Je nárok na preventívnu prehliadku ročne?
Dobry deň, chodim darovať krv, mam narok na preventivnu prehliadku 1x ročne? Volala som obvodnej lekárke a že 1x za 2 roky, tak teraz nechápem. Mám 24 rokov
Vo všeobecnej máš nárok raz ročne, píše to aj v aplikácii. V iných poisťovniach neviem.
mas to krasne zhrnute... ja som chcela len pridat ze ako pravidelny darca krvi mam narok na 1x do roka
@anonym_autor takto...ako darca krvi plati co vyssie niekto nakopiroval - uvadza sa to ako benefit pre darcov krvi, ze mas narok na prehliadku kazdy rok...ALE..vseobecnemu lekarovi zaplati poistovna (predpokladam ze kazda, ja to mam konkretne potvrdene na Doveru) tento ukon len 1x za dva roky. Takze, sice mas narok na prehliadku kazdy rok, ale nikto ukon tvojej lekarke nepreplati a tym padom ak tu prehliadku budes mat si to zacvakas. Mozes byt tiez ako darca krvi prednostne vysetrena ak tvoj lekar vie ze si darcom...ale znova plati, ak sa nechas rada "prepalit" laserovym pohladom tych ludi v cakarni tak do toho chod, good luck 🙂. Ja to neriskujem (a to som zlaty darca, budem diamantovy a blizim sa uz k patdesiatke)
@anonym_autor na preventivku mas narok 1 x za dva roky, ale ked si darca krvi tak kazdy rok
@anonym_autor ja som Union , preventívna 1x/2 roky
@anonym_autor na preventivku mas narok 1 x za dva roky, ale ked si darca krvi tak kazdy rok
@mirka0611 Ano mam narok ale mám Dôveru a poistovňa mi to nepreplatí. iba raz za 2 roky
Nerýpem, nenahnevaj sa. Ale načo by si chodila raz ročne na preventívku? Veď ti zobrie len základnú krv a zmeria tlak. A to ti urobia aj pri odbere.
Nerýpem, nenahnevaj sa. Ale načo by si chodila raz ročne na preventívku? Veď ti zobrie len základnú krv a zmeria tlak. A to ti urobia aj pri odbere.
@anonym_f02031 no tak u nas idu pri preventivke kompmet odbery tlak ekg a este pri fajciaroch rtg pluc povinne to ani nediskutuje so mnou.
@anonym_f02031 no tak u nas idu pri preventivke kompmet odbery tlak ekg a este pri fajciaroch rtg pluc povinne to ani nediskutuje so mnou.
@saxana000 ale pri dvojročnej. Myslíš, že ti to urobí aj o rok? Pochybujem. Ale možno máš takého super dr. 👍👍To by bolo perfektné.
@mirka0611 Ano mam narok ale mám Dôveru a poistovňa mi to nepreplatí. iba raz za 2 roky
@anonym_autor Ja robim preventivky vsetkym darcom krvi, ktori maju zaujem, raz rocne, plati to pre vsetky poistovne. Jeden rok sa to vykaze ako vykon 160 na Z.00 a druhy rok na Z.52.0...
@anonym_f02031 Ale ide o to že mne ju nechce ani spraviť, asi sa jej nechce kašle na pacientov
Ja mam Doveru a v aplikacii pisu takto. (neeviduju vsak, ze som darca, to asi musis sama preukazat)
@dadis Volala som jej a že az buduci rok mi spraví, tak ozaj sa jej nechce
@anonym_autor treba Dr.prizvukovat, ze Darca krvi ma narok na prehliadku 1x za rok.
Nedajte sa odbit.
@anonym_f02031 Ale ide o to že mne ju nechce ani spraviť, asi sa jej nechce kašle na pacientov
@anonym_autor citala si co som pisala? mas narok, nie je povinnost tvojej lekarky ti ju spravit a tiez nie je povinnost tvojej poistovne tuto prehliadku zaplatit...a dobra otazka niekoho vyssie, naco preboha 24r zena potrebuje ak chodi fakt ze darovat krv a vidi ze je zdrava prehliadku kazdy rok? (mam 48r a netrvam na na prehliadke kazdy rok ako mi vseobecna vysvetlila ze skutocne mozem prist na tu prehliadku ale moze sa mi stat ze mi ju daju v plnej vyske preplatit - a to je 100e len pre info). Takze by som uzavrela debatu s tym ze kludne chod len sa priprav nato ze si cvaknes stovku...ak potrebujes sa kludne prerad k inej lekarke ktoru dopredu informujes ze budes mavat prehliadky kazdy rok nech s tym pocita.
onak nerozumiem preco v tak mladom veku chces preventivu kazdy rok ak este aj daruvas krv tak ti zakladne parametre kontroluju aj tam
aky mas na to dovod?
onak nerozumiem preco v tak mladom veku chces preventivu kazdy rok ak este aj daruvas krv tak ti zakladne parametre kontroluju aj tam
aky mas na to dovod?
