icon

Dyshidrotický ekzém a snaha o dieťatko

janita779
30. júl 2025

Ahojte už 3 roky sa trápim s dyshotrickým exzémom. Najprv sa to začalo na ĺavej ruke na 2 prstoch. Zacali sa mi robit male pľuzgiere ktore ma svrbeli a pálili. Neskôr sa vysusili a popraskali do živeho. Dostala som kordikoidnu masticku no stale sa to vracalo. Stale mi davaju nove masticky a po 3 rokoch teraz sa mi to rozsirilo na 4prsty na lavej ruke a na pravej ruke uz ho mam na ďalších 2 prstach. Pouzivam kremy na premastovanie. Celkovo som uz toho vela vyskusala a nic nepomaha. Mam alergiu na kobalt. Ale neda sa uplne vsetkemu vyhnut ked je to na rukach a dotykam sa vsetkeho. Mydla na ruky pouzivam bez parfumacie. Riad umyvam v rukaviciach.
Uz fakt neviem ako dalej. Koznych lekarov som vyskusala viacerych.
Najhorsie na tom je ze uz mam 35 rokov a snazime sa o babätko. Ja sa desim toho ze co to bude pocas tehotenstva ak sa .i podari otehotniet a neskôr ak sa bude treba starat o babätko. Ten exzem je nasaker.
Nema niektora z vas radu co jej pomohlo na tento exzem?
Dakujem za odpovede

Dyshidrotický ekzém a snaha o dieťatko
tinka_1807
30. júl 2025

@janita779 Mne sa tento rok vyhodil na nohách. A zatiaľ najlepšie zaberal čierny čaj. Uvariť silný čaj, nechať vychladnúť a potom prikladať 2 krát denne na cca 10-15 minút. Ono ten vám to vysúša. Potom keď naopak to vyschne tak natieram masťou s aloe Vera a premqstuje. A z 5 ložísk mi 3 v podstate takmer zmizli. Ešte dve musím doliečiť.

Inak ja som zrovna teraz aj tehotná. Ale mám pocit, že u mňa to spustili nejaké sandále, ktoré zrejme nemajú dobry materiál. Ty pouvasuj, čo náhodou nemas napríklad na mobile nejaký zlý obal, napríklad silikónový, ktorý by mohol tiež vadiť. Alebo niečo, čo chystáš často.

kacena4
30. júl 2025

no neviem poradit, ale napadlo mi, ze kolegyna mala tiez skaredy ekzem na rukach a nakoniec sa zistilo ze je to alergiou na lepom a bkm

danielle21
30. júl 2025

Menej cukru, bez mliecna strava, vinylove rukavice, ja nemozem robit s mukou, zemiaky, cistiace prostriedky, med, surove maso, cibula, cesnak…vsetko rukavice, preliecena na kvasinky, ak si davam pozor tak nemam problemy uz, niekedy som leniva a nieco vycistim pulirapidom, osupem zemiaky a do hodiny zacinaju pluzgieriky male, takze doslednost

gabrielachochulka
30. júl 2025

kalciova mast

tramtada31
30. júl 2025

Pomáhajú na to bambucke masla od Pimp Your Body, len v lete, keď sú vysoke teploty, tak ich neposielaju, lebo by sa u kuriera roztopili v aute. Sú prirodne, kolegyňa mala presne takýto ekzém na prstoch a krasne jej ich toto maslo vyhojilo. Ak nenájdeš nič účinne do jesene, tak objednaj od nich.

dorizzz
31. júl 2025

Trpím ním už vyše 20 rokov. Keď je veľmi zle, použijem belogent masť, predpísanú ju mám od kožnej. Najskôr som mala belogent krém a ten vôbec nezaberal. Vychovala som s ním 3 deti, takže báť sa toho nejako nemusíš, že by sa to nedalo. Ja mám alergiu na nikel. Základ je čo najmenej stylu s vodou. Žiadne umývanie rúk 40x denne. Krémovať neustále ale pozor- neparfumované krémy. Zhoršuje mi to stres, alkohol, a dokonca aj rukavice- keďže sa mi ruky spotia v nich a je to ešte horšie. Nie je dobré ani kortikoidy používať často, keďže stenšujú pokožku.

guudy
31. júl 2025

Belogent mast.
A vola sa to dyshidroticky ekzem.

