Je bezpečné požívať alkohol počas užívania antidepresív SSRI?
Vopred sa ospravedlnujem ak tu takáto téma uz je, doktorka mi kvoli panickým atakom nasadila antidepresiva ssri, alkohol velmi nepijem obcas som si dala pivo alebo vino, nejaky drink v lete ako aperol , tvrde vobec … beriem polku rano polku poobede … viem ze pit na ad sa neodporúča, len ci mi moze velmi poškodiť ak by som si raz za cas dala jeden drink, pohar vina alebo piva … pytam sa tych co beru … date si výnimočne/raz za cas alebo ani glg ? Vdaka
Občas si dám ale iba víno.
Nie, s nasadením AD/Paretin som prestala piť alkohol.
urcite nie je vhodne pit.
no fakt je, ze je kopec ludi,c o to porusuju a ani im nic nie je. chces to risknut?
@anonym_autor ja nepijem na AD.. ..skús abstinovať a uvidíš koľko benefitov Ti to prinesie..
@anonym_autor ja si niekedy dám takto v lete nejaký drink, berem ad, a nič sa mi nestalo.
neposkodi nijak
@anonym_autor ja si tiez sem tam dam....ale take to 2percentne pivo, alebo aperol. Ale je to tak 3* do roka. Tvrde nepijem, vino nepijem. My často chodime po kaviarnach, ale pijem vzdy nealko alebo kapučino
@anonym_autor ak máš problém kvôli liekom vysadiť alkohol, máš problém s alkoholom..
Nic sa ti nestane
Nie nepijem vobec nic. AD beriem,aby mi bolo lepsie a nie preto,aby som si to alkoholom zhorsovala. Potom budes zas vypisovat,ze ti je zle,lebo si si dala alkohol. No naco,ked alkohol vyvolava to,proti comu beries lieky??? A zvlast v dnesnej dobe,ked existuju nealko piva,vina. Za mna je to len bohapusta vyhovorka,ako si ospravedlnit to,ze ten alkohol musim mat.
Nie nepijem ....beriem AD, maximálne radler...

Ja skúsenosti síce nemám, ale chatgpt píše, že:
Áno, alkohol môže uškodiť pri užívaní antidepresív — a to hneď z viacerých dôvodov. Tu sú hlavné riziká:
🔴 1. Zníženie účinnosti liečby
Alkohol môže narušiť účinok antidepresív a znížiť ich efektivitu. To znamená, že sa spomaľuje alebo úplne brzdí liečba depresie či úzkosti.
⚠️ 2. Zhoršenie vedľajších účinkov
Kombinácia alkoholu a antidepresív môže zosilniť vedľajšie účinky ako:
ospalosť
závraty
zmätenosť
problémy s koordináciou
poruchy koncentrácie
Toto zvyšuje riziko nehôd (napr. pri šoférovaní) alebo pádov.
⚠️ 3. Riziko pre psychický stav
Alkohol sám o sebe môže zhoršiť depresiu a úzkosť. Mnohí ľudia zažívajú krátkodobé zlepšenie nálady po alkohole, ale následne príde „náraz“ – zhoršenie psychického stavu, úzkosť, smútok, alebo aj samovražedné myšlienky.
❗ 4. Nebezpečné interakcie pri niektorých typoch antidepresív
Najmä inhibítory monoaminooxidázy (IMAO) (napr. tranylcypromín) majú veľmi nebezpečné interakcie s alkoholom (napr. s vínom, pivom, syrom – kvôli tyraminu). Môžu viesť k prudkému zvýšeniu krvného tlaku, čo je život ohrozujúci stav.
✅ Čo odporúčajú lekári?
Úplná abstinencia počas užívania antidepresív je najbezpečnejšia možnosť.
Ak veľmi výnimočne plánuješ vypiť malé množstvo alkoholu, poraď sa konkrétne s lekárom alebo psychiatrom, ktorý pozná tvoj stav a lieky, ktoré užívaš.