icon

Fess - operácia prínosových dutín

jaya47
20. okt 2013

Mate niekto skusenost s operaciou prinosovych dutin kvoli chronickej sinusitide? Napisete prosim, ako zakrok prebieha, kolko ste potom boli PN a ci pomohol?
Idem na tento zakrok na Antolsku. Dakujem za info 🙂

limoni
12. dec 2019

@slavka173 ozaj ďakujem a veľmi držím palce, aby sa to u Teba už len zlepšovalo 🙋

slavka173
13. dec 2019

@limoni dakujem, uz konecne viem, co mi je, tak to viem liecit.

limoni
14. dec 2019

@slavka173 tak ak budes chcieť, nápis ako postupujes v liečbe, určite na potešia, napíšem aj ja, keď sa dostanem na gastro

slavka173
15. dec 2019

@limoni hlavne nech Ti vysetria vsetko naraz, nie ako mne 😢

zafi
10. máj 2020

Ahojte som po operácii zubov a pridružených nosových dutín plných sajrajtu. Včera ma prepustili z nemocnice domov, ale vôbec mi nepovedali ako sa starať o nosové dutiny, kázali mi len operované zuby vyplachovať repíkom, nič viac.
Z nosa mi stále ide trochu krvi a vyšli aj 2 veľké krvavé chrasty. V nose ma mierne štípe a mám dosť suché sliznice. Prosím poradte mi ako sa o to starať, momentálne mám aj dosť zaľahnuté v ušiach.

corner71
10. máj 2020

@zafi striekaj si do nosa sprej Aliamare.Je to morská voda s kyselnou hyalurónovu.Pekne ti to vyčstí dutiny.

janicka298
22. máj 2020

Ahojte, v júli mám naplánovanú operáciu FESS+ turbinoplastika(mala som ju naplánovanú skôr,len kôli Covid sa preložila). Chcela by som sa spýtať,je operáciu vhodné vykonať v lete? Ma niekto skúsenosť, kto ju absolvoval v letnom období??ďakujem za každú radu ☺️

natalkaa2011
6. okt 2020

@janicka298 boli ste na operacii?

michaelakovalova
10. jún 2021

@sibil249 viem že je to už stará téma, ale ja som práve po fess dutin a nevadi mi ani tak to, že nemôžem dýchať nosom, ale tie hlieny v nose, ktoré fúkať nesmiem a vkuse mi to zateká, tým pádom sa mi aj zle dýcha ústami. Mala si to tak aj ty? A kedy si uz bola o.k, že si mohla dýchať nosom?

michaelakovalova
10. jún 2021

@janicka298 chcem sa opýtať, absolvovala si nakoniec tú operáciu? Ja som prave po, tak som sa chcela opýtať, ako si to zvládla a ako to u teba prebiehalo? Ja som po operacii tretí deň a je mi totálne na prd. Pardon za výraz. Neviem kedy sa to zlepší a budem môcť normálne dýchať.

michaelakovalova
14. jún 2021

@sibil249 a prestali tie bolesti hlavy? Ja som 7 deň po zakroku a priserne ma boli vpredu hlava, az sa mi zle pozera

sibil249
17. jún 2021

@michaelakovalova mne to trvalo dosť dlho, zostala mi tam kostná lamela, tak mi to hnisalo. Asi 3 mesiace mi trvalo, kým som sa dala dokopy. Ale mne robili veľké fezko, som alergička, blbá imunita... Po prvom malom fezku som bola ok do dvoch týždňov. Bolesti hlavy som mala fakt tie 3 mesiace. Zápaly dutín sa mi napriek operácii opakujú, po covide ich mávam každý druhý týždeň, ale už ich viem zvládnuť bez antibiotík, stačí mi TCM zmes, kanvička. A inak je sila, že mne po prekonaní covidu konečne prestali bolesti hlavy. A zistila som, že zápaly mi vyvoláva prievan, studený vietor, klíma, sliznice opuchnú a už to ide. Keď si nedám pozor na stravu, tak sa to tiež zhorší. Držím palce, nech bolesti rýchlo prejdú a si zdravá ako rybicka!

