icon

Je možné prekonať rakovinu hrubého čreva bez metastáz?

14. júl 2024

Dobry den, potrebujem sa vyrozpravat ale mam aj otazku. Mojej mame, 58 rokov, v stredu na kolonoskopii odhalili nador. Isla tam preto, ze mala posledne mesiace makku stolicu, prehanalo ju aj po beznych jedlach. Dr. povedal ze dalej do creva ani nejde, lebo ho ma uz nadorom zuzene. Dostal sa 14cm od konecnika. Zobrali vzorky ale povedal mame, ze ju nechce klamat. Ja som samozrejme hned googlila. Nasla som obazky a z nich vyplyva, ze ked uz ma zuzene crevo, je to 4. stadium. Bola v piatok na CT pecene a pluc, ale ci ma metastazy alebo nie jej nikto nepovedal. Ona bola v tuneli, lekar v inej miestnosti. Musi cakat na popis minimalne tyzden. Ja sa chcem spytat, viete o niekom kto mal 4. stadium a este nemal metastazy? Vsetci ostatni su zatial pozitivni, ja uz sa zmierujem s tym najhorsim. Vobec to neberiem tak, ze sa na to prislo skor, nakolko uz mala priznaky. Vsade citam, ze rakovina hrubeho creva je 2. najhorsia, ze dobra sanca je len pred priznakmi. Cize len na zaklade okultneho krvacania a preventivnej kolonoskopie. Ona bola pred 6 rokmi na kolono, vtedy jej dr. povedal ze krv v stolici ma z vnutornych hemeroidov. Takze ani krv v stolici dalej neriesila 😔 Dokonca tuto kolonoskopiu jej ani nechceli spravit, lebo na poslednej bola pred menej ako 10 rokmi...
Teraz teda ide o to, ci ma metastazy a teda najprv bude ozarovanie a az potom mozno operacia. Alebo ich nema, vyberu jej nador, dostane nejake oziare a snad tam este sanca je. Velmi sa bojim 😔 moje dieta ma len jednych starych rodicov, manzel surodencov nema, ja mam surodenca v cesku a s dcerou najaky vztah nema. moj otec je tazko chory a ja mam predispoziciu tym padom na 2 tazke choroby. Mam hrozne stavy ze dieta pride o starych rodicov, aj o rodicov a bude vyrastat ktovie s kym 😔 Vzdy som sa spoliehala, ze moja mama sa mi o dieta postara keby nieco a zrazu je otazne, kolko tu s nami este bude 😢

alickapusinka
14. júl 2024

To len tak si pozrela na obrázok a povedala že je to 4 štádium ak hej prosím ťa nestraš nerob paniku a počkaj čo napíše lekár do papierov. Pozriem na obrázok a vidím 4 štádium si laik nechaj všetko na lekárov a nerob žiadne závery.

vintage_woman
Odpoveď bola odstránená
autor
14. júl 2024

@alickapusinka citala si si niekedy clanky o rakovine hrubeho creva? skoro v kazdom jednom sa to spomina. faktom je, ze ked nador vyrazne zasahuje do creva, je to 4. stadium. v 3. este nezuzje crevo. faktom je, ze mojej mame to nieco co ma, do creva zasahuje. jedine co neviem je, ci je to zhubne. takze len predpokladam. ano, kiez by som sa mylila. ale nechapem tomu vysmievaniu sa, ze som stanovila diagozu podla obrazkov. tak ked raz je 4. stadium vtedy, ked to vyrazne zasahuje do creva a obmedzuje priechodnost(mama si skoro volala sanitku, tak jej krutilo creva z toho pripravku ktorym sa mala vycistit a nie a nie to ist von), tak asi to bude vazne... ked sa doktor tvaril vazne, tak to polyp asi nebude. asi ma nejaku skusenost.

svetlonos
14. júl 2024

Nie, koleno na základe predispozicie ti urobia hneď! Mama bola operovana v 36 rokoch a niekedy v 18 som šla aj ja. Mas narok vtedy kazde dva roky, riesili sme to s dr. Ten sam ma taky strach, že aj on chodí kazde 2 roky na koloniskopiu keď vidí, ci to narobí.
Ja som odmietla tieto stresy a myslienky na raka celý môj život! Bola som 2x a konec. Mono pôjdem teraz ale nebude to môj život sprevádzať.
Ja som v pohode, mam 2 male deti a tiež 40. Takue zalezi od tvojho nastavenia v hlave. Ake NIKDY nikomu neradim- nechoď tam!
Predné naopak. Ja mam svoj postoj, a ty pre svoj pokoj chod! Narok mas, ak budú blby, nájdi súkromného internista a zaplať si !

