icon

HPO - emočne nestabilná porucha

sjack
6. dec 2020

Ahoj... mám 20 rokov... a zrejme mám HPO :( sama psychologička mi to ešte nepovedala... ale je tam silný emočne nestabilný problém... je to tažké, žiť s HPO :( som veľmi citlivý chalan, až veľmi.... + mám problém s rečou.... zajakávam sa :( zhoršuje sa to.... čo raz viac a viac..... bol som aj u logopéda a nič sa nezmenilo.... je to silné kombo..... vada reči a emočná porucha... reč je zlá hlavne keď som nervózny, nahnevaný.... ale to sú jedny s príznakov HPO práve :( keď som bol ešte chlapček.... tak mi to zmizlo, tak na 3,4 roky... to zajakávanie... a zasa sa vrátilo :(..... bol som v 5 triede..... keď to znova začalo.... ale zažil som šikanu a aj bitku... trauma :( bál som sa chodiť von... nechcem sa ľutovať... no je toho na mňa veľa, nevládzem ďalej :( prosím o pomoc...

Je to hrozné :( keď sa chcete s niekym porozprávať... a nejde to :( cítim sa byť sám... rodičia ma nechápu.... som pre nich zátaž... s matkou vychádzam zle :( hádame sa..... otec to ma tak na háku.... mám panický strach komunikovať s ludmi.... ale že veľký... neviem začať vety :( slovo.... mám strach keď idem niekam von.... neviem, úzkosti mávam vždy... beriem aj lieky... je to boj, no bojím sa, že bude večný :(

meluela
6. dec 2020

@sjack ahoj, ake lieky mas nasadene? Antidepresiva? Ci nieco ine na tie uzkosti? Kolko mas rokov? Neboj, da sa s tym nieco robit, musis si najst dobreho a schopneho terapeuta. Sam si mozes pomoct tym, ze budes praktizovat mindfulness. Ked chces, mozem napisat viac o co ide, je to vedecky overeny sposob treningu psychiky, ktory okrem ineho pomaha stabilizovat emocie. Skus si cim skor nasadit kvalitny omega3 rybi olej, ten velmi pomaha na mozog a z mojej skusenosti vyrazne pomaha aj na zajakavanie. Musis sameho prijat taky ako si, bude to este asi nejaky cas trvat a z casu na cas sa zajakavanie bude objavovat aj v buducnosti, ale vies sa postupne dopracovat do stavu, ked ti nebude vyrazne zneprijemnovat zivot. Na emocne nestabilnu poruchu velmi pomaha dialekticko-behavioralna terapia. U nas sa zrejme nerobi, ale v Cechach maju terapeuticku komunitu: http://www.kaleidoskop-os.cz/dialekticko-behaiv... Su ale aj ine moznosti terapie ktore ti bude vediet ponuknut aj na Slovensku. Urcite vsak stoji za to nastudovovat si viac o tej dialeticko-behaviroalnej terapii a skusis na tom okrem odbornej pomoci po troskach pracovat aj sam (teda mindfulness, radikalna akceptacia reality, sebaprijatie .. ). Drzim velmi palce a objimam ❤

sjack
autor
Autor odpoveď zmazal
sjack
autor
6. dec 2020

Beriem Trittiko.... bral som už viac liekov... no NIČ.... mám 20

sjack
autor
6. dec 2020

Ono je to tažké... moja psychika je v koncoch :(

meluela
6. dec 2020

@sjack to mi je velmi luto ze sa citis tak zle. Potrebujete s lekarkou cim skor uzavriet diagnozu a potom nech ti okrem liekov zabezpecia aj terapiu cielenu na hranicnu poruchu osobnosti/emocne nestabilnu poruchu. Lieky sice nieco pomozu, ale nestaci ich iba brat, treba pracovat na posilneni toho co je oslabene. Skus zatial ako prvu pomoc si kazdy den spravit aspon 10min taku zakladnu meditaciu. Ked nevies ako, tak tu su ukazky .. ta prva je zakladna https://mindfulness-mbsr.sk/mindfulness-meditac... (stranka vyzera vselijako, to si nevsimaj, je to preklad do slovenciny). Ak mas v pohode anglictinu, tak si skus radsej original od zakladatela tejto metody Kabat-Zinna:

https://www.youtube.com/watch?v=2GjZanuXWWk

A nezabudni tie Omega3, tie su aj v odbornych psychiatrickych clankoch spominane a aj pri tejto poruche.

meluela
6. dec 2020

@sjack este aby som to vysvetlila .. to cim trpis je, ze mas prilis aktivne urcite casti mozgu (v tzv. limbickej casti mozgu) a mas ich menej prepojene s prednou mozgovou kôrou. Mozog ti teda spusta najvyssi poplach aj v situaciach, ktore objektivne nie su az take hrozne. Ti to ale naozaj citis ako priserne a realne velmi trpis, nemozes za to. Pricinou moze byt geneticka dispozicia, ale aj nejaka trauma (co aj spominas). Tymi pravidelnymi mediataciami vies casom docielit to, ze sa ti lepsie prepoji predna mozgova kora s limbickymi castami mozgu (amygdala atd.) a nebudes citit tie pocity tak velmi bolavo ako teraz.

meluela
6. dec 2020

@sjack ak mas dobru tu anglictinu, tento chlapik sa dost rozumie HPO a robi aj videa pre svojpomoc: https://www.youtube.com/channel/UC932vfOwTbFni3...

sjack
autor
6. dec 2020

Podľa mňa psychiatrička ani sama nevie že aká je moja diagnóza... povedala len... že som taký samotár, a že si všetko tak pripúšťam k srdcu a nič iné... psychologička jej poslala výsledky osobnosti ( taký test ) no neviem... ani si ho neprečítala poriadne tá psychiatrička.. a psychologička mi ešte nepovedala že je to HPO.... povedala že som emočne slabý a citlivý človek

meluela
6. dec 2020

@sjack no, tie diagnozy su aj tak take boxy do ktorych tazko napchat cloveka, skor su to len take pomocky pre lekarov aby vedeli, z ktorej strany zacat pomahat. V kazdom pripade mozog je plasticky a vieme sami svojimi silami ho zmenit (napr. prave tou meditaciou). Je super, ze mas odbornu pomoc - predpokladam ze aj psychiatra kedze su tam lieky. Ak nie si s psychiatrickou a psychologickou spokojny, mozes kludne aj zmenit, uvidis co ti navrhnu ako dalej pokracovat.

sjack
autor
6. dec 2020

Po novom mám aj silné úzkosti + zlé myšlienky... že sa niekomu z členov mojej rodiny niečo zlé stane... alebo že im niečo zlé privodím mojími myšlienkami.... viem je to choré :((( .... ale možno je to preto, lebo mám nový liek.. pravé ten Trittiko... nemal som až talé úzkosti, skoro vôbec.... keď ja milujem svoju rodinu, dam aj život za rodinu

meluela
6. dec 2020

@sjack zavolaj zajtra svojej psychiatricke, popis jej co citis po nasadeni noveho lieku a zisti, ci je to normalne, ci treba len nejaky cas este pockat kym sa to nejako stabilizuje v tele alebo ci treba zmenit liecbu. ak je ti velmi zle, tak aj hospitalizacia pripadne