icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

tanika
16. okt 2016

@cottoncandy a lieky ti pomáhajú ? nie je t horšie?

dennissa16
16. okt 2016

@cottoncandy tak to áno, ja hovorím o rozmedzí možno raz za 3-4 mesiace. Mne naozaj trávi/lo až doteraz parádne....Nemala som jednú potravinu, od ktorej mi bolo zle alebo ťažko.. Ja som si včera dala napr. ryžu s mäsom (kuracie) udusené. Ani jesť sa to poriadne nedalo, čo to nebolo ani dochutené. Kúpila som si fatru a aj ten Gastrotus, čo si mi písala. No išla som zhorieť, ešte horšie ako bez nich.

cottoncandy
16. okt 2016

A ešte ma napadlo k tým výživovým doplnkom:
Vyskúšala som toľko ospevovanú mastichu - celá kúra stála veľa peňazí a vôbec nepomohla, práveže som mala pocit, že mi je po nej ešte horšie.
Vyskúšala som oregánový olej, pri kúpe treba pozerať na kvalitu, no ani ten mi vôbec nepomohol.
Brala som aj probiotiká, tri mesiace, tie mi upravili trávenie, ale na kyselinu samozrejme nezabrali.
Aloe som zatiaľ neskúšala, čítala som, že mnohým za záhu pomáha, vlastne nielen na záhu, ale na všetko, na druhej strane ma odrádza, že v krajinách, kde aloe bežne rastie vonku, tak ju ľudia pijú na litre ako limonádu a nikto tam aloe nepovažuje za zázrak, ani jej nepripisuje nejaké veľkolepé účinky.
No a chlorellu či zelený jačmeň nemám odskúšané, ale na to by som sa možno dala.
Ešte mi odporúčali tráviace enzýmy, ale ani tie som ešte neskúšala.

dennissa16
16. okt 2016

@cottoncandy a ako ti zistili, že máš veľa kyseliny?

cottoncandy
16. okt 2016

@dennissa16 fakt? mne gastrotuss pomáha, keď je najhoršie.
@tanika neviem, myslím, že áno ... neskúšala som ich vysadiť, ale odkedy mám dávku 2x denne Nolpaza, tak nemám guču ani záhu,je mi lepšie, ak samozrejme neporuším diétu a nepodľahnem nejakému koláčiku, cukríku a pod.

cottoncandy
16. okt 2016

@dennissa16 ja neviem, ako lekári rozlišujú, kedy je veľa a kedy málo kyseliny, jednoducho mi podľa opísaných príznakov dali lieky na kyselinu...tiež som čítala tie články o tom, že v skutočnosti môže byť tej kyseliny málo a liekmi sa to teda celé ešte viac kazí...
Ale napíšem vám, aký je môj postoj k celej veci.
Osobne si myslím, že príčina môjho problému je hlavne v mojom prístupe k životu...rýchle hltavé jedenie, málo spánku, večné naháňanie, stres, nervozita, zajednanie zlých nálad a pod. V tomto verím tomu, čo píše český lekár J. Hnízdil, jeho teórie asi poznáte (duchovné príčiny chorôb). Už veľakrát v minulosti som sa o tom presvedčila, že to funguje.
Takisto si myslím, že sa tento stav nedá vyliečiť zo dňa na deň, ale treba trpezlivosť.
Pracovať na sebe, na svojom myslení, odbúrať negatívne myšlienky, viac oddychovať, ,dodržiavať diétu, jesť málo a pomaly, veľa spať, tešiť sa zo života, ono sa tom časom spraví.
Lieky sú len podporou na prekonanie toho najhoršieho obdobia, potom ich vysadím.
Ja verím, že mi bude lepšie. Samozrejme na gastroenterológiu pôjdem, potrebujem vedieť, v akom stave mám žalúdok aj pažerák.

