icon

Hernia disku. Čo to je?

inn
30. jún 2011

Ahojte,
dnes som videla vysledky z mojho CT kde mam napísané Hernia disku L5/S1 - tak si tak surfujem surfujem surfujem.....a poriadne ani neviem čo je to tá hernia je to vyskočená platnička alebo platnička prasknutá a poškodená?....ale myslim, ze vyskočená lebo mi tam napisal 3mm....sú tam aj iné údaje, ktorým nerozumiem - neurologa mam teraz na dovolenke....
Inak som v pondelok objednana fyzioterapeutovi na tu meckenzie metodu - cvičil ste to niekto máte s tým skúsenosti?
A ešte ma celkom prekvapuje, ze som nikde nenašla nikoho komu by sa ta vyskočená platnička vrátila naspať to uz sa mi nikdy nevráti?

Vdaka......

ešte by som bola rada ak by mi niekto napisal kto ma k tomuto blizko nejaké skusenosti ako to psychicky zvladol lebo je to liečba na dlhé trate vsade čitam ja som doma par tyzdnov a psychika pokulháva neviem ako mam bojovat a hovorit si budem zdrava bude dobre ked na druhy den vstanem a niekedy je to ovela ovela horsie....poradte

Vdaka

anikaca
10. nov 2015

veľmi pritom pomáhajú aj masaže a do pár mesiacov by si to mala uplne zregenerovať 🙂 http://akoapreco.com/ako-liecit-natiahnuty-sval... držím palce 🙂

macko01
2. dec 2015

Ahojte ake lieky najviac zaberaju na bolesti v nohe sposobene platnickou.

luba41
2. dec 2015

@macko01 cvičenie

rossinelo
4. dec 2015

Mne pomaha masaz od vybornej fyzioterapeutky a cvicenie sm system. Zatial mam ischias asi tri tyzdne a bolesti najma rano hruza, kym si nedam liek od bolesti.

wildwest
12. dec 2015

No mna nedali ani cvicit ani masaze hned ma poslal do novych zamkov tam sa operuje na magnetickej ,mam uplnu tmu tlaci na miechu mam bolesti uz celeho tela nevravim o nohe tak utorok idem mam to popisane protruziadisku L 2 -3-4 , L5 -S1, A hernia disku L-4-5 neviem co so mnou budu je to na operacku bo doktor bud vozik alebo operacia

rossinelo
12. dec 2015

@wildwest urcite skus najprv vsetko neinvazivne: cvicit SM system, masaz, ozon, prt pred operaciou. Ja mam tiez bolesti v nohe, obrovsku extruziu a cvicenie ma drzi pri zivote. Vsetci len operacia, ale ja citim iste zlepsenie po 12. dnoch cvicenia. Este skusim aspon mesiac. Ak sa to uz nebude zlepsovat, potom operacia.

wildwest
18. dec 2015

no velmy ti dakujem primar ju odlozildva mesiace a novu magneticku treba prist na madary ,ja mam pech nemozem ziadne lieky vsetky diagnozi mi urcuju uz ked su chronicke dakujem vyskusm

rossinelo
18. dec 2015

@wildwest ja som po ozonoterapii v DK. Bol som vcera, dali mi tam navyse kolagen aj vlastnu krvnu plazmu. Sice je to 200 Eur ale skusam. A subjektivne uz na druhy den sa lepsie vystriem, aj noha boli menej. Ucinok by sa mal dostavit do tyzdna.

dorothea221
18. dec 2015

@rossinelo Ak sa môžem opýtať, čo máš vlastne za problém? Vysunutú platničku alebo viac toho?

magmolatus
18. dec 2015

@macko01

Skus cvicit toto napr.

https://www.youtube.com/watch?v=4fzODWI5iuE

Mne osobne to na herniu disku pomaha. Ale cvicit treba, samo sa to nenapravi.

Ak ozaj lieky tak skus Flector, je to na predpis, ale z biedy ta to nevytrhne, 2 hodiny nebudes citit nic ale dalsiu davku si mozes dat az o X hodin, takze to je len tak na prezivanie.

rossinelo
18. dec 2015

@dorothea221 mam extruziu platnicky, cize vytecenu do 11 mm. Je to vraj na operaciu ale ja nechcem, kym este vladzem chodit.

dorothea221
18. dec 2015

@rossinelo daj prosím ťa potom vedieť s odstupom času ako sa cítiš po tom zakroku v DK

rossinelo
30. dec 2015

@dorothea221 Tak po takmer 2. tyzdnoch od ozonu musim povedat ze iste zlepsenie tu je. O takych 20%. Noha boli menej a zlepsil sa pohyb. Ale jedno analgetikum denne stale musim brat. Ktovie ci to bude ale len ozonom, lebo denne chodim 3x 20 min prechadzky co tiez pomalicky uvolnuje svalstvo a vratil som sa tiez k SM systemu. A este som zacal s jednou "drastickou" metodou ktoru mi odporucil syrsky ortoped a tiez aj jeden clovek na ulici ktoremu to pomohlo. Zdvihnut bolavu nohu do 90° uhla aj cez bolest 2x denne a vydrzat s nou hore. Je to ako mucenie a potom je bolest ale za par hodin zas vacsia ulava. Vraj to posuva platnicku jemne spat. Ale bojujem, na operaciu to nebude.

