icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

hedka23
20. dec 2016

ja mam gastroenteroligcký reflux už asi 6 rokov s nim bojujem a mam nato dobry pripravok na prirodnej baze môže sa aj pri kojeni neviem či tu môžem napisať odkaz tak ak chcete napiste mi spravu je to taky prašok čo sa rozraba do vody a pije sa každe rano mne veľmi pomáha

zlatica3510
20. dec 2016

@simca06022011 ahoj..ja som mala problem s kyselinou pred vybratim zlcnika..ale kardia mi dovierala...a v lete stres obrovsky a kardia nedoviera..a ty mas tiez reflux?

zlatica3510
20. dec 2016

@hedka23 jejda tak napis..rada vyskusam co pomaha...🙂

tanika
20. dec 2016

@simca06022011 a poprosím ťa ako si to ty mala s tým žlčníkom ? ja idem vo štvrtok na sono že či tam teda ten žlčník je v poriadku alebo nie ...lebo ma strašia s operáciou a že vybrať žlčník...nakoľko som tam mala raz blato/ sluge/ takže už mi môže robiť problém,,,,no bojím sa oni len operovať ! no som zvedavá vybavila som si sono idem vo štvrtok a uvidíme ...čo si ty mala so žlčníkm, ja som bola na odbery všetko v norme len železa málo.to jediné mi vyšlo.

ericka2503
20. dec 2016

@zlatica3510 ja áno

ericka2503
20. dec 2016

@gab Aj ja mám problémy s chrbticou.Všetko prišlo náhle,nikdy som nebývala chorá.Zažívala som a ešte zažívam silný stres a dosť ťažké problémy.Vždy som bola silná a všetko riešila s chladnou hlavou,no prišli také problémy,že už som nezvládala,hoci som riešila,zároveň som plakala,alebo sa dusila plačom a myslela som si,že sú to posledné chvíle môjho života.Keď sa to trochu ukľudnilo,prišli bolesti žalúdka,nemohla som sa ani vystrieť,rezal,pichalo,aj v noci,netrávilo,kameň v žalúdku,tlak za hrudnou kosťou,bolesti chrbtice,pálenie jazyka,svrbenie tela...Pobehala som kopec vyšetrení,nazbierala dg,absolvovala operáciu šz,ale hlavná dg bola GER ☹.Dovtedy som jedla čo sa mi zachcelo,ale samozrejme s rozumom.Žiadne fast food-y,rezne 5x do mesiaca a pod. 🙂 .

viper3000
21. dec 2016

baby urcite je stres najhorsi inac mne zacal reflux ked sme mali v praci ...tazku dobu vela ludi sa prepustalo atd....a z toho som mal nerva .....a cvilku a to sa mi spustil reflux..

viper3000
21. dec 2016

jaaaj a este so zabudol jedna ..pani co sa zaujima o liecenie domac.prostridkam mi povedala ze lepsia bude rakytnikova stava a ze si treba masirovat aj to miesto kde mame tu kardiu...takze ..idem skusat ....zistil som inac ze B-komplex mi nerobi dobre...:( ...niekde som tu daval info ze nejaky doktor povedal ze reflux je v spojeni nedostatku B vitamu - komplexu ale mne to teda nefunguje ..nalepsie je zatial rakyt olej, madle zo supkou,a ta kurkuma v teplej vode , a niekto tu pisal ze to psilium pomaha vyborne? niekde som to tu cital......

zlatica3510
21. dec 2016

@viper3000 tak v tom mas uplnu pravdu🙂

zlatica3510
21. dec 2016

@viper3000 za psylium som pisala ja...pijem ho kazde rano..

staronova
21. dec 2016

baby prosím nemáte skúsenosť s Biominerálom NATUR MUR? Prešla som si diskusiu, ale nenašla som nič. V pondelok som si bola kupiť na doporučenie obv. dr. v lekárni na Homeopatiká. Majú celú škálu kadejakých tabl. Ja trpím na reflux už dva roky. Beriem Nolpazu. Takže tretí deń a zdá sa mi, že mi je lepšie. Čo mi trochu vadí, treba vypiť min. 2 litre vody za den. Ja mám tiež už kašeľ a odrhujem neskutočne. Priznám sa, že som nedisciplinovaná, čo sa stravy týka. Vynechala som iba kávu, kyslé jedlo /uhorky, kapustu, citrony/ jogurty. Či je to to, čo mi vadí, neviem. Napíšte, ak máte skúsenosť s Biominerálmi. Dakujem

zlatica3510
21. dec 2016

@staronova ahoj..nemam sice skusenost s tym biomineralom..ale tiez mam kasel.brala som emaneru 3 mesiace..celkom fajn..ale po dobrati ma velmi zacal boliet zaludok.tak teraz beriem noflux..a ten biomineral je naco?

