Je nebezpečné absolvovať RTG, CT a MRI hlavy?
Aký máte názor na to že clovek v krátkom časovom obdobi absolvuje všetky tieto 3 veci?
Môže to byt pre telo škodlivé? Je niekto z vás kto si týmto prešiel?
Ďakujem.
A ešte, že ak je potrebné, bežné sa robia v krátkom časovom slede (pár dní) aj 2-3 CT vyšetrenia, napr pri úrazoch mozgu, a nie je to škodlivé.
Vec sa má tak že už mám za sebou aj RTG aj CT. Nepýtajte sa ma prečo, takto si ma posúvali lekári…. A s najväčšou pravdepodobnosťou ma čaká aj MRI. Desim sa toho že či to nemôže telu ublizit
MR nie je zdraviu skodlive. Toho sa bat nemusis
To je otazka jak keby si mala na vyber. Keby si sa len spytala tak ta zabiju ze a co vy ste to studovali alebo ja? Len drz hubu a rob co ti robi lekar a sestricka a aeste aj tak dostanes keby si sa len mykla od bolesti. :(
RTG a CT za sebou sa bežne robí. Žiadnemu pacientovi sa nič nestane a tebe tiež nie. MR môžeš absolvovať kľudne každý deň, tam nie je nič čo by ti mohlo poškodiť. Buď len rada, že ti robia vyšetrenia. Nabudúce ak niečo o tom budeš vedieť skús usmerniť lekára, že MR je lepšie ako CT, nech ťa pošle rovno tam, teda ak sa to neriešilo ako akútny stav na pohotovosti.
@gemerka17 MR nie je lepšie ako CT. Vždy závisí od toho, čo chceš zobraziť, obidve vyšetrenia majú svoje opodstatnenie.
@bolarazjedna MR je lepšie ako CT, niečo si o tom prestuduj. CT nedokáže zobraziť to čo MR, ale naopak MR dokáže zobraziť to čo CT. V drvivej väčšine prípadov platí ze MR ma väčšiu vypovedaciu schopnosť. Zobrazí mäkké struktry aj kostne štruktúry ako CT. Netvrdím, že CT nemá svoje opodstatnenie, jasne ze ma ale jeho najväčšou prednosťou je dostupnost (na urgente je nonstop k dispozícii), cena vyšetrenia (je o polovicu lacnejsie ako MR) a rýchlosť.
Skor by som sa bala ci mi neublizi, keby mi tie vysetrenia lekari neurobia a nezistia co hladaju. Ked moj cerstvo 3 rocny absolvoval v priebehu mesiaca a pol 3xrtg + ct a je tu zivy, zdravy a vesely, myslim, ze budes zit tiez.
rontgenove ziarenie, ktore sa pouziva aj pri CT sa v tele kumuluje, preto je urcite obmedzenie na rocny pocet vysetreni, resp. povolena bezpecna radiacna davka. MR je magneticka rezonancia, kde sa vyuziva javu zmeny elektromagnetickeho pola vplyvom vyskytu nejakeho objektu v nom a na zaklade zloziteho matematickeho vypoctu sa vypocitava, resp. vytvara model objektu umiestneneho v tom poli. Kedze magneticke pole mame okolo seba nonstop od nasho splodenia az po smrt, nema to na nas meratelny vplyv pri danej davke, aku vytvara pristroj/tunel.
@gemerka17 neboj sa, mam to nastudovane ☺️☺️
Mas pocit, ze ta ti lekari potrebuju zabit? Alebo to robia preto aby zistili co ti je a mohli ta liecit?
@viestta nie nemám. Ďakujem za názor, siesta.
Vies, asi Ta tam neposielaju len aby prehlbili dieru v rozpocte zdravotnej poistovne... takze asi to ma opodstatnenie a v takom pripade prinos je vyssi nez riziko.
Buď rada,že hľadajú príčiny tvojho stavu. Nič ti nehrozí. Absolvuj všetko,čo ti kážu.

MR nie je zdraviu škodlivé. Jedno CT vyšetrenie znamená taku dávku žiarenia, koľko získaš 42mi rtg vysetreniami... Takže to 1 rtg vyšetrenie navyše je úplne nepodstatné.