svetlonos
14. júl 2024

Mala príznaky, "ceruzkovitu stolicu" tenkú ako ceruzka a redšie.

alickapusinka
14. júl 2024

Ja som sa nevysmievala iba som sa opýtala alebo neverím že laik pozrie na obrázok a napíše že je to 4 štádium najprv počkaj čo napíšu tvojej mame lekári do papierov. A predstav si mali sme v rodine a žil ujo po zistení 13 rokov takže nie vždy je to koniec. A nevymýšľaj si že sa vysmievam ale pozrieť na obrázok a povedať 4 štádium načo teda potom chodíme k lekárovi pozrieme si obrázky a určime si chorobu. Ja som sama chorá a chorému sa nikdy nesmejem aj dcéru som chorú pochovala takže ja mám pred chorobami rešpekt a nikdy by som sa nikomu nevysmievala pre chorobu ale prepáč prišlo mi vtipne že sa pozrieš na obrázok na internete a zdiagnostikuješ to sama na 4 štádium.

autor
14. júl 2024

@alickapusinka ale to nie je tak, ze mama nikde nebola a ja som jej urcila diagnozu. ja som vychadzala z toho, co vieme z tej kolonoskopie.

marca12
14. júl 2024

Uplne rozumiem tvojmu trapeniu a potrebe googlit,ale z vlastnej skusenosti ti pisem,ze to nerob. Mojmu ocovi,ked zistili rakovinu hrubeho creva a do casu,kym nemal vysledky od lekarov aj s popisom,som googlila. Lebo ta bezmocnost a neistota sa nedala vydrzat. Isla som sa zblaznit od strachu. No cim viac som citala,tym viac som bola zdesena. Prestala som citat a hladat informacie a povedala som si,ze uz to nezmenime,je to tak ako to je a verdikt pride. Skus sa takto ukludnit,necitaj nic o tom a az ked budete mat vysledky,komunikujte s lekarmi. Onko lekari su velmi dobry aspon my sme sa stretavali s velmi ludskym a ochotnym pristupom. Snazia sa velmi pomoct,neodbiju ta,ked sa pytas a zaujimas.

autor
14. júl 2024

@marca12 dakujem. teraz uz negooglim. isla som hladat preto, ze o rakovinu hrubeho creva som sa nikdy nezaujimala. prsnik ano, krcok maternice ano(vsetko su to veci kde chodime na preventivky a teda horsie stadium by u nas byt nemalo), nefajcime v rodine, nepijeme alkohol. hoci mame dost znamienok, ale tam tiez je dolezite ist k dr. ked sa zacnu znamienka menit. ale o tejto rakovine som nevedela nic. myslela som si, ze mama isla zavcasu, mala nejake priznaky, hned sa objednala. tak som sa chcela viac menej upokojit, ze je to podchytene vcas. a s hrozou som zistila, ze ked su priznaky uz je pomerne neskoro. tak jasne ze som citala dalsie clanky v nadeji. ale vo vela z nich su obrazky a proste ked raz napisu a ukazu ako vyzera 4. stadium, tak sa to tam neda nevidiet...

cacianka
14. júl 2024

Nerob paniku a nešir ju ďalej 🍀 nehraj sa na onkológa.
Nepomôžes sebe, ani mame ani dieťaťu, keď budeš takto stresovať.
Moji svokrovci, obaja 80 + iba pár rokov po sebe , hrubé črevo, svokra predtým prsník.
Obaja operácia, behajú, žijú , majú iba svoje starecké diagnózy a problémy.
Kamoška tesne pred 50, kolorektalny nádor, kúsok od konečníka, veľmi ťažký nález, zoperovali, pár mesiacov vývod, už je ok, behá, pracuje,podniká, majú farmu , majú deti, vnúčatá.
Ujovi aj inej kamoškinej mame zobrali celý žalúdok, ujo cestuje, robí vinohrad, behá na traktore, a to ma tesne pred 80.
Takže hlavne kľud a no stress, ničomu a nikomu tým nepomôžes.
Viem že sa mi ľahko hovorí, ale pracujem v onko ústave, vidím a zažívam pacientov a poznám ich nastavenie - to chce kľud a riešiť ako príde a čo príde.

bara_borka
14. júl 2024

Chapem, ze dr sa tvaril vazne a snazil sa mamu pripravit na to, ze to asi nebude nezhubny nalez. Avsak typ a stadium rakoviny sa urcuje az na zaklade histologie a zobrazovacich vysetreni. Rozsah zhubneho nadoru sa hodnoti v klasifikacii TNM, kde T je lokalny nalez v mieste nadoru, N su postihnutie lymfatickych uzlin a M su vzdialene metastazy. Cize mama moze mat hodnotenie napr. T4N0M0, ktore znamena, ze nador v mieste rastu je stupen 4, ale nema postihnute ani lymfaticke uzliny a nema ani vzdialene metastazy. Alebo moze mat T3N4M4, co znamena, ze uz ma vzdialene metastazy. No a to nehovorim este o dalsich specifickych klasifikaciach podla typu nadoru, takze kvoli tomu by osm sa predcasne nerucala.

