Je tu niekto s poruchou funkcie žlčníka?
Ahojte ak mate niekto tento zdravotny problem dajte vediet. Rada si vymenim skusenosti ako to zvladat.
@tanika ja mam diagnostikovanu funkcnu poruchu horneho traviaceho traktu. Mam aj problem s pankreasom - ale taktiez len funkcnu poruchu..... ale ako hovorim... jem uplne vsetko, aj cokoladu, aj kavu pijem, aj si dam slaninu ked mam chut... Uz ma to totiz prestalo bavit vo vsetkom sa obmedzovat a nic mi nepomahalo...... Treba sa naucit jest pravidelne, hlavne jedz co ti chuti a nedavaj to do zaludka s pocitom ze ti bude zle... prosto si jedlo uzivaj a nejedz v strese. Ja uzivam len Kreon ale to vdaka tomu pankreasu, ja som schudla asi desat kil ked mi to zistili, strasne zle mi travi tuky, preto ten Kreon
@lendu no presne ja všetko výsledky o.k. len AMS v moči mám stále mierne zvýšené a tam bude asi tiež problém s pankreasom porucha ale práve preto mením lekára gastro. lebo ten sa nevie k ničmiňu dopátrať a hlavne stanoviť diagnozu hoci som toho pochodila už dosť ale naznačil mi aj problém s pankreasom hoci všetko v norme krv v sére všetko sono aj CT pankreasu, ja som skuchla asi 10 kg behoom troch mesiacov ..... začalo to v septembri ako som mala bolesti nadbrušku na pohotovosti že červ, viroza ale ani tam mi krv nebrali... ale ja som stále nebola o.k. tak som od konci júla behala len po lekároch a až v oktobri sa našlo to blato a potom už zase nenašlo .... a zatiaľ problém žlčník a chirurgovia že von ? ale uvidím čo mi povie ten nový ale nechcem o žlčník ešte prísť. Inak náš zvýšené AMS v moči ? robili ti to ? AMS v sére a aj lipázy som mala v norme. takže tiež som taký zamotaný pacient a pocit že lekári nevedia ak ti pomôcť tak mi to pripadá....takže sa musím s tým asi vysporiadať sama.☹ Inak je super že ješ všetko..dúfam že to docielim aj ja.🙂
@tanika ja mam velmi zle vysledky zo stolice. Robili mi rozbor na pankreaticku elastazu a ta mi vysla tak nizka ze doktor sa normalne zhrozil. Podla tych vysledkov mi pankreas pracuje len stvrtinu..... ja mam vynikajuceho lekara v Martine a poviem ti ze on jediny mi povedal na rovinu ze nikto z lekarov a teda ani on mi nevie pomoct. Mam uzivat ten Kreon, ktory mi ciastocne nahradza enzymy slinivky brusnej a nic viac. V podstate tam ani lekari ti ani nemaju ako pomoct, kedze sa jedna o funkcnu poruchu a zatial nastastie nie organicku. Samozrejme som v sledovani, pravidelne mi beru krv a raz do roka aj sono...
@lendu a krv je v norme ? lebo mne na ten pankreas brali krv tie lipázy , ams v sére všetko v noreme jedine tieto ams v moči mám mierne zvýšené....preto si trocha myslím že je problém s pankreasom a ten rozbor stolice mi nerobil.... a to ti robil gastoš ? no ak tam teraz pôjdem skúsom aby to aj mne spravil. a uvidíme no ja posldnom čase mám problém so zápchou ale to je tým ako sa stravujem a vlas mi akosi padajú nemali si to aj ty ?
@tanika krv mi brali na ams, uz si to ani nepamatam, ja som bola vtedy zo vsetkeho v neskutocnom strese, no viem ze mne lekar vtedy vravel ze krvne testy su smerodatne hlavne pri akutnom zapale zlcnika alebo pankreasu, ze ked su chronicke problemy vraj tam uz nie je potrebne brat krv. Pankreaticka elastaza odraza funkciu pankreasu, nikto mi to nechcel spravit lebo je to drahe vysetrenie a ze vymyslam, no nakoniec doktorovi spadla sanka ked videl vysledky.... Nikto mi z lekarov neveril a v podstate mi je to aj teraz jedno ked maju dennodenne roznych pacientov, tak je pre nich pacient len cislo...... ono s pankreasom je to tak, ze tam ti ani nemaju ako pomoct, jedine brat tie traviace enzymy aby ti netrpeli creva kvoli nafukovaniu.... ja mam stale prifuknutu pravu cast okolo pupka, je to strasne neprijemne, robili mi uz aj kolonoskopiu, no nist nenasli.... Ja mam este taky problem ze ja mam velke problemy s chrbtovymi platnickami na pravej strane takze sa riesilo ci to vsetko nie je aj od chrbtice.... ale v podstate na nic neprisli...