gab
21. dec 2016

@zlatica3510 tu su tie reflexne body... na nete je kopa info, ako ich treba masirovat,
http://www.2012rok.sk/wp/celostna-medicina/1102...
mne to pomaha, citala som , ze aj akupunktura velmi pomaha co sa tyka refluxu, tu som zatial neskusala, http://www.rodina-peniaze.sk/zdravie.206/akupun...
ale zacinam nad tym seriozne uzazovat, len musim najst niekoho v mojom okoli, kde to robia

gab
21. dec 2016

@viper3000
@zlatica3510
@ericka2503 a ostatni
prednedavnom som bola v antikvariate a dostala sa mi pod ruky mala knizka http://i1.martinus.sk/tovar/_l/42/l42607.jpg , jasne, ze som si hned nalistovala refllux: je to lokalne prekyslenie organizmu, prekyslenie organizmu pôvod je v oblasti psychiky, privelky stres...takze jasne, najväcsim spustacom je stres a dalsia vec, podla mna sa prilis sustredujem na to, ci ma bude alebo nebude boliet zaludok... uz len varim a uz dumam, co s cim kombinovat a ci mi z toho bude alebo nebude dobre... a to som sa aj predtym stravovala v celku ok, malo vyprazaneho, hodne salatov, a teraz uz duplom tak..

niekde pisu, ze zaludok suvisi so zlcnikom, niekde ze ma suvis so slezinou, co by aj logiku dalo, kedze ludia trpiaci refluxom väcsinou nemôzu sladke veci, a to je spojene s cukrom - so slezinouSlezina je materským orgánom pre žalúdok, pankreas, hormonálny systém a ostatné súvisiace orgány. Aj keď je slezina ako orgán v klasickej medicíne často prehliadaný, skryté záťaže na ňom môžu spúšťať veľmi veľa zdravotných problémov. Slezina je prakticky zaradená do imunitného systému a jej najhlavnejšou funkciou je likvidácia odumierajúcich krvných elementov. Infekčné ložiská vznikajúce v slezine majú obyčajne obal z hlienu, na ktorom sa podieľa predovšetkým cukor. aj hlieny vznikajúce z múky a mliečnych metabolitov. Takže najmä nadmerná konzumácia sladkostí a sacharidov či mlieka a syrov výrazne zahlieňuje slezinu...
dalej som sa docitala ze kardiu maju na svedomi hormony, a zase je to ta slezina....
http://www.magazinluna.sk/default.aspx?p=magazi...
co som sa docitala, ze pri podavani liekov na GER Inhibítory protónovej pumpy (PPI) dosahujú v kontrolovaných klinických skúškach najrýchlejšiu úľavu symptómov a vyhoja ezofagitídu vo viac ako 80 % už pri dobe podávania 4 týždne ... takze aj ked sme brali lieky, zrejme patrime k tym 20% co im to po vyse mesiaci nezbralo... ??? !!!! 😔 ale predsa, ved musi nieco existovat, co zaberie, tak kde je vlastne problem? alebo co je problem? zaludok? zlcnik? slezina? stres, ktory kompenzujeme cez oslabeny organ, co je travenie a zaludok a potom mame problemy?...

tanika
21. dec 2016

@gab super článok moc dík čo sa týka mňa isto to súvisí u mňa stres- žlčník- žalúdok a neviem ako som teda na tom s tým pankreasom kedže mávam zvýš, AMS v moči na mňa toto isto sedí....dík moc ja som si zase kúpila knižku : http://www.pantarhei.sk/knihy/kucharske-knihy/k... baby veľmi ma zaujala je tam čo a ko jesť ako si pripraviťjedla ako ich kombinovať a aj o refluxe dosť dobre napísané pozrite si ju. ja ju už mám doma,

zlatica3510
21. dec 2016

@gab ahoj..tak asi mas pravdu mne sa pazerak zahojil po 4 tyzdnoch.bola kontrolna hadicka..a teraz ked som bola u lekara prve co sa ma spytal ci nemam stres...ale ako ho odburat?

tanika
21. dec 2016

@zlatica3510 baby ako ja neviem poznám kopec ludí že majú obrovský stres a poznám ich roky riadna firmy spoločnosti veľké a reflux nemajú takže nechápem lekárov že nemáte stres ? a kto ho nemá poznám jedného neurologa lekára známeho a bavili sme sa aj o tomto on má neskutočný stres a reflux nemám...ani tráviace problémy....no neviem

hedka23
21. dec 2016

prave som citala to o tom strse co ste pisali, mne sa reflux prejavil v case ked som chodila na VS takze ziaden realny stress som nemala a doktorka ktora ma vysetrovala mi na rovinu povedala ze som si ho sposobila sama zlou stravou v mladsom veku (vela som dietovala, neranajkova a vela fajcila ) a privelkym mnozstvom liekov v mladosti (mala som nejake problemy s imunitov tak som bravla ako 15 rockona asi 10 tabletiek denne) a to mi prepalilo akoby stenu/sliznicu pazeraka v mojom pripade tolko k môjmu pôvodu 🙂 a stresom sa mi to nezhorsuje ani teraz skor pocasim takze si myslim ze to s tym stresom nebude az take horuce 🙂