tanika
17. jún 2021

@sibil249 poprosím ako si zvládla covid , lebo ja alergicka , slabá astma , 4 operácie dutin , imunita 0 asi tsk . A ledva som to dala covid prišiel od deti zo školy a už som išla na 8-9 deň sa pohoršilo a v pondelok má obvodná hnala na rtg pluc a začínajúci rozbehnutý zapal pluc covid . A to som mdlá tak 3 dni horúčky , bolesti dutin , migrény veľká nádcha . A bum potom cez víkend kašeľ dusivy ale stále sále som kašľa a v pondelok zapal teraz som po 10dňoch atb a kortik. A som zadychana a ťažoba na hrudníku ako keby som sa nevedela z plných pluc nadýchnuť .
Juj celé zle .prosim info ako si ty po covidu .
A aká zmes ti pomáha na dutiny konvicku poznám fungujem na tom!!!!! Dakubem za info

michaelakovalova
18. jún 2021

@sibil249 ďakujem veľmi pekne za povzbudenie. Stále vypľuvam krvavé hlieny, prečisťujem nos Aliamare a Vincentkou, bolesti hlavy riešim Novalginom a snažim sa odpočívať a piť veľa tekutín. Zatiaľ je to 11 deň po operácii, mne robili fess, turbinoplastiku a septoplastiku. Všetko spolu. Pevne verím, že mi to pomôže a nebudem tak často chorá, lebo antibiotiká som brala pomaly už každý mesiac. Tak uvidíme, či to pomôže. Aj tebe prajem, aby sa ti to polepšilo. Aspoň, že to zvládaš bez tých antibiotík, aj keď stále ťa to vie potrápiť. A nedali ti aj nejake kortikoidy? Je smutné, že človek ide na zákrok s tým, že mu to pomôže a nakoniec zistí, že sa to opakuje znova.

sibil249
19. jún 2021

@tanika mala som ho v marci, cely mesiac, v nedelu turistika a vecer som mala pocit, ze som to prehnala, v noci bolesti celeho tela, boli to take ine bolesti, horucka 39,5, hned pozitivny test, horucka asi len 3 dni, ale bolelo ma pozerat sa, lezat… na osmy den kasel, zle sa mi dychalo, od zaciatku mi doktorka dala antibiotika, dostala som sa aj k ivermektinu, ale bolo mi zle aj po nom. Vtedy mi znama odporucila TCM zmesy, som presvedcena, ze vdaka nim som nedostala zapal pluc. Na rtg 10 dni covidu som mala na plucach infiltraty… TCM tradicna cinska medicina - mali zmesy na prvu aj druhu fazu covidu, potom jedine co mi zabralo boli ich gulicky proti kaslu. Nakazila som muza aj syna, oni mali lahsi priebeh, ale im som naordinovala to TCM hnedod zaciatku. Teraz som este stale unavena, je to taka blba unava aj po zobudeni. Ale to moze byt aj stitnou žľazou, podla vsetkeho mi ju rozhodil prave covid. Museli mi zvysit davky lieku Thyrozol, buduci tyzden idem na kontrolny odber, tak dufam, ze to uz bude lepsie. V podstate dost podobny priebeh ako ty, len ja som nedostala zapal pluc, aj ked na plucach boli uz nejake zmeny. To TCMko sa neda len tak kupit, ja chodim k jednej super babe a riesim to uz celostne. Nosila nam zmesy pred dom, ked sme boli KO.

