icon

Identifikácia svrbiacej vyrážky na hrudi

levandulka54
22. jún 2025

Ahojte, prosím pomôžte mi identifikovať túto vec. Začalo to ako malý krúžok pred dvoma mesiacmi, dohľadala som, že to môže byť kožná mykóza. Bola som u všeobecnej lekárky, vystriedala som bepanthen, sudocrem, fenimax, imacort, potom som bola odcestovaná a zmizlo to. Teraz sa mi to objavilo znova pred pár dňami takéto obrovské, hrozne to svrbí, štípe keď to natrem (čo pred tým nerobilo) a nič na to nezaberá. Ku kožnej sa teraz nedostanem lebo v mojom okolí žiadna neberie nových pacientov a tá jediná ma dlhodobo dovolenku bez zástupu. Máte s takým skúsenosti? Čo vám na to pomohlo?

Identifikácia svrbiacej vyrážky na hrudiIdentifikácia svrbiacej vyrážky na hrudi
ovaaa
22. jún 2025

1.Alergia na kozmetiku, parfum, krém, alebo kov (napr. retiazka).
Symptómy: začervenanie, svrbenie, drobné pupienky.

2. Spálenie od slnka
Plocha má tvar, ktorý zodpovedá oblasti vystavenej slnku.

Symptómy: začervenanie, bolesť, suchosť alebo olupovanie pokožky.

3. Kontaktná dermatitída
Podráždenie spôsobené kontaktom s látkou (napr. odev, prášok na pranie).

Symptómy: začervenanie, vyrážka, niekedy aj opuch.

4. Tepelná alebo chemická reakcia
Ak bola pokožka vystavená teplu (napr. fén, nahriaty predmet) alebo chemikáliám.

Čo môžete spraviť:
Vyhýbajte sa ďalšiemu dráždeniu (slnečné žiarenie, parfumy, kovové retiazky).

Použite upokojujúce prípravky ako:

Panthenol sprej alebo krém

Bepanthen, Sudocrem alebo aloe vera gél

Studený obklad môže zmierniť zápal.

Ak sa stav nezlepší do 2–3 dní, navštívte dermatológa.

Ak vás to svrbí, pálí, šíri sa to alebo sa objavia pľuzgiere, odporúčam lekára čo najskôr – môže ísť o vážnejšiu reakciu.

levandulka54
autor
22. jún 2025
@ovaaa

1.Alergia na kozmetiku, parfum, krém, alebo kov (napr. retiazka).
Symptómy: začervenanie, svrbenie, drobné pupienky.

2. Spálenie od slnka
Plocha má tvar, ktorý zodpovedá oblasti vystavenej slnku.

Symptómy: začervenanie, bolesť, suchosť alebo olupovanie pokožky.

3. Kontaktná dermatitída
Podráždenie spôsobené kontaktom s látkou (napr. odev, prášok na pranie).

Symptómy: začervenanie, vyrážka, niekedy aj opuch.

4. Tepelná alebo chemická reakcia
Ak bola pokožka vystavená teplu (napr. fén, nahriaty predmet) alebo chemikáliám.

Čo môžete spraviť:
Vyhýbajte sa ďalšiemu dráždeniu (slnečné žiarenie, parfumy, kovové retiazky).

Použite upokojujúce prípravky ako:

Panthenol sprej alebo krém

Bepanthen, Sudocrem alebo aloe vera gél

Studený obklad môže zmierniť zápal.

Ak sa stav nezlepší do 2–3 dní, navštívte dermatológa.

Ak vás to svrbí, pálí, šíri sa to alebo sa objavia pľuzgiere, odporúčam lekára čo najskôr – môže ísť o vážnejšiu reakciu.

