Gastroenerológia - skúsenosti
Dobrý deň, mate niekto skùsenosti s
Gastroenerològiou ? mam ist na vysetrenie a veľmi sa toho bojím. vopred
ďakujem za odpovede.
Co ti maju robit? Na prvom vysetreni by ti hadicku- koloskopiu,endoskopiu nemali robit nato sa treba pripravit aby si bola prazdna aj klystir a tak..inak hadicka sa ta robit aj v ciastocnej narkoze co je ovela lepsie len musis si to vyziadat, na sk setria aj na tom..
@sara432 ja som bola na kolonoskopii tento týždeń. Tiež som sa toho bála. Dokonca som to zvládla aj bez čiastočnej narkózy - čiže bez utllmujúcich liekov. Mám už dosť rokov, ale vydržala som. Nehovorím, že ma to nebolelo ale dalo sa to vydržať. Tú čiastočnú narkózu si musíš zaplatiť a stojí 20 eur. Tú si môžeš dať pichnúť aj počas zákroku, ak ťa to bude veľmi bolieť.
Nie,mala som veľmi zlatého lekára aj sestričku,išla som tam s obrovským strachom.Dali ma ľahnúť na bok,nastriekali sprej do hrdla na umŕtvenie,dali mi do úst taký náhubok 😃,ja som zavrela oči a sústredila sa na dýchanie,dýchaj,nepanikár,a do minuty bolo po vyšetrení.Nebolo to príjemné,ale čakala som hrôzostrašné scénare 😃.Dá sa to v pohode vydržať.Neboj 😃
Absolvovala som hadicu pred 3 rokmi, kedze som tiez len jedla a chudla, stitna zlaza takisto v poriadku...sprej som odmietla, lebo som chcela nieco silnejsie, co ma utlmi, lebo naco si klamat, nie je to zrovna najprijemnejsie vystrenie a este pri plnom vedomi....tak som si zaplatila oblbovaciu injekciu a to bolo super. Nakoniec z toho nebola ani celiakia, ani ziadny iny zazivaci problem (ziadne priznaky a ani len naznak traviacich problemov som nemala), ale len celkova unava, vycerpanost organizmu a silna anemia, u mna to potom vyriesilo dlhodobejsie uzivanie B-komplexu, zeleza a vit. D.
Ja vlastne neviem čo mi je...proste jem a chudnem. Vždy ked sa najem musim ist na velku potrebu. myslite, ze je to ta celiakia ?
Ideš na gastroskopiu alebo kolonoskopiu? Hadica hrdlom ma čaká o 2 týždne, na kolonoskopii som bola minulý mesiac. Strašne som sa bála... MUDr.mi povedal, že každý to znáša ináč a že záleží aj od toho v akom stave sa črevo nachádza. Začali sme teda bez oblbovakov s tým, že ak bude treba podajú mi niečo v priebehu vyšetrenia. A nebolo treba. Strach bol zbytočný. U mňa to bolo v maximálnej pohode. Nebolelo to ani trošičku. MUDr. so sestričkami boli úplne skvelý zohraty tím. Ukazovali mi na monitore čo vidia, komentovali v ktorej časti sa akurát nachádzame...popritom sme preberali všetko možné a chvíľkami som mala problém aby sa mi od smiechu netriaslo brucho 😁. ...a to sa dostali až do tenkeho črevá. Takze u mňa úplná pohoda. Hlavne sa úplne uvoľni, musiš ležať ako handrová bábika. Držím ti palce nech ti vyšetrenie prebehne tiež tak pohodovo. Ja by som šla kľudne zas.... Teraz mám zas stres s hadice do hrdla 😳 to som už kedysi absolvovala a strašne ma napinalo 😳
@sara432 aj endoskopia je na lačno, aj kolonoskopia je na lačno, pri tej dokonca nesmieš jesť aj deň pred vyšetrením, len preháňadlo striedať bujonom, aby bol pohyb po črevách hladký. Do krku mi to dávajú dva krát do roka a do análu raz ročne, ale dá sa vydržať, ja som si už tak zvykla, že ma ani nenapína a kolonoskopiu robia pri jemnom oblbováku intravenózne.
@sara432 kazali ti len prisť na lacno? ( nejesť, nepiť od polnoci?) ...tak to potom hadica hrdlom. (Keby kolonoskopia tak musíš pár dni pred vyšetrením pripravovať črevo a deň pred piť prehaňadlo). Takže...zvrchu...to ma čaká o dva týždne 😳. Ústami ti zavedú hadicu až do žalúdka. Musíš sa sústrediť na dýchanie...dýchať zhlboka a pomaly... Ono to neboli len je to nepríjemné, napína pri tom 😳. Ešteže je to chviľkova záležitosť. Neboj, prežijeme ☺.

@sara432 ideš na hadicu?ja som bola tento týždeň.