icon

Je možné naučiť sa vyslovovať "R" v dospelosti?

4. júl 2025

Nepoznate niekoho, kto sa ako dospely naucil vyslovovat "R"? Mam 35 a sice nerackujem tak uplne typicky neprijemne na pocutie, ale viem ze ho nehovorim dobre. Hlavne s spojeniach so samohlaskou. Cize napr tr, dr a spol. poviem spravne ale napr. ru, ra,... uz neznie uplne dobre. Navyse mam v priezvisku spojenie PRE a niekedy ludia prepocuju to R a povedia mi bez neho, cize len PE a je mi potom trapne ich opravovat. Minule mi aj nova kolegyna povedala, ze ako zlato rackujem, ale mne to bolo blbe. Doteraz mi to kolegovci nekomentovali, ale predpokladam ze to vnimaju, len boli taktni.
Rozmyslala som, ci by mi este v tomto veku pomohlo prestrihnutie uzdicky pod jazykom a nasledne logopedia.
Nemate niekto skusenost alebo znameho, co sa naucil R aj v dospelosti?

rozkvet1
4. júl 2025

Mám to tak isto, dokonca horšie. Ja namiesto R hovorím skoro CH. No čo som počula tak v dospelosti je vraj veľmi ťažké sa to naučiť lebo človek je už zvyknutý, narozdiel od dieťaťa ktoré sa akoby ešte len učí. Ale určite to skús nič za to nedáš. Možno pri veľkej snahe sa to podarí. Ja som nenabrala odvahu

autor
4. júl 2025
@rozkvet1

Mám to tak isto, dokonca horšie. Ja namiesto R hovorím skoro CH. No čo som počula tak v dospelosti je vraj veľmi ťažké sa to naučiť lebo človek je už zvyknutý, narozdiel od dieťaťa ktoré sa akoby ešte len učí. Ale určite to skús nič za to nedáš. Možno pri veľkej snahe sa to podarí. Ja som nenabrala odvahu

@rozkvet1 ja by som odvahu aj nabrala, len sa bojim ze to bude casovo narocne. s dcerou chodim na logopediu raz do mesiaca a uz to je narocne na cas a organizaciu. plus kazdy den cvicit doma. z prace by som potom o to viac vymeskavala, navyse by som musela priznat kam chodim.

krasneleto
4. júl 2025

ano sa da... je to casovo ovela viac narocne, nakolko 30 rokov mas tento navyk, ale dat sa to urcite da... najdi dobru logopedicku a drzim palce

kp7333
4. júl 2025

Ano, poznam osobu, ktora rackovala a v dospelosti vystudovala logopediu a sama sa naucila vyslovovat R.

mama5202
Autor odpoveď zmazal
lenja123
4. júl 2025
@kp7333

Ano, poznam osobu, ktora rackovala a v dospelosti vystudovala logopediu a sama sa naucila vyslovovat R.

@kp7333 zaujímavé, keďže na štúdium logopédie je potrebná bezchybná výslovnosť.

alison11
4. júl 2025

Nástrih už Ti nespravia mne synovi zistila detská,že má prirastený na poradni a povedala,že už je na nástrih pozde že to mali v pôrodnici hneď riešiť,lebo by to už veľmi krvácalo a tá uzdička časom zhrubne.Takže len cvičiť a keď chodíš na logopédiu z dieťaťom,možno by Ti poradila tá logopedička a môžeš trénovať zo svojím dieťatom spolu.

zuzinka888
4. júl 2025

" poznam"- Michal Kubovcik- herec - to tusim spominal v nejakom rozhovore - ze ho kvoli rackovaniu nezobrali na herectvo- tak chodil na logopediu. Teraz nerackuje tak asi pomohlo- alebo si robil srandu?? Pri nom nikto nevie🤷

marianarem
4. júl 2025

Pred par dnami tu bola debata o tom istom, skus pohladat. Ja som tam pisala, ze moja sestra aj spoluziak zo strednej sa naucili az v dospelosti, ide to.

autor
4. júl 2025
@alison11

Nástrih už Ti nespravia mne synovi zistila detská,že má prirastený na poradni a povedala,že už je na nástrih pozde že to mali v pôrodnici hneď riešiť,lebo by to už veľmi krvácalo a tá uzdička časom zhrubne.Takže len cvičiť a keď chodíš na logopédiu z dieťaťom,možno by Ti poradila tá logopedička a môžeš trénovať zo svojím dieťatom spolu.

@alison11 spravia. dcere 7r. idu robit a logopedicka(45r.) co nam to odporucila si ide tiez dat strihat.

goblinko1
4. júl 2025
@zuzinka888

" poznam"- Michal Kubovcik- herec - to tusim spominal v nejakom rozhovore - ze ho kvoli rackovaniu nezobrali na herectvo- tak chodil na logopediu. Teraz nerackuje tak asi pomohlo- alebo si robil srandu?? Pri nom nikto nevie🤷

@zuzinka888 ráčkoval áno.

alison11
5. júl 2025

Tak teda nech ste obe čím skôr ok.Môj syn od 5rokov až do 11rokov chodil k logopedičke a uź vie pekne rozpravať bez nástrihu.

autor
5. júl 2025
@alison11

Tak teda nech ste obe čím skôr ok.Môj syn od 5rokov až do 11rokov chodil k logopedičke a uź vie pekne rozpravať bez nástrihu.

@alison11 tak super ze sa to naucil. dcera tiez uz priblizne 3 roky chodi na logo ale ide to velmi pomaly.

alison11
5. júl 2025

Veľa trpezlivosti Vám obom prajem pôjde to Vám obom,len treba veľa trpezlivosti a trénovania.