Infarkt v mladom veku. Ako žiť ďalej, aby sa problém neopakoval?
Ahojte, píšem o zdravotnom probléme, tak radšej anonymne.
Manžel po 40-ke prekonal silnejší infarkt. Našťastie sa včas dostal do nemocnice a zachránili ho, uz ho prepustili s kopou liekov a myšlienok v hlave.
Netušíme, prečo sa zo stalo, nikdy nefajčil, alkohol pije naozaj 1 pohárik raz za čas, aj športuje v rámci možnosti, má trosku nadváhu, ale nie je to nič výrazne. Strava normálna, aj masko, aj zelenina. V práci bežný stres, ale kto dnes nemá. On je skôr pohodak, nestresuje sa a nerieši zbytočnosti.
Teraz premýšľame, ako to bude ďalej. Čo robiť, aby sa to nezopakovalo. Či nejaké výživové doplnky zaradiť, aký rekreačný šport by bol časom vhodný? Neviete niekto poradiť, kto si tým prešiel?Ako asi dlho sa býva na PN? Aká dlha je rekonvalescencia, kým sa dá do poriadku a bude môcť bežne fungovať? Zatiaľ len stále spi, je unaveny aj ked prejde len pár krokov.
Veľmi sa bojim...
Najlesie bude aai pre neho beh a vylucit vsetky udeniny a bravcove maso,a nasadila by som kuracie,kralika a ryby.moj otec mal pred casom tiez zdravotne problemy, vzdala som sa preto vsetlych udenin a vobec mi to nechyba
@jendralka akoby si o mne písala. Tiež nespím, som hore na každé šuchnutie, ako pri malom bábätku. Do roboty chodím ako v sne, dorobím a letím domov. Našťastie, majú pochopenie a mám čiastočný homeoffice. Psychika moja je v háji, ale pred ním som ticho a tvarim sa, že v pohode zvládam.
Lekári majú na háku, objednali ho na kardiológiu za mesiac, a to bolo najskôr, čo sme vybavili. Inak take termíny, že január 2021 nám dávali. Pomáhaj si ako vieš.
@lenuliatko84 Varím diétne, zeleninu, hydinu, strukoviny. Údeniny som mu už zakázala v nemocnici. A nekúpim!
presne tak :-/ bohuzial ... on chodi raz za pol roka na kontroly k svojmu, inak v Po bol na kontrole tiez po polroku. neboj sa, bude to dobre 🙂 postupne mu uberu lieky. nechaj ho nech oddychuje, moj spal kazdy den doobeda aj poobede. ako babetko. musi zregenerovat. srdce je oslabene, nema tolko kyslika.
@jendralka aha, tak to je normálne, že toľko spi. Môj ráno ako tak funguje, ale poobedie prespí, aj noc.
Kupovala si mu nejaké vitamíny, alebo tak? Ako rehabilitácie, nárok na kúpele nemal?
nie nebral nic, mal dost tabletiek aj bez toho . teraz uz berie len 3 druhy / na tlak, na riedenie krvy a este nieco/ a kupil si koenzym Q10, C a D3
@jendralka mne poradili dopĺňať omega 3 a 6 mastné kyseliny, ale vo forme oleja, napríklad tekvicovy, bodliakovy. Tak ten pridávam do jedla.
rehabilitacie nic, kupele mu nukali, ale nesiel 🙂 svokor bol v Ruzbachoch tiez po infakrte, a ziaden vyznam to nemalo. procedury o nicom
zaradit do jedalnicka aj nesolene, neprazene orechy a semaicka, avokado, losos, sardinky (s nizkym obsahom soli, prip.cerstve), tuniak....
Ma vysoky tlak? Cholesterol,? Aky vysoky ma ldl? Ma v rodine ochorenie srdca? Robili mu screening na diabetes? Hba1c? Co znamená lahka nadvaha? Nejake reumatické ochorenie? Skore uzdravenie.
So sportom by som sa rozlucila. Zatazuje srdce. Vhodne su prechadzky,bicyklovat,ale nepretazovat sa. Ak sa nastavi na liecbu,tak lieky ho udrzia. Dnes uz bezne 40tnici beru lieky na tlak. Vhodne su prace na zahrade. Preco sa mu to stalo s tym si budes zbytocne lamat hlavu. Mohol mat predispoziciu v rodine,pripadne odmalicka len sa o tom nevedelo.