@anonym_73ec3a a preco by nemala chciet? Ide o jej zdravie. Ma na to narok. Pri darovani krvi sa neodkontroluje vsetko.
@anonym_73ec3a a preco by nemala chciet? Ide o jej zdravie. Ma na to narok. Pri darovani krvi sa neodkontroluje vsetko.
@gregik66 nech si dava robit preventivnu kolko krat chce len teda co navyse jej v jej veku skontroluje vseobecna oprotinkontrole pri darovani krvi?
ved darca krvi musi byt zdravy ak daruva krv,
@anonym_73ec3a napriklad ekg, moc
@gregik66 ekg je od 40 rokov sucastou preventivy a moc si vie skontrolovat pruzkami z lekarne kedykolvek ak pocituje problem ak by bol zapal tak v krvi to vidia CRP leukocyty a pod ale sak nech chodi ak chce a ak jej lekarka nechce nech ju zmeni
@gregik66 Kontrolovali mi len tlak a železo to je cele🤣
@anonym_autor citala si co som pisala? mas narok, nie je povinnost tvojej lekarky ti ju spravit a tiez nie je povinnost tvojej poistovne tuto prehliadku zaplatit...a dobra otazka niekoho vyssie, naco preboha 24r zena potrebuje ak chodi fakt ze darovat krv a vidi ze je zdrava prehliadku kazdy rok? (mam 48r a netrvam na na prehliadke kazdy rok ako mi vseobecna vysvetlila ze skutocne mozem prist na tu prehliadku ale moze sa mi stat ze mi ju daju v plnej vyske preplatit - a to je 100e len pre info). Takze by som uzavrela debatu s tym ze kludne chod len sa priprav nato ze si cvaknes stovku...ak potrebujes sa kludne prerad k inej lekarke ktoru dopredu informujes ze budes mavat prehliadky kazdy rok nech s tym pocita.
@stvura Podla mna, povinnost poistovne preplatit to je. Nemozu predsa zavadzat poistenca, ze na to bezplatny narok ma a potom ho skasne lekar 🤦♀️.
@gregik66 ekg je od 40 rokov sucastou preventivy a moc si vie skontrolovat pruzkami z lekarne kedykolvek ak pocituje problem ak by bol zapal tak v krvi to vidia CRP leukocyty a pod ale sak nech chodi ak chce a ak jej lekarka nechce nech ju zmeni
@anonym_73ec3a Moja obvodna berie preventivku vazne, okrem odberov krvi a mocu (nie len orientacne vys.pasikmi), ekg, vazenia, merania, si preberie vysledky, skontroluje ockovania, odoberie anamnezu - co je dolezite. Nie je to vobec nejaka 2minutova zalezitost. Tiez som darca, ale kvoli casovej vytazenosti chodim na preventivku "len" raz za 2 roky. Vela ludi prevenciu podcenuje (bohuzial aj lekarovc ktori to odflaknu len aby sa nepovedalo)
@anonym_73ec3a Moja obvodna berie preventivku vazne, okrem odberov krvi a mocu (nie len orientacne vys.pasikmi), ekg, vazenia, merania, si preberie vysledky, skontroluje ockovania, odoberie anamnezu - co je dolezite. Nie je to vobec nejaka 2minutova zalezitost. Tiez som darca, ale kvoli casovej vytazenosti chodim na preventivku "len" raz za 2 roky. Vela ludi prevenciu podcenuje (bohuzial aj lekarovc ktori to odflaknu len aby sa nepovedalo)
@dadis Ja by som na tú preventívku aj chcela ist ale odpiskala ma že kazde 2 roky len.. Že ked chodim darovať tak tam mi maju vyšetrit krv…Nechápem čo to je za doktorku

Áno, máš nárok raz ročne...
