icon

Je potrebné užívať L Thyroxin kvôli cyste?

rei1
11. dec 2024

Ahojte, nasli mi cystu cca 1cm, ale krvne testy mam v norme. Doktorka mi predpisala liek L thyroxin 50. Pol tabletku denne a chodit na kontrolovanie velkosti cysty. Moja otazka je ci je vobec potrebne brat tabletky kedze vysledky mam ok a vacsinou kto ma cystu som tu v diskusiach citala ze chodia iba na kontroly pravidelne. Nechcem si pokazit hormony

rebi789
11. dec 2024

@rei1 Keď ti lekarka povedala, že ich máš brať, tak ich ber.

stellarstar
11. dec 2024

Bezdôvodne ti ich nedala alebo nedôveruješ dr?

simsalabim
11. dec 2024

@rei1 ja mam cysty a autoimunitny zapal stitnej zlazy. Lieky som nejaku dobu brala, kym sa vysledky upravili. Momentalne som uz asi 10 rokov bez liecby, krvne testy ok, cysty sa teraz nemenia, z casu nacas pribudne dalsia… na kontroly chodim 1x rocne.

seag
11. dec 2024

Ja som mala roky fakt veľkú cystu a nebrala som tabletky nikdy ale po operácii keď mi ju vybrali tak som ich brat musela a po asi roku mi ich vysadila a výsledky sú dobre… kolegyňa, ktorá ma tiež cysticky ale malé a krv v poriadku berie dlhodobo minimálnu dávku liekov a iba ju sleduje doktor raz ročne… asi tie lieky na niečo sú veď keď pôjdeš na kontrolu bude ti brat opäť krv a spraví ti sono… uvidi sa čo ďalej.

slavkadi
11. dec 2024

@rei1 aj ja som mala tak, krvné výsledky ok, cysty menšie aj väčšie, brala som polku tabletky Ltyroxin, potom po dvoch tehu už bez tabletiek, len sa sleduje. Chceli mi štítnu vybrať kvôli veľkej cyste, ale na poslednej kontrole zistili, že sa zmenšili všetky, tak už len sledovať.

rei1
autor
12. dec 2024

@slavkadi dakujem vsetkym za radu, tabletky som dnes uzila prvy krat. ak by som mala migrenu alebo nejaku bolest moze sa pri pouzivani tejto l tyroxin tabletke uzit napr ibuprofen? Respektivne budem moct si dat sem tam za pohar vina ?

sigognac
12. dec 2024

cauko @rei1. euthyrox nema kontraindikaciu na alkohol. ani na ziadne ine lieky, pokial viem. treba si tu tabletku dat rano, aspon ja to tak robim, hned po prebudeni, a tak 20-30 minut nic nejest. potom uz je to jedno.

a myslim, ze som niekde cital, ze soja znizuje ucinok tychto latok, ale nebadam to na sebe, aj ked kila tofu prave nejem.

michaela329
12. dec 2024

@rei1 ja mám tri cysty, jeden útvar, ktorý ešte nevedia úplne čo to je. Krv v poriadku a chodím na kontrolu každého pol roka. Ale lieky neberiem - načo, keďže sú hormóny ok 🤷

abcd432101
12. dec 2024

Ahojte. Nechcem strašiť, ale myslím si, že to sem patrí, teda môj príbeh so štítnou žľazou.
Tiež som mala nejaké hrčky, cysty, sledovali sme ich, bola som dokonca na odbere vzoriek - nezhubné. Len raz mi na kontrole lekárka povedala, aby sme štítnu dali radšej vonku, trochu mi rástli. Tak išla teda vonku. A začal kolotoč. tie hrčky boli zhubné. Mám za sebou liečbu rádioaktívnym jódom, na jar ešte raz. Nikdy sa mi v krvi nič neobjavilo, otázka je aké testy som mala robené. Je to ale na najlepšej ceste, onkomarkery takmer nemerateľné. Chcem len tým povedať, že netreba zanedbať nič.