhov si uz mala?brala si duloxetin?

eliska13
4. feb 2020

Mala si AD z radu SSRI aj SNRI tie staršie typy?
Máš depresie odkedy si sa vydala si matkou?

ukulela
4. feb 2020

skus hladat ineho lekara, a zmenou prace, ked ta je spustacom ...

autor
4. feb 2020

@lucia851 Brala som asi 4 typy ale duloxetin nie.

slavkasobanska
9. feb 2020

Ahojte , ja sa liečim 11 rokov na ťažké depresie, fobicku poruchu , úzkostná a panicka porucha a nika som na jeseň ns prehodnotený a som stále na 60% na ID , beriem 3 druhý AD, benzace , na spanie , tlak , tep, a bola som tak 2 roky do zadu 4 x hospitalizovaná a na plny má nedali , tam už idu ty čo majú pokusy o samovraždu, bludy, halucinácie,ale zase vymýšľať sk nebudem lebo si niečo ešte privodim, chodím teraz aj na individuálne terapie k psychologovi to mi dosť pomáha .... dufam že budem časom chodiť aj na 4 hidiny do prace to by som chcela , držím všetky palce , na Slovensku má skoro každý hádam depresie na ID sa nespoliehaj to je suma ktorá tá nezachráni ale ak fakt nemôžeš robiť aspoň niečo ,,,

lucia851
9. feb 2020

Ja,mam duloxetin a,je to vyborne ad.Mala by si ho skusit

luccija
10. feb 2020

Treba sa dať hospitalizovať vyskúšať iné lieky, antipsychotika sa tiež dávajú na depresiu, dlhodobá psychoterapia, najťažšie prípady, ktoré nereagujú na liečbu dostávajú elektrosoky možností je veľa.Najdolezitejsia je práca sama na sebe svoje zmýšľanie, túžby, sklamania na to Ti ani najlepší liek nepomoze, keď nebudeš chcieť vykročiť vpred

1andrea111
6. jan 2024

Ahoj autorka, ako sa Ti darí?

motylik333
13. sep 2024

Myslím, že to je hormonálne. Nesúvisí to občas aj s cyklom? Ja som si všimla, že môžu pomôcť vitamíny, napr. kyselina listová, železo, céčko a déčko.

1andrea111
11. okt 2024

Ako si dopadla s ID?

mimi512
29. mar 2025

Ako si dopadla más invalid? Na tieto stavy co odporucali?

Strana
z3