icon

Dôvera k zubnému lekárovi.

janne318
8. sep 2019

Ahojte. Rada by som sa Vás opýtala na názor a na to, ako by ste postupovali v istej situácii:
Pred pár dňami som kvôli bolesti zuba absolvola stomatologické ošetrenie u nového zubára, keďže môj dlhoročný zmluvný stomatológ ukončil svoju prax. Problém je však v tom, že charakter môjho povolania obnáša isté špecifiká. Okrem nutnosti celkového top zdravotného stavu, sú to aj pomerne prísne kritériá a vysoké nároky na stomatologické zákroky. Hneď po prehliadke chrupu a diagnostike problému som preto zubára informovala o mojom povolaní a tiež o tom, že v súvisloti s výkonom profesie absolvujem pravidelné a veľmi prísne lekárske prehliadky - vrátane dentálnej. Povedala som mu, čo na takej prehliadke posudzujúci stomatológ kontroluje, čo by mohol byť problém a čo sa netoleruje. Z jeho vyjaveného pohľadu a reakcie, cit.: "To fakt? A to prečo?" som usúdila, že doposiaľ pecienta obdobného druhu nemal, a očividne netušil, o čom hovorím. Inak je to naozaj veľmi príjemný, milý, citlivý a precízny zubný lekár, no táto jeho reakcia ma trocha zaskočila. Zub mi ošetril zatiaľ len dočasne, po doliečení zápalu by mi ho mal dokončiť. Jeho doterajšia práca je skvelá, po odznení lokálnej anestézy som ani nevedela, že mám v puse nejaký boľavý zub. Napriek tomu mám však obavy, či postup ďalšej liečby zvolí správne a či to fakt bude o.k. (hoci sľúbil, že do mojej ďalšej návštevy si problematiku naštuduje). Čo by ste robili Vy? Ostali by ste v jeho starostlivosti, alebo by ste hľadali iného zubára?

lula313
8. sep 2019

Ja mám zubarku, ktorá si na poistovni vykazuje navyse úkony, ktoré ani nerobila, vŕta mi podľa mna zdrave zuby(v deň plombovania ani nevie, kde mám kaz, musí jej to diktovať sestrička zo záznamu z preventívnej prehliadky), dentálnu hygienu robi 5 minut na prvých 8 zuboch za 80eur. Snáď som tá presvedcila, že nemas riskovat a hľadať si noveho zubara🤪

moonlight1210
9. sep 2019

@janne318 a spytat sa kolegov ku komu oni chodia? Asi maju vychytanych takych stomatologov, ktori vedia, o co ide a co a ako robit.
A skusit ich kontaktovat. Snad ta niektory vezme za pacientku.

Neviem, ci v tvojom povolani je toto info, co si kazdy prisne strazi a vyvazuje sa zlatom. 🙂

Alebo nema spolocnost, pre ktoru robis, zmluvnych lekarov? Trebars tych, co vam robia kontroly. Neporadil by ti niektory z nich takeho kolegu z oboru, co by splnal kriteria?

Alebo este jedna moznost - tvoj byvaly stomatolog by ti nevedel poradit kto z jeho kolegov by splnil kriteria, ktore vedel pre teba splnit on?

miadi
9. sep 2019

Ty si kozmonautka? 007? Sorry ze si robim srandu asi som blba ako ten zubar vyjavena 😃koli jeho reakcii chces menit zubara hoci inak si snim spokojna? Ak si 007 tak ho teraz musis najprv zabit a potom hladat noveho zubara.

monikatopolcany
9. sep 2019

@janne318 ak je naozaj taký dobrý ako píšeš, najprv by som mu dala šancu.. nájsť skutočne dobrého lekára je pomaly zázrak a to, že ty si špecifický pacient neznamená, že ho máš hneď vymeniť. Tiež som niečo takéto ešte nepočula.. takže nech si naštuduje a potom uvidíš.. zmeniť ho môžeš aj potom

