icon

Halucinácie a vidiny: Ktorého lekára navštíviť?

17. okt 2024

Ahojte, je toto prosím normálne?
Už dlhšie mám rôzne vidiny, najskôr len nejaké šmuhy, a len večer, neriešila som. Ale zhoršuje sa to. Minule som cestou do práce videla, že ma naháňa nejaký muž, celý v čiernom, kričal po mne že ma zabije, a schmatol má za ruku. Ale vtom som si uvedomila že necítim dotyk, a v tú ranu sa mi rozplynul pred očami. Alebo že vedľa mňa ležia ľudia v bezvedomí, ktorých keď sa dotknem, zmiznú. Desí ma to, mám týchto stavov stále viac, a navyše mám aj také zvláštne, dotieravé myšlienky. V kuse si napríklad myslím, že šofér autobusu je utajený vrah ktorý má chce uniesť, a nemôžem tak cestovať. Celé mi to už prerastá cez hlavu, riešiť to? Ktorý lekár sa týmto zaoberá?

Strana
z2
kim2028
18. okt 2024

@majamat Nie každý pacient má to až také 🙂 Nízke povedomie o chorobe je problém, ale druhýkrát vedel som už dobre, že o čo sa jedná, keďže mal som už skúsenosť. Mám paranoidnú schizofréniu. Čiže nie každý má to také. Je to skutočne ochorenie niekoľkých tvárí... Ja som vedel druhýkrát, že mám halucinácie a bludy. V pohode som pomenoval to aj svojmu psychiatrovi takto. Tiež občas mávam raz za 3-4 mesiace tzv. pseudohalucinácie. Tie nie sú vraj až také závažné... Najčastejšie tie pseudohalucinácie mávam ich po prebudení...

majamat
18. okt 2024

@kim2028 och, to snad nie. treba pouzit aj rozum.
ak mam 1 atak schizofrenie a nepoznam to, neviem ze som chory. ak ma preliacia, dostanem sa do fazy, kedy je stav zlepesny, myslenie je v norme, je to stav kedy mi uz odbornik povedal o co ide, ze halucinacia nie je ok a z tychto informacii cerpam, ked to mam 2x. tieto info som dotal v obdobi, ked doslo k remisii ochorenia, cíze ked pschika bola v dobrom stave. preto viem tieto info pouzit aj ked pride zly stav.

takze je zasadny rozdiel mat to 1x a mat to 2x. ved autorka prispevku ani nevie k akemu dr ma ist, nieto este mat taketo info.

Strana
z2