icon

Hernia diskov

petulla87
19. apr 2018

Ahojte,

nájde sa tu niekto, kto podstúpil operáciu hernie diskov L5/S1? Minulý týždeň som absolvovala konzultáciu na neurochirurgii a mám plánovaný termín operácie na koniec júna. MR ukázala objemnú bifokálnu herniu 26mm vľavo aj v pravo, platnička je prasknutá a vytečená, pritláča nervy aj miechu a vraj je to veľmi veľké :( Ide mi to do pravej nohy, stehna, lýtka. Podstúpil to niekto? Ak áno, aké sú skúsenosti, prešli všetky problémy po operácii, nenastalo vytečenie platničky znovu + aký bol potrebný čas na zotavenie?

Vopred ďakujem za všetky odpovede.

Strana
z2
jani727
31. júl 2022

@bklaudia Ahoj Klaudia, SM system je subor cvikov cvicenych s lanom a podlozkou. Cviky je mozne naucit sa prostrednictvom cvicitela SM systemu. Treba si najst mesto kde je mozne cvicit. Cviky pomahaju pri problemoch s platnickami, skoliozou a bolestiach chrbtice. Drzim palce 🙂

bklaudia
31. júl 2022

@jani727 dakujem. Mam roky diagnostikovanu herniu disku. Raz jé lepsie, ráz horsie. Ale vadi my bolest a trpnutie noh. Lekar este neodporucil operaciu len lieky. Ale naposledy predpisal gabagammu - to bol hnus...

lucia563
1. aug 2022

@bklaudia ahoj, necvicim SM system, cvicila som asi rok po operacii cviky co som mala od rehabilitacnej v nemocnici a mam sa fajn🤗🙃

jani727
2. aug 2022

@lucia563 ahoj ake to boli prosim cviky? Mne SM system pomohol ale rada by som skusila aj ine.

bklaudia
5. aug 2022

@petulla87 Ahoj! Podstúpila si operáciu? Ako sa máš teraz? Tiež mám veľmi podobné príznaky ako ty. Roky trpím, až teraz 19.8. idem na MRI vyšetrenie, potom sa uvídí čo ďalej

kaktusik007
5. aug 2022

@bklaudia dolezite je co ukaze magneticka... su viacere typy operacii, to co opisali dievcata nizsie je len minimalny zakrok - vystiknutie prasknutej platnicky. Potom su zlozitejsie operacie, kde ti navrtaju do chrbtice titanove skrutky a daju stabilizatory - ale ako pisem, zavisi to od toho v akom rozsahu mas platnicku poskodenu. Uprimne sa divim
@petulla87 lebo pri hernii disku 26 mm uz sa mohli rozhodnut pre tie stabilizatory a nie len vystiknutie - 26 mm je uz celkom velky nalez tlaciaci dost na miechu.
Ci budes mat trvale poskodenie alebo nie - zalezi od neurologa, ku ktoremu si sla. Niektori su normalni a riesia problemy - cize diagnostikuju a poslu na magneticku, niektori sa snazia liecit analgetikami, kortikoidmi ci dokonca opiatmi a zdiagnostikovat ta daju po rokoch, kedy uz moze byt poskodenie trvale a samotne odstranenie hernie na bezbolestny zivot uz proste nestaci (nehovoriac o tom ze tam uz byva casto zhumplovane potom hladke svalstvo a realne ti hrozi minimalne unik mocu, ak nie aj stolice... .)

so SM systemom cvicenia opatrne -- kazdy ze ake je to top a super, ale paradoxne toto cvicenie obsahuje viacero takych cvikov, ktore prave ludia s poskodenou chrbticou robit nesmu. Je totiz brutalny rozdiel, ci mas herniu disku 2 mm alebo 20 - verim ze tym s 1-2 milimetrom toto cvicenie pomoze, ale ak mas poskodenie vacsie - opatrne s nim.