sibil249
19. jún 2021

@michaelakovalova doktorka sa vyjadrila, ze dutiny su mojim šokovým organom a mozem byt rada, ze to nie su napr. pluca 🙂 nebavi ma to, vsak koho by aj bavilo, ale nechcem byt tabletkovy pojedac a presne ako pises, antibiotika kazdy mesiac nie su riesenie… tie TCM - tradicna cinska medicina sa nedaju len tak kupit, ja chodim k jednej super babe ktora mi ich objednava. Neviem, ci funguju ako vseobecny liek alebo na zaklade individualnej diagnostiky. Skusim sa jej opytat a dam vediet. Skoda len, ze to nepreplaca poistovna 🙂

tanika
19. jún 2021

@sibil249 určite potrebujem kontakt do IP adresa napis . Presne ako píšeš priebeh , vitamíny Ježiš tých som pojedia , ivermektin od 3 dňa 4 dni ale atb mi bohužiaľ dala až po tom víkende kedy sa mi pohoršilo v pondelok už jasný mierny zapal pluc až potom sa lakla a dala atb 11 dni a k tomu prednison .
Isoprinosine som brala , imunor, kurkumu, všetko nožné bylinky na kašeľ. A takto dom dopadla ja idem idem zase 29.6. Na rtg kontrolný normálne sa bojim že aký bude 😏moja alergologicka povedala ze sa dalo čakať že to ja ako dutinar , alergik , astmatik len tak ľahko nedám 😏ale vieš čo je zaujímavé , že SIM vôbec nemala nejaký hrozný príbeh len ten kašeľ
Bol cez víkend strašný a vtedy už sa chytal ten zapsl .za mna moja obvodná celé zle veď to dám bez atb až potom sa lakla.😏

tanika
19. jún 2021

@sibil249 juj veď ty si z PN operoval ta mrazik dutiny , už viem dutiny problém ako ja 😏ja som z MY nie je problém ísť k tej pani , a ako si tersz bazom svdutindmi leno si pamätám že sa to stále zapaľovali a opuchali ako mne z ničoho nič a bum z toho zapal .

michaelakovalova
19. jún 2021

@sibil249 tak to budem veľmi rada ak dáš vedieť viac ohľadom tej čínskej medicíny. Ja verím v silu byliniek a celkovo. Ja som mala tiež covid v polovici januára a to som si s rodinou mysleli, že sme to už mali za sebou v decembri, kedy to začiatkom decembra doniesla zo škôlky moja dcéra. No mýlili sme sa. Ja som od začiatku dostala hneď antibiotiká, tie trojdňové, k tomu isoprinosine, codein od kašľu a popri tom som papala rakytník bobuľky, déčko, zinok, paralen a veľa tekutín. Nie je to nič príjemné a neznášam ak niekto povie, že je to len chripôčka. Som rada, že pri tvojej diagnóze si to ako tak zvládla. Tak daj potom prosím vedieť o tú činsku, nejaké bližšie info, či sa to dá aj objednať poštou a tak, ako si písala, či to funguje aj ako všeobecný liek. Dnes som na tom o trošku lepšie tak pevne verím, že každým dnom to bude ešte viac o.k.

tanika
19. jún 2021

@michaelakovalova takze aj vy ste zo zvládli s atb , no mne ich obvodná pred víkendom nechcela predpísať že to sa len tak neprepisuje , len pri zhoršení a ja som jej už piatok volala že sa zhoršuje kašeľ a cez víkend to v sobotu prišlo hnusný kašeľ suchý mierne vykasl. Mierne zvýšená teplota .v pondelok mala dovolenku volala som sestričke že ak m nezarisfi rtg a crp ja budem volať na rzp a to neviem či má vyšetria keď neumieram . Vybavili pondelok crp 52 a rtg začínajúci zapal pluc rozbehnutý . Po telefóne setricky a mudr. Že atb + kortikoidy .celé zle ❗️Toto naše zdravotníctvo . A zevorevi toľko ľudí umrelo , lebo nemali adekvátnu základnú liečbu .
Ja tých lekárov už mám plne zuby . A na pohotovosť keď som volala že sa ni ten kašeľ nepozdáva že dovi dopo Adi tak v pondelok u obvodnej. Celé zle . Mala som doma jedny atb 3 dňové ja blbec som si ich mala nasadiť . Načo mame takýchto lekárov nezáujem . Je super že ste to dala bez zapalu pluc .

