icon

Osobné skúsenosti s prekonaním hepatitídy typu A

19. nov 2023

Prekonal niekto žltačku a vie mi napísať osobnú skúsenosť ako to prebiehalo? Vďaka

yvana74
19. nov 2023

Ja som prekonala pred 5 rokmi. Mala som vtedy 38. Prebiehalo to asi tak, že cca 2-3 tyzdne od pravdepodobneho nakazenia (inkubačná doba môže byť aj dlhsia), mi bolo z ničoho nič zle, cca týždeň tak na striedacku zle aj dobre, bolest celeho tela, akoby pri chripke, ale vôbec sa to nelepsilo. Týždeň na to sa moč začal sfarbovat do tmava, až do farby tmavého piva. Následne vyšetrenie, už bolo asi jasne o co ide. Popravde ma výsledok šokoval, ale aj potešil, pretože ten stav bol taky, ze neviete čo vám je, ale všetko vás bolí. Následne hospitalizacia na infekčnom, prislo aj ozltnutie tela, a liečba formou šetrenia pečenie, t.j. oddych a dieta-žiadne tuky, viac cukry, ideálne veľa medu konzumovať (lepšie kvetovy, ľahšie sa metabolizuje, ako pripadne medovicovy). Dĺžka liečby kým mate dobre pečeňové parametre je individuálna. Môže to byť týždne,mesiace,aj roky. Spravidla mladší človek sa z toho dostane skôr ako starší. Veľa ľudí ani nevie ze prekonalo Hepatitidu A. Kedysi sa bežne prekonavala v detstve. Je to choroba "špinavých rúk". Napriek akejkoľvek hygiene, ktorú dodrziavate, nakaziť za môžete kontaminovanymi potravinami (ja som sa nakazila pravdepodobne kontaminovanou vodou - lad v nápoji v zahranici, aspon tak to vychadza).

autor
20. nov 2023

@yvana74 a ako dlho trvala hospitalizácia?

yvana74
20. nov 2023

U mňa 9 dní, ale tiež si myslim, ze je to individuálne, aj podľa stavu pacienta. Všetko dobré prajem.