icon

Haloperidol a Rispen: Ako zvládnuť vedľajšie účinky?

babika1974
5. sep 2024

Lekarka mi vypisala haloperidol (kontrolovala som svojho priateľa všade ako na facebooku tak v mobile, sledovala každý jeho krok, namýšľala si žiarlivostné príbehy, ktorým som uverila a ktoré vôbec neboli pravdivé) po 2týždňoch užívania som mala neskutočný - nezvládnuteľný hlad, v noci som sa viackrát budila a musela som jesť čokoládu (čo nikdy nerobím, ani sa nebudím, ani chuť na sladké), v práci som nevedela vydržať 8,5hod - každá minúta bolela, bola som vnútorne nervozna a medzi ľuďmi aj doma som prestala komunikovať, nemala som o čom alebo som nemala čo povedať. Keď som sa stretla s kamaratkou alebo kolegyňou, nemala som nervy ich počúvať a rýchlo so odišla. Postupne som haloperidol vysadila a včera mi lekárka vypísala rispen. Lebo haloperidol pomohol v tom, že som prestala kontrolovať priateľa - aj žiarlivosť sa upravila na 50% Som 50r žena, po vysadení haloperidolu sa opäť prejavila menopauza - hlavne pocity úzkosti, smútok, precitlivenosť, stále mi je do plaču, ľútosť, pripadám si veľmi osamelá a samoty sa neskutočne bojím.

Veľmi sa bojím týchto nežiadúcich účinkov hlavne toho vlčieho hladu a chuti na sladké.
Máte niekto skúsenosti s týmito liekmi?
Ako zvládnuť nežiadúce účinky ? Jeden z hlavných negatívnych účinkov rispenu je priberanie. ďakujem za Vaše rady a skúsenosti

deti95060810
5. sep 2024

Rispen - poznáme , má ho jeden blízky príbuzný... za mňa určite lepšie ako haloperidol z ktorého sú resp. bývajú epi záchvaty.

prečítaj si recenzie na haloperidol - poriadne svinstvo je to liek z 50 tych rokov s veľa vedľ .účinkami.
rispen je omnoho novší liek, má menej vedľ účinkov . to len na zač. možno troška priberieš , ale po čase to prestane.
určite vyskúšaj a daj mu šancu...

babika1974
autor
5. sep 2024

@deti95060810 veľmi pekne ďakujem

cookie29
5. sep 2024

@deti95060810 pozri Acylpyrin je z konca 19. storocia, Penicilin zo zaciatku 20. storocia, Ibuprofen z 1967 ak sa nemylim... a z 50tych rokov minuleho storocia je vela psychotropnych liekov, typ alprazolam, xanax a pod...

@babika1974 pozri urcite to nie su lentilky ale zaroven su to lieky, ktore su pri urcitych diagnozach potrebne, pokial viem, pouzivaju sa pri schizofrenii, bipolarite a podobnych poruchach, panika, psychoza a pod. Takze lekar ich nepredpisuje len tak. A Rispen je trosku mladsi a tiez sa pouziva pri tychto poruchach. POkial viem, pacienti ho znasaju lepsie ako haloperidol. Osobnu skusenost nemam, ale kamoska robi zdravotnu sestru na psychiatrickom oddeleni

babika1974
autor
5. sep 2024

@cookie29 ďakujem Uvidíme ako ho bude organizmus znášať a či bude ten vlčí hlad