maxiberuska
23. jún 2021

Pozdravujem vas,mna caka operacia 30.6.tak som tiez zvedava, ako sa budem citit atd. 😉

michaelakovalova
25. jún 2021

@tanika tak to ma mrzí. Ale bohužiaľ je to tak. Aj u nás to bolo u veľa lekárov tak, že nedali pacientom adekvátnu liečbu a tým pádom sa práve pre tento nezáujem stalo pre niektorých osudným. Aj v nemocnici, čo sme mali známych sa rozčulovali lekári na oddelení, že obvoďákov im nemáme ani spomínať, lebo keby liečili hneď od začiatku, tak by na oddeleniach nemali toľko ľudí. No celé zle. Dúfam, že je ste už v poriadku, lebo z covidu je to dosť dlhá cesta vrátiť sa do normálu. Mne od vtedy ostalo zle trávenie a rýchly tep. Vraj to chce čas.

michaelakovalova
25. jún 2021

@maxiberuska Tak držím palce, aby všetko dobre dopadlo

sasanka605
25. jún 2021

Ja som bola ako dieta na jednodnovej chirurgii. Ani doma zo skoly ma dlho nenechali 🤣 len tyzden.

maxiberuska
26. jún 2021
tanika
26. jún 2021

@michaelakovalova Ďakujem v pondelok idem Na Kont.rtg pluc poslala má obvodná pred vypísaním z PN že ako som na tom , nie je to ono vôbec, udychana , telky na hrudi, cítim priedusnicu , uvidim ako dopadnem a budúci týždeň si vybavim plucne . Lebo obvodna zatiaľ ani odbery . Tak verím že plucna urobí viac po mesiaci či je o.k jedny atb ! Keď mám pocit že sj obvodný lekári to zľahčujú že avšak to dáte . No neviem raz tým bol zapal covi. Vôbec to nie je ako pred covidom a to som alergicka s miernou astmou .chronické dutiny , operácie dutin Takze už som čo si zažila .....verím že bude lepšie všetci že chce to Čas . Ake naši lekári katastrofa veď oni ani nevedia čo a ako každý povie inak ako ho liečenia. Celé zle .

michaelakovalova
14. júl 2021

@sibil249 a @tanika Zdravim, chcem sa opýtať, som 4 týždne od tej mojej operácie dutin a odrazu som zacala rozpravať na nos, neviem nic vyfúkať ani vypľuť a stále mam pocit že mi to všetko stojí na konci nosohltanu alo začína hrdlo hore. Máte s tým skúsenosť? Skúšam všetko možné no nič nepomáha. Dr. mi povedala nech si striekam physiomer gemtel yet, ze je silnejši a kortikoid do nosa mám striekať ráno aj večer. Stále odkašľujem, lebo to tam stoji a nejde to von. Predtým som vkuse vedela vypľuť kopec usadených hlienov a teraz fakt problém. Dúfam, že mi to tam nič neupchalo no nosom dýcham v pohode. Bude rada za každú radu.

zarabono
20. júl 2021

Ahojte,mám naplánovanú fess v RK kvôli zapalovemu obsahu v prínosových dutinách a stále sa neviem rozhodnúť,či sa dať operovať,za akúkoľvek radu,skúsenosť,budem vdacna

gaspi008
30. dec 2021

@zarabono zdravím... Je to už starší príspevok. Ale chcem sa vás opýtať či ste sa rozhodli predsa ísť na tú operáciu dutín? Ja mam tiež ísť, do Rk, na 1 dnovu operáciu, ale tiež sa neviem rozhodnut

natalkaa2011
30. dec 2021

@gaspi008 Ja odporúčam. Teda neviem ako je to teraz v čase covidu, ale mne operácia veľmi pomohla. Odstránili cystu s hnisom a problémy ustúpili.