@ovaaa chatgpt?

mamina7070
22. jún 2025

vyzera to ako plesnove ochorenie nemate doma zvierata ? treba skusit antimykoticke masti fungicidin a pod

levandulka54
autor
22. jún 2025
@mamina7070

vyzera to ako plesnove ochorenie nemate doma zvierata ? treba skusit antimykoticke masti fungicidin a pod

@mamina7070 mam morcata, macky a psy.. 😔 dakujem, pozrem

mamina7070
22. jún 2025
@levandulka54

@levandulka54 no z morciatok to moze byt

victoriab
22. jún 2025

@levandulka54 ked to zacalo pred dvoma mesiacmi a stale sa to zhorsuje, obvodnej by som sla, nech mi vezme krv, toto za mna nie je ok. Aj na pohotovosti by som si odsedela alebo kozne dake stihla obvolat kludne aj vacsie vzdialenosti. Pripadne nemali ste kleista? Toto moze byt aj borelioza.

mamina7070
22. jún 2025

treba aj morca preliecit, na pohotovost sa s tymto nechodi, je to typicke pre prenos z morcata este aj to miesto
pozri na nete a zbehni k veterinarovi s morcatom a poradi aj tebe

levandulka54
autor
22. jún 2025
@victoriab

@levandulka54 ked to zacalo pred dvoma mesiacmi a stale sa to zhorsuje, obvodnej by som sla, nech mi vezme krv, toto za mna nie je ok. Aj na pohotovosti by som si odsedela alebo kozne dake stihla obvolat kludne aj vacsie vzdialenosti. Pripadne nemali ste kleista? Toto moze byt aj borelioza.

@victoriab kliesta som nemala. Idem vo stvrtok k jednej koznej, len som chcela nieco do tej doby co ukludni zacervenanie, svrbenie… cokolvek co mi dali v lekarni aj co dala obvodna nezabralo.

dadaviki
22. jún 2025
@levandulka54

@victoriab kliesta som nemala. Idem vo stvrtok k jednej koznej, len som chcela nieco do tej doby co ukludni zacervenanie, svrbenie… cokolvek co mi dali v lekarni aj co dala obvodna nezabralo.

@levandulka54 vygooglit plesen u morciat a kuk ako vyzera ked sa prenesie na cloveka.preventivne zatial nizoral sampon lokalne na to miesto sprchoveho gelu a canesten.zbytok u koznej

havlicka11
23. jún 2025

Suseda mala takychto flakov po tele viac, zistili ze je to z morciatok - plesen. Museli preliecit morcata a ona bola u koznej dostala masticky. Dcera mala taky flak na lici ako mas na prvej fotke, mala asi rok a pol, doteraz neviem z coho. Byvali sme vtedy prechodne u svokrovcov a oni maju macku co chodi dnu aj von mozno z nej 🤷 zabrala az kortikoidna mast.....

katrin21
23. jún 2025
@levandulka54

@levandulka54 plesen z morcat... vygoogli si, casty problem

viera012345
23. jún 2025

Kedysi dávno mal moj nebohy manžel podobný fľak na trupe.Lekar to identifikoval ako reakciu na pleseň/v kupenom byte sme dávali dole tapety a s veľkou pravdepodobnosťou bola pod nimi pleseň,a tak okrem liečby manžela sme aj celý byt vydezinfikovali hasenym vápnom/

elvenprincess
23. jún 2025

To je z morčaťa. Mala som to na jeseň. Doteraz tam mám tmavší fľak ako zvyšok kože. 🤷🏼‍♀️

priscilla07
23. jún 2025

Mne to pride ako Borelióza z kliešťa. Malá som take podobne na bruchu a nemizlo to, aj keď som skúšala všetko možné. Dr hneď urobila odber na Boreliozu, a vyšla pozitívna v akútnom štádiu, aj keď som si nebola vedoma že som malá kliešťa, ale jedlá som lesné jahody a že som mohla prehltnúť nakazeného malého kliešťa. 3 týždne tetracykliny a zabralo to 🥴. Ešte je aj prírodný prípravok tinktúra z Štetky lesnej, ale určite na začiatku tie ATB.

katrin21
23. jún 2025
@priscilla07

Mne to pride ako Borelióza z kliešťa. Malá som take podobne na bruchu a nemizlo to, aj keď som skúšala všetko možné. Dr hneď urobila odber na Boreliozu, a vyšla pozitívna v akútnom štádiu, aj keď som si nebola vedoma že som malá kliešťa, ale jedlá som lesné jahody a že som mohla prehltnúť nakazeného malého kliešťa. 3 týždne tetracykliny a zabralo to 🥴. Ešte je aj prírodný prípravok tinktúra z Štetky lesnej, ale určite na začiatku tie ATB.