evinkakub
9. sep 2019

@miadi staci ak je letuska... a nemusi byt ani kozmonautka, ani 007

maciatkolulu
Autor odpoveď zmazal
janne318
autor
9. sep 2019

Ďakujem dievčatá za názor, tiež som bola viac-menej naklonená myšlienke dať mu šancu. A napokon si aj vážim jeho spontánnosť, úprimnosť a snahu. Určite je to lepší prístup, než keby sa navonok tváril múdro, no v skutočnosti by problematiku vôbec nepoznal a ani by nemal záujem sa s ňou oboznámiť.
@moonlight1210 rozmýšľaš múdro a logicky, ibaže cca 70% mojich kolegov sú belgičania a teda zubárov majú v Belgicku. Jednak z hľadiska finančnej náročnosti stomatologických služieb a jednak kvôli jazykovej bariére to nie je v mojom prípade zrovna tá najlepšia voľba. Hoci francúzsky rozumiem a komunikujem na bežnej hovorovej úrovni, určite by som si nedovolila prejednávať vo francúzštine nejakú odbornú (a už vôbec nie medicínsku) problematiku. No a zvyšných cca 30% sú cudzinci všetkých možných národností okrem slovákov. Naša spoločnosť má zmluvných len všeobecných lekárov a internistov. A posudkového lekára by som na Slovensku našla len v Košiciach. Alebo potom v Prahe alebo vo Viedni.
@miadi vidím, že sršíš sarkastickým humorom. Tesne vedľa. Na rozdiel od kozmonautov sa ja vyskytujem podstatne nižšie - len na hranici stratosféry. A asi budeš prekvapená, ale rovnaké zdravotné nároky ako na kozmonautov, sú kladené aj na dopravných pilotov (a tiež vojenských samozrejme). A to hovorím bez akejkoľvek irónie. Rovnako ako kozmonaut, aj ja ako dopravná pilotka musím každoročne prechádzať zdravotkou kategórie "Medical I. class". Tá trvá celkovo 3 dni a na Slovensku ju robí len Letecká vojenská nemocnica v Košiciach - pričom len v zubárskom kresle trávim tak asi 40 minút. Zubné výplne môžem mať len živicové a bez akýchkoľvek dutiniek. Amalgánové by hluková frekvencia prúdových motorov rozvibrovala, čo by dosť bolelo. Keramické zas praskajú. Dutinky vo výplniach spôsobujú bolesti pri zmene tlaku vzduchu. O nárokoch na zubné čapy, chirurgické zákroky, atď. sa ďalej rozpisovať nebudem, lebo to by asi tento príspevok nemal konca.
@evinkakub tak veru, pravdu máš, i keď letuškám stačí Medical II. class. Tiež prísne, avšak nie až tak, ako zdravotka 1. triedy.

evinkakub
9. sep 2019

@janne318 ja som mala najprv rozpisany koment o pilotkach, ale potom som si uvedomila, ze som za svoj zivot stretla len jednu,a to lietam celkom casto,, tak som skoncila u letusiek 🙂
drzim palce

simca06022011
9. sep 2019

Ja by som mu dala sancu, asi o tom este nikdy nepocul a mohol byt aj prekvapeny z profesie, asi mu tam vela pilotov nechodi do kresla 🙂) preto sa divil. Celkovo najst dobreho zubara teraz a takeho co vezme paciantov je problem :(
PS: Ved aj tu to pozna malo kto 🙂) a MK vie vsetko.

miadi
9. sep 2019

@janne318 nie vobec si ma neohurila typovala som pilotka . Moj brat chcel ist na letecku skolu viem presne ake zdravotne podmienky tam su. Ale nemusis sa brat tak vazne. Si anonymne na fore kludne si mohla napisat priamo čo je na tom? Stym zubarom by som sa radsej opytala kolegov na tvojom mieste.

galioska
9. sep 2019

@janne318 že buď rada, že si na takého odborníka natrafila

janne318
autor
9. sep 2019

Ďakujem baby, fakt som rada za Vaše názory a cením si ich. No teraz aspoň viem, že natrafiť na dobrého zubára vôbec nemusí byť samozrejmosť. Doteraz som nemala dôvod riešiť zubárov, keďže problémy so zubami nemávam a keď sa raz za sto rokov nejaký objavil, zvládol ho môj predošlý zubár (aj keď je pravda, že prvýkrát i on telefonicky konzultoval postup s košickym leteckým stomatológom). Tak keď ste ma teda tak pekne povzbudili, podporili - "hurá" vo štvrtok do kresla. 😅 Ešte raz všetkým veľké ĎAKUJEM! ❤❤❤

marca12
9. sep 2019

@janne318 asi by som hladala dalej a hladala modernejsie pracovisko. Mal dobre vybavenu ambulanciu? Je kopu mladych sukromnych zubarov. Je pekne,ze je mily,sympaticky,ale ak ani nepocul o tom,co hovoris,musi mat medzery. Lepsi je zubar,ktory o tom aspon pocul.

janne318
autor
10. sep 2019

@marca12 je to pomerne nová zubná klinika, funguje len pár rokov, takže vybavenie je moderné. Išla som k tomu zubárovi na odporúčanie, a ešte predtým som si mrkla aj recenzie na webe - hodnotenie pacientov má výborné. Neviem, ako konkrétne by som sa vedela dopátrať priamo k leteckému stomatológovi niekde v okolí Bratislavy. A popravde - dochádzať za zubárom 450km krížom cez celú republiku sa mi zrovna nepozdáva. A hoci žijem prevažne v Belgicku (keďže som zamestnancom bruselskej spoločnosti), akékoľvek lekárske ošetrenie alebo liečbu absolvujem vždy na Slovensku (pokiaľ teda nejde o urgentný stav vyžadujúci okamžitú návštevu pohotovosti).

janne318
autor
14. sep 2019

Tak dievčatá, zub mám definitívne dorobený, zatiaľ to vyzerá fajn. Nič nebolí, a výplň nie je ani vidieť. Do konca tohto týždňa mám ešte PN, som zvedavá, ako sa bude zúbok tváriť od pondelka v práci. 😅