Fonetická transkripcia
Zdravím, chcela by som sa opýtať, či je tu niekto, kto by mi vedel poradiť ohľadom tejto veci?
Ďakujem
@eteew267 tá fonetická transkripcia je vlastne štýl zápisu "píš ako počuješ". Takže každé písmeno zapíšeš tak, ako ho vyslovíš/počuješ. Ak máš napr slovo dedina, tak tie D zmäkčuješ, preto ich tak aj zapíšeš, teda [ďeďina]. To N si vyslovila tvrdo, preto ho zapíšeš ako [n] a nie ako [ň]. No a ak máš slovo lesný, tak aj L aj N vyslovuješ tvrdo, tam nie je zmäkčujúce de/te/ne/le/di/ti/ni/li... Takže [lesní] by som dala, keďže les neprečítaš ako [ľes]. Aspoň ja by som tak dala, čo si pamätám trošku. Ale neručím za to 100% 🙈, to by som musela niekde vytiahnuť Bonovej a Sabola knižku 😂
A ak si dobre pamätám:
*Y sa stále píše ako I
*sú 3 rôzne zápisy N v slovenčine podľa postavenia v slove a výslovnosti
(čo si už nepamätám, či je rozdiel anglina slovina, ale zdá sa mi, že dlžeň zapisuješ dvojbodkou len v ANJ)
@eteew267 pamätám sa na to, už si potom nie si istá ani najjednoduchšími slovami a ja osobne som neznášala práve L, lebo ja by som dala (vyslovila) všade tvrdo a polovica vecí má byť zmäkčená podľa "ľúbozvučnej slovenčiny" 😂 držím palce so školou, slovenčina je riadny zaberák! (od nás malé percento skončilo Mgr.)

@eteew267 je to už trošku viac rokov, čo som mala fonetiku, ale skús sa spýtať otázku, možno si na niečo spomeniem (alebo niekto iný bude vedieť odpovedať)