wildwest
30. dec 2015

@magmolatus flektor je na zuby a na miechu nie

wildwest
30. dec 2015

@dorothea221 napis mi na fb alebo mail dam tam vediet oky neva ze tikam

hernia
22. jan 2016

@blancjolie Ahoj, prosím ťa chcela by som sa spýtať, keď máš herniu disku v krčnej chrbtici, máš aj hučanie v uchu? Lebo ja to mám a neviem, či to môže byť z toho? ďakujem za odpoveď.

luciavendikova
26. feb 2016

@inn Zdravim, vidim ze prispevok je podla datumu uz starsieho charakteru no takto odstupom casu by som sa chcela spytat ci a ako ste to zvladli? Ja som uz 5 tyzden PN a psychicky ma to zacina nicit. Bolesti su uz celkom mensie ako na zaciatku, ale to vystrelovanie do noch je hrozne
Samozrejme som neschopna si obut ponozky, no s tym sa dako cvicenim popasujem,no tie krce a trpnutie noch je hruza. Najhorsie je ked uz sa citim ako tak dobre tak dalsi den krce a som zase na dne a vidim hrozne predpovede typu vysunula sa viac a podobne. Zacala som cvicit SM system ale neviem co robim zle lebo mam pocit ze je to horsie. Da mi tu niekto s vlastnej skusenosti realnu sancu...

rossinelo
26. feb 2016

@luciavendikova Cau ja uz sa trapim 14. tyzdnov a presiel som vselicim. Cvicim SM system, Mckenzie a pohyby su lepsie ale noha stale boli. Ja mam 11 mm herniu takze to je nadlho.

luciavendikova
26. feb 2016

@rossinelo Ahoj, no ja som len v zaciatkoch. Este pred 2 dnami to bolo celkom ok ale ako som skusila tie cviky SM teda prve 2 co mi fizio ukazala tak mi nohy trpnu viac...a preto neviem ci mam alebo nemam cvicit. :( pre pana ked to citam 14 tyzdnov...11mm...ja mam 3,5mm ale naraza smer miecha cize obe nohy. Ja viem ze je to na dlhe trate. No clovek tak rozmysla ze co praca...to nedam...do buducna chcem babo..rozne myslienky ... Ty s tym pracujes? Mne celkom zabera suche teplo. Drzim palec.

rossinelo
27. feb 2016

Mne trpnu stale a pri cviceni to kusok boli, urcite cvic, na to treba dlhy cas. Hoci 3.5 mm je ozaj nic.
Nie nepracujem, neda sa mi sediet dlho.

luciavendikova
27. feb 2016

@rossinelo Dakujem snazim sa...volala som aj terapeutke ci ma to moze boliet s cvicenia vravela ze by nemalo lebo cviky su na uvolnenie. Ze mozno pocasie :( drzim ti palce,bojujes stym poriadne co citam. Pekny den bez bolesti zelam.

rossinelo
28. feb 2016

@luciavendikova Ano pocasie na to velmi vplyva, uz citim ze zajtra bude horsie, ma liat :/

adriana522
21. mar 2016

Ahojte, Prosim Vas dajte mi niekto kontakt na niekoho v okoli Novej Dubnice kto praktizuje mckenzieho metodu a ma konkretne s dotycnym dobru skusenost. dakujem

magmolatus
18. apr 2016

Moja osobna skusenost na herniu krizovej oblasti je chodenie na prechadzky.
Moj stav leto 2014 ma seklo tak ze ma zoskrabavala zachranka z chodnika, nevedel som 2 dni ani stat ani sediet. Samozrejme len som do seba sypal analgetika + rehabilitacie. Vysledok samozrejme nebol 100%.
Leto 2015 Tentokrat som to nejak prezil bez hospitalizacie, ale zase analgetika, rehabilitacie, zacal som sa trochu o seba starat, chodievam na prechadzky cca 3,5 km, do tyzdna davam 15 + km.
Pred 2 mesiacmi ma seklo zase, ale rehabilitacia bola asi taka ze som 3 dno doma odlezal, na stvrty som siel normalne do prace a na piaty 500 km autom na sluzobku. A dalo sa to vydrzat.

