Je lekár povinný volať pacientovi, keď má zlé výsledky z histológie?
Dievčatá, myslíte, že lekár kontroluje všetky výsledky histológie a je povinný volať, ak sú zlé? Vyberali mi totiž v Martine na stomatochirurgii fibróm z líca. V utorok som bola vyberať stehy, ale výsledky ešte neboli. Dnes už sú, ale odmietajú mi ich povedať po telefóne, vraj musím prísť osobne. Máme to ale dosť ďaleko a kvôli dovolenke a práci sa tam dostanem až začiatkom septembra. Sestrička povedala, že nevadí, že ma tam budú čakať... ale ak by boli zlé, tak ten mesiac sa mi zdá dlhá doba. Pri výbere mi lekár povedal, že na 99% je to nezbudné, ale že mikroskopické oči nemá. Tak teraz neviem, či mám stresovať, alebo byť v kľude, že keby to bolo zlé, sú povinní ma vyzvať, aby som prišla hneď.
@palicka pre mňa to pochopiteľné je, nemám vodičský preukaz, čiže by musel ísť aj manžel a dve deti... sestrička mi povedala, že ma MOŽNO vybavia... čiže sedieť 2-3 hodiny v čakárni, možno sa nevybaviť a cestovať v piatkových kolónach pod Strečnom sa mi naozaj nechce. O svoj zdravotný stav veľmi dbám, fibróm som si dala vybrať hneď, ako sa dalo, hoci aj môj zubár aj Martine povedali, že to má kľudne čas, tak asi majú skúsenosť. Budem im veriť a po výsledky si pôjdem hneď po dovolenke o týždeň, vybavím si v práci voľno
Otcovi ked zistili karcinom, volali, ze ma prist hned na dalsi den po vysledky. Nepovedali, ake su. Ale zavolali, prisli vysledky, zajtra sa vtedy a vtedy zastavte...
@mogaa ale no tak zas tu nedehonestujme sestry. Pracovala som a roznymi sestrami, s lepsimi, aj horsimi, ale ani u jednej by sa nestalo, zeby nevedela rozdiel medzi fibromom a fibrosarkomom. Sestry nke su teliatka, ktore pri svojej praci pouzivaju len ruky, pouzivaju aj hlavu, su to zdravotnicki pracovnici.
U nas sme si na rannych sedeniach stale citali vysledky histologii pacientov aj hospitalizovanych, aj ambulantnych a co vyslo zhubne, dalo sa do pozornosti a uz bud sa dostavil ten pacient sam, prip.sme ho kontaktovali, nech pride...
@ariannazara presne tak isto u nas v rodine. Lekar bez okolkov zavolal vysledok, tiez onkologicky nalez.
Ahojte, idem si po radu/podporu/skusenosti, lebo sa zachvilku asi zblaznim uz. 25.marca som bola v sukromnej klinike na chirurgickom odstraneni znamienka, na vysledky z histologie som cakala takmer 5 tyzdnov. Aj to som musela obvolavat ja, neviem, kedy by mi dali inak vediet. Takze. Dnes som tam volala a recepcna mi povedala, ze uz teda vysledky su, ale mam prist osobne na kontrolne vysetrenie a termin mi dala takmer az o 2 tyzdne. Pytala som sa, ci to nejde skor, ale vraj doktorka skor nemoze. Ked som sa opytala, ci mi tam nieco nasli, tak povedala, ze nevie a ze vysledky neoznamuju po telefone, ale ze je to pravdepodobne, ked mam prist na kontrolne vysetrenie. Tak ja som z toho teraz jelen. Vsade pisu, ze pri naznaku pozitivneho vysledky je histologia znama do 5 dni, ja som cakala 5 tyzdnov. A teraz mam v strese trpnut dalsie 2 tyzdne, kym sa dozviem konecny vysledok? Nepovedali by mi, aby som prisla cim skor? Som uz naozaj zufala a nedokazem uz len tak cakat, ale mam pocit, ze proste nic nezmozem…
@maruska_22 mozes tam este nabehnut, zaklopat a odchytit ich, ze to potrebujes vediet teraz lebo o 2t sa ti nezda... skusis a uvidis...
Ale teda u nas tiez vysledky nedavaju telefonicky vobec a postup je velmi podobny, sestra mi nikdy vysledky histologie nevravi, nevysvetluje... (vyberali utvary aj mne aj decre minuly rok, viackrat... ). Ale teda histologiu mali za 2tyzdne hotovu, mozno zalezi na labakoch...

Ak by si mala zle výsledky volali by TI aby si sa dostavila. Ja som mala zlé výsledky a volala mi lekárka nech prídem.