Dospelé dieťa s diagnózou SM
Ahojte, má prosím niekto dieťa - dospelé s diagnózou SM? Môj syn bol diagnostikovaný pred dvoma týždňami. Má 20r. Čo to znamená? Ako ďalej? Bude to na invaliditu? Nemá odpracovaný ani rok. Bude môcť ešte normálne fungovať, pracovať, športovať? On to momentálne vôbec nerieši, neuvedomuje si diagnózu ( neviem, či to odmieta alebo si neuvedomuje vážnosť) a ide na pokraj svojich síl a potom skolabuje. Budem rada za anonymné zdieľanie skúseností. Ďakujem.
Zalezi na forme. Nemusí byť agresívna. Mame v rodine. Raz za pol roka vyšetrenia a infúzie liečba. Treba sa pýtať lekára.
@anonym_autor ako fungoval doteraz? Studuje? Ma aj nejake vyraznejsie obmedzenia? Chapem tvoje obavy, je to tvoje dieta, no dovol mu zit tak ako chce. Nechaj ho spracovat to jeho sposobom. Mozes mu poradit, povedat, ze si tu pre neho ked bude potrebovat, no nerob z neho hned invalida. Aj ty sama to potrebujes spracovat, kludne vyhladaj aj pomoc napr. u psychologa
@ivca82 momentálne je v nemocnici, nastavujú ho na liečbu. Posledný rok a pol bol ako na hojdačke. Mysleli sme si, že mnoho z tých príznakov má, lebo sa preťažuje a záchranka bola u nás pravidelne. Ale pred mesiacom už bolo asi jasné, o čo ide, MR a lumbálka to potvrdili. Prepína sa... a potrebujem aby si uvedomil, že teraz musí fungovať inak, počúvať svoje telo a neprepínať sa zbytočne. Je mladý, nechce si pripustiť...
@anonym_autor ahoj, záleží od toho ako bude agresívna forma.
Manžel má SM roky , od 17rokov , dnes má stredný vek ,
Celý život pracoval , pracuje aj dnes.
Žiadnu invaliditu ešte neriešil, nie je prečo
Máme plnohodnotný život vo všetkých smeroch,
Držím palce , nech to je minimálne ako u nás 🙏
@ivca82 momentálne je v nemocnici, nastavujú ho na liečbu. Posledný rok a pol bol ako na hojdačke. Mysleli sme si, že mnoho z tých príznakov má, lebo sa preťažuje a záchranka bola u nás pravidelne. Ale pred mesiacom už bolo asi jasné, o čo ide, MR a lumbálka to potvrdili. Prepína sa... a potrebujem aby si uvedomil, že teraz musí fungovať inak, počúvať svoje telo a neprepínať sa zbytočne. Je mladý, nechce si pripustiť...
@anonym_autor teraz je asi ma solumedrole v nemocnici, v podstate zastavia/preliecia atak, potom pojde do SM centra a az potom sa vyberie liecba na SM.
Ak ti mozem poradit, netlac na neho, nevycitaj mu to, ze na seba "nedbal". Proste jeho imunite preplo. Sam to bude mat tazke spracovat to. Pravdaze bude musiet trochu zvolnit, pocuvat svoje telo, no zivot mu neskocil. Ja osobne by som odporucala kazdemu novemu SMkarovi navstivit psychologa, no na silu to nejde. Klucove su psychika, pohyb, strava a spolupraca s lekarom.
@anonym_autor skus si neco precit aj tu: https://www.spolumozeme.sk/
https://www.szsm.sk/
My toho máme dosť. Okrem teraz SM, má Aspergera, ADHD, tetaniu, hypertenziu, tachykardiu. Idem sa zdravo stravuje a cvičí. Neviem ho stopnúť, lebo nepočúva ani svoje telo, ani mňa...
Poznala som jedno dievča, SM dostala po chrípke, tiež v 20. rokoch, veľmi agresívna forma, po pár rokoch ostala na vozíčku, k tomu inkotencia, dožila sa myslím 34-35 rokov 🙁
My toho máme dosť. Okrem teraz SM, má Aspergera, ADHD, tetaniu, hypertenziu, tachykardiu. Idem sa zdravo stravuje a cvičí. Neviem ho stopnúť, lebo nepočúva ani svoje telo, ani mňa...
@anonym_autor AS si neuvedomujú vážnosť situácie hneď, ono mu to príde neskôr. Nenavstevuje psychologickú, že by začali debatu o vážnosti choroby?
@anonym_autor AS si neuvedomujú vážnosť situácie hneď, ono mu to príde neskôr. Nenavstevuje psychologickú, že by začali debatu o vážnosti choroby?
@danielahamar zatiaľ nie, nenavštevoval. Uvidíme časom. On je typ, že si nič nepripúšťa našťastie, ani choroby. Tak na jednej strane je to fajn, na druhej strane to prepískne často a potom je na tom zle.
@danielahamar zatiaľ nie, nenavštevoval. Uvidíme časom. On je typ, že si nič nepripúšťa našťastie, ani choroby. Tak na jednej strane je to fajn, na druhej strane to prepískne často a potom je na tom zle.
@anonym_autor lenže toto nie je typ choroby, boli ma zub. Takže nejaký spôsob musíte nájsť, aby to pochopil čím skôr. Nikto od neho nechce, aby ostal doma, ale proste aby vedel, čo ho čaká

@anonym_autor ako fungoval doteraz? Studuje? Ma aj nejake vyraznejsie obmedzenia? Chapem tvoje obavy, je to tvoje dieta, no dovol mu zit tak ako chce. Nechaj ho spracovat to jeho sposobom. Mozes mu poradit, povedat, ze si tu pre neho ked bude potrebovat, no nerob z neho hned invalida. Aj ty sama to potrebujes spracovat, kludne vyhladaj aj pomoc napr. u psychologa