Je to cirhóza alebo rakovina?
Dobrý deň. Neviem si rady s otcom .Dva roky je na dôchodku.Nemal najlepší spôsob života to znamená fajčil a pil .Pred pár mesiacmi sa začal jeho stav rapídne zhoršovať.Bol u doktora tam mu zistili ,že hodnoty bilirubínu má 136 a majú byť 20.Výsledky katastrofálne.Schudol a veľmi,je žltý, nechutí mu jesť ,zvracia,robia sa mu modriny a je závodnený nohy opuchnuté a stále len spí.Uz dlhodobo má zachripnutý hlas .Má ísť na sono ale až 18.augusta bojím sa aby nebolo neskoro K doktorovi už nechce ísť lebo ,že nebude otravovať.Dneska ideme za ním a som rozhodnutia buď pôjde na urgent s nami alebo už volám sanitku aj keď bude proti.Máte niekto skúsenosti či je to cirhoza alebo rakovina pankreasu???? Ďakujem
@modratrixie aj pri rakovine nalieva vodou a hodnde, moja teta tak zomrela
@anonym_84bf94 cirhoza je rakovina pecene
@anonym_autor z toho co pises moze byt zial aj pankreas. tam dochadza casto ku obstrukcii zlcovodov a ludia ozltnu, tmavy moc, ascites velke brucho bolestive naliate vodou, minimalny prijem potravy, grcanie, ked sa napije, ci spavost unava nemohucost, zlte bielka :( nechutenstvo a rapidne sa chudne 😢
Manžel má v rodine osobu s cirhózou pečene, a to nikdy dotyčná nepila alkohol, ani nenadužívala lieky. Aj u nej vyzeral stav zo začiatku veľmi vážne, nalialo sa jej brucho, ožltla, tvorili sa jej modriny, veľmi jej opuchli nohy, padali jej vlasy, nevládala prejsť dva metre od vyčerpania. 2x ju zobrali do nemocnice a tam ju nastavili na liečbu. Krvné testy, USG brucha, ale finálne cirhózu potvrdila až MR brucha. Berie Furon, Lagosu, Ursofalk, Nolpazu a Normix. Každé tri mesiace chodí na hepatológiu a dodržiava šetriacu stravu. Stav sa jej za tri mesiace pekne stabilizoval. Chcem ťa len podporiť. Nemusí byť koniec. Držte sa. Keby si potrebovala podporu, napíš.
@anonym_a7ca3f nie kazda pecen sa spamata. a ine je cirhoza a ine rakovina. kamarat s cirhozou zil este dva roky ale on sa alkoholu nevzdal :( a mal len 30 rokov...
@anonym_autor z toho co pises moze byt zial aj pankreas. tam dochadza casto ku obstrukcii zlcovodov a ludia ozltnu, tmavy moc, ascites velke brucho bolestive naliate vodou, minimalny prijem potravy, grcanie, ked sa napije, ci spavost unava nemohucost, zlte bielka :( nechutenstvo a rapidne sa chudne 😢
@balerina2025 áno presne všetky príznaky sedia ....nechali ho v nemocnici zatiaľ výsledky z krvi potvrdili cirhozu ale ešte sa budú robiť vyšetrenia takže čakáme
@balerina2025 áno presne všetky príznaky sedia ....nechali ho v nemocnici zatiaľ výsledky z krvi potvrdili cirhozu ale ešte sa budú robiť vyšetrenia takže čakáme
@anonym_autor 🍀
Z opisu sa jedna najpravdepodobnejsie o hepatalne zlyhavanie, zrejme dost pokrocile ( modriny spavost - trombocytopenia, encefalopatia). Naplanoval by som mu hospitalizaciu na internom - dif.dg, nastavenie liecby, mohlo by to ist aj priamo cestou vseobecneho lekara ak vie zodvihnut telefon a je ochotny. Pochybujem ze na termin hosp. bude cakat dlhsie ako tyzden. Drzim palce
@karku135 už je hospitalizovaný vyše týždňa.Zdá sa mi nejaký nervózny, reč s ním je ťažká .Zatiaľ ,že je stabilizovaný ale uvidíme čo bude . Idú mu vyberať už druhý krát vodu z brucha.
