Horká chuť v ústach a na jazyku
Prosím vás už asi tri týždne mám horkú chuť v ústach a na jazyku, plus na jazyku cítim akoby mierne také štípanie, chuť mám asi tak na 50%, cítim či je jedlo slané alebo sladké ale nedokážem si ho vychutnať alebo ochutiť ako kedysi. Zároveň z toho mám sucho v ústach a pocit smadu. Pretrváva to celý deň, nie je to žeby len po jedle alebo tak. Zdravo sa stravujem, mám dostatočný pitný režim, nepijem, nefajcim. Preventívnu prehliadku u zubára som mala nedávno, chrup mám v poriadku . Aj u obvodneho som bola a ten to zatiaľ posúdil tak že je to pozostatok choroby ktorú som mala vo februári, ale teda vtedy som mala len slabšiu nádchu a boľavé dutiny, ani lieky som na to nebrala a táto chuť prišla asi tak dva týždne po vyliečení. Zatiaľ predpísal len ústnu vodu a neurobion no žiadne zlepšenie necítim. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? Fakt si neuvedomujeme že by som prekonala covid alebo niečo závažnejším, jedine ak o Tom neviem. Chystám sa po sviatkoch opäť k lekárovi , čítala som že mnoho ľudí malo takéto problémy po covide a pretrvávali im to dlho, no neviem a ani nechcem si to predstaviť.... Som uzkostlivu typ a preto ma to stále trápi a chcela by som sa cítiť tak ako predtým....
Ahoj, zistila si nakoniec co to bolo?

ChatGPT:
Tu sú najčastejšie príčiny, ktoré by zodpovedali tvojim príznakom:
1. Postvirálny stav (aj keď to bol len „slabý vírus“)
Aj bežné vírusy (nielen COVID) môžu zanechať nervový zápal alebo podráždenie chuťových a čuchových nervov. Niekedy sa to prejaví až s odstupom dní/týždňov po prekonaní infekcie.
To pálenie/štípanie a zmenená chuť môžu byť práve prejavom poškodenia alebo podráždenia nervov.
Niekedy sa to volá "burning mouth syndrome", hoci to môže byť aj dôsledok inej veci, nie len idiopatický syndróm.
2. Mierna forma COVIDu – bez toho, aby si o tom vedela
Stáva sa to častejšie, než si myslíme. Nie každý má teploty a kašle – niektorí majú len čuchové/chuťové príznaky.
Je úplne možné, že vírus poškodil periférne nervy spojené s chuťou.
3. Nedostatky vitamínov a minerálov
B-komplex (najmä B12), zinok, železo – keď sú nízke, môžu spôsobiť suchosť v ústach, zmenu chuti aj pálenie.
Neurobion je fajn, ale ak máš vážnejší deficit B12, mohol by byť potrebný aj injekčne.
4. Stres a úzkosť
Keď je človek v strese (najmä dlhodobo), telo sa správa zvláštne. Ústa reagujú extrémne citlivo – ako lakmusový papierik psychiky.
Nie je to „v hlave“ – ale skôr neurochemická reakcia, ktorá ovplyvňuje sliny, citlivosť jazyka, vnímanie chutí...
5. Hormonálne zmeny alebo problémy so štítnou žľazou
Aj mierna porucha môže robiť suchosť v ústach a divné chute.
✅ Čo by si mohla prakticky spraviť teraz:
1. Vyžiadaj si od lekára:
Odber krvi – vitamíny B12, železo, zinok, magnézium, cukor, funkciu štítnej žľazy (TSH, fT3, fT4)
Test na COVID protilátky, len pre zaujímavosť (ak ťa to upokojí, nie je to nutnosť)
Odporučenie na neurológa alebo ORL, ak sa stav nezlepší
2. Skús lokálnu úľavu:
Xylitolové žuvačky alebo pastilky – podporujú slinenie a trošku potlačia horkosť
Ústna voda bez alkoholu
Jazyk jemne čistiť – ale nie drhnúť, len jemne štetinkou alebo škrabkou
3. Vitamíny:
Pokračuj v Neurobione, ale ak do 2 týždňov nič, možno bude treba silnejší zásah
Zinok 20–30 mg denne (len dočasne, 1–2 mesiace max)