icon

Je potrebné absolvovať odber krvi po kliešťovi?

14. júl 2025

Boli ste na odberoch krvi po uhryznuti kliestom? Dr kazala prist za 6 tyzdnov, aj ked nie su priznaky ani ziadne tazkosti treba odber? Dakujem

mdse
14. júl 2025

@anonym_autor môj muž nemal fľak, ani žiadne ťažkosti a boreliózu mal. Doktorka robí dobre.

44janica44
14. júl 2025

Je to problém tam ist? Však je to len jeden odber a aspoň je si človek istý ze sa ničím nenakazil.

autor
14. júl 2025
@44janica44

Je to problém tam ist? Však je to len jeden odber a aspoň je si človek istý ze sa ničím nenakazil.

@44janica44 ano, lebo nejdem na odber ja ale syn. No nic, skusim ho nejak pripravit

mdse
14. júl 2025

Mne už doktorka berie pri každej preventívke protilátky na boreliózu.

anavixy
14. júl 2025

Nie, urcite nie je bezne ani vzdy potrebne po kazdom kliestovi chodit na odber. Ale ci vasa dr ma nejaky konkretny dovod preco ho tvojmu synovi odporuca, to neviem, moze byt…

ninazemna
Autor odpoveď zmazal
anavixy
14. júl 2025
@ninazemna
Odpoveď bola zmazaná

@ninazemna nebolo by lepsie/jednoduchsie/prehladnejsie vlozit link?

ninazemna
14. júl 2025
@anavixy

@ninazemna nebolo by lepsie/jednoduchsie/prehladnejsie vlozit link?

@anavixy Bolo.

44janica44
14. júl 2025
@anonym_autor

@44janica44 ano, lebo nejdem na odber ja ale syn. No nic, skusim ho nejak pripravit

@anonym_autor a syn ma s odberom aký problém? Deti treba od mala ucit ze su úkony ktoré aj keď trosku bolia urobiť treba...
Mam 3 - ročnú, pri každej teplote jej beru crp...vie ze jej to budu robiť a aj so slzami v očiach prst sestričke da a drží...lebo ju od mala učím, ze sa to urobiť musí bud dobrovoľne alebo nasilu a bude to dlhšie trvať. A samozrejme keď spolupracuje ma vždy odmenu.

anavixy
14. júl 2025
@44janica44

@anonym_autor a syn ma s odberom aký problém? Deti treba od mala ucit ze su úkony ktoré aj keď trosku bolia urobiť treba...
Mam 3 - ročnú, pri každej teplote jej beru crp...vie ze jej to budu robiť a aj so slzami v očiach prst sestričke da a drží...lebo ju od mala učím, ze sa to urobiť musí bud dobrovoľne alebo nasilu a bude to dlhšie trvať. A samozrejme keď spolupracuje ma vždy odmenu.

@44janica44 ja zas napr nevidim dovod pichat dieta pri kazdej teplote, naco je to dobre? Ano, su veci, ktore sa urobit musia a vtedy nie je o com, ale su aj veci co sa robit naozaj nemusia len tak, lebo sa robit mozu.

44janica44
14. júl 2025
@anavixy

@44janica44 ja zas napr nevidim dovod pichat dieta pri kazdej teplote, naco je to dobre? Ano, su veci, ktore sa urobit musia a vtedy nie je o com, ale su aj veci co sa robit naozaj nemusia len tak, lebo sa robit mozu.

@anavixy lebo mala zapal obliciek tak po 2 dňoch teplot dr. Berie vždy crp. Je to kvapka krvi a ja som rada aspoň viem ze keď ma virozu ci treba ATB alebo to zvládne bez. Skôr ma zaráža keď dr. Predpise na virozu ATB bez crp.

Ked mala zapal oblicky som s nou s teplotami po 3 dňoch bola na pohotovosti crp neurobili - to bola sobota. v pondelok naša dr. Urobila a rovno sme šli do nemocnice som crp vyse 120.
Takže radšej nech jej to crp urobia 50 x zbytocne ako to zasa zanedbať a skončiť v nemocnici.

anavixy
14. júl 2025
@44janica44

@anavixy lebo mala zapal obliciek tak po 2 dňoch teplot dr. Berie vždy crp. Je to kvapka krvi a ja som rada aspoň viem ze keď ma virozu ci treba ATB alebo to zvládne bez. Skôr ma zaráža keď dr. Predpise na virozu ATB bez crp.