Kazdemu radim chodit, chodit, jednoznacne najlepsi vysledok. Cvicenie pomoze ale nie tolko. Behat urcite nie. A treba si davat pozor na mokry chrbat, prievan a pri velkych zmenách telpoty ako su prelomy leto/jesen. Treba nosit bavlnene tielko.
Samozrejme pri zmenách pocasia to citit, tomu sa clovek asi nevyhne.

franti12
1. máj 2016

Ahojte. Ja mám 23 rokov a 10 mm extrúziu disku s útlakom na oba nervové korene + iné degeneratívne zmeny lumbálnej chrbtice. Začalo to koncom septembra bolesťou v oblasti pravého kĺbu (predtým ma v priebehu niekoľkých rokov zopárkrát posekalo) a keďže som bola mimo Slovenska a ani len som netušila aká katastrofa to môže byť, dostala som sa k lekárovi až pred Vianocami. Medzitým mi už, samozrejme, začala noha tŕpnuť a nevydržala som dlhšie stáť. Teraz som po dvoch PRT a vidím zlepšenie akurát v tom, že tá noha mi menej tŕpne, ale po každom PRT sa to zhoršilo s ľavou. Tá bolí takmer pri každom došľapnutí a mravčenie v nej cítim vždy, keď som v pokoji. Cvičím od konca februára každý deň, niekedy aj 2-krát, ale stále nevidím zlepšenie. Práve naopak, mám pocit, že je to horšie. Cviky mi boli ukázané na rehabilitácii len raz a tak neviem, či robím všetko správne. V najbližšej dobre sa ale chystám k fyzioterapeutov s veľmi pozitívnymi ohlasmi. Viem, že mi nepomôžete, ale je fajn zdieľať svoje pocity 🙂 Každopádne, dá sa s tým zatiaľ žiť a pevne verím, že sa to vďaka cvičeniu zlepší. Veľmi dôležitá je v tomto psychika. V mojom veku, keď mám všetko pred sebou je fakt na nič mať takéto problémy, kvôli ktorým sa musím vzdať mnohých vecí, ktoré som dosiaľ mala rada, ale treba to brať tak, ako to je a nevzdávať sa. Tak myslíte pozitívne a cvičte, cvičte, cvičte 🙂

bubutko
21. jún 2016

Ahojte pridavam sa. Osteochondroza (kostnatenie stavcov) v krizovej oblasti. Rapidne sa to zacalo zhorsovat po porode. Absolvovala som 2 uvolnovacie masaze a teraz zacinam chodit na rehabilitacie. Mali by to byt cviky McKenzieho metodou a SM System. Okrem toho mi naordinovali zrusit sporty, jedine chodza, nordic walking vzpriamene - pozor na drzanie tela. Potom kedze mam sedave zamestnanie, tak kazde 2 hodiny dat 10 opakovani McKenzieho (lez na bruchu a dvihaj sa na rukach), a kazde tieto 2 hodiny zmenit polohu - pracovat v stoji, na fitlopte, v sede - v sede pozor na drzanie tela, chrbat ma byt oprety a vyrovnany, ziadny pololah, hrbenie...a mam si davat stale krizovu opierku. K tomu som nasla na nete ze pomaha trosku doplnit rybi olej a jeden cesky sirup Hyalgel. Minimalne aby aspon to co este nie je skostnatene, nekostnatelo tak rychlo alebo mozno vobec. Ked toto vsetko budem dodrziavat, tak je vraj velka sanca, ze bolesti ustupia uplne. A este mi povedali, ze tento problem ma vacsina ludi po 30 ktori maju sedave zamestnanie, akurat nie vsetci z nich maju aj bolesti. Ti stastnejsi. Drzim vsetkym palce a napisem potom, ci mi toto vsetko pomaha nejako.

rossinelo
21. jún 2016

@franti12 Ahoj ja som mal 11 mm a dostal som sa z toho ako tak po 7 mesiacoch. Najviac mi pomohol SM system. Konecne uz vyzdrzim dlhsie sediet aj chodit. Zajtra znova praca po dlhej dobe. Drz sa.

marfka3
14. júl 2016

Ahojte.Mam bolesti v lavej nohe u mesiac a som myslela,ze klb.Dnes som bola u ortopeda a zr mam herniu disku v bedrovej casti.A dal mi len flector a ze o päť dní to prejde...dala som si ho ale mne to.moc nepomaha a neviem co mam robit..nic ine mi neporadil☹

reni111
11. aug 2016

Ahojte, konecne so objavila forum o hernii...ja sa uz nejaky rok trapim, v poslednej dobe mi robi problem dlhe sedenie - no a kto nema dnes sedave zamestnanie??. Ano aj mne lekar povedal, ze mam sedenie striedat , no ja neviem ale teda ja v praci si nemozem len tak menit polohu, alebo si lahnut a cvicit....bol mi doporuceny mudr. Haring z piestan - ma s nim niekto osobnu skusenost? Vraj sa u neho vsetko hradi, no ziadny cennik som na nete nenasla...nemem to vsak k nemu naskok, tak by som sa rada o nom nieco dozvedela. Jaj e este, ze mam vyskusat Guna Md injekcie - tie lumbar - pomohlo to niekomu??dakujem za odpoved