icon

Fonetická transkripcia

eteew267
18. okt 2022

Zdravím, chcela by som sa opýtať, či je tu niekto, kto by mi vedel poradiť ohľadom tejto veci?
Ďakujem

vkatush
18. okt 2022

@eteew267 je to už trošku viac rokov, čo som mala fonetiku, ale skús sa spýtať otázku, možno si na niečo spomeniem (alebo niekto iný bude vedieť odpovedať)

deedol
18. okt 2022

som na tom podobne ako @vkatush, ale skus 🙂

eteew267
autor
18. okt 2022

@vkatush ďakujem 🙂 už mám chaos s tým zmäkčovaním napr ak mám lesní tak to napíšem ako ľesňí alebo ľesní? A ak mám zase slovo lesný tak to napíšem ľesňí alebo ľesňí? Kedy a či vôbec to zmäkčujem ?

deedol
18. okt 2022

@eteew267 fuha s tymto ja neporadim, ja som mala len anglicku 🙂

eteew267
autor
18. okt 2022

@deedol Jaj nevadí 🙂 asi som mala špecifikovať, že sj 🙂 som pozabudla, že aj anglická je.

vkatush
18. okt 2022

@eteew267 tá fonetická transkripcia je vlastne štýl zápisu "píš ako počuješ". Takže každé písmeno zapíšeš tak, ako ho vyslovíš/počuješ. Ak máš napr slovo dedina, tak tie D zmäkčuješ, preto ich tak aj zapíšeš, teda [ďeďina]. To N si vyslovila tvrdo, preto ho zapíšeš ako [n] a nie ako [ň]. No a ak máš slovo lesný, tak aj L aj N vyslovuješ tvrdo, tam nie je zmäkčujúce de/te/ne/le/di/ti/ni/li... Takže [lesní] by som dala, keďže les neprečítaš ako [ľes]. Aspoň ja by som tak dala, čo si pamätám trošku. Ale neručím za to 100% 🙈, to by som musela niekde vytiahnuť Bonovej a Sabola knižku 😂

A ak si dobre pamätám:
*Y sa stále píše ako I
*sú 3 rôzne zápisy N v slovenčine podľa postavenia v slove a výslovnosti

(čo si už nepamätám, či je rozdiel anglina slovina, ale zdá sa mi, že dlžeň zapisuješ dvojbodkou len v ANJ)

eteew267
autor
18. okt 2022

@vkatush No aj som si myslela, že keď proste sa to vysloví tvrdo tak nedám mäkčeň ale po nejakom stom slove mi už pasuje všade mäkčeň. 😎 Poprípade sa ešte opýtam profesora 😅 Ale ďakujem pomohlo. 🙂

vkatush
18. okt 2022

@eteew267 pamätám sa na to, už si potom nie si istá ani najjednoduchšími slovami a ja osobne som neznášala práve L, lebo ja by som dala (vyslovila) všade tvrdo a polovica vecí má byť zmäkčená podľa "ľúbozvučnej slovenčiny" 😂 držím palce so školou, slovenčina je riadny zaberák! (od nás malé percento skončilo Mgr.)

eteew267
autor
19. okt 2022

@vkatush Presne to zmäkčovanie je na prd :D Ako ja som toho názoru, že z Fonetiky hlavne prejsť. Ďakujem tak ja mám ešte angličtinu k tomu a ešte to všetko externe takže neviem, či to dám :D

vkatush
19. okt 2022

@eteew267 ja som mala dvojkombo SJL-ANJ. a z angliny sme začínali niečo cez 40 a ostalo nás dokonca tuším 7 😂... A áno, niektoré predmety sú doslova len o tom, že treba prejsť a reálne ich nevyužiješ. Takže veľa síl a nervov!

eteew267
autor
19. okt 2022

@vkatush No tak to je veľký rozdiel 😲 Mi sme na externom na túto kombináciu asi 5 tak snáď to dáme. 🙂 Ďakujem 🙂