icon

Je vŕtanie zubov bezbolestné?

3. máj 2025

Ahojte mám 16 rokov a idem v pondelok k zubárovi mám už dlhšie medzi dvoma zubami kaz už je dosť veľký neboli má skoro vôbec ale bojím sa ošetrenia a hlavne vŕtania..naposledy mi vŕtali zub keď som mala 10 rokov odvtedy som kaz nemala..je pravda že sa to robí bezbolestné ?..

bloger
3. máj 2025

Robia bezbolestne neboj sa. Umrtvia ti to a navyše aj chladia vodou.

autor
3. máj 2025

Super ďakujem

viestta
3. máj 2025
@bloger

Robia bezbolestne neboj sa. Umrtvia ti to a navyše aj chladia vodou.

Pytaj si anestezu pred vrtanim. Nie kazdy zubar picha anestez pri kazdom vrtani.
@bloger chladia vodou aby sa vrtak neprehrieval a vyplachoval sa prach, nie kvoli tomu aby to nebolelo

petamich
3. máj 2025

Ja mam nizky prah bolesti, mna to napr. boli a preto si uz medzi dverami pytam anesteziu. Ty (a vacsina ludi co tam pocuvam v mojom okoli), nema s tym najmensi problem a da to lavoz zadnou bez umrtvenia.

Drzim paste!

1marekk
3. máj 2025

Vŕtanie samo o sebe nebolí, je to len sila zvyku, ale väčšina už dáva anestézu bez opýtania pacienta. 🙂 K zubárom sa má chodiť s radosťou a úsmevom.

autor
3. máj 2025

A aká je šanca že keď ma ten kaz neboli len je to trochu citlivé sem tam tak bude bolieť vŕtanie ..ak by som si anestéziu nedala ?

caramellka
3. máj 2025

So zubnym lekárom sa dá normálne dohodnúť, že ak ťa to začne bolieť počas zákroku, tú anestéziu ti dá. Žiaden strach.😉

sulavikova
3. máj 2025

Opýtať sa a zaplatiť?

bloger
3. máj 2025
@viestta

Pytaj si anestezu pred vrtanim. Nie kazdy zubar picha anestez pri kazdom vrtani.
@bloger chladia vodou aby sa vrtak neprehrieval a vyplachoval sa prach, nie kvoli tomu aby to nebolelo

@viestta Dá sa vrtať aj bez chladenia vodou. To chladenie má aj ten význam, že nedráždi nervy v danom zube. Robí sa to aj pri laserovej vrtačke. Je to na zvýšenie komfortu pacienta. Lebo to teplo môže spôsobiť bolesť.

viestta
3. máj 2025
@bloger

@viestta Dá sa vrtať aj bez chladenia vodou. To chladenie má aj ten význam, že nedráždi nervy v danom zube. Robí sa to aj pri laserovej vrtačke. Je to na zvýšenie komfortu pacienta. Lebo to teplo môže spôsobiť bolesť.

@bloger ano, pan dentista, tak to je...

sigma510
3. máj 2025

Záleží aj ako je kaz hlboký. Ja som mala hlboký kaz a zubár hneď povedal že to bez anestézy robiť nebudeme. Tak pichol injekciu a necítila som vôbec nič. Od toho tie injekcie sú. Ak kaz nie je veľmi hlboko, niekedy injekciu netreba, resp dá sa vŕtanie zvládnuť aj bez injekcie.

oblecenie99
3. máj 2025

To, čo ti tam môže spôsobiť ten kaz dokáže bolieť oveľa viac, čiže super, že to riešiš 😉 Osobne ma najviac bolí časť, kedy tam stojím už s peňaženkou v ruke a čakám na sumu

marryliese
3. máj 2025

Mne nikdy nič na bolesť nedávali. Každé vŕtanie som si "užila" naplno. Takže si pýtaj hneď vo dverách.

akyia
3. máj 2025
@1marekk

Vŕtanie samo o sebe nebolí, je to len sila zvyku, ale väčšina už dáva anestézu bez opýtania pacienta. 🙂 K zubárom sa má chodiť s radosťou a úsmevom.

@1marekk že čo? 😃 že nebolí? 😃 s anestéziou nie, bez áno, nie je to o “sile zvyku”, to akože keď si zvyknem na tú bolesť tak ma to už bolieť nebude? 😃

ronie338
4. máj 2025
@bloger

@bloger a odumretie nervu tiež. Tie vysoké otáčky zahrievanie zub, to dráždi nerv a môže keď sa nechladi odumriet. Pri docistovani sú malé otáčky tam už to nie je potrebné. To chladenie naozaj nie je pre komfort pacienta.
@autor vypýtal si anesteziu. Ak to máš už citlivé je ten kaz hlbsi. Malý kaz ktorý je v sklovinu keď sa vrta neboli ale keď už je v nižšej vrstve, v dentine je to citlivé. Bude to lepšie pre teba aj pre lekára. A hlavne rýchlejšie. Ak by aj bolo citlivé ešte počas ošetrenia dá sa dodať anestézia. Pripadne skus bez a keď bude bolieť nech ti pichne.

