Hernia disku
Dobry den,
chcem sa opytat, mam prasknute platnicky L4/L5 a L5/S1. Mam za sebou pobyt v nemocnici, vybrate infuzie, zacala som cvicit rehabilitacne cvicenia a SM system, no mam pocit, ze sa to poslednu dobu zhorsilo. Chcem sa opytat, ci ma niekto s tymto skusenosti, ako to riesite, zvladate, pocut Vase nazory, co Vam pomohlo, aj ked chapem, ze je to individualne a ako a na kolko to ovplyvnilo vas sukromny zivot, aj co sa tyka po sexualnej stranke. Pretoze toto je prave aj jedna z tych veci, kedy sa mi pohorsilo a vzdy po styku a mi to zhorsuje. ☹
Za kazdy nazor vopred dakujem.
@majaxy ja som bol prave vcera u neurologicky vcera na kontrolu, na skatulke sa pise ze by sa nemal uzivat dlhodobo, ale mi povedala ze v pohode ho mozem uzivat dalej.
Vysadím ho ked to uznam za vhodné. Mne dosť pomaha aj zaspať, lebo som s tým mal dosť problem a nasledne mi nedostatok spánku a určite aj stres dvihalo tep až na 100 v klude. Mal som na to neurol, ale ked mi dala guajacuran, mi povedala že ho mám vysadiť.
Momentálne užívam 2 balenie guajacuranu, davam si len jednu vecer. Rano si ho nedavam, nerobilo to moc dobrotu.
Piť by sa na to moc nemalo.
Inak v rámci rekonvalescencie mi pichali synteticke B-čka (B1, B2, B6), ževraj sa daju kúpiť aj v tabletách, ale radšej som si to dával pichať, aspon to obišlo zaludok, ale tie 2 tyzdne injekcii mi dalo dobre zabrat, kedze som si nemohol ani poriadne sadnut.
Ale určite si podkladaj za chrbát vankúš vždy ked sedíš, dosť to pomáha a netrpí tak chrbát.
Nepises co je s tebou ale toto je boj na dlhu trať. Mne povedala neurologicka ze cvicit donemoty (primerane) a byt v teple a ziaden prievan je zaklad.
Hernia vzniká hlavne koli tomu že sme vkuse za počítačmi, málo pohybu, jednostranná záťaž a podobne.
No ja už bojujem 7 mesiac,par tyždnov to bolo znesitelné, potom ma ofuklo alebo čo, teraz nie som síce seknutá, ale v bolestiach, a samozrejme obmedzená v činnostiach. Som zúfalá a mám pocit že to nemá konca kraja 😠
@magmolatus ja beriem gordius a neuromultivit plus nejaké výživové doplnky...Hej cvičenie aj mne odporúčajú,ze pokiaľ sa chcem vyhnúť operácii mi nič iné nezostáva.
Mám ísť na kontrolu,no bojim sa dosť,pretože má pravdepodobne prefuklo a zhoršili sa mi bolesti.
Mne hernia vznikla pri pohybe. Ja som praveze bola a aj som dosť športovo založená..ano mam aj sedavé zamestnanie,tak som sa to snažila vždy kompenzovať.
Ale tie bolesti sú niekedy neskutočne, ja ani neviem niekedy kde nájdem tolko síl aby som to zvládla.
A aké cviky Cvicis? 😃
@zirafa8 a @majaxy
cviky su jednoduche ziadne extremy.
mrkni si posledny prispevok na predchadzajucej strane, tam som ti co to rozpisal vcetne procedur ktore som absolvoval a aky som z nich mal pocit.
+ je tam odkaz na jeden krem pre sportovcov a je vcelku dobry, ale treba skusit. Dopredu upozornujem ze nie je vhodny pre kojace matky.
Ja to zevraj nemam prasknute. To ze cvicis neznamena ze cvicis spravne. Mam kamosa co cvici 10 rokov a tiez zacal mat s tym problem. Samozrejme on cvicil v posilovni a rupol mu chrbat. To len znamena ze sa jejto spodnej partii nevenoval.
Ide o to ze tu spodnu cast chrbata L5/S1 nemas dost dobre "zabalenu" svalmi.
Skoro vzdy vznikne hernia pri pohybe. Sproste s a pohneš a už aj sa platnicka posunie.
Ako vzdy treba davat pozor na to ofuknutie. Mna tento rok len seklo. A stalo sa mi to vtedy ked sa prudko zmeni počasie. Vonku je hic a odrazu sa ochladí. Niekedy stačí ak dobre pofukuje vietor a je vonku ešte teplo.
Na vasom mieste sa treba vyhybat aj ventilatorom v byte, mne to napr hned spravilo zle ked ma prefukol aj ventilator.
Ja osobne už nosím bavlnené tielko aj v lete ked je teplo, lebo to odsava pot a nefuka rovno na pokožku(aj ked je to teply vietor). Velkosť taka aby dobre priliehalo.
Samozrejme treba sa aj spravne obuvať a nechodiť vonku v papučkach ked sa takto ochladí ako teraz.
Ziadne velke kupanie, len sprchovanie a len takou normalnou vlaznou vodou a nie si kožu obárať a určite si tieto miesta nenahrievať vodou.
To su asi take moje zakladne rady.
Ževraj je dobré aj plávanie, ale to sa ja osobne bojím isť. Moja sefka mala prasknutu platnicku a aj ju operovali, starsia pani ale ona chodi pravidelne plavat a cvici doma.
Dobra je aj joga pre zaciatocnikov, bol som iba raz, ale urcite by to pomohlo, ja som na nu prestal chodit, lebo som chodil na injekcie B-vitaminov (popisane vyssie) a nasledne ma opatovne poslali na rehabilitacie tak na to uz nebol cas.
Zevraj má na toto dobry vplyv aj vitamin C aspon co mi radil bratranec (studoval medinu, ale este len zo skoly vysiel).

@magmolatus dakujem za odpoved, ja beriem tiež quajakuran, ale ked prestanem,vždy som v bolestiach, kolko sa môže ten liek brať?