Endodoncia pred dovolenkou
Ahojte, téma zakladaná milionkrat ale predsa. Písala som v nedeľu či si mám ísť dať trhať zub išla som síce sa to stále hoji ale boli ma ešte jeden zub, spodná 6tka. Začalo to len na studené , teple a teraz boli aj štandardne a smeruje to do ucha (alebo to je z toho vytrhnutého?) ťažko povedať, môjmu doktorovi je vidieť že sa nechce do tej endodoncia púšťať, lebo som sa ho na to minuly týždeň pýtala dvakrát že čo s tým on že keď to bude horšie vytiahnut nerv ale zbytočne keďže minuly rok mi ten zub robil bola tam veľká vypln a dráždi teraz ten nerv. Plánujem tam teraz štvrtok nabehnúť mech mi to asi vyberie , necham tam majetok. Ale ide o to budúci piatok odlietam na dovolenku, rana po vytrhnuti bude ok ale budem môcť týždeň po exktrakcii odísť? Nechcem sa hádať so zubárom (on by mal vedieť čo je najlepšie) ale nechcem mat bolesti a priblemy na dovolenke..
@zojazoja endodonciu 😁 trhať som bola teraz v nedeľu. To som písala pre pripadne hejterky ktoré by hovorili že zakladám tu temu ešte raz 😂
@dominika1277 mala som ju robenu nedavno. zub do 5 dni bolel. prve dva dni som mala ibalgin 2x, dalsie dni som to uz len citila tak nejak. na 6ty den ani neviem, že mi nieco robili. to či to tak budes mat aj ty nie je realne povedat. teba to nemusi vobec boliet alebo moze este dalsich 10 dni.
@zojazoja no super ďakujem, a prosím ta prebieha to ako? Najprv mi ten zub len otvorí a dá tam vlozku a ostatne urobí na druhýkrát? chápeš čo tým chcem povedať že by som išla na dovolenku len s tou vložkou v zube. Ja tam mám príliš hlbokú vypln ktorá zasahuje do nervu a preto to boli a chcem byt na dovolenke relatívne ok. 😏😏
@dominika1277 ale endodoncia je predsa osetrenie zubnej drene a kanalikov korenovych.
@zojazoja veď áno ale všetci spomínajú že na dvakrát sa to robí že dávajú nejakú liečivú vlozku tak preto sa pýtam 😪
@dominika1277 davaju. tu mas od nejakej zubarky ako to cele prebieha. https://zapisnikzubarky.sk/blog/endodoncia-co-m...
@dominika1277 ja tam ale vlozku nemam. mam tam docasnu plombu.
@dominika1277 jednoznačne si ho dajte endodonticky ošetriť ak je to vlastne vhodný Zub na také ošetrenie...Zub sa môže do času voľne otvoriť aby sa vám uľavilo alebo dať vložku ale endodonticke ošetrenie sa môže robiť aj prakticky hneď. Len Dolná 6 má minimálne 3 korene , zväčša 4. Preto sa mu do toho nechce. Ale ak mu vysvetlíte situáciu že idete na dovo a podobne , nech sa zlutuje.
Poproste ho aj o predpísané antibiotik. Pre istotu , nasadiť až keď budete preč len v prípade že by ste mali silné bolesti, antibiotiká bolesti potlačia , rátajte ale až za také 2 dni ale lepšie ako nič.
@dominika1277 a ďalšia vec , je to zrovna taký výkon ktorý zubári odflakuju... Nedodrziavaju dobu pôsobenia dezinfekcie v kanálikoch , alebo nezaplnia kanáliky úplne celé alebo nedostatočne tie kanáliky opracuju a potom je taká endodoncia naprd. Časovo Dolná 6 cca 2 hodiny aj to som možno povedala malo. Ideálne ak lekár používa mikroskop. Neviem ako pracuje váš lekár , len som chcela podotknúť že je to ťažký výkon. Časovo aj na prácu. Preto sa mu možno nechc
@majus2323 no super , akože on si mysli že to neni z toho ale že to ja z ďasien o ktoré sa nestaram ale bola som teraz na pohotovosti v nedeľu v BA si dať trhať zub a doktor povedal že je tam taká veľká vypln že môže to dráždiť ten nerv že by to bolo dobre vybrat..preto chcem vedieť že keď aj mi to urobí že či budem môcť ísť na dovolenku o týždeň..neviem toto je mladý zubar ktorý ma dobre vedomosti určite ale mám pocit ze tým že ten zub robil minuly rok tak si nechce priznať že by ti nemuselo byt dobre ..on bol okej ale keď mi povie že mám počkať asi si nepomôžem veľmi..