@karku135 už je hospitalizovaný vyše týždňa.Zdá sa mi nejaký nervózny, reč s ním je ťažká .Zatiaľ ,že je stabilizovaný ale uvidíme čo bude . Idú mu vyberať už druhý krát vodu z brucha.
@anonym_autor no je zle kym a vioda tvori, znamena ze pecen je stale v zlom stave drzim palce. mam to pred ocami, my sme si tym presli :(
verím, že je nervózny. asi tuší, alebo zachytil, že to nie je s ním najlepšie.... ☹ ale tak dúfam, že niečo mu zaberie.
verím, že je nervózny. asi tuší, alebo zachytil, že to nie je s ním najlepšie.... ☹ ale tak dúfam, že niečo mu zaberie.
@tamtamka26 včera mu dávali noradrenalin keďže má strašné nízky tlak..neviem čo bude zjavne to vzdáva alebo ani nevie čo sa s ním deje .Našli sme mu schované lieky , ktoré mu dávajú v nemocnici.
@tamtamka26 včera mu dávali noradrenalin keďže má strašné nízky tlak..neviem čo bude zjavne to vzdáva alebo ani nevie čo sa s ním deje .Našli sme mu schované lieky , ktoré mu dávajú v nemocnici.
@anonym_autor ach, to je strašné. najhoršie je, že nikto nedozrie na to, či tie lieky užil. bola som v nemocnici, pokiaľ si ako-tak pri vedomí, lieky ti hodia na stôl a nikto nič nerieši. ale rozumiem aj tomu, že sestrička nemôže stáť pri každom pacientovi a strážiť ho...s tvojim tatom aspoň niečo robia, môj otec tam len ležal a každý deň ho chceli poslať domov nedoliečeného. (posledný deň sa nakoniec zadusil tou vodou ☹ ). aj ho oživovali, ale už sa asi nechcel vrátiť.
@anonym_84bf94 cirhoza je rakovina pecene
@balerina2025 ale blud... cirhoza nie je rakovina pecene... je to posledne stadium stukovatenia pecene, kde sa funkcne tkanivo pecene nahradzuje nefunkcnym fibrotickym. Pecen sa stava nefunkcna, tympadom sa odpadove latky nemetabolizuju a dalej prudia v krvi a sposobuju toxicitu mozgu - encefalopatia (preto je otec autorky malatny), hromadi sa bilirubin (preto je otec autorky zlty). Pecen nema funkcne bunky, tak neprodukuje albumin - tiez vdaka ktoremu sa v tele riadi metabolizmus tekutin (preto ma otec autorky v bruchu tekutinu).
No takto, otec sa doriadil vlastnym sposobom, ked autorka hovori o alkoholizme. Dalej cirhoza je fajn teren na vznik rakoviny pecene. Naduzivanie alkoholu zas zvysuje riziko rakoviny zaludka...
Kazdopadne medicina to vie riesit - aby sa otcovi lepsie dychalo, tak sa odsaje tekutina z brucha (ako casto bude zalezat na jeho stave). Ak to bude dobre tolerovat, tak sa mu daju lieky na podporu mocenia, diuretika, aby si neskladoval nadbytocnu tekutinu v tele - mohla by sa mu tympadom zlepsit mobilita a dychanie.
Urcite mu mozu dat nejake lieky na podporu funkcie pecene, hepatoprotektiva, otazka je, ci budu mat este nejaky efekt, ked otec je uz v takom stave.
Ja drzim autorke palce, hlavne pevne nervy, takyto starky vedia byt potom dost tvrdohlavy, co sa tyka liecby, alebo pocuvania potomstva.
@anonym_autor este toto ti chcem povedat, kazdy sa vydal nejakou cestou. Tvoj otec sa dobrovolne rozhodol pre alkohol a fajcenie do takej miery, ktora ho dostala do tohto stavu. Nemozes vela urobit a podla mna by si ani predtym nevedela vela urobit. Skor pevne nervy a neobvinuj sa za jeho stav.
