Je možné prekonať rakovinu hrubého čreva bez metastáz?
Dobry den, potrebujem sa vyrozpravat ale mam aj otazku. Mojej mame, 58 rokov, v stredu na kolonoskopii odhalili nador. Isla tam preto, ze mala posledne mesiace makku stolicu, prehanalo ju aj po beznych jedlach. Dr. povedal ze dalej do creva ani nejde, lebo ho ma uz nadorom zuzene. Dostal sa 14cm od konecnika. Zobrali vzorky ale povedal mame, ze ju nechce klamat. Ja som samozrejme hned googlila. Nasla som obazky a z nich vyplyva, ze ked uz ma zuzene crevo, je to 4. stadium. Bola v piatok na CT pecene a pluc, ale ci ma metastazy alebo nie jej nikto nepovedal. Ona bola v tuneli, lekar v inej miestnosti. Musi cakat na popis minimalne tyzden. Ja sa chcem spytat, viete o niekom kto mal 4. stadium a este nemal metastazy? Vsetci ostatni su zatial pozitivni, ja uz sa zmierujem s tym najhorsim. Vobec to neberiem tak, ze sa na to prislo skor, nakolko uz mala priznaky. Vsade citam, ze rakovina hrubeho creva je 2. najhorsia, ze dobra sanca je len pred priznakmi. Cize len na zaklade okultneho krvacania a preventivnej kolonoskopie. Ona bola pred 6 rokmi na kolono, vtedy jej dr. povedal ze krv v stolici ma z vnutornych hemeroidov. Takze ani krv v stolici dalej neriesila 😔 Dokonca tuto kolonoskopiu jej ani nechceli spravit, lebo na poslednej bola pred menej ako 10 rokmi...
Teraz teda ide o to, ci ma metastazy a teda najprv bude ozarovanie a az potom mozno operacia. Alebo ich nema, vyberu jej nador, dostane nejake oziare a snad tam este sanca je. Velmi sa bojim 😔 moje dieta ma len jednych starych rodicov, manzel surodencov nema, ja mam surodenca v cesku a s dcerou najaky vztah nema. moj otec je tazko chory a ja mam predispoziciu tym padom na 2 tazke choroby. Mam hrozne stavy ze dieta pride o starych rodicov, aj o rodicov a bude vyrastat ktovie s kym 😔 Vzdy som sa spoliehala, ze moja mama sa mi o dieta postara keby nieco a zrazu je otazne, kolko tu s nami este bude 😢
@petka_timko dobrý deň, bohužiaľ moc sa ku všetkým skratkam v závere neviem vyjadriť, avšak pokiaľ už sú zasiahnuté pľúca a pečeň, v TNM klasifikacii už je to M1, keďže už sú vzdialené metastázy prítomné, a je možné, že to štádium, ktoré má písané, je štádium,v ktorom sa to zistilo a začalo liečiť. takže určite sa pýtať ošetrujúceho lekára. ak teda svokor o to stojí. má právo vedieť v akom je to štádiu a čo sa očakáva od liečby. ďalšia vec je, že paliativna chemoterapia môže byť podávaná dlhé roky a pacient sa môže mať relatívne dobre.
@bara_borka ďakujem veľmi pekne
Ahoj.Pomaly to bude mesiac,čo mi zomrel 42 ročný manžel na rakovinu hrubého čreva s mnohopočetnými metastázami.Diagnostikovali mu to minulý rok v máji .Ak mamičke povedali,že nádor prerastá cez stenu hrubého čreva je to 4.štádium-to už vieš prečítať aj zo správy Je viac než pravdepodobné ,ze už bude zmetastázovaný.Ak nie,zmetastázuje.V takomto vysokom štádiu testujú gény a zisťujú mutáciu génu Braf/Kras a taktiež mikrostabilitu nádoru a podľa toho nasadia liečbu. Bude to zlé ale treba veriť,lebo nádej je to posledné ,čo Ti môžu zobrať.Ak je mamička silná psychicky aj fyzicky napíš mi súkromne , je veľa vecí,ktoré si vyčítam,že som neurobila ,ale tiež viem,že muž mal z genetiky nádoruveľmi nepriaznivú prognózu-najhoršia mutácia, neskoro zistené štádium,rakovinav rodine….😞všetko sa však odvýja od popisu ct…ak tak napíš možno ti nejaké rady a skúsenosti pomôžu,lenprosím nemíňajte peniaze na liečiteľov….medzi nimi je skutočne len pár ,ktorí pomôžu nezištne,lebo skutočne dokážu pomôcť…prvá vec s ktorou by mamička mala začať je porozmýšľať ,čo ju posledný rok -dva trápilo ,ale veľmi trápilo… držím palce
@verapopelka môžem sa s vami spojiť ?
