icon

Dlhodobé problémy s prehĺtaním a opuchom krku

4. apr 2025

Musím v pondelok navštíviť lekára. Ale už som normálne ustráchaná. Dlhodobejšie riešim problem s prehltanim potravy , veľa krat sa mi stane že dojem chlieb a rychlo musím mat po ruke vodu lebo mi to tam stojí a tlači …
Veľa krat mám ten pocit niečoho tam aj keď nič nejem nepijem. Teraz napríklad ležím a vkuse si obchytávam krk lebo mám pocit akoby bol opuchnuty cely , mám pocit akoby má všetky tie svaly tam tlačili a dusili.
Bola som na sone krku a aj štítnej žľazy a aj na gastroskopii , takze v krku vraj nič nemám .. tak ja neviem či sono by niečo ukázalo , ale je to strašne takto fungovať každý deň v strachu že je môj posledný … pre mna obmedzujúce lebo sa bojim aj ísť kdesi ďalej od domu mimo ľudí koli tomu

Strana
z2
morusha
4. apr 2025

Na orl si bola? Mohli by to byť aj mandľové kamene🤔

ladybarbora
4. apr 2025

Pri alergickej reakcii tiez napuchne hrdlo...

keksik83
4. apr 2025

Ak bolo gastro aj štítna žľaza v poriadku, môže to byť alergického pôvodu alebo psychika. Dnes to má veľa ľudí.

zmrzlinka8
4. apr 2025

@keksik83 alebo aj autoimunitné ochorenie nejaké

keksik83
4. apr 2025

@zmrzlinka8 alergia je autoimunitné ochorenie

majamat
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka8
4. apr 2025

@keksik83
Alergie a autoimunitní onemocnění – jak se liší a co mají společného?

Autoimunitní onemocnění je onemocnění, při kterém imunitní systém napadá buňky vlastního těla. Jeho podstatou je tedy patologická obranná reakce vyvolaná vnitřním antigenem, tzv. autoantigenem, molekulou běžně se vyskytující v těle člověka. Mezi tato onemocnění patří i lupénka. Naproti tomu alergie je definována jako přemrštěná imunitní reakce vyvolaná zevním antigenem, tzv. alergenem, látkou pocházející z okolního prostředí.

V obou případech se tedy jedná o nepřiměřenou obrannou reakci organismu na podnět (vnitřní či vnější), což má za následek poškození tkání či orgánů a tím i jejich funkce. V případě alergií vede odstranění vyvolávajícího antigenu obvykle k vymizení klinických projevů. Vzhledem k tomu, že eliminovat z těla autoantigen nelze, mají autoimunitní choroby chronický, postupně se zhoršující charakter. Do chronicity mohou však přejít i alergická onemocnění a v určitých případech mohou být předstupněm onemocnění autoimunitního.

majamat
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka8
4. apr 2025

@majamat sú aj iné ešte autoimunitné

majamat
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka8
4. apr 2025

@majamat môžu sa prejaviť opuchmi po celom tele hocikde. vlastná skúsenosť

majamat
Autor odpoveď zmazal
keksik83
4. apr 2025

@majamat alergia je druh autoimunitneho ochorenia. ako dlhoročný alergik, ktorý je sledovaný v imunológa, viem o alergii dá sa povedať takmer všetko. navyše, moj muž je lekár, v rodine ich mame ešte ďalších šesť.

zmrzlinka8
4. apr 2025

@majamat u mňa nevidel. jemný opuch nie je vidno, ale človek cíti. ale nie som lekár

majamat
Autor odpoveď zmazal
keksik83
4. apr 2025

@zmrzlinka8 ďalšie autoimunitné ochorenia? je ich veľa. z tych najkomplikovanejsich, ktoré môžu napadnúť hociktorý orgán, spomeniem sjogrenov syndrom. tiež artritída, systémový lupus, ochorenia štítnej žľazy.

keksik83
4. apr 2025

@majamat 😄😄😄 ok, modry koník je zasa múdrejší ako veda a odborníci.

majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
maminkadeticiek
4. apr 2025

Stitna zlaza.

zmrzlinka8
4. apr 2025

@keksik83 kto má viac lekárov v rodine, má väčšiu pravdu? ja mám myslím troch🙂 počíta sa aj vzdialená rodina? tak to bude viac😀 🙃
ja som tiež dlhoročný alergik a mám aj autoimunitné ochorenia, preto som si dovolila tu napísať

majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
keksik83
4. apr 2025

Uzavriem to tu. Poradila som aj z vlastnej skúsenosti, pred rokom som riešila podobný problém. Vyšetrené som mala úplne všetko: RTG, sono, gastro, ezofagograf, ORL, neurológ ma poslal na MRI hlavy. Napokon môj problém vyriešil imunológ - bolo to z alergie.

majamat
Autor odpoveď zmazal
autor
4. apr 2025

@zmrzlinka8 a kde si mala opuch ty ? Z čoho prosím ta ? Keď ti to nevidel lekar.

zmrzlinka8
4. apr 2025

v hrdle a zadná časť jazyka. vtedy si nikto nebol istý diagnózou, nasadili kortikoidy. po čase sa diagnostikovali nejaké autoimunitne ochorenia

zmrzlinka8
4. apr 2025

napíš mi súkromnú správu

jakubrianka
4. apr 2025

Autorka, tvoj problém sa odborne nazýva dysfágia. O príčinách sa dočítaš veľa pod týmto kľúčovým názvom napr. aj tu:

https://www.csgh.info/cs/clanek/zriedkava-prici...

bibina32
5. apr 2025

Psychika

Strana
z2