tanika
16. okt 2016

@cottoncandy a prosím ťa tú nolpazu máč 20 mg či 40 mg..? lebo ja mám Ozzion to je zloženie ako nolpaza ale mám 40 mg a to sa mi zdá dosť veľa ráno a večer...lebo necítim sa po tých liekoch dobre...večer si ho dám a ráno ma bolí brucho a cítim guču...no neviem a keď som to povedal lekárovi ten mi na to že to chce čas... 😀 no ja neviem skúsom si dávať tú 20 mh Nolpazu ráno a večer...a uvidím ale idem isto inému hoci aj do Ba.

tanika
16. okt 2016

@cottoncandy ešte som chcela napíasať že úplne súhlasím s tým čo si napísala ale myslím si že ak mám brať lieky ale nevidím v nich význam nepomáhajú aspoň zatiaľ tak neviem...viem že to chce čas ale ja sa už bojím aj niečo zjesť že ako mi bude.... 😖

tanika
16. okt 2016

@cottoncandy
@dennissa16 kočky a ten gastrotus som u nás nezohnala ale majú ho ako baby sirup tak neviem čo vy máte pre dospelých v akej je to forme? a ešte počula soom že sa musí brať nejako po pol hodine a viac od tých liekov čo užívame to mi povedalal Mag. v lekárni.

dennissa16
16. okt 2016

ja som tiež Gastrotus nezohnala, iba pre deti. Ale tak ja mám 47 kg a Mag. povedala, že si mám dať dvojitú dávku, ako majú deti. Ale to bolo hrozné, pálenie až za ušami, som myslela, že vychrlím oheň. Už si ho nedám ☹ Aj Rennie som skúsila, hrôza. Mlieko ani iné pukance nič.
A napr. som si dala banán potom ryžu a tiež katastrofa. Už neviem, čo dietnejšie existuje...
Vidím, že "tudy ceste nevede". Preto ma zaujímalo, že ako sa vlastne na gastro tá kyselina zisťuje?? Lebo ak sa to teda nezisťuje a lekári predpisujú lieky metódou pokus omyl, tak super. Stres je určite aj u mňa spúšťačom.
@tanika

tanika
16. okt 2016

no ja ho už mám doma takže ho vyskúšam a uvidím ako bude napíšem ti ...ja čo viem tak na gastre ti to nezistia len som čítala že sa robí PH -metria ale nie všade možno len na nejakej gastro klinike alebo oddelení možno v BA? neviem tiež po tom pátram a budem sa na to pýtať lekára. a presne ryža a kura a to bez kože čiže netučné a zle nebolo dobre preto ja už neviem čo jesť....alebo šunka chudá suchár a troška masla málo tučného a tiež nebolo dobre .

dennissa16
16. okt 2016

@tanika ok, daj vedieť, som zvedavá....🙂 Ja ako mám isť jesť, tak som celá v strese, čo zas bude a to tiež nie je dobre....ale ako to mám ovplyvniť, keď 24 h. denne to páli ako divé. Môžem povedať, že ja varim poväčšine také jedlá, lebo malému nedávam jesť ktovieaké hlúposti, ale diéta nediéta - žiadne zlepšenie.

ericka2503
16. okt 2016

@dennissa16 Mne nemerali kyselinu.Ale zistili,že kardia nedoviera a pazerak je zapaleny,vraj z toho tie moje problémy.Potrava natravena kyselinou zo zaludka,pri porusenej funkcii zvieraca-kardii,rozleptava steny pazeraka.

cottoncandy
16. okt 2016

@tanika Gastrotuss mám pre dospelých, 25 sáčkov so sirupom stojí okolo desať eur, to je cca na päť dní, nad potravou v žalúdku utvorí vrstvu, tak zabraňuje návratu jedla a kyseliny, upokojuje žalúdok a hojí sliznicu... však Gastrotuss dávajú aj bábätkám, ktoré majú reflux a grckajú mlieko... mne naozaj pomohol, dávala som si ho niekoľkokrát denne a pred spaním, podľa info v príbalovom letáku

Nolpazu beriem ráno 20mg a večer 20 mg, čiže spolu za deň 40 mg.

