DHEA alebo iné možnosti na zlepšenie AMH
Ahojte kocky, verim, ze tato diskusia sa bude pomaly naplnat. Kedze som prednedavnom obdrzala vysledok z AMH a bol dost nizky 0.38 ug/l 😢 ☹ 😢 zacala som patrat po internete 😉 😉 😉 Dostala som sa na anglicke forum a tam baby maju uz dlhsie roky diskusiu ohladom tejto temy, lebo AMH v USA a UK vysetruju uz dlhsie.
Baby mi doporucili pripravok DHEA (na prirodnej baze), vraj je vela druhov, ale treba hladat tie na prirodnej baze a tak ma zaujima ci nema niekto skusenosti s tymto pripravkom? Samozrejme su tam aj ine preparaty, ale najviac sa spomina prave tento ....
@radina ....ale kdeze...co si pamatam z minuleho roku, tak FSH som mala vysoky a tusim aj testosteron...a okrem toho mi este na hemato zistili nejaku trombofilnu mutaciu a teraz pred mesiacom mi zobrali jeden vajcovod...proste ked sa dari tak sa dari...ked sa pri mojom zrode rozdávali dôvody neplodnosti tusim som sa 20 krat postavila do radu 😀
Ja som ten druhy protokol tiez mala kratky. To som zabudla napisat. Ovela lepsie som ho znasala ako dlhy. Mne sa z 3 tiez pekne vyvijali len dve, dala som si vlozit obe. Teraz som 6 den po vklade a netusim ake mam mat pocity. Skor sa citim cela ako pred menzesom a z toho mam dost depku. Obavam sa presne toho, aby to nedopadlo tiez tak, ze sa im u mna nepaci :(
@mili78 Bozinku, moja , ono fakt ked clovek ide k lekarom, vkuse mu daco zistia ! U nas to bola tiez negativna info za negativnou, plus tento a min. rok bol tiez riadny zaber na psychiku, v rodine niekolko pohrebov .....
MM ma zasa velmi nizky testosteron, ten je aj pricinou toho zleho spg. Zatial pricinu nenasli ,ale ako sa vyjadruju lekari, za vela chorobami je stres.
@radina Tak ako pise mili78. Pozitivne mysliet. My sme tiez mali minuly rok v rodine cely zly a stale som bola v strese zo vsetkeho, aj z prace lebo tam som vobec nepovedala aky mam problem a co si musim riesit.
A tento krat som si zobrala pekne dovolenku a povedala som si, ze sa nejdem stresovat. Ze to este skusime a uvidime. A aj ked 3 su strasne malo, tak ma to predsa len tak potesilo ako uz davno nic. Ale aj z 1 moze motyka vystrelit 🙂
@stella25 Budem drzat palce 😉 , naozaj sa neznervoznuj a radsej ani sem na MK nechod 😀 lebo sa len zbytocne znepokojis. Ja ficim za chvilu do lesa nacerpat energiu a prist na ine myslienky, lebo ked sa zaoberame len tymto, tak ani nevieme ako si tym vnutorne skodime. I ked aj podpora od dievcat tu na MK dokaze dost pomoct 🙂 ale mna to sem tam aj dost vystresuje, ked citam vsetky tie diagnozy 😒 Si na PN?
@radina ...presne ako pises...vzdy najdu nieco nove, uz sa aj bojim ist k lekarovi, lebo viem, ze zase nieco najdu...asi mi nie je sudene byt matkou....mi je do plaču ked tu vidim ako tu niektore riesia potraty, sterilizacie alebo sa boja ci nie su v "tom" .... co by som ja za to dala, keby som bola "v tom"
@stella25 ...presne tak, ak to ma byt, tak bude aj z jedneho embryjka... a ak to nema byt, tak moze byt aj 10 embryjok...takze velmi drzim palce 🙂
@stella25 Urcite ! Su tu predsa aj dievcata , co s velmi nizkym amh otehotneli a prirodzene ! 🙂
ja som si v min. merala jak sialena aj BT a len som bola z toho na nervy. Teraz pred ivf uz necitam skoro vobec ziadne mudre clanky, aby som na to vkuse nemyslela. Snazim sa byt stale niekde vonku, zamestnat mysel niecim pozitivnym 😉
@stella25 Skus mrnkut do temy
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/1-ivf-prid...
