Je diagnóza - emocionálne nestabilná porucha osobnosti a bipolárna porucha - to isté?

annastevko
22. júl 2021

Ahojte bolo mi diagnostykovane Emocionalne nestabilna porucha osobnosti. Beriem lieky uz od marca pravidelne Lamictal ten je na epilepsiu (mavam trasy ruk a noh ale nemam diagnostykovanu epilepsiu) a na Bipularnu poruchu. Na nielkolkych miestach som natrafila na to ze je to to iste len Bipularna porucha je novy nazov toho isteho ochorenia a tak sa chcem opytat ci tu je osoba ktora tym trpi lebo ja ani neviem co si o tom mam mysliet co ma caka .... citim sa mizerne zle okrem toho mam ine ochorenia a ja uz ani neviem s ktoreho som na tom tak cela zle ... prosim napiste mi ak mate alebo poznate nejaku osobu ktora to ma. Pekne vam Dakujem

martinkatinka
22. júl 2021

Ved sa spytaj svojho psychologa/psychiatra, ked tam najblizsie pojdes.

sslobodnamama777
22. júl 2021

Chceš povedať, ze emocionalne nestabilna porucha osobnosti je to iste co bipolarna porucha? To si kde nasla. Jasne, ze to neni to isté. No ked sa citis zle, tak máš zlú liečbu. Skús aj konzultovat s inym lekarom.

milka1988
22. júl 2021

Bipolarna porucha alebo iny nazov este maniodepresia ale určite nie emocionálne nestabilná porucha

annastevko
autor
22. júl 2021

@martinkatinka ona mi dala emocionalne nestabilna porucha osobnosti a dala mi lieky na bipularnu poruchu tak mam v tom trosku zmatok.

annastevko
autor
22. júl 2021

@sslobodnamama777 tak na internete ked som hladala emocionalne nestabilna osoba porucha tak to je novodoba bipolarna porucha su tam ludia co o tom rozpravaju ze je to to iste a ja teraz mam s toho cisty chaos.

annastevko
autor
22. júl 2021

@milka1988 myslim ze prechadzaju jednu poruchu za druhou lebo nevedia poriadne co mi je a to uz aj poporodna depresia ... odveci mam iny problem ako poporodny aj ked mam syna rocneho. Tuna asi nevedia sami co a ako (irsko)

martinkatinka
22. júl 2021

@annastevko mas diagnozu a ona ti dala lieky na inu diagnozu? A to ti pivedala, ci si sa docitala v pribalovom letaku?

maro1995
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
brita7777
22. júl 2021

Nie bipolarka nie je porucha osobnosti, ale afektivna porucha. Emocne nestabilna porucha osobnosti je hranicna porucha osobnosti, je to v zasade to iste.
Myslim, ze na 99 percent to ma moj exmanzel, reps. je stale v procese diagnostiky. Najskor si tiez mysleli, ze by mohol mat bipolarnu, vyskusal vselico, antipsychotika uspavali, tiez ma sekundarne adhd, takze lieky bral na to, to bolo strasne, treba skusat aj na nete, viem, ze jedno dievca to ma, mozem poslat instagram. Ak by si mala este daku otazku kludne napis. Ano je to narocna diagnoza bohuzial, hlavne treba riesit psychoterapiu a hladat ludi s podobnym problemom.

brita7777
22. júl 2021

Ona ma tu hranicnu poruchu, je slovenka, myslim, ze ma aj dake videa na youtube.
https://www.instagram.com/alessandradenoir/
Inak moze mat clovek aj oboje.

annastevko
autor
22. júl 2021

@martinkatinka najprv myslela ze mam poporodnu depresiu potom zistila ze moje ,, korene ,, su uz v dectve problem z mojou mamou to nechcem rozoberat no a chodim k nej od marca casto a pravidelne potom mi povedala ze ta emocne nestabilna a dala mi lieky ano normalne original na bipularnu poruchu.

annastevko
autor
22. júl 2021

@maro1995 tie lieky beriem od marca pred mesiacom som navrhla psychologicke ich vysadit a cele zle jeden den ok na dalsi den navaly smutku nerozpravala som s nikym plakala zavrela som sa do izby nevysla potom dalsie 2 dni som mala take stavy ze som skoncila u doktora o 2 dni zase lieky mi samozrejme urychlene vratili nesmiem ich uz prerusit mam navaly hnevu ale take ze pre hocico a neviem sa ukludnit trva to nie dni ale aj mesiace potom zase som stastna o 5 minut uz zle proste je to cele blbe ja nechapem tomu.

annastevko
autor
22. júl 2021

@brita7777 prave preto som napisala lebo neviem co robyt skusali mi uz 2 lieky pred tym po 1 som mala neziaduce ucinky velmi zle druhe ma velmi uspavali a teraz tieto su ok original od psichologicky. Neviem si poradit uz.

annastevko
autor
22. júl 2021

@brita7777 no ved to nasla som vseliake veci nechcem aby namna ludia utocili tuna len potrebuhem pomoct. Riesia ma lebo este maju podozrenie na Sklerozu multiplex alebo alzhajmera lebo robim divne veci budem mat vysetrenia vsetke co je potrebne ale este to potrebujem. Doktory zdravotne nevedia co somnou lebo mam aj astmu, celiakiu, tetaniu, teraz tu emocnu poruchu ani neviem co a este to co som vysse pisala. Je toho vela a neviem si poradit. Ludia ktory to nezazili tazko pochopia.