Mne vyslovene zle robí surová zelenina akákoľvek, mäta, údeniny, citrusy, čokoláda, kakao a sladkosti, kysnuté cesto, rôzne koláče, limonády a kolové nápoje, pizza, lístkové cesto, orechy, strukoviny, mastné mäso, ryby z konzervy, tučné syry, mlieko, káva ... ak zjem čokoľvek z tohto, rozhasím si trávenie na niekoľko dní a kyselinu cítim až v nose.
Ale ak jem striedmo, maličké porcie a radšej častejšie, je mi fajn a po pár dňoch už kyselinu nemám a cítim sa fajn. U mňa je problém aj slabá vôľa, ľahko podľahnem, dám si kúsok niečoho zakázaného a potom pár dní je zas zle .
Môžem chudé kuracie mäso na vode, rybku, morčacie, teľacie, hovädzie na vode (všetko na prírodno, bez cibule cesnaku) dusené s koreňovou zeleninou (mrkva, petržlen), ryžu, kuskus, cestoviny, varené zemiaky, zeleninový vývar, brokolicu vo veľkom (surovú aj varenú) a máčam si ju v bielom nízkotučnom jogurte, z ovocia mi nič nerobí jablko, hruška, banány, pečivo jem málo a len staršie (ale v pohode aj biele), pokojne si ho dám aj s maslom a plátkom chudej šunky pre deti, alebo s avokádom, kokosové mlieko, mandľové alebo ryžové, nízkotučné biele jogurty, nízkotučné acidko, odtučnené syry (napr. Boryna, Kleopatra), ... zo sladkého mi nič nerobí med v malom množstve a bebe keksy.
Spočiatku som ale mala kyselinu zo všetkého, vtedy mi pomohlo, keď som pár dní chlipkala len vývar.

tanika
16. okt 2016

@cottoncandy presne aj mne zelenina v surovom stave akákoľvek, káva aj neska aj s mliekom , sladkosti , čokoláda a mäta , tučné syry mastné jedlá vôbec, a hlavne som zistila že aj maslo na sucháre mi asi nerobí dobre, a ešte asi mi neurobil dobre višňový džém na to pozor dala som si ho do nískotuč.tvarohu 0,5 tak neviem či ten džém alebo ten tvaroh ale pretým som si ho dala samostaný a bolo o.k., med so čaju tiež určite nie...a bebe kekse, piškoty..to hej o.k.
začnem si dávať nolpazu 20 mg ráno a večer a k tomu dám ten Itoprid a uvidím a budem ešte viac dodržiavať dietu ale je pravda že som zo všetkého a hlavne z toho vystresovaná.... ☹ a mám dotaz ten gastrotus si dávaš pred jedlom alebo po ? a kokosové mlieko už mám doma a piješ ho alebo ho dávaš do jedla? dakujem inka máš v tom jedle aj psychike úplnú pravdu 😀

cottoncandy
16. okt 2016

@tanika ja som skúšala len marhuľový džem, ten v pohode... Gastrotuss som si dávala po jedle, po každom väčšom a potom tesne pred spaním... kokosové mlieko pijem miesto obyč. kravského

ericka2503
16. okt 2016

@tanika Mne raz napise ,kardia doviera,druhy raz,že nedoviera...Vraj dieta je zbytocna...Tak som sa informovala aj inde.Dietu treba,vhodna je setriaca,dobre je zbavovat ovocie a zeleninu supiek,vyvarovať sa maku,kokosu,orechov...Zaludok zatazit max.2dcl potravy,či tekutiny,nezapijat veľmi jedlo,nepit bublinkove vody...Dodržať ,že po lieku Itoprid sa môžete najesť najskôr 20-30min.po jeho uziti.Jedlo je totiž zle natravene,keď Emanera(alebo co uzivate a znizenie kysl.prostr.v zaludku)znizi kyselinu v zaludku,tak musí viac pracovať tenké crevo a Itoprid zrychluje posun jedla v creve.Asi tak nejak to chapem a bolo mi povedané.