Je tam vela milych kociek, co ti poradia. Niektore bud prave stimuluju alebo mali nedavno vklady. Ja od nich cerpam nove poznatky 🙂
Ahoj ... chtěla bych se zeptat maminek z darovanych vajicek - Kdo vse z Vaseho okoli o tom vi? Samozrejme krome manzela 😉 . A planujete to rici Vasemu diteti? Moc dekuji!
@mala_agnes, ahojky🙂 je tu primo tema ohledne darovanych vajicek, myslim, ze mas lepsi se zeptat primo tam🙂
@radina ahoj, pridam trosku aj z mojich skusenosti. Ja mam AMH 0 :(. v 2010 som mala 8 vajicok, z toho 5 sa oplodnilo (1xET, 4xKET), 2011 som mala 3 vajicka a oplodnili sa vsetky (1xET s dvomi, 1xKET). Toto pri dlhom protokole. Dvakrat som otehotnela a skoncilo to v 3mesiaci MA.
Teraz v juli ma caka 3.ivf s kratkym prokolom pri diphereline a menopur a moc moc dufam, ze bude aspon 1, s ktorym to dotiahnem, ved aj jedno staci no nie? 🙂, hlavu hore, pozitivne mysliet, my zeny sme velmi silne a neustale sa prekonavame a ideme dopredu, zivot je krasny a raz sa to podari 😉
@radina dakujem, tiez drzim palce 🙂..praveze ziadny dovod MA nie je, lekari mi povedali, ze je to normalne, ze sa tomu nemam cudovat...proste sa to stava a ze ved to je len dvakrat, ze niektore zeny maju za sebou viac a nakoniec aj tak otehu. Pricina nuloveho AMH sa zistit neda, podla lekarov sa neda ani liecit a proces straty vajicok je nezvratny..nastastie sa toto deje postupne, cize nie ze hned nemas ziadne vajicka, tato hodnota vsak hovori, ze vajicka ubudaju velmi rychlo. Doktor sa ale zacudoval, pretoze pri takejto hodnote AMH byva vysoke FSH a to ze mam celkom OK, mozno trochu zvysene, takze je mozne, ze to AMH si dam vziat proste znovu, lebo vzdy moze byt odchylka. Absolvovala som aj hysteroskopiu a z biopsie sliznice zistili, ze je v poriadku a zodpoveda dnu cyklu, hormonalny profil mam tiez v poriadku, takze aj sam lekar bol prekvapeny, ze co mi to vyslo za hodnotu. Cakala som skor, ze budem vytvarat protilatky voci placente, ovariu aj embryu..to sa liecit da (teda potlacas vlastnu imunitu), ale toto AMH sa neda. Preto musim ist co najskor do IVF-ka, s kratkym protokolom a s maximalnou davkou hormonov, ja uz preventivne budem brat aj Prednison aj si picham fraxiparin (hoci vysledky z hematologie mam tiez v poriadku) na riedenie krvi, lebo lekari sami nevedia ze co uz so mnou 😀 vraj im kazim statistiky 😎.
Takze vysledky mam dobre, aj embrya kvalitne, len nie a nie otehotniet a donosit. co este robit, porad, ako to ty zvladas, co este robis?
@deinad To je fakt zaujimave, ze pri amh tomto mas vcelku ok hormony.tak ja som mala v januari hodnotu 1, v aprili 0,87. To sa zasa ja cudujem, ze taky pokles za taku kratku dobu. Ja to teraz uz zvladam v pohodke ,v zime som viac depkovala, ale teraz ako mame slniecko, mam dobru naladicku , snad to prispeje k uspesnemu ivfku. 🙂 Bojim sa skor kvoli mm spermiam, ze ci budu dostatocne schopne aby sa embrya dobre vyvijali.
Mne sa to znizene amh prejavuje tak ,ze kazdy mesiac asi za posledny rok , co to sledujem, mam vajko resp. folikul len v lavom vajku, pravy vobec nepracuje.....a dost casto mi ani folikul nepukne a spravi sa z neho cysta. Aj teraz v juni kvoli tomu sa to muselo posunut, teraz beriem antikon., ale i tak cyste nezmyzla, takze ju vraj odsaju.
Do ktoreho CARu chodis?
