Je lekár povinný informovať o všetkých rizikách operácie?
Ahojte je lekár povinný informovať obvšetkých rizikách operácie?
Co je to vobec za otazku? 🙂 nie, lekar povie len to co on sam chce, vyberie si, ktore rizika spomenie a ktore nie a ty pojdes do "neznama". Samozrejme, ze je povinny poucit o vsetkom a toto poucenie potvrdzujes tym, ze podpises informovany suhlas. Treba si aj prcitat co sa tam pise - ze ta riadne poucil, bez natlaku, mala si dost casu na premyslenie, na otazky, atd. Ak mas pocit, ze ti nebolo povedane vsetko, tak nepodpises, ale pytas sa predsa dalej.
Áno je povinný, ale z vlastnej skúsenosti ti len dajú papier na podpis a to je všetko, nerozprávaju ti o rizikách pokiaľ sa priamo neopýtaš.
Realita je taká, že o rizikách ti nie kazdy lekár povie pravdu. Mám vlastnú skúsenosť, lekári sa hrnuli u mňa do rizikovej operácie, ktorú akosi nikdy nerobilj a zabudli povedať že úspešnosť operácie je 50 na 50 a po nej sa mi môže nie že nezlepsit zdravotný stav ale aj zhoršiť. Našťastie sa ešte nájdu lekári, ktorí povedia pravdu a snažia sa najist riešenie, ktoré neohrozí zdravie pacienta. Aj lekár je len človek, čiže nemá absolútne problém klamať. Sama som sa lekára musela spýtať na rizika a potom hups, že áno je tu tá možnosť, že to dopadne pre mňa zle a zhorší to môj zdravotný stav. Je to veľa o charaktere lekára.
Samozrejme, že je povinný.
@laurika999 a ak by dačo zamlčal?
Povedz konkretny priklad, inak sa nepohneme...a dalsia otazka, v pripade sudneho sporu mas ty dokazne bremeno, ako dokazes, co lekar povedal a nepovedal? V inf.suhlase sa pri danom zakroku pisu najcastejsie rizika, neda sa zahrnut vsetko na svete, co sa moze stat

Podpisujes pred operaciou informovany suhlas, kde je to napisane a lekar musi informovat pacienta aj o rizikach, pacient ma moznost pytat sa doplnujuce otazky