Známa mala takto cirhózu, pila denne hladinkovo, ale občas aj neodhadla. Dostala sa z toho, aj keď jej pečeň bola funkčná na 15%. Ak bude pokračovať s alkoholom bude čoskoro koniec
Jej pomohlo, že si ju nechali v nemocnici a pomohli jej z toho najhoršieho, moc šancí jej Dr nedávali, max 2 dni života, v nemocnici skolabovala, mala vodu v brušnej dutine, odchádzali orgány, operovať alkoholika nebudú, ani nemá nárok na transplantáciu, ale stal sa zázrak.
Držím palce
@autorka, ok ked otec zil ako zil..ake tie blbosti okolo toho a kecy….vacsina ludi co v zivote nepila, nebrala lieky ma pecen horsiu ako konzument alkoholu ci staly ci prilezitostny..niekolko ludi zomrelo v okoli na pecen a v zivote nepili nic..to je plus aj stres..cholesterol atd..ja mam od kovidu napr vzdy mierne pecenove testy nasadim lagosu namesiac vzdy a ok.. a to mam chronicke ochorenie a lieky beriem furt…cize da sa zrobit urcite nieco drzim palce…moja znama tiez nepil u nich nik otec zomrel na pecen a ona berie na nu lieky
@balerina2025 ale blud... cirhoza nie je rakovina pecene... je to posledne stadium stukovatenia pecene, kde sa funkcne tkanivo pecene nahradzuje nefunkcnym fibrotickym. Pecen sa stava nefunkcna, tympadom sa odpadove latky nemetabolizuju a dalej prudia v krvi a sposobuju toxicitu mozgu - encefalopatia (preto je otec autorky malatny), hromadi sa bilirubin (preto je otec autorky zlty). Pecen nema funkcne bunky, tak neprodukuje albumin - tiez vdaka ktoremu sa v tele riadi metabolizmus tekutin (preto ma otec autorky v bruchu tekutinu).
No takto, otec sa doriadil vlastnym sposobom, ked autorka hovori o alkoholizme. Dalej cirhoza je fajn teren na vznik rakoviny pecene. Naduzivanie alkoholu zas zvysuje riziko rakoviny zaludka...
Kazdopadne medicina to vie riesit - aby sa otcovi lepsie dychalo, tak sa odsaje tekutina z brucha (ako casto bude zalezat na jeho stave). Ak to bude dobre tolerovat, tak sa mu daju lieky na podporu mocenia, diuretika, aby si neskladoval nadbytocnu tekutinu v tele - mohla by sa mu tympadom zlepsit mobilita a dychanie.
Urcite mu mozu dat nejake lieky na podporu funkcie pecene, hepatoprotektiva, otazka je, ci budu mat este nejaky efekt, ked otec je uz v takom stave.
Ja drzim autorke palce, hlavne pevne nervy, takyto starky vedia byt potom dost tvrdohlavy, co sa tyka liecby, alebo pocuvania potomstva.
@reela dakujem za upresnenie. pokial sa vsak voda bude stale tvorit, to je zle znamenie. a ako si napisala, zavisi v akom stave ju ma, lebo uz ked je zle ti nepomoze ani lagosa ani ziadne lieky na pecen. drzim palce autorke.
Známa mala takto cirhózu, pila denne hladinkovo, ale občas aj neodhadla. Dostala sa z toho, aj keď jej pečeň bola funkčná na 15%. Ak bude pokračovať s alkoholom bude čoskoro koniec
Jej pomohlo, že si ju nechali v nemocnici a pomohli jej z toho najhoršieho, moc šancí jej Dr nedávali, max 2 dni života, v nemocnici skolabovala, mala vodu v brušnej dutine, odchádzali orgány, operovať alkoholika nebudú, ani nemá nárok na transplantáciu, ale stal sa zázrak.
Držím palce
@anonym_263f0a pecen ma super regeneracnu schopnost. ale velmi zavisi od stavu poskodenia.

@anonym_autor problemy s hlasom su aj pri R zaludka , drzim palce :/