Zavisi od typu nadoru. Su nadory,ktore neznici nic a bujneju a to je ozaj koniec velmi rychlo.
@anonym_autor môzem sa spytat, ci hnacka bol naozaj jej jediny problem, to ju doviedlo na tu kolonoskopiu? Nemala bolesti ani krv v stolici. Dufam, ze sa mate v ramci moznosti dobre.
@anonym_autor môzem sa spytat, ci hnacka bol naozaj jej jediny problem, to ju doviedlo na tu kolonoskopiu? Nemala bolesti ani krv v stolici. Dufam, ze sa mate v ramci moznosti dobre.
@scorpionflower1 pokial viem tak ano(ale my si hovorime vsetko, takze pochybujem ze by mi nieco zamlcala).
ako som pisala, ona krv v stolici mala dlhodobejsie. preto aj bola pred 6r na kolonoskopii, kde doktor zhodnotil, ze je to z vnutornych hemeroidov. nikto to nijako neriesil(ja ak by sa mi to tiez stalo, to riesit urcite budem). cize ano, krv v stolici mala, ale to nebol ten podnet, preco zacala riesit dalsie vysetrenia. na dalsiu kolonoskopiu a na vysetrenie konecnika isla az kvoli tej stolici - mala riedku stolicu po kazdom jedle, preto sme si najprv mysleli ci to nie je intolerancia alebo syndrom drazdiveho creva. a neskor mi povedala, ze ta stolica mala aj ceruzkovy tvar. bola aj na vysetreni konecnika, ani tam dr. nic podozrive nezistil. az teda na tej kolonoskopii, ktoru si musela "vybojovat".
teraz ju zase bolieva zaludok 😔 na gastroskopiu ide v polke septembra.
ja som si robila test na okultne krvacanie a nastastie to nemam. ona zistila, ze ta jej rakovina "by nemala byt dedicna", ze to sa jej pravdepodobne bunky "zblaznili" vplyvom niecoho. velmi pravdepobne vplyvom stresu z otcovej choroby... ja ale aj tak budem riesit preventivne kolonoskopie a testy na okultne krvacanie. tato forma rakoviny je na sk velmi rozsirena.
@scorpionflower1 pokial viem tak ano(ale my si hovorime vsetko, takze pochybujem ze by mi nieco zamlcala).
ako som pisala, ona krv v stolici mala dlhodobejsie. preto aj bola pred 6r na kolonoskopii, kde doktor zhodnotil, ze je to z vnutornych hemeroidov. nikto to nijako neriesil(ja ak by sa mi to tiez stalo, to riesit urcite budem). cize ano, krv v stolici mala, ale to nebol ten podnet, preco zacala riesit dalsie vysetrenia. na dalsiu kolonoskopiu a na vysetrenie konecnika isla az kvoli tej stolici - mala riedku stolicu po kazdom jedle, preto sme si najprv mysleli ci to nie je intolerancia alebo syndrom drazdiveho creva. a neskor mi povedala, ze ta stolica mala aj ceruzkovy tvar. bola aj na vysetreni konecnika, ani tam dr. nic podozrive nezistil. az teda na tej kolonoskopii, ktoru si musela "vybojovat".
ja som si robila test na okultne krvacanie a nastastie to nemam. ona zistila, ze ta jej rakovina "by nemala byt dedicna", ze to sa jej pravdepodobne bunky "zblaznili" vplyvom niecoho. velmi pravdepobne vplyvom stresu z otcovej choroby... ja ale aj tak budem riesit preventivne kolonoskopie a testy na okultne krvacanie. tato forma rakoviny je na sk velmi rozsirena.
@anonym_autor ja teraz riesim ranne hnačky, ktore sa mi vracaju v takych epizodach uz mesiac a tiez mam hemoroidy a tiez mi niekedy zakrvacaju trochu, teraz uz dva - tri mesiace nie, mna vtedy aj bolia. Ale teraz mam zas hnačky, čo som nikdy nemavala. Ale kedze su takej žltej farby, tak to bude asi pankreas, zlcnik alebo pecen. Ale mam riadny strach, nemozem spavat kvoli tomu, ci som na sebe nieco neprehliadala dlho a moze to byt vazne.
Ja uz ich mam raz operovane a vratili sa mi. Mam 38.a celkom ma to vystrasilo. Uz mam nejake odbery za sebou, zajtra budem mat vysledky krvi a pozajtra idem na sono.
@anonym_autor a ako je vlastne mama na tom? Liečba zabrala?