1marekk
4. máj 2025
@akyia

@1marekk že čo? 😃 že nebolí? 😃 s anestéziou nie, bez áno, nie je to o “sile zvyku”, to akože keď si zvyknem na tú bolesť tak ma to už bolieť nebude? 😃

@akyia Nie nebolí 🙂, pokiaľ ten kaz nemáš hlboký (vtedy ti musia dať injekciu), tak to nebolí :D to máš ako s brúsením, ani to nebolí :D a áno, telo si vie na tú bolesť zvyknúť a bolí to menej :D to je normálna vec :D ale teraz je to už jedno.. anestezia stojí tak 10€ a väčšinou ju dávaju už bez opýtania :D

bloger
4. máj 2025
@ronie338

@bloger a odumretie nervu tiež. Tie vysoké otáčky zahrievanie zub, to dráždi nerv a môže keď sa nechladi odumriet. Pri docistovani sú malé otáčky tam už to nie je potrebné. To chladenie naozaj nie je pre komfort pacienta.
@autor vypýtal si anesteziu. Ak to máš už citlivé je ten kaz hlbsi. Malý kaz ktorý je v sklovinu keď sa vrta neboli ale keď už je v nižšej vrstve, v dentine je to citlivé. Bude to lepšie pre teba aj pre lekára. A hlavne rýchlejšie. Ak by aj bolo citlivé ešte počas ošetrenia dá sa dodať anestézia. Pripadne skus bez a keď bude bolieť nech ti pichne.

@ronie338 Tak ale pomôže to predísť zápalu a odumretiu. V istom zmysle je to komfort.

dixitka
4. máj 2025

Malé kazy pri vŕtaní nebolia vôbec, je to asi ako strihanie nechtov :D a pri väčších kazoch ti dajú injekciu. Zubár to bude vedieť posúdiť. Ak by ti nedal a bolelo by to, treba sa ozvať.

nikaeli
4. máj 2025
@bloger

@bloger dovolím si s tebou nesúhlasiť. Aktuálne mám zub citlivý na chlad - stačí, že sa napijem vody a vidím hviezdičky. Chladenie vodou by mi nie že nepomohlo, ale bolesť by ešte viac zhoršilo. Keby mi ho zubárka ošetrovala bez anestézy, v sekunde ujdem..

kapanek1
4. máj 2025

Jasné że vŕtanie kazu bolí. A nie kazdý zubár dáva injekciu na umrtvenie. Toto si treba zistiť u svojho.

ronie338
4. máj 2025
@bloger

@ronie338 Tak ale pomôže to predísť zápalu a odumretiu. V istom zmysle je to komfort.

@bloger je to primárne aby sa zub neprehrial a neodumrel, v druhom rade sa vyplávajú nečistoty a až v poslednom reda je komfort pacienta. Zub ak by sa vrtal bez vody odumrie skôr či neskôr lebo sa podrazdi nerv tým teplom. Takže sa to chladí vodou. Rovnako pri hygiene keď sa používa ultrazvuk voda jr na chladenie nie na komfort pacienta. Pacientovi by bolo lepšie keby sa všetko robilo bez vody

margotka17
4. máj 2025

Môžu aj bezbolestne, je aj sprej na to.

ronie338
4. máj 2025
@1marekk

@akyia Nie nebolí 🙂, pokiaľ ten kaz nemáš hlboký (vtedy ti musia dať injekciu), tak to nebolí :D to máš ako s brúsením, ani to nebolí :D a áno, telo si vie na tú bolesť zvyknúť a bolí to menej :D to je normálna vec :D ale teraz je to už jedno.. anestezia stojí tak 10€ a väčšinou ju dávaju už bez opýtania :D

@1marekk kaz keď je v sklovine, pripadne jemne v dentine ze sa vrta malo nemusí boliet. Sú ľudia ktorý majú vysoký prah bolesti a nebolí ich to. Ale bežne ľudí to boli. Rovnako ako brúsenie zubov. Ak nie sú mŕtve samozrejme. Keď je zub mŕtvy nič na ňom nebolí. Ale ked sa bavíme o živom zube boli. Každého inak. Moja sestra radšej vydrží bez lebo ma strach z injekcie. Ja nesadne kým mi nedajú. A to viem presne co sa robí ako sa robí lebo robím v zubnej ambulancii.

kleopatra114
4. máj 2025

Mne je vŕtanie nepríjemne, ale nie bolestivé- a je jedno , ako hlboký je kaz. Injekciu som mala iba raz - pri extrakcii.

pikachu999
4. máj 2025

Ja si vždy dávam injekciu mne je zle bez toho..ale zas mne je zle už len s toho smradu pri vrtani 😅

1marekk
4. máj 2025
@ronie338

@1marekk kaz keď je v sklovine, pripadne jemne v dentine ze sa vrta malo nemusí boliet. Sú ľudia ktorý majú vysoký prah bolesti a nebolí ich to. Ale bežne ľudí to boli. Rovnako ako brúsenie zubov. Ak nie sú mŕtve samozrejme. Keď je zub mŕtvy nič na ňom nebolí. Ale ked sa bavíme o živom zube boli. Každého inak. Moja sestra radšej vydrží bez lebo ma strach z injekcie. Ja nesadne kým mi nedajú. A to viem presne co sa robí ako sa robí lebo robím v zubnej ambulancii.

@ronie338 Hej, mne tiež zubárka hovorila, že niektorí ju musia mať, ja som chodil ako dieťa k staremu zubarovi, ten ťa motivoval slovami :D to vydržíš, neboj! :D tak odvtedy sa ani nebojim zubarov a nemám s bolesťou problém, ale odkedy chodím na sukromnu kliniku, tak injekcia ide automaticky a ani to nejak neriešim.. za tých 10€ mi to stojí :D a ja si aspoň pospím na kresle