@janita779

anonym_e3996c
31. júl 2025

Mám to aj ja. Nikdy predtým som ekzémy nemala, vyhodilo sa mi to v 42 rokoch na prstoch ľavej ruky. Dnes mám tri pľuzgiere na ukazováku. Aj keď používam rukavice, aj keď premasťujem, aj som skúšala vymeniť kozmetiku, nič mi nezaberá. Kožná na to nemá odpoveď a stále mi hovorí len Belogent. Ale to by som si natierala ruky 365 dní v kuse, 2x denne, lebo sa to tvorí vždy. Nechcem na seba capať kortikoidy stále.

veronikavaneska
31. júl 2025

Ahoj mne sa vyhodil po druhom tehotenstve len takto málinko ako máš ty na prstoch. Boli lepšie a horšie obdobia..ale inak v pohode. Potom prišlo tretie tehotenstvo a asi v druhom mesiaci som sa vychádzala že úplne komplet celé telo som mala takéto okrem bruška. Ruky úplne krvavé odpadávala mi koža aj nohy. Nevedela som jesť ani nič chytiť ani chodiť. Kŕmil ma manžel aj sprchoval.. ku tomu som mala doma tri detičky o ktoré keď tu nebol som sa starala...veľa krát mi to prastalo a krvacalo a mne slzy tiekli od bolesti a ďalej som sa starala mali vtedy 7,5,5. Bolo to ťažké celé tehotenstvo som brala antibiotiká, kortikoidne masti, lieky na alergiu, obmedzenia s jedlom... A pôrodom to ustalo malý sa narodil a koža v pohode 🤩 bolo to úžasné. Kým som ho kojila. Po roku niečo sme sa odstavili a ekzém sa vrátil v zase hroznej podobe... Skončila som v nemocnici... Tam ma dali dokopy... A potom už bolo fajn. Teraz niekedy sa mi trochu vyhadzu ruky dám krém a pohoda... Držím palčeky nech sa dáš dokopy.

procrastique
31. júl 2025

V podstate a v skratke, potrebuješ posilniť kožnú bariéru.
Vyhnúť sa stresu, poteniu, chemikáliám, celkovo kontaktným alergénom.

Mimo klasických kortikoidov predpísaných od mudr môžeš urobiť pár režimových opatrení. Mydlo pre atopikov, šetrný aj šampón na vlasy a každú kozmetiku čo používaš.
Používaj rukavičky bavlnené a na to gumené pri práci.
Keď máš svrbivé obdobie, môžeš ruky oplachovať hypeermangánom, prípadne robiť kúpel s prídavkom octu, prípadne v čiernom čaji.

Pomôcť môže aj jemné zasušovanie púdrom s tantínom, prípadne fototerapia, používať krémy na báze kyseliny mliečnej, prípadne s ureou. (pozor môže štipkať)

Tiež by mohhlo pomôcť doplnenie vit C a B5.
Hlavne ale urobiť všetko preto, aby ekzém nesplanul. Teda vyhnúť sa všetkým spúšťačom a fakt používať tie bavlnené rukavičky pod gumové.

nikushka8
31. júl 2025

u mna to bolo sposobene hormonmi, zacalo to pri hormonalnej liecbe a preslo az po dokojeni, ked sa mi ustalili hormony. Prestala som pouzivat vsetko, co ma na nom palilo, mydlo som pouzivala iba tuhe detske, ziadne sprchace, telove mlieka a pod. Riad umyval vyhradne manzel. Opatovne sa mi objavil pri kojeni druhej dcery a potom nastastie zmizol a uz mam pokoj.