Je normálny veľký rozdiel v dioptriách očí?
Ahojte, bola som si dať zhotoviť dioptrické okuliare, pretože tie čo mám, už mám niekoľko rokov a potrebovala som nové. Išla som si dať do optiky urobiť vyšetrenie a dosť ma zarazilo, že mi namerali pomerne vysoké hodnoty. Doteraz som nosila okuliare iba na blízko, čítanie, počítač a pod. a mala som +1,25 na oboch očiach. Optometrista mi nameral na jedno oko +3,25 a druhé +3,50. Je možné takýto rozdiel, keďže cez tie staré vidím "skoro" dobre. Počítala som s tým, že budú vyššie dioptrie ale nie až tak. Je to možné? Podotýkam, že som na meraní zraku nebola viac rokov. Okuliare ešte nemám, ale mám obavy, či nebudú veľmi silné. Takisto mi namerali aj do diaľky, +1,00 a +1,25. Neviem, či tie mám nosiť stále, či v nich môžem robiť aj bežné domáce práce, varenie, riad a pod. Budem v nich vidieť aj na takéto kratšie vzdialenosti alebo si musím prehodiť tie na čítanie. Sú to moje prvé okuliare do diaľky, preto nemám s čím porovnať a chcela by som si nechať poradiť od tých, čo skúsenosti už majú alebo sa tomu rozumejú. Ďakujem všetkým.
@terezka1947 Áno, som hypermetrop, ale aj manžel má plusky do blízka🙂
Vieš,toto je teraz najväčší problem-komunikacia.
Štandardne sa meranie robí do diaľky a na blízko. Potom si zákazník má vybrať,musí povedať,komunikovať,aký charakter práce má,kde potrebuje vidieť. Tych milion otázok ma zmysel,v optike nie sú predavačky,ale zdravotnícky personál,od kt.si treba nechať poradiť a nebáť sa povedať,čo potrebujem.Odkedy sú PC,či rôzne pracovné vzdialenosti,odvtedy musí zákazník rozprávať a musí si nechať aj poradiť. Jasné,že na Pc a na tú zdialenost v nich neuvidis,to je speci vzdialenosť. Buď budeš monitor posúvať bližšie,do cca 40cm alebo si musíš doplatiť na pracovné okuliare,kde sa dá presne navodiť vzdialenosť na Pc a na čítanie(každý to má v práci iné)ale neuvidis v nich do diaľky,skrátka si ich nasadis,keď sadnes k Pc alebo musíš mať multifokal.
Kľudne môže,nejaké sladučké. Prešiel do presbyopickeho veku,čiže kľudne môže.
@terezka1947
@terezka1947 Presne o tom sme sa v optike rozprávali. Povedala som, že potrebujem okuliare hlavne na PC a čítanie a druhé na tv a aby som videla aj pri domácich prácach/varenie, umývanie riadu, prác. dosku a pod./ Pýtala som sa aj na pracovné okuliare ale dostala som tieto dvoje.
"pracovne" šošovky sú cenovo náročnejšie,keďže je tam viacero ohnísk. Keď došlo k nejakému nedorozumeniu,kľudne sa tam vráť a preberte to. Teraz je naozaj veľa možnosti,ale už doba nevyhovuje mať iba okuliare do diaľky a iba okuliare na čítanie. A je taktiež rozdiel u "minuskarov" a u " pluskarov".
Veľmi veľa musíme komunikovať,pytat sa,informovať sa,veď sú to naše oči a často nás živia. A bohužiaľ aj niečo stoja.
Od toho tí ľudia v optike sú a vedia nastaviť okuliare tak,aby vyhovovali. Ale bez vzájomnej interakcie sa to nedá.
@terezka1947 Bola som v tej optike, urobili nové sklá podľa predpisu od lekárky, no nie je to ono. Najlepšie vidím cez tie staré, čo som nosila roky a mali hodnoty 1,25 na obe oči. Asi budem nosiť tie...
Hypermotrop je najťažšie korogovatelny typ,najmä okolo 35-40. A bohužiaľ,ešte stále je akomodacia taká silná,že síce kľudne môžu potrebovať vyššiu dpt,ale reálne ju premávajú zapájaním svalov. Čo v konečnom dôsledku spôsobí únavu.
Druhá vec je,že s jednými okuliarmi nemôžeš vidieť všetko,nedá sa to. Poväčšine potom citácie používajú všade. A zbytočne si navyšujú dpt.
Poskúšaj,ale na dobre okuliare musíš naozaj správne reagovať aj ty na jednotlivé testy. Stroj dpt nevytvorí sám,to sa nedá 🤷

@terezka1947 Najviac mi vadí, že na to, na čo som okuliare najviac potrebovala, teraz nie sú dobré ani jedny. S tými na čítanie si musím dávať monitor oveľa bližšie, ako som bola zvyknutá a s tými do diaľky nevidím dobre tiež. Potrebovala som hlavne na tých cca 60-70 cm☹