Je alkoholizmus dedičný? Prečo by ste mali vedieť viac?
Ahojte, je alkoholizmus podla vas dedicny? S manzelom som sa rozviedla, ale mame spolu 5r syna. Manzel aj byvaly svokor su alkoholici(svokor nepije cez 25r), exmanzel s tym bojuje-raz ma obdobie, ked je triezvy, potom sa opija. Dlho mu to nikdy nevydrzi.
Ako nepodcenit alkoholizmus aj u syna v buducnosti?
Da sa to vobec?
U nas, ked som bola dieta, sme doma nikdy alkohol nemali, moji rodicia nepopijali, navstevy boli tiez skor nealko. Ja neznasam alkohol, nici rodiny, nici mozgove bunky, meni ludi na monstra.
Ako zabranit, resp. ako predist tomu, aby sa aj zo syna stal v buducnosti alkoholik? Mozno je to priskoro, ale nechcem sby dopadol ako jeho otec.
Dakujem
Nie, nie je dedičný ako napr. niektoré choroby. Ale keď deti vidia príklad alkoholika v rodine denne doma, môžu sa stať len 2 veci. Buď sa stane z neho to isté alebo v tom lepšom prípade, to pre neho bude odstrašujúci prípad toho, ako žiť nechce.
vedecká oblasť adiktológie potvrdzuje názor, že existuje gén alkoholizmu.+Sociálne prostredie, patológia rodiny, podpora pozitívneho vzťahu k alkoholu, charakter človeka a XY ďalších faktorov sú predpoklady, ktoré tiež vplývajú na vznik závislosti od alkoholu.
https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/biotechno...
https://spravy.pravda.sk/veda-a-technika/clanok...
https://region.rozhlas.cz/sklony-k-alkoholismu-...
https://m.vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000661/14289...
Nájdeš na google aj štúdie v angličtine
Alkoholizmus nie je dedičný. Preddisppzícia môže byť, ak je to ešte umocnené domácim prostredím, tak áno, môže sa zdať, že je to dedičné. Už len to by bolo, aby alkoholici sa začali vyhovárať "ja za to nemôžem, je to dedičné" 😄. Ja na tvojom mieste by som synovi postupom času práve na exovi ukázala rozdiel medzi fungovaním, keď nepije a keď pije a zdôvodňovala, čo všetko sú dôsledky pitia - nie len okamžité, ale napríklad aj hygiena, financie, zlyhávanie v bežnom živote typu "zabudol zaplatiť účet, zabudol, že mal dnes pre teba prísť...". Uvidíš, ako sa to časom vyvinie. Hlavne citlivo, ani jeden extrém nie je ok - absolútny zákaz, alebo nechať ho tak. Proste vždy vysvetliť, že toto sú dôsledky pitia a každý sa môže rozhodnúť, či bude piť alebo nebude, či sa bude chcieť liečiť, alebo nebude. Na exa nekydať, len konštatovať, že teraz príďte pije a nespráva sa zodpovedne ani racionálne, ale je to jeho rozhodnutie, že si chce ničiť život a vzťahy. Ale v žiadnom prípade by som to nezvaľovala na dedičnosť, to akurát tomu alkoholikovi vydláždiš cestu k ďalším fľaškám.
Poznám niekoľko ľudí s rodičmi, ktorí obľubovali alkohol - väčšina sa dá rozdeliť do 2 skupín - takí, ktorí nepijú vôbec a akohol odsudzujú a takí, ktorí mu prepadli tiež... samozrejme je tam aj to medzi, že si vypijú, ale nie sú alkoholici, no hovorím, väčšinou poznám tie vyššie uvedené prípady...
No napt aj tak,ze nebudes vysilovat pri kvapke alkoholu.
@ivangeline tak to zas nie. 🙂
Pozornost a laska. Ty nevieš,co bude. On nevie,co bude. Je dobre,ak bud informovaný,ze to v rodine je a ma si davat pozor. Viac by som neriesila.
Vyhladaj si prednášky, rozhovory a knihy s Gábor Mathé, je kanadský lekár a venuje sa príčine závislostí, venuje sa závislým ľuďom , prednáša po celom svete a píše knihy, absolútne jasne vysvetľuje ako a prečo vznikajú závislosti, je toho veľa na internete
https://m.mojevideo.sk/2y1u
Otec alkoholik aj naň zomrel(rodičia sa rozviedli),brat ani ja nepijeme. Mama sa druhý krát vydala, tvrdý alkohol sa u nás nepodaval max vino. Manželovi rodičia alkoholici až do smrti, on ani jeho súrodenci nie sú. Všetci sme už dospelí s vlastnými rodinami a nikto nemal, ani nemá problémy s alkoholom. Takže u nás žiadna dedičnosť. Užívaj si malého a zbytočne sa nezaťažuj nad takýmto vecami.
@rybkoava dakujem🙂
No nečítala som všetky komentáre, ale s istotou ti poviem, že ÁNO, JE. Bohužiaľ. Hovorím na základe osobnej skúsenosti z mojej najbližšej rodiny a aj okolia, keďže to už dlhšie sledujem. A čo som si všimla, dedia to najmä chlapci po svojich otcoch a starých otcoch. Nepoznám dievča, ktoré by to zdedilo po otcovi, to však neznamená, že sa to nemôže stať, ale gro sú určite muži. Výchova tie gény nevymaže. Žiaľ.
Každopádne, prosím ťa, nezaťažuj sa tým. Nedeje sa to automaticky. Máš to ako s chorobami - niekedy sa zdedia, niekedy nie.
potvrdene psychiatrom, po rieseni alkoholizmu v rodine - alkoholizmus JE dedicny. Sklon k zavislostiam (akymkolvek) JE dedicny. Patri to medzi psychicke ochorenia a tie SU dedicne. Prostredie tam nehra az taku vyznamnu rolu.
Nie, nie je. Moj svokor bol alkoholik, fajcil od 14r, flasa bola jeho kamarar az do smrti, ale ani moj manzel ani svagor sa neopijaju, ani nefajcia. Ale bala som sa veru na zaciatku, ci sa nieco nestane a nezacne pit, ale nic. Zavisi aj od vychovy a prostredia kam sa deti dostanu.
To ako svokor...aj on bol inak sikovny zrucny chlap, uz na dochodku a volali ho opravovat traktory...ale ked prisiel dochodok, tak 2-3t to bolo o nicom kym neminul cely dochodok 🤦♀️. Od svokry viem, ze zacal pit ked stavali dom, dovtedy bol ok.
určite že nie je dedičný.Môj starký rád popíjal a mal 4 deti.Už nežije a ani jeden z nich nie je alkoholik.Dokonca mamini bratia nechodia ani do krčmy na jedno akože za kamarátmi poklebetiť a moja mamina tiež alkohol nemusí.Tak isto aj môj ocino si rád lupol a alkoholička zo mňa nie je.Mne alkohol jednoducho nechutí kvôli tomu že sa mi z neho točí hlava ale určite nie som ocinom ovplyvnená že kvôli tomu by som nepila to nie
ale ved to, ze je nieco dedicne, neznamena, ze to zakonite musia deti zdedit...resp, ze sa im ten gen prejavi. ale na to treba poznat ako funguje dedicnost.

Nemusi byt alkoholik,ale moze zdedit ine zavislosti. Ci uz zavislost na mobile,hrach a podobne. Moze sa stat,ze nebude mat pevnu volu.