autor
14. júl 2024

@bara_borka dakujem

marca12
14. júl 2024

Zalezi od typu nadoru. Su agrevnejsie a menej agresivne,rychlo,pomaly rastuje. Nadej je vzdy. Pre mna vzdy rakovina znamenala koniec,smrt. Uz sa jej az tak nebojim. My sa zdravo stravujeme,nefajcime,nepijeme,nejeme mastne,udene a predsa dedo aj otec dostali rakovinu a viem,ze to caka aj nas bud mna alebo niekto zo surodencov,mame to dedicne. Po vysetreniacj ti onkolog povie,ci jw to dedicne a budes mat narok na pravidelne kontroly. Preventivne mozes ist na kolonoskopiu. Ja som sa pytala od vseobecnej,dala mi ziadanku. Vtedy sme este nevedeli,ze je to dedicne.

derdia
14. júl 2024

Ahoj ten nádor môže byť veľmi zlý. Základ je od operovať ten chorý kus čreva, a veriť, ze nemá rakovinu inde v tele. Ak to tak bude tak to dopadne dobre, verim, ze hej🙏😊

miskamisiq
14. júl 2024

Chápem Vás strach ale naozaj si nerobte závery dopredu, ešte viac vás to bude zozbierať. Každý človek svoje ochorenie zvláda inak.

Môj starky (bol mi nie ako starky ale ako druhý ocino) mal rakovinu hrubého čreva. Diagnostikovaná bola v roku 2012 a vydržal bojovať do roku 2018. Na konci roka 2017 už sa stav výrazne zhoršil keď bol v poslednom štádium. Vytvorili sa metastázy, ktoré napádali pečeň a v marci 2018 nás navždy opustil.

Ujo, rovnaký ročník ako môj starky mal diagnostikovanu rakovinu hrubého čreva v roku 2016 a on bojuje doteraz. Stále žije, chodí na chemoterapie a užíva nastavenú liečbu lekárni.

Takže maminke aj vám želám veľa síl a myslíte pozitívne aj keď je to ťažké.

ariannazara
14. júl 2024

Mojej mame sa práve vrátila druhýkrát rakovina prsníka je to veľmi ťažké ma len 52 rokov ja 30..snáď sa z toho moja aj tvoja mamka dostane. Držím prsty

koniarova
14. júl 2024

@ariannazara obom držím prsty ❤️

guudy
14. júl 2024

Autorka, nemas pravdu s tou nepriechodnostou creva. Kamoska skoncila na urgentnej operacii, lebo jej nador zablokoval crevo uplne. Odstranili jej postihnutu cast creva, okolite uzliny. Mala docasny vyvod. Kazdopadne, uzliny nemala napadnute, nemala ani metastazy, mala 2.stadium rakoviny. Takze sa uz ukludni s tym 4.stadiom.

autor
14. júl 2024

@ariannazara aj ja drzim palce.

autor
14. júl 2024

@guudy ja vysvetlujem preco si to myslim, netvrdim ze to tak je. ale mam tu vyryvacne komentare, ze nie som lekar a haha ze na zaklade googlu som stanovila diagnozu. ja sa len obhajujem preco si to myslim. ukludni sa ty.

guudy
14. júl 2024

Ja ti pisem, ako to je…toto nie je vec nazoru, ale faktov. ;)

jaga18
14. júl 2024

Autorka, prosím, kľud 🙏 Babkina sestra mala podobný nález v cca 40tke. Zomrela pred pár rokmi, mala už cez 70. Fungovala s vyvodom ešte vyše 30 rokov. A to mala príznaky už aj vážnejšie - tmavú krv v stolici, potom aj čerstvú krv v stolici, veľmi schudla... nádor zasahoval do čreva, no nemala metastázy. Kamaratkina mama tiež žije s vyvodom už takner 20 rokov, ona mala zas zápchy, nepriechodné črevo, z čoho sa vykľula rakovina HČ...
Mysli pozitívne a negoogli, tým mamke pomôžeš naviac.
Prajem veľa síl a dobré výsledky 🍀

autor
14. júl 2024

@jaga18 dakujem. ja som hlavne potrebovala citat pozitivne priklady. trochu ma to upokojilo.

cacianka
14. júl 2024

@guudy nikto sa nevysmieva, že padne irónia, ok, aj to treba, aspoň sa odputala a od fixnej idei prešla k nabruseniu. My obe čosi o tomto vieme.
E.drz sa aj ty, som tu aj ja.