@dominika1277 áno ak je tam veľká výplň , kľudne to mohlo podráždiť nerv , stáva sa to veľmi často a skôr za to môže náš organizmus ako zubár. Na RTG nebol zápal pod tým zubom ? Nemusí sa tam nutne ešte ukázať ale bol by to jasný dôvod na endo. Na poklep je ten zub citlivý ? Na studené? Mladý lekár je dobre znamenie. Ešte je namotivovany a mal by mať naozaj najnovšie vedomosti. A ak vám aj povedal že chce počkať, tiež ho chápem , lebo ak neni vidno zápal a reakcie zuba sú neurčité a on by vám ho otvoril a za 2 dni prídete na to že to bol vedľajší zub , už by musel robiť endo na oboch takže niekedy je naozaj vhodné vyčkať. Je to mrzuté keď máte bolesti ja chápem , ale je to bežná prax jednak kvôli peniazom lebo endo je drahá záležitosť a 2 zuby na endo je dobrý prievan v peňaženke a ďalší dôležitejsi dôvod je ten že každý endo zub oslabne. Nie úplne ale dosť na to že je to zrovna Dolná 6 na ktorej fakt vyvíjame veľký tlak
@majus2323 no na RTG nebolo vidieť nič, ani v štvrtok ani v nedeľu keď sa robil naposledy. Bol citlivý na studené a na poklep nebolel keď v nedeľu robil. Ja to chápem len sa zas bojím ísť taká na dovolenku že ma to chytí tam a v Egypte zháňať zubára, hej je mladý a ešte sa snaží takze to je fajn. Len si myslím že ten zub viem presne identifikovať. Na dovolenku idem o týždeň, vrátim sa bude veľká noc a zubarovi sa realne dostanem 21.4 keďže sú sviatky (čisto teoreticky ) keby to neriešim hneď. Takze fakt netuším čo mám urobiť. Minuly týždeň som tam bola dvakrát a teraz tam chcem ísť znova, neni to bolesť z ktorej idem zomrieť ale bojím sa že sa to zhorší a dva dni pred dovolnkou riešiť endo je na nič a o financiách nehovorím čo som doteraz minula za zuby trhanie atd. A fakt tých zubov nemám toľko preto nechcem prísť o další zub..prídem tam a bude pozerať na mna ako na nenormálnu oreco som tam..hej to je posledná stolička čo mám na tej strane..takze nerada by som o ňu prišla..
@dominika1277 tak v Tom prípade by som si ja zobrala antibiotika a ak by ten zub vzplanul prestane po nich bolieť aj keď dovolenka , chápem že si človek chce dať aj alkohol no ale neni iná cesta... veľa prípadov bolo čo si ľudia boli fakt istý nejakým zubom a nakoniec to bol iný... Určite tam ešte choďte, nech to pozrie ešte raz, prípadne fakt či by vám nedal len pre istotu antibiotiká keďže idete fakt preč a ďaleko.
@majus2323 myslite že to bude mat význam keď ten zub bude zavretý že by som si dala atb? Lebo už ma aj ucho boli aj sánka a zápal tam že vraj neni, myslel si že je to z osmičky ale tu mám vytiahnutu a bolesti stále 🤷🏻♀️ keby si nasadim antibituoka teraz tak počas dovolenky by som mohla byt teoreticky ok nie? Aspoň na ten týždeň lebo fakt to nestalo malo peňazí a neni mi súdené mám taký pocit ..v novembri mi kamoska v deň mojich menín pred odletom zrušila dovolenku a teraz toto ..nechápem čím som si toto zaslúžila..skúsim tam pozajtra zájsť keďže mám ešte tu ranu po tej osmičke ale hovorím normálne mi piska v uchu z toho zubu alebo z ktorého 🤷🏻♀️
@dominika1277 stratila som sa... ten zuby mas vytrhuty, o ktorom pises endodonciu?
@krasneleto osmičku hornú vytrhnutú a uvažujem o endodoncii šestky dolnej , už minuly týždeň som mala problémy s ňou ale zubar že nie že vytrhnúť osmičku a všetky priblemy prejdú. Boli ma ucho , sánka, osmicka je vonku a problémy nezmizli takze to je iným zubom 😒
@dominika1277 o tých antibiotikach sa pobavte skôr s lekárom lebo ja nie som lekár a ani nie som za antibiotiká za každú cenu len v prípade keď ich naozaj treba. Antibiotiká stiahnu zápal a tým pádom aj bolesti bez ohľadu na to či je zub otvorený alebo nie. Otvorený zub ponúka tomu zápalu ísť von , na druhej strane sa tam môžu dostať ďalšie baktérie preto by to malo byť len dočasné riešenie... zárukou je dobrá endodoncia aj to nie vždy na 100%. Keby ostávate tu na sk tak by som o tých antibiotikach nepísala ale v zahraničí ako prvá pomoc neviem čo iné by som poradila ak nie teda exktrakciu čo je blbosť Dolná 6 je dôležitý zub. Choďte k nemu a porozprávajte sa s ním ešte raz. Možno bude už aj poklep jasný.
@majus2323 no zajtra tam idem s vytrhnutým zubom skontrolovať tak nech sa na to pozrie, uvidíme. Každopádne ďakujem krasne 🙏🏻 tiež som rozmýšľala aspoň otvoriť a dorobit po dovolenke 🤷🏻♀️ uvidíme. Zlata ste, držte palce 🩷

@dominika1277 som sa stratila....chces endodonciu ci ho vytrhnut?