Ked mala zapal oblicky som s nou s teplotami po 3 dňoch bola na pohotovosti crp neurobili - to bola sobota. v pondelok naša dr. Urobila a rovno sme šli do nemocnice som crp vyse 120.
Takže radšej nech jej to crp urobia 50 x zbytocne ako to zasa zanedbať a skončiť v nemocnici.

@44janica44 tak to chapem, to nie je bezna situacia. Jasne, to suhlasim, stopro lepsie urobit crp nez dat len tak atb, len aj to crp treba robit vtedy, ked to ma zmysel.

janickadr
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Netreba odber. pokial nema tazkosti. Keby sa kazdemu, co ma kliesta, robil odber, tak uz fakt ako krajina zbankrotujeme..., ved kliesta ma v sezone kazdy druhy clovek, a mnohi opakovane...

lindusss2016
15. júl 2025
@anavixy

@anavixy pridavam skusenost, exmanzel nemal flak, priznaky a ani nic, az po rokoch mu odhalili boreliozu, ktora uz napadla klby. Dr postupuje dobre, kiez by takto robili vsetky

mdse
15. júl 2025
@janickadr

@anonym_autor Netreba odber. pokial nema tazkosti. Keby sa kazdemu, co ma kliesta, robil odber, tak uz fakt ako krajina zbankrotujeme..., ved kliesta ma v sezone kazdy druhy clovek, a mnohi opakovane...

@janickadr je oveľa lacnejšie aj pre štát urobiť odber na protilátky aspoň pri preventívke (ľuďom, ktorí mali kliešťa) ako potom liečiť vleklé neurologické, reumatologické problémy kvôli rozvinutej chronickej borelióze.

janickadr
15. júl 2025
@mdse

@janickadr je oveľa lacnejšie aj pre štát urobiť odber na protilátky aspoň pri preventívke (ľuďom, ktorí mali kliešťa) ako potom liečiť vleklé neurologické, reumatologické problémy kvôli rozvinutej chronickej borelióze.

@mdse Nemas pravdu. Pausalny odber krvi nema medicinske opodstatnenie, prave preto boli Ministerstvom zdravotnictva SR vydane Odporucania pre diagnostiku a liecbu boreliozy, toto by malo byt zavazne pre lekarov u nas a tam nic take uvadzane nie je, prave naopak..

lindusss2016
15. júl 2025
@janickadr

@mdse Nemas pravdu. Pausalny odber krvi nema medicinske opodstatnenie, prave preto boli Ministerstvom zdravotnictva SR vydane Odporucania pre diagnostiku a liecbu boreliozy, toto by malo byt zavazne pre lekarov u nas a tam nic take uvadzane nie je, prave naopak..

@janickadr tak sa skusme na to pozriet trosku z ludskeho hladiska a z toho, co je dobre pre pacienta. Poznam naozaj nie malo ludi, ktorym bola zistena borelioza v neskorom stadiu. Iba jedna jedina kamaratka mala flak, ktory vyskocil asi pol roka po uhryznuti kliestom. Dalsich niekolko ludi nemalo nic, az roky po unavu a bolesti klbov. A nie, naozaj nema kliesta kazdy druhý clovek, vacsina ludi ho nema za cely zivot ani raz. My napr.mame kazdu sezonu.

zuzkavladko
15. júl 2025

Syn mal 3 roky, ked som mu vo vlaskoch nasla uz velmi nacucaneho kliesta. Pediatricka odporucila odber po mesiaci, na boreliozu. A som stastna, ze to takto riesila, lebo syn bol ozaj pozitivny na boreliozu. Hned nas odporucili na infekcne, kde mu nasadili na mesiac atb a nastastie hned prve zabrali. Teraz chodime kazdy rok na kontrolny odber, syn ma uz 9r. Rozhodne by som to nepodcenovala, borelioza je svina.

mdse
15. júl 2025
@janickadr

@janickadr pre lekárov by mal byť záväzný zdravý rozum, 20% ľudí s boreliózou nemá erythema migrans. S tým som argumentovala pred lekárkou, keď nechcela mužovi zobrať po ustipnutí krv. Borélie mal. Je 20% málo? Zvlášť by sa odber mal urobiť, ak človek vôbec nevie, ako dlho toho kliešťa mohol mať.
Môj brat skolaboval pred nákupným centrom, nevidel a nepočul.Najprv že mŕtvica, no nie, borelióza z uštipnutia pol roka dozadu. On zodpovedný, očkovaný proti encefalitíde, ale to mu nijak nepomohlo pravdaže.