yoxinka
5. aug 2022

@kaktusik007
Môj fyzioterapeut, keď sa povie SM systém, tak mu vlasy stoja dupkom, lebo každý druhý človek, keď príde, chce od neho sm systém, lebo si to prečítali na internete, aké je to fasa. Len on potom nevie vysvetliť ľuďom, že SM systém nie je univerzálne riešenie všetkých problémov s chrbicou a pre mnohých je to cvičenie úplne kontraproduktívne. Chrbtica je neskutočný komplex vecí a riešiť to cez anonymné fórum je strašná somarina, lebo aj rovnaká diagnóza môže u dvoch ľudí vypaľovať rôzne a potrebujú rôzny prístup a iné cvičenie, prípadne inú terapiu.

bklaudia
5. aug 2022

@kaktusik007 Neviem, uvidím. Trpím už roky, ale teraz uz vyše roka mám bolesti noh, trpnú, bolia. Neurolog ma liečil len s tabletkami. Zo zúfalosti som išla aj na ortopédiu, lebo už neviem čo so sebou. Sedím v kancelárii, ale tento týždeň už je to des. Tak ortopéd mi predpísal MRI vyšetrenie. Na šťastie som dostala veľmi rýchlo termín 19.8. ale vraj výsledky budem mať len o tri týždne.

yoxinka
5. aug 2022

@bklaudia
Dobrého fyzioteraputa si nehľadala? Čo mám skúsenosť s neurológmi, tak väčšina predpíše lieky a dovidenia. Až na neviem koľký pokus som našla neuro, ktorá má záujem aj stav liečiť, nie len predpisovať lieky. Ja mám prasknutú platničku L5/S1, útlak nervu, strpnuté prsty na nohe, dve nad ňou vysunuté, ochrnutý 11. hlavový nerv, v krčnej C5/C6 je protrúzia a jediné, čo mi pomohlo za 10rokov problémov s chrbticou boli šikovní fyzioteraputi v spolupráci s mojou akčnou neuro. Stav je stabilizovaný po cca roku a pol INTENZÍVNEJ rehabilitácie, niekedy aj 2x týždenne. Žiaden doktor mi nikdy nepomohl tak ako fyzioteraput! Ale zase, treba hľadať takého, ktorý ozaj vie. Ty máš roky bolesti a až teraz ideš na MRI???

bklaudia
5. aug 2022

@yoxinka Ano. Zatial som bola na CT. Ked my predpisal nieco zvycajne pomohlo. Bola som v pohode urcity cas.

yoxinka
5. aug 2022

@bklaudia
Každými liekmi, ktoré si brala na bolesť, si si len vypla mozog, prestalo niečo bolieť, ale problém sa len zhoršoval. Lieky pri týchto problémoch neliečia, len oblbujú systém, problém pretrváva a zhoršuje sa. Často stačí, že pacienti pristupujúci k problémom aktívne (cvičenie) svoj stav výrazne zlepšia alebo stabilizujú, ľudia, ktorí len do seba hádžu tabletky, skončia s operovanou chrbticou, s ktoru keď nebudú
cvičiť, aj tak sa im problémy vrátia. Mňa párkrát fyzioterapeutovi doniesli, lebo som nevedela spraviť krok, odišla som odtiaľ po svojich, bez liekov.

bklaudia
5. aug 2022

@yoxinka Ale ako pises, ani tá fizioterápia neodstrani problemy. Ty sa nechces dat operovat? Da sa ti pracovat?

yoxinka
5. aug 2022

@bklaudia
Ja práveže píšem, že jediné, čo mi najviac pomohlo, bola fyzio. Nie, nedám sa operovať a urobím všetko pre to, aby som sa operovať dať nemusela. Ja som úplne zmenila životný štýl a fungujem ako zdravý človek. Raz mesačne kontrola u fyzio. Toť vsjo. A to som niekedy nevládala prejsť 100m a na WC ma nosil muž! ☝️

bklaudia
6. aug 2022

@yoxinka poradis ako sí vedela zivospravu zmenit? Ja pracujem v kancelárii, myslim si ze dostkrat sa postavim prejdem sa, ale tó nie je postacujuce.

yoxinka
6. aug 2022

@bklaudia
Tu na MK je skupina Cesta k mojej premene, tam sú baby, čo robia v kancelárii, robia na smeny, robia nočné, majú 2,3,4 deti a aj životosprávu upravili aj cvičia pravidelne. Je tam kopec materiálu k tomu, ako to dosiahnuť. Ale základ je motivácia a tvoje chcenie. Keď chceš, budeš hľadať spôsob ako to dosiahnuť, keď nechceš, hľadáš dôvody, ako sa to nedá. Nič iné v tom nie je. Poškodená platnička potrebuje pohyb, pohybom dokáže regenerovať. Ideálny pohyb je chôdza. Najideálnejšie je presné a cielené cvičenie pod dohľadom fyzioterapeuta. Nič iné na to nepomáha. Ani lieky, ani masáže. Treba proste cvičiť.