tanika
16. okt 2016

@ericka2503 erika a prosím ťa čo vlastne pomôže aby sa tá kardia dala opäť do poriadku a aby správne fungovala..ja som sa na to pýtala gastroša ale odpoveď že to je všetko psychika, stres a jedlo čo myslíš? a ozaj prečo je jedlo zle natrávené? čo ak nám treba tie tráviace enzýmy?nechýbajú nám ? teda to znamená že nám zle trávi ? ale na to nám nepomôže Helicid, Oyyion,Nolpaza, či emanera! skutočnosti je ide problém ešte na začiatku ako sa povie teda to trávenie a ak to nie je v poriadku potom je problém s tými

tanika
16. okt 2016

@ericka2503 erika a prosím ťa čo vlastne pomôže aby sa tá kardia dala opäť do poriadku a aby správne fungovala..ja som sa na to pýtala gastroša ale odpoveď že to je všetko psychika, stres a jedlo čo myslíš? a ozaj prečo je jedlo zle natrávené? čo ak nám treba tie tráviace enzýmy?nechýbajú nám ? teda to znamená že nám zle trávi ? ale na to nám nepomôže Helicid, Ozzion,Nolpaza, či emanera! skutočnosti je ide problém ešte na začiatku ako sa povie teda to trávenie a ak to nie je v poriadku potom je problém s tými kyselinami ale ako tomu predísť ? 😒 abz nebolo veľa alebo málo kyseliny!!!!! toto by som rada vedela. a poprosím ťa ty tie lieky berieš stále ešte ? a ako ti je 😕 no lebo ja nič moc 😒

tanika
16. okt 2016

@ericka2503
@cottoncandy
@dennissa16 niečo som našla na stránke iris-diagnostika pozrite sa na to 🙂 napr: aj toto
Pálenie záhy vzniká v dôsledku kvasenia v žalúdku. Žalúdok obsahuje málo kyseliny chlorovodíkovej alebo už takmer žiadnu a vzniká v ňom kvasný proces, keďže nedostatok HCL danú potravu nevie stráviť. Pažerákový zvierač (Hiatus) sa neuzavrie (uzaviera sa pri určitej hladine koncentrácie kyselín) a pena s kvasného procesu sa stále zväčšuje až kým sa nenatlačí späť do pažeráka a začne svojou kyslosťou dráždiť pažerák. O to aby sa nedostala pena s kvasného procesu do pažeráka sa stará pažerákový zvierač, ktorý je priamo závislý na množstve HCL v žalúdku. Čím viac HCL máme, tým sa pažerákový zvierač lepšie uzaviera. Ide o obranný mechanizmus tela, ktorý zabraňuje HCL vtiecť späť do pažeráka a páliť ho. Ak HCL v žalúdku máme nedostatok, pažerákový zvierač nemusí byť až tak dokonale uzavretý a tým pádom pena s kvasného procesu môže vyliezť až do pažeráka a narobiť neplechu. Preto sa často stáva, že si človek po ťažko stráviteľnom jedle musí odpočinúť a na chvíľu si ľahne, proste si dá šlofíka. A práve vtedy, tým že sa uloží do horizontálnej polohy sa mu tá pena s kvasenia naleje do pažeráka a začne páliť.