No mojej sestre vybrali žlčník po pôrode pretože jej robil sarapatu ale ziadna výhra to nebola všetko teraz ťahá slinivka čiže pankreas a musí si dávať obrovsky pozor čo zje
@lendu a ha preto lebo mne jedna sestrička známe povedala že mi moj gastroš mohol zobrat vzorku zo stolice na nejakú elastázu či tak a ja som vtedy aj tomu mojho hovorila že tu mám vzorku stolice na vyšetrenie a on nič že to netreba...preto to nechcú robiť lebo je to drahé !!!!! bože hlavne že povedal že neviem čo so mnou.... preto idem k inému tak uvidíme . Inak ani Magnetická nenašla nič ..? vážne? to je dosť presné rozlišovanie... inak idem k novému 10.1. teraz a uvidíme...a máš pravdu zo všetkého toho že raz je to pankreas asi potom mi našiel že problém je GERD a dal mi lieky na kyselinu ale celé zle bolo mi ešte horšie prestala som to brať ....a naposeldy že blato v žlčníku a po posldnej kontrole u neho že je všetko o.k. a neviem teda kde je problém a povedal mi že on nevie čo so mnou mal si spraviť od septembra kontrolné odbery ale nespravil a ledva mi urobil to sono..... preto idem k novému že vraj odborník tak uvidíme. ja len nech konečne aspoň viem čo mi je...určite ti po 10.1. napíšem ak som dopadla ak môžem som rada že som ťa tu našla....
@bobricek1979 presne toho sa bojím....mala kamene či piesok alebo len tú funkčnú poruchu?
@tanika tehotenstvo jej spôsobilo kamene, alw my to máme vsetky v rodine ostala som už len ja..mala som piesok no podarilo sa mi ho vyplatiť zatiaľ klopem nemám problém ak niečo ťažšie zjem musím brať ale nospu lwbo môžem chytiť koliku no už 2roky nič chvalabohu..nerada by som oňho prišla skús olivový olej aneb pohár piva pilsner
@tanika vyplavit
@tanika samozrejme, ozvi sa budem zvedava ako si dopadla. Drzim palce nech si najdes dobreho lekara, ale ak mozem este jednu radu a dufam ze sa neurazis.... zacni zit tak, aby sa tvoj zivot neuberal len tym smerom ze budes chodit od lekara k lekarovi... oni sa potom zacnu k tebe aj tak spravat, nemaju to radi, ked chodis od jedneho k druhemu. Ked ti doposial nic nenasli, jedna sa o funkcnu poruchu s ktorou sa musis TY naucit zit.....nie si sama, vela ludi takto funguje, vela ludi mava takeho poruchy, aj ked presne viem co prezivas, je to tak ze takyto typ ochorenia zneprijemnuje zivot ale da sa s tym zit!!!!