bklaudia
6. aug 2022

@yoxinka dakujem za odpoved.

kaktusik007
6. aug 2022

@yoxinka len niekedy je RUP a cvicenie je v haji spolu s platnickou ;)
neodmietaj tak uplne operacie, su stavy, kedy operacia je jedinym riesenim - moja neurologicka je proti operaciam chrbtice, no ked videla moj nalez... ja som uz ku koncu ako sa mi blizil termin operacie ani nechodila, bol zo mna leziak na posteli... takze tam proste ina moznost nebola. ale inak s Tebou suhlasim - prevencia je zaklad a treba cvicit

bubulacikkk
6. aug 2022

Ahojte ja mam starsi nalez pred7rokmi som spadla nejak som rpekonavala.bolest no 4.7minuly rok ma operovali v Europainclink v Kosiciach zial mne sa to ovela zhorsilo..a tak mi vybavili prave oni docenta Kolejaka v Nitre idem 23.8 bolesti mam hrozne...a musela som dat vypoved som na invalidnom aj vdaka tomuto

yoxinka
6. aug 2022

@kaktusik007
Jasné, tiež mám kamoša, ktorého proste museli zoperovať, nedalo sa inak. Ale 90% ľudí je nastavených tak, že len by jedli tabletky a čakajú na operáciu, pritom by si cvičením vedeli stav zlepšiť a operácia nie je nutná. Len to vyžaduje fakt veľa času, úsilia a práce na sebe.

pancuska
11. feb 2023

Ahojte chcela by som sa opýtať cvičili ste aj napriek bolesti? Lebo ja cvičím s Fyzio ale sa mi zdá že to niekedy bolí viac a viac! Pred 16 rokmi mi operovali L5S1 bola vytečená a nemohla som chodiť, necítila som si nohy poriadne, unikal mi moč tak ma hneď operovali. Teraz bojujem s nadváhou tak som cvičila všetko možné a to mi dopomohlo k tomu že mám zasa vysunutú L4 o 5,7mm a sekvester o veľkosti 4x4mm ktorý mi tlačí na miechu a nervy tak že sa už mesiac dopujem infúziami injekciami liekmi plus ešte cvičím ale niekedy je to taká bolesť že si musím ľahnúť a byť len v klude. Neurológ povedal že do 2 mesiacov to vyschne ale napriek stálej bolesti už prestávam tomu veriť.

yoxinka
11. feb 2023

@pancuska
Ahoj. Tak poškodená chrbtica ako máš ty znesie len zaťaženie v osi. VŠETKY pohyby, ktoré robíš musia byť také, aby ti chránili chrbát! Technika cvičenia musí bytm perfektná! Musíš mať aktívny stred tela a vedieť s ním pracovať. Hlboký stabilizačný systém ti CHRÁNI platničky v drieku. Musíš mať upravený pohybový stereotyp. Dvíhanie vecí, ohýbanie sa, sedenie, státie … všetko. Ja som s praksnutou platňou neprešla 200 metrov, nevedela som obed navariť, lebo som nemohla od bolesti stáť. Môj fyzio ma učil dýchať, to bola prvá a najpodstatnejšia vec. Potom sme začali pracovať s hlkobým stabilizačným systémom. Všetko som postupne posilňovala a zdokonaľovala pohyby. Postupne sme sa prepracovali k ľahkému posilňovaniu s gumami s maličkým odporom a vlastnou váhou. Dnes cvičím s činkami, s expandermi s najvyšsím odporom, catllebelmi, lieky na bolesť som nebrala rok. Všetky cviky mám skontrolované fyzioterapeutom - technika, pridáva mi postupne ako silniem ťažšie a ťažšie zostavy a cviky. Chodím k nemu už len raz mesačne, ale pred tým každý týždeň skoro dva roky. Bola to obrovská frustrujúca drina, lebo 5krokov dopredu a 3 dozadu a takto dokola. Schudla som 7kíl a mne aj také maličké číslo brutálne pomohlo. Ty nemôžeš cvičiť bársčo a pri každom cvičení musíš chápať, čo to robí tvojmu chrbtu. Keď ťa cvičenie s fyzio bolí viac a viac, asi ten fyzio robí niečo blbo 🤷‍♀️.