@lenuliatko84 beh vraj nie je dobry,ale rychla chodza ano
Ma aj genetické testy, hematologii ké vyšetrenia? Našim tak zistili trombozu dedicnu.. Pritom nikto to predtým ani len netusil
Ok,ja som infarkt nemala,klop,klop ale dlhe roky mi zlyhavalo srdce,podotykam, mam 34 rokov. Nie je to o veku a stat sa mu to moze kludne aj 2hy krat. Uprav stravu,kup kardio sol,maju aj coop jednote ma menej sodika a neskodi tak ako bezna sol. Nie ja tak slana,ako bezna,ale pomaha,zvykne si na nu 🙂 Mozno by som sa poradila s lekarom ci doplnit nejaky draslik,pripadne z odberu krvi zistit a kontrolovat si obcas ci hladina drasliku je v norme. Na nejaky sport by som radsej zabudla,skor prechadzky,ale urcite nie nejak narazovo ze beh a podobne,to je velka namaha na oslabene srdce. A stres vylucit co najviac to je jasne,nikomu nepomaha,ale teraz to je ozaj dolezite. Nemyslite na to,ja viem ze je to tazke,ale aj moj stav sa zhorsoval ked som myslela na to co sa moze stat a zila v strachu. Drzim palce 🙂
@schatzinkaschatzinko vysoký tlak mal len deň pred tým, inak nie. V lete bol na preventivke, všetko OK, aj krvne testy, cholesterol, cukor v norme. Reumatické ochorenie tiež nie. V rodine nikto takéto problémy nemal, síce svokrovci už nežijú, ale zomreli má iné. Tak neviem.
Nadváha nejaká je, ale pri výške skoro 2 metre, takze sa to na ňom tak akosi rozloží. Aj športuje, lyžuje, pláva, bicykluje. Nejaké to kilo sa nalepilo, ale nie je žiadny tučko, hoci nie práve chudučký.
@tncka soľ používam výhradne kvalitnú morskú a každý si u nás soli, lebo my solime malo.
@miriam11 mam filtracnu kanvicu. Vodu mame myslím fajn, nie je prechlorovana.
Skor som tym chcela povedat ze ma nizky obsah sodika a chrani srdce. O morskej neviem nic,je mozne ze je tiez vhodna,prip.zdrava 🙂
@marca12 vraj🤣
Super....to je zaklad,prajem uz len zdravie a dobre vysledky
hádam od neho nečakáte že po IM bude po prepustení z nemocnice okolo Vás skákať ,...on potrebuje kľud na posteli a pomalé vracanie sa k normálnemu životu...
Vy músite byť trpezlivá ...
p.s. povedzte mu že nech si na záchode pri defekáciíí píska ...
prajem mu skoré uzdravenie ...je to beh na dlhé lakte ...
Velmi dobre viem o com pises. Minuly rok som prekonala cievnu mozgovu prihodu ( rok po porode) nastastie bez nasledkov, ale zmenilo mi to velmi zivot :( mam hrozny strach stale, neustale sa kontrolujem, takze namiesto toho aby som si uzivala matersku, beham po lekaroch a strachujem sa. Nic mi nezistili, co je v podstate horsie :( neostava mi ine len byt v klude, nestresovat sa a tesit sa z kazdeho dna.
@amarilka26 držím palce 🤞
@jendralka dakujem 🙂
@renikaa10 nie, to naozaj necakam. Práve naopak, skacem okolo neho ja aj deti. Len sa pýtam, ako to zvládnuť čo najlepšie a ako pomôcť, aby sa z toho dostal čo najlepšie. Chapem, že to chce čas a sme trpezliví, no nechcem niečo zanedbať, lebo lekári na Slovensku na človeka z vysoka seru (Sorry za vyraz, ale je to tak), o com svedčí aj termín u kardiológa, ktorý ho ani zatiaľ nevidel.
Dobry den ako sa dari manzelovi ?

hlavne nestresovat, aj ked prve mesiace budu na psychiku velmi tazke. ako u neho tak aj u mna to tak bolo. tusim som mala vacsi stres ako on, v noci som nespavala a pocuvala ci dycha, kazdu chvilu som sa ho pytala ci mu nie je zle, ja som bola v robote on doma, ked nedvihal mobil, bola som ja na infakrt ... no des ...
mal infarkt pred 2ma rokmi, ma zavedeny stent. na PN je tak dlho ako sa citi, ak ma stres v praci tak aj dlhsie ako pol roka. moj bol od konca augusta do februara. aj ked obvodna ho este chcela nechat. funguje uz viac menej bezne, chodi bicyklovat, v robote po schodoch na 2he poschodie. doma prerabame podkrovie, takze robi aj fyzicky. ale kontroluje si tep na hodinkach 🙂 ked sme sa pytala v presove, co robit, aby sa to uz nezopakovalo, dr povedala - neviete hodiny dna - proste sa to neda predpovedat. sam jeho kardiolog uz mal infarkt. ak berie lieky, upravi stravu a hlavne treba mysliet pozitivne, bude to dobre 🙂 keby nieco kludne napis 🙂