@tanika ahoj, dali mi febichol ale ked som ho jedla pravidelne vobec mi nic neulavil tak isto ako ani nospa pri bolesti.. Jednoducho ma to od maja bolelo v podstate denne a mozno raz za 6 tyzdnov som mala tyzden bez bolesti (bez ohladu na to co som zjedla) a potom dookola.. Ale potom zrazu ako keby utalo niekedy v novembri a prestalo ma to tlacit same od seba, teraz to sem tam citim ale uz len na chvilu a nie kazdy den, myslim si ze mi to robi ta kava kedze som ju obmedzila a je mi lepsie a rovnako aj stres ( mala som dost stresujuce obdobie teraz je to uz viac v pohode). Najvacsi problem u mna je ze mne ta bolest prechadza po celom bruchu, tyzden ma boli pri pupku, potom v pravom boku okolo bedra, teraz najnovsie od vianoc pod lavym rebrovym oblukom 😬😬 uz fakt neviem co si mam o tom mysliet 😕😕 A k tomu stravovaniu, dost som obmedzila tuky, napriklad denne som jedla maslo ci na ranajky ci veceru tak si miesto toho davam lucinu alebo avokado, suche salamy vobec, syry si kupujem okolo 30%. Napriklad dnes som zjedla kuraci rezen v cesticku a nic mu nebolo (klop klop), rovnako aj pizza mi nerobi problem co by iny zlcnikar uz lezal na infuzii,, ja si myslim ze u mna to bude ta kava a dokonca som citala uz aj take ze pod pravym r.o.moze boliet aj zaludok tak ja uz neviem ci mi nerobi problem zaludok 😓 Chystam sa na gastro ak mi to neprejde.. Inak blato resp.piesok je zahustena zlc, kazdy lekar to inak vola
@lendu ahoj, prosim ta mozem sa ta spytat co pises o tom ze mas prifuknutu pravu cast creva pri pupku je to aj okom viditelne? Lebo ja mam na pravej strane tiez pri pupku taku ako keby vydut o velkosti tenisovej lopticky a neviem co to moze byt, ci sval ci tiez nie nieco s crevom 😕
Ahojte, viem ze je to uz pol roka ake chcem.sa vas spytat, ci pri tych vasich problemoch so zlcnikom ste mali zlty povlak na jazyku. Lebo ja uz skoro rok beham po lekaroch a nikto nevia z coho ten povlak mam. A co som si sama nasla tak by to mohlo byt vraj zo zlcnika. Tak prosim dajte vediet. Dakujem.
@zabka888 praveze nic ma neboli, len niekedy vecer citim tlaky pod rebrami asi v oblasti pecene. A mam aj problem s pocitom cudzieho telesa v hrdle, co tu tiez baby spominali, ale bola som aj na magnetickej rezonancii krku a v poriadku. Som objednana ma hepatologiu cize pecen a myslim ze tam by mohli aj zlcnik skontrolovat, dufam, lebo uz som zufala.
Problem so zlcnikom diagnostikuje na gastre, zvycajne sonom. Dokaze zistit kamene a aj pripadne rozsirene zlcovody. Ale tam konci a odporuca chirurga.
@kamarra to moze byt aj pankreas
@celasapremenim a neni pankreas skor na lavej strane a pri nom su neni horsie (neznesitelnejsie)bolesti?
@zabka888 praveze on tak pobolieva, ze kludne aj stred moze zasiahnut a ked uz su tie velke bolesti, tak to uz je zle, ale chronicka pobolieva mierne, niekoho ani to nie, len mu je v tej oblasti po niecom tazsom tak horsie, akoby tlak, je to velmi individualny prezitok a mali by ste si dat urcite otestovat vylucovanie enzymov, ak je len to znizene, tak sa to riesi substitucnou formou, kde uzivate dodatocne enzymy pri strave a pri kvalitnej strave, zeby ste zmenili zivotny styl, by ste postupne nemali mat ziadne tazkosti a enzymy uzivat iba podla toho, co zjete potom, tiez sono dutiny brusnej sa tam robi

@lendu no dík super ...ale máš pravdu stres....a tá čokoláda ti nespôsobila bolesti, lebo ja som sa nedávno zabudla a zjedla som salónky tri a jasné že som to potom olutovala proste tak silný bolesť ako je žlčník dala som si nos-pu a prešlo to akosi som zaspala ale ešte skoro tri dni som nebola o.k. takže u mňa čokoláda isto nie... a čomu sa treba vyhýbať akej štve ? či nie radšej postupne pridávať a jedlá...lebo ja som dosť asi hladovala najskôr mi tvrdili že je asi problém s pankreasom ale to sa nepotvrdilo a ja blbec som sa bála jesť až som si asi vyhladovala žlčník a problém je nakoniec tým žlčníkom ale podla mňa celkove trávenie proste rada by som a z toho dostala proste chcem aby som už aspoň normálne jedla ako predtým a neobmedzovala sa a hlavne neriešila a nebála sa čo mi bude keď to a toto zjem. a je to pravda u mňa bol spúštač stres...isto to viem mala som ťažké obdobie práca aj doma... a beriiš teda niečo na podporu žlčníka / lieky ? čaje /či je len dobré pravidelne jesť ?