sslobodnamama777
22. júl 2021

@annastevko fuha a to sa Ti trasú ruky od liekov? Alebo čo bol prvy priznak, ze Ti bolo zle. A zvládaš sa starať o dieta? Aké divné veci robíš? Nerozmýšľala si prísť na Slovensko? Môžeš mať kľudne zlé lieky, ak Ti nepomáhajú. Bipolarna porycha je, že raz si veľmi aktívna a robíš bláznivé hlúpe veci napr a potom príde fáza, že ledva chodíš, musí často ten človek sa preliečovať na psychiatrii. Kamarátka to má a berie len lítium, ale má dobré rodinné prostredie. Iná zas berie iné lieky úplne. Ja mám zlú skúsenosť, že mi dali lieky, čo mi nepatrili a bolo mi veľmi zle po nich. Ale som ich brala, aj keď mi bolo na smrť zle, lebo však verila som lekárke. Po vysadení to po týždni prešlo. Išla som k inej doktorke. Preto sa pýtam, či by si neprišla sa zastabilizovať sem na Slovensko..

luccija
22. júl 2021

@annastevko pri hraničnej poruche bývajú návaly zlosti môže byť, že Tí dali na inú diagnózu lieky, ktoré sú na bipolárnu často sa robí.Aj na depresie sa občas dávajú antiepileptika okrem antidepresív.
Chce to hlavne dobru psychoterapiu, ak si mala zle detstvo často sa to vyplaví tie spomienky úzkosti, keď sa stanes matkou.Niekedy dlhšie trvá dobre nastaviť na lieky.Tetaniu liečia magneziom, vapnikom?či Ti dali aj iné ukludnovaky?je to predrazdena nervova svalová sústava.
Bipolarka by bola, keby si mala mánie nespala, bola plná energie, mala zvláštne nápady nič nie je problém, ľudia investujú peniaze, nakúpia veľa veci a potom zrazu prepad do depresie tam sa stále menia lieky podľa stavu v akom si.Ver lekarom, ak Ti nie je dobré povedz to psychiatrovi.

sslobodnamama777
22. júl 2021

Pozerala som ten Lamictal, no podľa ten liek Ti nesadol. Všade pišu, že musíš počkať, kým Ti lieky zaberú. No ja mám svoje skúsenosti, že zlepšenie som mala hneď, max. do týždňa, u mňa hneď to bolo dvakrát čo som začala brať antidepresíva a zabrali hneď. Lieky majú pomáhať. A detto psychiatrické. Takže keď sa cítiš zle, a ešte si nervózna a neviem čo všetko, tie lieky Ti nejak nepomahájú. Ak berieš týždeň, tak mala by si cítiť zlepšenie.
Na Slovensku psychológovia lieky nepredpisujú, nie sú lekári. Lieky psychiatri. No ale tak si ok po tomto Lamyctale, alebo nie? To sama musíš vedieť, snáď máš aj iné lieky na ukľudnenie.

brita7777
22. júl 2021

@annastevko tak drzim palce, to ma mrzi, snad sa to nejako vyriesi, ale asi treba zajst za doktorkou a zmenit liecbu.

brita7777
22. júl 2021

Pri tej bipolarnej, mozes mat aj psychozy, si mimo reality, mas viac podtypov tam.

brita7777
22. júl 2021

@annastevko a co ta vlastne dotiahlo k tej psychologicke ak sa smiem spytat ?

maro1995
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annastevko
autor
23. júl 2021

@sslobodnamama777 napisala som ti sukrone spravu.

annastevko
autor
23. júl 2021

@sslobodnamama777 uplne zle ma to chitilo v marci vtedy doktor nevedel co somnou dal mi lieky na depresiu a po 2 hej tabletke som mala velmi zle vedlajsie ucinky myslela som ze zomriem potom mi predpisal ine ale bala som sa vziat po tom co som zazila s prvymi liekmi 1 boli escitalopram a druhe serimel no a az psychologicka mi dala Lamictal ale ta mi davala davky postupne najprv pol tabletky vecer 10dni potom celu vecer 10dni potom polku rano a celu vecer 10dni a potom celu rano a vecer beriem od marca do teraz a tieto su ok ale mam ine stavy s ktorymi si neviem poradit ... vsetko sa namna sipe a ja neviem co s tym. Len mi zistuju nove diagnozi a ...

annastevko
autor
23. júl 2021

@brita7777 ahoj praveze som pod dohladom pravidelne no a sama hovori ze je to zle vsetko uz sa mi zda ze to bude len horsie podla toho co vidim co sa deje.

annastevko
autor
23. júl 2021

@brita7777 ja zacinam mat uz asi svoju realitu... je to cele zle.

annastevko
autor
23. júl 2021

@brita7777 no vsetko sa namna zosypalo to bude lepsie pisat sukromne.

annastevko
autor
23. júl 2021

@maro1995 no neviem ako na sk ale tuna mam od marca psichologicku a ona nepredpisuje ona ked mi musi nieco musi ist za psychiatrickou hlavnou ta mi predpise s tou sa moja psichologicka radi o vsetkom ale uz neviem co mne pomoze lebo aj toto museli dat bokom lebo sa objavil umna zavaznejsi problem kt rychlo musia riesit.