Dnešný lekári budú do ľudí ale radšej pchať vysoko zásadité látky (antacidá) aby eliminovali žalúdočné kyseliny, ktoré sa už ledva vytvárajú a pri tom robia presný opak. Je to až do neba volajúce.
a si to tiež myslím že mám málo kyseliny ...a preto mi dal lekár ešte silnejšie lieky proti kyseline a to že vraj mi má byť dobre...ale skutočnosti oni neriešia problém...či jej máte dosť alebo málo 😀 asi tak ...čo vy na toto?

dennissa16
16. okt 2016

@tanika no čo dodať...lepšie je liečiť "naopak" aspoň sa budeš k lekárovi vracať dookola a bude mať z teba peniaze...☹smutné...

tanika
16. okt 2016

@dennissa16 presne....tak to oni potrebujú
Zajtra budem testovať ten gastrotuus lebo mi prišla návšteva a nechcela som riskovať ako mi bude...ale ráno som si nedala ten Ozzion a nedám si ho ani teraz a uvidím ako zatiaľ o.k. uvidíme ako mi bude 😀
ale mám trocha pocit že za tými to moji mi problémy či predsa nebude problém trávenie- pankreas-tráviace enzýmy...bože asi som mala byť lekárka 😀 ale pýtaj sa toto lekárov to by si už od nich moc chcela... 😖 a keď sa niečo o pýtaš tak že veľa čitam interent 😀 no ja by som nečítala keby nám všetko pekne vysvetlili 😀 ale česť aj výnimkám 🙂 poznám aj super lekárov 🙂 ale je ich ozaj málo.

gab
17. okt 2016

@cottoncandy
@tanika
@dennissa16 je fakt, ze lekari neriesia, ci mas malo alebo vela kys. zaludocnej, nie su na to testy a nikto ti to poriadne neurobi, naco aj? kto by sa s tym zaoberal? ja som brala lieky pol roka, zlepsenie vôbe ziadne, akuratik sa mi pridruzili vedlajsie ucinky, unava, nervozita, vsetko mi vadilo, tak som ich vysadila a vrhla som sa na druhu stranu -podporujem travenie, pretoze som skusala test s tou sodou bicarbonou, mne sa negrglo ani po hodine, zrejme mam malo kyseliny, tak pijem caje na podporu travenia, pretoze ak nepracuje zaludok , to znamena, ze ti pankreas nedodava dost stiav na rozklad jedla, preto pijem caje, repik, zmes byliniek, snazim sa vela tekutin, a hlavne som sa naucila kombinovat jedla, po ktorom co nesmiem zjest, aby sa to "nebilo" v zaludku , pijem spaldlovu kavu s cakankou (ta cisti pecen), dam si aj kolacik, ale predtym nejem nic mäsove... a este je dôlezite vyprazdnovanie, ci je pravidelne, pretoze zeny mavaju väcsinou problemy so zapchou,
a hlavne jedna dôlezita vec, ak nie najdôlezitejsia, ake starosti a problemy si prenasame cez zaludok, co nevieme stravit, a sebelaska, ako si vazim samu seba....???? hmmm??? 😉

dennissa16
17. okt 2016

@gab
@tanika úplne súlasim!!! Ja som síce brala Helicid iba týždeň, ale mňa išlo poraziť.....Pálenie a z toho následná nervozita. včera som nezobrala, dala som si Hylak a musím povedať, že je oveľa lepšie. Dnes som bola u obvoďáka, tak ten hneď povedal, že mi dá iné lieky (nie Helicid), povedala som mu rovno, že nechcem. Pokiaľ mi nedá nejaké na tvorbu HCL (také nie sú) Vypýtala som si vým. lístok na gastro, veď nezaškodí, keď ma pozrú, ale tieto lieky určite viac nevezmem. Ja to mám stresom, idem sa ukľudniť 🙂 a verím, že sa mi aj žalúdok vráti do normálu 🙂 Mne to hneď bolo čudné, že to páli non-stop, po aj pred jedlom...