simca06022011
22. dec 2016

@tanika
@hedka23 bohužiaľ sa mýlite, nie vždy nie je ina príčina, ale stres je pre reflux velí častý dôvod, prípadne zhoršuje stav. To je hotová vec a nie vymysel. Kopec pacientov na zlepšenie stavu práve keď sa "odstresuju" a naopak. Pardon ale "prepaleny pazerak" z liekov nemá každý ;) to by pri kontrole lekári videli. Napr. Ja má s gerd problémy a nemam ani len poškodený pazerak, ani žalúdok... ;) a nie som jediná.... Čiže vylučovať stres ako faktor je smiešne, lebo "na niekoho nepôsobí", strs pôsobí na tráviaci sústavu poriadne, niekomu je zlé od žalúdka, atd.... Rovnako niekto nedostane rakovinu a iný dostane aj keď žijú v rovnakých podmienkach.

staronova
22. dec 2016

@zlatica3510 je to na regulovanie vody v tele a obnovu buniek. Ked som povedala v lekárni, čo mám, tak hned vybrala toto a vysvetlila mi pochody v tele. Vraj ked nie je dostatok vody aj steny pažeráka "vysychajú" a dráždi na kašeľ. Zdá sa mi to reálne a neskutočne sa mi uľavilo. Je to "vraj" na prírodnej báze a cmúlaju sa 2tablety 3 krát denne. Samozrejme Nolpazu beriem ešte. Muž mi večer sám povedal, že ty fakt nekašleš. Tak uvidím ako sa mi to bude vyvíjať dalej. Kupila som si na jeden mesiac. Potom uvidím.

zlatica3510
22. dec 2016

@hedka23 ahoj hedka...a ako to riesis s tym pazerakom<lebo ja ho este stale citim..ked sa napr.zabudnem napit..chodis aj nejako pravidelne na hadicku?

zlatica3510
22. dec 2016

inak ked tak rozmyslam nad tym u kazdeho sa stres prejavuje inak..niekoho boli hlava.niekoho krcna chrbtica...inemu zviera okolo srdca..atd..no bohuzial nas stres nam sadol na zaludok..

simca06022011
22. dec 2016

@viper3000 inak vidis, kazdy mame ine pochody.. ja ked si dam mandle tak konečnááá...:D Po ničom inom mi už nebýva ťažko... ale mandle ma dajú do pozoru za jeden večer ...

tanika
22. dec 2016

@simca06022011
@zlatica3510 kočky takže som po sone žlčník a žlčové cesty sú čisté ,pankreas, obličky, slezina všetko o.k. v norme, len ako minule stukovatelá pečeň tak mi povedal nie je nič vážne len si to dať pre prípad pozrieť o pol roka čo a ako. tak ja nechápem prečo...mám taký tupý tlak pod pravým rebrom a niekedy aj to ide do boku....proste nemáte také nie čo aj vy? no 10.1 idem k novému gastro tak uvidím čo do vtedy ale povedal mi ten na sonografii že určite netreba dávať von žlčník a sa uvidí či nejde o lenivý žlčník ! ale mávam problém so zápchou ....a lieky Ozzion 20 mg neberiem ale rozmýšla či si aspooň ráno nedám ....ja fakt neviem ale aspoň ma žalúdok nebolí lebo ak som ich brala ráno aj večer bol ma žalúdok a všetko sa mi tlačilo hore krkom teraz to nemám ale dokedy uvidím....

simca06022011
22. dec 2016

@tanika ja to mam tak isto, a uz 6 rokov, tak sa len vyzbroj trpezlivostou :D Moze to byt kludne aj napr. z creva, ja sa prave chystam na gastro tiez, ale uz take "poriadne", nie z rychlika.. hadica a dovi... nech mi urobia aj vysetrenia vsetky... lebo mne nasli iba duodenogastricky reflux a vraj z toho ma boli brucho - aj to iba jeden gastrac z troch povedal... a mierne stukovatena pecen, co som bola v miernom soku, ale mozno za to moze tehu... ja som totiz bola viac ako rok na pecenovej diete, po porode cholesterol 9, zlcnikovy zachvat ako vysity a odvtedy nic, o pol roka CHOL v norme, cize pravdepodobne sa mi to vtedy zacalo.

