DNA - príznaky a liečba
Dobry večer. Mojmu ocinovi diagnostikovali pred 3mesicmi DNU. Problem mal uz par rokov ale neriesil to. Ide hlavne o jeho nohu. Ta ho uz boli par rokov v urcitych inervaloch aj mu opuchne riadne v clenkovej casti. Ma aj horucku a krive vtedy. Teraz ma dietu a dostava lieky. A noha mu zase opuchla aj ho boli. Doktor ho poslal este ma sono obliciek ze to moze dako spolu suvisiet. Je tu niekto kto ma DNU ? Alebo jeho blizky . Chcela by som vediet ake vysetrenia sa absolvuju pri tejto chorobe a ako zabranit vzniku zachvatu. Dakujem
Kyselina močová - odber krvi
@joesvk ano bol pouceny ma upravenu stravu jedava iba to co ma praveze ani nic nezjedol ani nepil alkohol ani pivo. Uz 2tyzdne ma opuch clenka ale nema to cervene len koza je napnuta a ked chodi ho to boli kriva . Aj injekcie dostal ale nic nepomaha. Ja by som len chcela vediet ci treba ist na interne alebo staci obvodny lekar? Lebo jemu ta noha opucha uz par rokov tak kazde 2 mesiace. Ine miesta mu neopuchaju iba ho bolia sem tam kosti na rukach ale bez opuchu.

Ak je kyselina močová zvýšená a máš kliniku-teda zachvatová bolesť najčastejšie kĺbov nôh/môže byť aj napr. kolien/, ktorá vzniká najčastejšie nad ránom. Tak je to DNA.
Predísť záchvatu sa dá najlepšie úpravou stravy. Ak vznikne zápal, treba porozmýšľať, čo deň predtým jedol alebo pil a vylúčiť to z jedálnička...
Najčastejšie sú to vývary, pivo a alkohol, strukovinové jedlá atď.. Určite bol poučený o strave, ale najlepšie sám zistí, čo je pre ňho spúšťač záchvatu.