@mala_agnes ahoj,,, nám boli odporučené darované vajíčka,,, s mm sme sa dohodli, že to nikdy nikomu nepovieme,,, nášmu dieťatku neviem, asi podľa situácie,,, môže sa počas života stať všeličo - choroba, úmrtie,,, je to ťažké rozhodnutie...
vďaka Bohu to zatiaľ riešiť nemusíme, podarilo sa nám otehu s mojím vajíčkom - jedným jediným oplodneným zo štyroch,,, ale ak budeme chcieť súrodenca pre nášho drobčeka, je možné, že to budeme musieť riešiť,,,
držím palce
@deinad no skus preluskat temu .par stran dozadu som davala o vitamine D3 ako vplyva na amh najma ked mas fsh ok.. 🙂
dhea je hormon nadobiliciek a baby ho beru teiz pri nizskom amh len ja som sa ho bala brat kvoli nezaiducim ucinkom..on zvysuje amh ale neiem ci nie len chemicky..ale vitamin D3 ked je znizeny koreluje s amh ...teda D3 moze nastartovat zaspate amh... ked nie je fsh zvysene... 🙂
maca je peruanska rastlina a celkovo pomaha na kvalitnejsie vajka a vyzivuje endokrinny system...
aj materska kasicka, propolis a pel je vhodna n akvalitne vajka...
plus sa berie este koenzym q10
a baby pred ivf ale aj tie ktore nejdu beru melatonin 3 mg pred spanim..
vsetko sa ma brat minimalne 3 mesiace aby bol efekt
moj nazor je daj si odmerat vitamin D3 v tele ked ho mas malo..tak treba brat zvysene davky vitaminu D3 ..ja som brala najpr
D3 400 iu po 3 tabletky ale to b olo len 1200 jednotiek
potom ked som to dobrala som si kupila forte a to som brala 800 iu x3 cize 2400 jednotiek
a teraz ma asi jamieson naj D3 a to beriem 1000 iu x 2 2000 jednotiek
do tyzdna to vychadza asi na 14000 jednotiek..co je asi malo
lebo napr. vv usa doporucuju kratkodobo asi 14 tyzdnov tyzdenne brat 50 000 jednotiek ked mas D3 nizske ...cize to vychadza na 50 tabletiek do tyzdna....ale oni maju asi jednorazove davky take vysoke ...my mame tusim najvyssiu 1000 jednotkiek prave od jamieson ...
cize treba dobrat aspon 3 balenie D3 a dat si znova zobrat krv ci to slo hore..ked nie...tak doplnat..norma je do 30 ng ale aspon tych 50 ng by si v tele mala mat..a potom dlhodobejsie brat nizske davky ako napr. 400 jednotiek...
v usa to robia tak ..ze tych 14 az 16 tyzdnov doplnas tych 50 000 jednotiek tyzdenne a potom dlhodobo beries bud 400 alebo 800 jednotiek...denne alebo si zoberies tyzdenne
kedze D3 sa rozpusta v tuku tak malo by ostat v organizme dlhodobejsie ako vitamin rozpustny vo vode ktory vycikas...
odporucam ti teda krvny test na vitamin D3 robi ho endokrinolog, nerfolog a ortoped..najskor ta endokrinologicka a popritom popros nech ti spravia aj stitku a bude 🙂
@radina chodim do Heliosu v MT...aj ja beriem kys. listovu uz velmi dlho a obcas zinok so selenom, B12, teraz aj magnezium a kupila som si macu. Inak to neprehanam s vitaminmi,naco sa zbytocne dopovat...Buduci tyzden by mala prist mrska, tak zacnem stimulovat, ja ani neviem, ako sa to nizke AMH u mna prejavuje, lebo som sa nejak nesledovala a presne ako pises, chce to dobru naladicku a az tak na to nemysliet, raz to urcite pride 🙂
@zibi jeej dakujem krasne za taku vycerpavajucu infosku. Kupila som si zatial macu, tak uvidime, co to spravi. Stitnu zlazu mam podla krvi v poriadku, takze asi to DHEA nemusim brat. Ja teraz velmi nechcem posilnovat imunitu, nakolko si ju budem pri stimulacii znizovat prednisonom. Aj ked to nie je podla vysledkov potrebne, radsej spravim aj budem brat maximum vsetkeho co by mohlo pomoct, aby som si udrzala tehu..tak som sama zvedava, ako to zvladnem, idem teraz do 3.IVF a zacinam zaciatkom jula, ked pride mrska...Som zvedava, kolko bude vajok, ja som mala pri prvom 8 pri druhom len 3. Tak uvidime.ale este raz pekne dakujem, kazda tu ma tolko skusenosti, ze je super sa takto poradit 🙂

Kocky, este ma zaujima, kolko vajicok ste mali po stimulke pri akom amh. Nech viem, s cim mozem pocitat. diky 🙂