marsmykkok
14. júl 2024

autorka Ja sa ti nechcem proste vysmievať ani nič, ale fakt to tvoje uvažovanie je moc úzkostlivé a chcelo by to psychoterapie. Ako poznáš nejakú polosirotu? No možno áno, jednu napríklad. A poznáš nejakú sirotu úplnú kde obaja rodičia zahynuli? No to asi nie. Takéto niečo, že obaja umriete kým dcérka bude malá je fakt extrémne málo pravdepodobné. Teda neviem na čo sa toho bojíš a proste si mala pripravené, že sa postará tvoja mama. Lebo reálne keby už rodičov nemáš alebo si z detského domova nezaložíte si s mužom rodinu lebo keby obaja umriete o dieťa sa nebude mať kto postarať? Nemyslím si, že by to tak bolo.
A maminke držím palce. Naozaj každý organizmus reaguje inak. ale ženský je silnejší ako mužský a orgány viac vydržia. Možno sa maminka z toho dostane úplne a bude žiť ako predtým. Možno bude ešte žiť dlho, ale choroba zanechá následky a bude mať nejaké obmedzenia (za mňa najpravdepodobnejšia varianta aj skrz nie ešte vysoký vek maminy-čo je plus, ale že to nebolo zachytené úplne na začiatku-čo je mínus). A možno že ten boj nevyhrá, Bude to ťažké a to čakanie na výsledky, na liečbu, či liečba zaberie bude pre teba pomalé a bolestivé. Ale až čas ukáže čo bude.

mantilka
15. júl 2024

Poznám muža, ktorý je 6 rokov po operácii hrubého čreva. Ma 73 a má vývod, funguje ďalej.

nelka93
16. júl 2024

Moja mama je po onkologickom ochorení, tiež RHČ. 11 rokov je už zdravá a chodí na preventívky len. Negoogli, nestresuj, nemáš výsledky. Tiež mala príznaky, hrozil vývod a bolo to len prvé štádium, najskôr chodila na oziare aby zmenšili nádor, potom operácia a nakoniec chemo. A je tu s nami, živá zdravá a vyzerá lepšie ako predtým. Ochorenie zistila na svoje 40.narodeniny

carter30
16. júl 2024

Moja mama mala 53 rokov ,keď dostala rakovinu hrubého čreva. V Tom je hnusná,že sa prejaví až neskoro. Malá nádor vo veľkosti grapefruidu. 4 štádium,bohužiaľ metastázy a postupne pečeň a pľúca. Trápila sa 2,5 roka 😭.. ešte že si neuvedomovala závažnosť situácie a držala sa ako tak pozitívne. Ale posledné 2 mesiace boli fakt ťažké. Aj ja plánujem v rámci rodinnej anamnézi teraz keď mám 40r objednať na kolonoskopiu, no strach mám strašný. Držím palce

verapopelka
17. júl 2024

Ahoj.Pomaly to bude mesiac,čo mi zomrel 42 ročný manžel na rakovinu hrubého čreva s mnohopočetnými metastázami.Diagnostikovali mu to minulý rok v máji .Ak mamičke povedali,že nádor prerastá cez stenu hrubého čreva je to 4.štádium-to už vieš prečítať aj zo správy Je viac než pravdepodobné ,ze už bude zmetastázovaný.Ak nie,zmetastázuje.V takomto vysokom štádiu testujú gény a zisťujú mutáciu génu Braf/Kras a taktiež mikrostabilitu nádoru a podľa toho nasadia liečbu. Bude to zlé ale treba veriť,lebo nádej je to posledné ,čo Ti môžu zobrať.Ak je mamička silná psychicky aj fyzicky napíš mi súkromne , je veľa vecí,ktoré si vyčítam,že som neurobila ,ale tiež viem,že muž mal z genetiky nádoruveľmi nepriaznivú prognózu-najhoršia mutácia, neskoro zistené štádium,rakovinav rodine….😞všetko sa však odvýja od popisu ct…ak tak napíš možno ti nejaké rady a skúsenosti pomôžu,lenprosím nemíňajte peniaze na liečiteľov….medzi nimi je skutočne len pár ,ktorí pomôžu nezištne,lebo skutočne dokážu pomôcť…prvá vec s ktorou by mamička mala začať je porozmýšľať ,čo ju posledný rok -dva trápilo ,ale veľmi trápilo… držím palce

katrin21
17. júl 2024

Pises,ze citat vies,ale..neviem,ci si pochopila, o com.su stadia..lebo tie su prave o metastazach..
Cize napisat otazku, ci niekto mal 3-4 stadium bez metastaz je samo o sebe blbost,lebo to by potom nebolo toto stadium.