@priscilla07 borelioza ma uplne iny prstenec okolo a v strede blede
Toto je jasna a typicka plesen morciat.

fext777
23. jún 2025

Ak sa to tvorí na bruchu a aj na vnutornej strane predlaktia tak som par to pred niekoľkými rokmi mal aj ja a to par rokov po sebe kým si telo neurobilo samo imunitu... V neskorsom štádiu to začne vyzerať ako popáleniny 2 stupňa 🤣.. A teraz k liečbe.. niekoľko kožných doktorov mi v tedy robili testy, no na nic neprišli, proste do dnešného dňa neviem čo to bolo a oni tiež ( snáď v dnešnej dobe už vedia o čo ide 🤣).. určite to ničím nezakryvaj!!!! Len sa to zhorší, koza musí dýchať... Ak to máš prvý krát tak liečba trvá 4-7 dní a spočíva v podávaní dávok dithiadenu alebo iného podobného derivatu injekčnou formou každé rano.. iny derivát staci aplikovať injekčné 1-2x ale uz si nepamätám jeho názov. Ďalej na urýchlenie liečby odporúčam hypermangan (fialový prášok čo ti vydá lekárnička v lekárni, žiadne slabé odvariky 😉) na umývanie daných miest a následne aplikovať po umytí masť ( kožná už bude vedieť aká masť, viem už len že to bolo v tube jak od pasty a malo to žlto čierny obal)... Alebo ti nechá v lekarni namiešať lekarnickou masť ( vyzera to jak taky hustý makeup..jak dermacol co si dávajú 15 ročne na ksicht 🤣) ... To to je najrýchlejšia liečba.. ostatné pokúsi budú trvať týždne.. skúšali to na mne takže viem už čo bolo najefektívnejšie. Veľa zdaru a priprav sa na to ze to môžeš dostať 2x do roka ale vždy v slabšom znení az kym telo nezíska imunitu. Čav

fext777
23. jún 2025

Tuším že ta masticka bola " Locoid Lipocream "

maya_hi
24. jún 2025
@mamina7070

@mamina7070 veru tiež ma napadla pleseň. Moja dcéra raz takéto mala od mačky

levandulka54
autor
24. jún 2025
@priscilla07

@priscilla07 ja mam doma morcata takze to asi naozaj bude ta plesen. Zaberaju mi na to teraz tie antimykotika takze uz asi mam diagnozu. A u obvodnej som bola, keby to je borelioza tak hadam si to vsimne

deina2005
24. jún 2025

Moje deti to mali z morčatá. Zabrali až lieky a krém + k tomu umývať to šampónom nizoral

lili7676
24. jún 2025

@levandulka54 podľa mňa ide o dermafytózu. Pliesňové ochorenie , ktoré patrí medzi zoonózy, teda prenosné zo zvieraťa na človeka a naopak. Prezri morčiatko, mohlo by mať vypadanú srsť v oblúčikoch v oblasti paciek, okolo ušiek, papulky a bruška. Koža v týchto miestach by mohla byť šupinatá, zapálená. Podobné príznaky u človeka. Len jasnejšie viditelné ,nakolko morčiatko može mať zamaskované srsťou a treba pracne vyhľadať. Určite treba aby to videl dermatológ. Min obv lekár a ten doporučil ďalšie vyšetrenie. Skoré uzdravenie želám. (záchranár)