icon

Je potrebné nahlásiť zmenu poisťovne lekárovi?

drobcek17
15. feb 2025

Dobrý deň keď som zmenila zdravotnú poisťovňu, je potrebné to nahlásiť lekárovi? Pán pri ktorom som podpisovala zmluvu tvrdil, že to ide automaticky, ale nejako sa mi to nezdá. Ďakujem

Strana
z2
nelca84
15. feb 2025

@lilope nie, vobec som nemyslela karticku poistenca, ved tie sa uz myslim po novom ani nevydavaju, staci im rodne cislo, bud zo zdravotneho zaznamu, vymenneho listka... Takze urcite si ta overia, vsak ide o prachy.

kaca222
15. feb 2025

@nelca84 naozaj si neoverujem poisťovňu pacienta, keď mi ide na kreslo. Denne sa u nás premelie cez 20 pacientov, nie je v našich fyzických silách ešte aj toto kontrolovať… keď mi pacient neohlási zmenu poisťovne, zistím to, až mi príde zamietnutie z poisťovne, že mi liečbu nepreplatia

lilope
15. feb 2025

@nelca84 samozrejme, že sa vydávajú a slúžia na preukazovanie sa poistenca pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, je to aj doklad. Poisťovne síce napíšu, že netreba oznamovať lekárovi, ale na stránke sita sa dočítaš niečo iné. My nevieme ako majú systémy prepojené. Lepšie je nahlásiť ako potom riešiť zbytočné problémy. Nezaberie to veľa času poistenca, tak nevidím dôvod nevykonať jeden telefonát.

Pamätám si jednu diskusiu kde sa riešilo či hocijaký doktor vie nahliadať do zdravotných záznamov človeka zapísaných iným doktorom. Niekto písal, že áno a niekto, že nie. Moja skúsenosť je, že vždy som musela doniesť výsledok vyšetrenia pre iného doktora, ten si ho prefotil a vrátil, keď patril do karty zase iného doktora. Rodina detto. Takže majú k tomu prístup a sú leniví si to pozrieť a vytlačiť alebo nie? To vedia len tí, čo v oblasti pracujú a nebudem ich presviedčať o svojej pravde, keďže sa tam nepohybujem.

nelca84
15. feb 2025

@lilope ja som citala portal Uradu pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou a tam je jasne napisane, ze sa zmena nahlasuje iba zamestnavatelovi. A to iste sa pise na strankach zdravotnych poistovni 🤷‍♀️
@kaca222 tak to je dost odvazne, aku istotu mas, ze ti neda uz neplatnu karticku poistenca?

lilope
15. feb 2025

@nelca84 ja som našla na stránke sita z decembra 2024, že poistenec to má nahlásiť aj svojmu ošetrujúcemu lekárovi, tak si vyber.
https://sita.sk/vzdravotnictve/zmenu-zdravotnej...

nelca84
15. feb 2025

@lilope vyberam si toto https://www.udzs-sk.sk/dohlad-nad-zdravotnym-po... aktualizovane minuly tyzden

lilope
15. feb 2025

@nelca84 aj na stránkach poisťovní je uvedené, že netreba nahlasovať zmenu lekárovi, ja sa nehádam. Aspoň sama vidíš, aký v tom majú bordel, a preto by som zmenu nahlásila. Či je lepšie just nič nenahlasovať, lebo to nemám ako povinnosť a potom počúvať a riešiť, pričom sa svojou aktívnosťou tomu môžem jednoducho ľahko vyhnúť? To je detinské.

aandrea9
15. feb 2025

@drobcek17 naša obvodná to ma vypísané na dverách. Tak radšej nahlás.

nelca84
15. feb 2025

@lilope ale autorka sa pytala na povinnost, a tu nema. Ak to spravi dobrovolne, jej vec.
Ale uz som davno zistila, ze tu nema vyznam davat fakty ani odborne rady, lebo vsetci ta prevalcuju svojimi dojmami a zarucenymi skusenostami...
Uz to tu vypinam.

lilope
15. feb 2025

@nelca84 dobre, nemá povinnosť, to som už napísala. Lepšie je to ale oznámiť, keď to lekári vyžadujú, teória a prax je iná. Ty musíš mať asi vždy pravdu ako vidím, aj keď ti človek dá za pravdu, ale upozorňuje na reálne skúsenosti.

kaca222
16. feb 2025

@nelca84 nemám istotu, ale overovanie každého pacienta pre nás predstavuje neprimeranú administratívnu záťaž. V prvom rade on nemá čo predložiť neplatný preukaz poistenca, ak k tomu dojde, kontaktujeme ho, že nám poisťovňa jeho liečbu nepreplatila a nech to príde uhradiť ako samoplatca. (Alternatívne povie že menil poisťovňu, my to dodatočne vykazeme do správnej poisťovne a upozorníme ho, že nás má nabudúce informovať).
U nás sú to ale položky max.okolo 100€, ak by teda už nikdy neprišiel a dlh nedoplatil, stále je to menej obtiažne, než kontrolovať každého pacienta. Ešte sa to nestalo, max.sa poslala upomienka

kaca222
16. feb 2025

A neviem teda či všeo lekárom a gynekológovi poisťovňa niečo posiela, ale nám zubárom nie. Mozme si to overovať v systéme

Strana
z2