zlatica3510
22. dec 2016

@tanika ahoj tak super ze mas vsetko ok..🙂vies tie bolesti pod pravym oblukom som mala 15 rokov..a nikdy som nedrzala diety ani podobne..alwe je pravda ze som jedla vsetko..ci paprika cibula..osobne si myslim ze mas funkcnu poruchu zlcnika..a to ma skoro kazda zena...🙂

tanika
22. dec 2016

@zlatica3510 tak teda to si ma potešila 🙂 ja som on tom doteraz ani nepočula ja som myslela že keď je problém v žlčníku sú tam kamene ten potom zoberú a je po probléme , ale ja som taký divný pacient dne 21.10 tam bolo blato 2.12. nič všetko o.k. a teraz 22.12. nič všetko o.k. len ta stukovateĺa pečen mierne to aj mne povedal...jasné že lekár na sono mi nič moc k tomu nepovedal lenže by teda mohlo ísť o ten lenivý žlčník, alebo problém s črevami..a že sa mám dať riadne vyšetriť na gastro a to dúfam že toho 10.1. ma aj vyšetrí poriadne nenechám sa len tak odpálkovať.🙂 a proste ak je problém žlčník čo s tým hoci teda kamene ani piesok tam nemám ...nechápem....alebo GERD čii možno jedno s druhým
@simca06022011 juj baby ja už toho mám akosi dosť ...stále niečo a nie je dobre ja viem sú určite aj horšie veci...ale ono je to tak zle keď vám proste nie je dobre...

zlatica3510
22. dec 2016

@tanika ja som chodila na sono kazdy rok...a nic ..stale ma bolel.az lekar na onkol.mi povedal ze mam tam polypy,,a potom o polroka znova iny lekar mi to povedal..a o polroka treti.lekar..az po operacii zistili na histologii,ze polypy tam neboli,bola to zhrubnuta stena a velmi silny chronicky zapal..a pritom vsetky krvne testy som mala ukazkove..dokonca aj crp co ukazuje zapalove zmeny bolo ok..aj pecen vsetko ok...na lenivy zlcnik saa dava nieco na travenie..aby ti lepsie fungoval...uvidis o chvilu je januar..vies traviaca sustava je velmi nevyspytatelna..boli ta jedno a vystreluje to na druhu stranu...tazko sa to diagnostikuje..velmi tazko..asi az clovek sam musi prist na to co mu pasuje a co nie...ja to skusam.ale moc sa mi to nedari..🙂tiey mi to ide na nervy..🙂

hedka23
22. dec 2016

@zlatica3510 ja som rok drzala strasne prisnu dietu potom som bola na kontorlu na hadicku kde mi doktorka povedala ze je to stabilizovane, to bolo pred asi 6 rokmi, v pripade zhorsenie nolpaza tu som brala v podstate az do otehotnenia stale da sa kupit aj volne takze nejako som navstevy lekarov neriesila, a ak by to pretrvavalo dlhodobo tak sa mam vratit, ale kedze moj strach z tej hadice je taky ze som povedala ze uz tam nepojdem tak som si nasla ten prasok co som vam posliela v sprave a uzivam ho vlasne od porodu hlavne na jar ked je to pre mna uplne najhorsie obdobie v podstate od fabruara do aprila k tomu aj drzim ,,dietu" ktoru mam uz na cely zivot naozaj striknte a tak som si to nejako zastabilizovala v podstate sama samozrejem nepijem vobec alkohol uz niekolko rokov max pivko v lete alebo cervene vino pripadne prilezotstne a tym myslim raz do roka nejaky bylinny liker, prestala som fajcit uplne a vacsinou sa stravujem zdravo mam aj pridruzene silne potravinove alergie a varim na pare tymto nejakym zivotnym sytlom idem uz asi 5 rokov a okrem jarneho obdobia si myslim ze som zastabilizovana natolko ze ma moja choroba nijako neobmedzuje a teda som navstevy doktorov uplne zrusila na tuto temu, a vdaka zeolitovemu prasku si myslim ze ich ani neporebujem, ine to bolo pocas tehotenstva, ale inak ako hovorim akutnym pripad nejaky tak zeolit na skludnenie dost mi to pomaha

zlatica3510
22. dec 2016

@hedka23 hej ten zeolit som si objednala vyskusam to..uz mi poslali mail zajtra mi pride..ja tiez nepijem..ani nefajcim.schudla som od leta skoro 10kg.hadicka mi nerobi problem.mam vynikajuceho lekara.vsetko trva 3 minutky..a neboli ma nic pri vysetrovani..ja som sa tak tesila ze vyberu mi zlcnik a budem mat klud..a je este horsie..dovtedy som mavala kyselinu.ale nie reflux..teraz mam aj reflux..mna bolieval zaludok..ale obcas citim palenie pazeraka hlavne rano.alebo ked som hladna..zvyknem teraz castejsie pit mensie mnozstvo..nejako necitim zeby sa mi vracalo nieco do ust..len ten pazerak..tiez si to tak mavala?