..priamo zo stránky MZ
Stručný prehľad vybraných preventívnych vyšetrení
Preventívna starostlivosť o deti a dorast:
vykonáva všeobecný lekár pre deti a dorast
- deväť preventívnych prehliadok dieťaťa do 1 roka, z toho najmenej tri preventívne prehliadky do troch mesiacov veku
- 15 – mesačné dieťa – 1 preventívna prehliadka
- deti od 3 do 18 rokov – jedna preventívna prehliadka raz za dva roky
- ide o komplexné pediatrické vyšetrenie, zahŕňajúce poradenstvo rodičom
- lekár sleduje komplexný psychomotorický vývin dieťaťa, rizikové faktory ako napríklad srdcovocievne choroby, vykonáva povinné očkovania, vyšetrenia krvného tlaku či moču
- v 11. roku dieťaťa sa meria hladina cholesterolu v krvi
- v 17. roku dieťaťa hladina triacylglycerolov v krvi
Preventívna starostlivosť o dospelých:
vykonáva všeobecný lekár pre dospelých
- 1 preventívna prehliadka raz za 2 roky
- darcovia krvi raz za rok
- prehľad o zdravotnom stave a možných rizikách
- komplexné vyšetrenie, kontrola stavu očkovania, vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrola hmotnosti
- laboratórne vyšetrenia moču a krvi (sedimentácia krvi, krvný obraz, cukor, vyšetrenie funkcie obličiek a pečeňový test)
- dôraz na odhalenie rizík civilizačných chorôb
- poistenci nad 40 rokov vyšetrenie cholesterolu a triacylglycerolov a EKG záznam činnosti srdca
- poistenci nad 50 rokov a poistenci s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka raz za 2 roky - test na okultné krvácanie (pri pozitívnom výsledku - vyšetrenie kolonoskopia)
Preventívna gynekologická prehliadka
- ženy od 18 rokov alebo prvého tehotenstva majú nárok na 1 preventívnu prehliadku za rok
- v materstve - preventívna starostlivosť každý mesiac počas tehotenstva a raz 6 týždňov po pôrode
- komplexné gynekologické vyšetrenie zamerané na včasnú diagnostiku organických a funkčných porúch ženských pohlavných orgánov
- súčasťou je aj:
o skríning rakoviny krčka maternice – ženy vo veku 23 – 64 rokov
o skríning rakoviny prsníka - ženy vo veku 45 – 75 rokov
- ultrasonografia prsníkov – raz za dva roky Od 1. 7. 2025 sa ultrasonografické vyšetrenie prsníkov vypúšťa z preventívnej prehliadky.
Preventívna prehliadka u zubného lekára
- poistenec do 18 rokov – dvakrát ročne
- poistenec nad 18 rokov – raz ročne
- tehotné ženy dvakrát za to isté tehotenstvo – na začiatku 1. a 3. trimestra
- podrobná prehliadka chrupu, parodontu, mäkkých tkanív ústnej dutiny, kontrola medzičeľustných vzťahov a vzájomného postavenia zubov, kontrola zubných náhrad, dentálnej hygieny a hygienických návykov, prehmatanie uzlín
- u detí aj remineralizácia zubnej skloviny
Urologická preventívna prehliadka
- muži nad 50 rokov – raz za 3 roky
- alebo muži od 40-teho roku, ak sa v ich prvostupňovom príbuzenstve vyskytol karcinóm prostaty – raz za 3 roky alebo častejšie
- vyšetrenie prostaty cez konečník, vyšetrenie semenníkov, ultrazvukové vyšetrenie močových ciest a obličiek, odber krvi na vyšetrenie prevencie karcinómu prostaty
Preventívna gastroenterologická prehliadka
- poistenci nad 50 rokov:
o test na okultné krvácanie - raz za 2 roky (pri pozitívnom výsledku nasleduje vyšetrenie kolonoskopia)
o alebo kolonoskopické vyšetrenie - raz za 10 rokov
- poistenci s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka aj skôr ako vo veku 50 rokov
- pri negativite prvej preventívnej kolonoskopickej prehliadky konečníka a hrubého čreva u poistencov so zvýšeným rizikom ochorenia na rakovinu hrubého čreva a konečníka sa vykonáva ďalšia preventívna kolonoskopická prehliadka konečníka a hrubého čreva v periodicite raz za päť rokov