pancuska
12. feb 2023

@yoxinka ďakujem za krásne vysvetlenie, mala by som si to niekde skopírovať a čítať stále dokola …ono mne sa to ťahá už rok, presne takto pred rokom ma seklo keď som cvičila to čo nebolo treba dva mesiace. Takmer každý deň 🤦🏻‍♀️ teraz čo mám Fyzio tak väčšinou také dýchanie robí so mnou aby som sa naučila používať brucho namiesto chrbáta lebo mám zlé návyky ktoré musím zmeniť. Ja som to možno aj zle napísala,chcela som byť stručná. No vidím že to je dlhá cesta. Len tie noci sú pre mňa smrť. Prosím a aké lieky ti dávali? Mna teraz poslal neurológ k algeziologičke aby mi nadstavila liečbu a stlmila bolesť ale tam idem až o týždeň. No ale som naozaj rada že si sa ozvala lebo už som aj prestávala veriť že “toto” utrpenie skončí 😉

yoxinka
12. feb 2023

@pancuska
Ja som brala raz v tej najskútnejšie fáze flector v kombinácii so Sirdaludom, ale dala som si asi 2večery, inak nič. Ja lieky nechcem. Je to odžub. Vyblokuje bolesť, oklame mozog, nerieši príčinu. Raz v priebehu rehabky som mala stav, že som sa len došuchtala k fyziovi, skoro som mu tam odpadla, strašná bolesť. Povedal mi len, že nesmiem ostať ležať a musíme nájsť kombináciu cvikov, ktoré mi stabilizujú svaly. Skúšali sme, hľadali, čo zvládnem. Našli sme tri cviky. Cvičila som každú hodinu každý ten cvik raz. Ráno som sa zobudila a bolesť som mala o 90% menšiu. Keby to nezažijem, neuverím. Ja som s každou bolesťou šla k fyziovi. Pozrel, kde je problém, uvoľnil problematický segment chrbtice s pracovali sme ďalej. Ešte mi vymyslel polohu na spanie. Normále sme skúšali, poobkladal ma vsnkúšmi, vypodložil, čo bolo treba a bolo to lepšie potom oveľa. Je to strašne dlhý proces.

pancuska
17. feb 2023

@katika108 ahoj tiež mi praskla platnička a o 2 mesiace idem na konzultáciu kvôli operácii. Bude to moja druhá operácia. Mam neskutočné bolesti. Neviem ako to vydržím! Chcem sa opýtať ako sa ti darí a kde si bola na operácii ?

katika108
18. feb 2023

@pancuska ahoj a to dovtedy vydržíš? To je dosť dlhá doba, neviem ako si na tom, ja som sa ani pohnúť nemohla, operovali ma v Bratislave- PainClinic a môžem len odporučiť, chvalabohu odvtedy je to ok

pancuska
12. mar 2023

@katika108 no nakoniec som vyskusala konzultaciu v NZ a operacia bude o tyzden . Po tyzdni stravenom v nemocnici kde ma davali dokopy čo som už nemohla ani krok urobiť a lieky nezaberali, jednorucho cviky nepomožu a ten sekvester musí isť von, tlačí mi to na nohu ktorú aj napriek cvičeniu stále celú necítim ....prosim ta ako dlho si bola v nemocnici? Mohla si po operacii sediet ??

katika108
15. mar 2023

@pancuska ja som bola na tom úplne rovnako, išlo mi to do nohy, nič iné ako operácia už nešlo, ja som len v bolestiach ležala ani pohnúť, v nemocnici som bola jednu noc, hneď na druhý deň domov po svojich 😊

lejja
11. jún 2023

@katika108 Dobrý deň, prosím Vás ako sa máte po operácii? zlepšil sa váš stav? ďakujem

katika108
13. jún 2023

@lejja dobrý deň, samozrejme, hneď po operácii

Strana
z2