@anonym_autor ja teraz riesim ranne hnačky, ktore sa mi vracaju v takych epizodach uz mesiac a tiez mam hemoroidy a tiez mi niekedy zakrvacaju trochu, teraz uz dva - tri mesiace nie, mna vtedy aj bolia. Ale teraz mam zas hnačky, čo som nikdy nemavala. Ale kedze su takej žltej farby, tak to bude asi pankreas, zlcnik alebo pecen. Ale mam riadny strach, nemozem spavat kvoli tomu, ci som na sebe nieco neprehliadala dlho a moze to byt vazne.
Ja uz ich mam raz operovane a vratili sa mi. Mam 38.a celkom ma to vystrasilo. Uz mam nejake odbery za sebou, zajtra budem mat vysledky krvi a pozajtra idem na sono.
@scorpionflower1 tak drzim palce. aj by som napisala, ze netreba dopredu stresovat. ale viem ze to sa len lahko pise, ale dodrzat sa to neda.
ku konzistencii a farbe ti povedat neviem nic, ale ona to nemavala rano, ale po jedle, nech zjedla hocico. malo to suvis s tym zuzenym crevom vplyvom nadoru co donho zasahoval. telo asi reagovalo makkou stolicou na to, ze je crevo obmedzene v priechodnosti. a ona nemavala take typicke riedke hnacky, len makku stolicu po kazdom jedle.
@anonym_autor a ako je vlastne mama na tom? Liečba zabrala?
@scorpionflower1 teraz uvidime co ten zaludok. ona sa boji ze tam ma tiez rakovinu. ja velmi dufam ze ma maximalne napr. zaludocne vredy z tabletkovej chemoterapie alebo nieco podobne 😔 ale inak je povedzme ze dobre na tom. lieky nema uz ziadne, chodi pravidelne na onkologiu na kontroly a bude mavat pravidelne kolonoskopie. je velmi chuda, ale zase dava si pozor na stravu, cvici a zobrali jej 50cm creva, cize aj to ma na nu asi vplyv.
@scorpionflower1 tak drzim palce. aj by som napisala, ze netreba dopredu stresovat. ale viem ze to sa len lahko pise, ale dodrzat sa to neda.
ku konzistencii a farbe ti povedat neviem nic, ale ona to nemavala rano, ale po jedle, nech zjedla hocico. malo to suvis s tym zuzenym crevom vplyvom nadoru co donho zasahoval. telo asi reagovalo makkou stolicou na to, ze je crevo obmedzene v priechodnosti. a ona nemavala take typicke riedke hnacky, len makku stolicu po kazdom jedle.
@anonym_autor Ďakujem, že si odpísala, dnes a zajtra mám nejaké výsledky a vyšetrenia, tak budem múdrejšia. Áno, to som čítala, že ak je rakovina na pravej strane čreva, črevo reaguje redšiou stolicou, lebo nador ho zužuje a nevie inak tú stolicu posunúť ďalej.

@bara_borka dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o zrozumiteľnejšie vysvetlenie tohto nálezu….svokrovi vcera dr oznámila že je to bohužiaľ 4.stadium, pred 4 rokmi mal nádor na hrubom creve, ktorý bohužiaľ ale už zmetastazoval, sú zasiahnuté pľúca, pečeň. Takmer každý rok podstupuje nejakú chemo, pripadne ak je mozna aj operáciu. Tento rok to bolo zatiaľ MWA pľúc. Momentálne je hospitalizovaný, čaká na zavedenie portu/picc port.
V anamnéze ma uvedené CA sigmae pT3pN1M0 III.B
Sprava je ukončená odporúčaním: ľavostranné origo - je RAS/BRAF nemutovaný preto kontinuálny režim. Skúsime FOLFOX 50% pre horšiu toleranciu CApOx + AntiEGFR
Svokor si nie veľmi uvedomuje čo sa deje a v akom je to stave. On sa cíti dobre, aj dobre vyzerá ale lekári to už tak pozitívne nevidia. Vcera padol termín paliativna chemoterapia. Naozaj je to také zle? Ďakujem 🙏🏻 za každú jednu informáciu
@petka_timko dobrý deň, bohužiaľ moc sa ku všetkým skratkam v závere neviem vyjadriť, avšak pokiaľ už sú zasiahnuté pľúca a pečeň, v TNM klasifikacii už je to M1, keďže už sú vzdialené metastázy prítomné, a je možné, že to štádium, ktoré má písané, je štádium,v ktorom sa to zistilo a začalo liečiť. takže určite sa pýtať ošetrujúceho lekára. ak teda svokor o to stojí. má právo vedieť v akom je to štádiu a čo sa očakáva od liečby. ďalšia vec je, že paliativna chemoterapia môže byť podávaná dlhé roky a pacient sa môže mať relatívne dobre.