gab
17. okt 2016

@dennissa16 mne to cele bolo najviac cudne, ze niekedy som zjedla "zakazane" jedlo a nebolo mi nic a niekedy pohar vody alebo vôbec nic a bolo mi zle... mne este na travenie pomaha chilli, sice kusok pali, ale hoji sliznicu zaludka
na tvorbu HCL nie je nic.... len vela tekutin, a podporovat pankreas , zlcnik aby dobre travilo

dennissa16
17. okt 2016

@gab presne aj ja...., ja som aj cítila, že mám stres už vôbec niečo zjesť, takže som si to už privolávala a žalúdok mi až sťahovalo. Od včera je oveľa lepšie, teším sa, že som natrafila na túto diskusiu....🙂

ericka2503
17. okt 2016

@tanika Tie lieky na znizenie kyseliny sa uzivaju práve preto,že kardia nedoviera, a keď nam jedlo vylezie zo zaludka do krku-reflux,aby obsahovalo co najmenej kyseliny a nepalilo to pazerak.Tak to chapem.Kedze je potom potrava zle natravena,vďaka nizkej kyseline,musí viac tráviť tenké crevo 😊.Lieky beriem stále,v dec.to bude rok 😌...Emanera 40 a Itoprid 50.Od leta ma picha v pravom boku,vnutorne orgány sú vraj ok,bude to asi problem v crevach.Zacalo to,po melone s jadierkami,je dosť mozne,ze zrniecka z čohokoľvek nie sú zjemnene kyselinou a skriabu sliznicu tenkého čreva oveľa viac ako bezne,prípadne sa z toho drazdi slepé crevo.Mozem sa len domnievať,dr nic nepovie,ak chcem môžem ist na kolonoskopiu 😌.Pravdu povediac,netuzim po tom,mam dosť "hadice"do zaludka.Ale,ak to neprejde,nebudem mať inú možnosť 😌.

gab
17. okt 2016

@cottoncandy u mna aloe - 0 bodov, zaha a hnacky, basico od justu -0 bodov... takze tudy nie... 😒 , u mna zaberaju repikovy, rebrickovy caj... + na travenie

gab
17. okt 2016

inak nasla som nieco na bylinkovej baze
http://www.jukl.sk/zaludocna-kyselina-nedostato...
zatial som neskusala, takze nemam osobnu skusenost

@dennissa16
@tanika
http://www.iris-diagnostika.sk/Vsetko-pre-zdrav...
http://liek.beautywoman.sk/clanok/3248
https://www.modrykonik.sk/blog/soniamalinik/article/v-y-z-n-a-m-z-a-l-u-d-o-c-n-e-j-k-y-s-56zlr9/

@ericka2503 ked sa nad tym zamyslam, ak je tak, ze je malo kyseliny zaludocnej a ja si vezmem liek este na jej potlacenie, aky to ma vlastne vysledok? mam je malo a este sup, hodim liek, nech jej je este menej????
o paleni zahy som nemala ani paru, co to vlastne je, uprimne, ja som bola na zaciatku v presvedceni, ze liek uzijem nato, aby mi uzavrel zvierac zaludku a nedostalo sa mi to, co ma tak paci a boli a ta kyslost spät, ze to urobi so svalmi qvazi poriadok,
po studiach na nete aj som sa pytala u nas v lekarni ako to je s tymi liekmi, cize to funguje na tom principe, ze ti znizia kyselinu zaludocnu a vraj dlhodobo by sa nemali brat, potom treba urobit opakovanu kontrolu ako to je so zaludkom a pod.. ..
mne to proste logicky nevychazda, preco mam brat lieky na nieco coho mam malo a este to mam znizit?? brala som aj ine doplnky z lekarne na utlmenie kyseliny, ked som bola v presvedceni, ze by to malo zabrat, nezabralo, bolo to este horsie ako predtym, ze som spavala po sediacky, lebo to tak bolelo... 😖

tanika
17. okt 2016

@ericka2503 no ale čo hovoríš na toto/ pretoze ak nepracuje zaludok , to znamena, ze ti pankreas nedodava dost stiav na rozklad jedla/ja si to myslím tiež.tak mi vysvetli prečo nám potom teda tá potrava zle natrávená ? myslíš vďaka tej kyseline ? nie na základe pankreastic.štiav že máme málo? nie je tam problém skôr?