Karpálny tunel - skúsenosti
Ahoojte prosim vas ma niekto skusenost s karpalnym tunelom ,...
a vlastne vy ste ako prisli na to, ze ide o karpalny tunel? prejavuje sa to nejakou castou bolestou, alebo co mi tak napada, sa zasekavaju klby pri bohybe nejako? da sa tomu vobec predist? 🙂
hej presne tak nejako by som to aj ja popisala. ale najprv to zacina len jednym prstom, zvycajne malickom a potom to uz postupuje. ale to znamena ze ide o karpal alebo nie?
ale nie, ako nie zakazdym to moze znamenat karpalny tunel. niekedy tieto priznaky, mravcenie, brnenie a bolesti mozu ist aj z chrbtice. kazdy ma tie priznaky individualne chapes 🙂 uz som tu radila davnejsie vyskusat uzivat jeden doplnok, ktory by na to mal pomoct 🙂 no len teda zalezi na kazdom ci chce popri tom robit aj nejake cviky robit a tak 🙂
fu tak to si ma asi aj celkom ukludnila 🙂 cize kazdy to ma inak a moze to byt len nejaky zaseknuty nerv alebo co 🙂 a ty s takymto niecim mas asi nejaku skusenost vsak? ked si napisala, ze si si to aj ty zistovala, ty si mala konkretne karpalny tunel alebo len nejake tazkosti?
@tyaja5 syndrom karpalneho tunela sa moze okrem ineho prejavit znizenou az vymiznutou citlivostou prstov (alebo ich trpnutim), nocnymi bolestami ruky, bolestami a zvysenym trpnutim ruky pri jej zdvihnuti (napr. do vysky hlavy), neobratnostou jemnej motoriky... jednoznacne ale o tom, ci sa jedna o syndrom karpalneho tunela, da odpoved EMG vysetrenie
kocky mam karpalny tunel potvrdeny EMG vysetrenim. Co vam pomaha na tento problem? Spala som s bandazou na ruke ale ziadna zmena...
@modra_kolobezka okrem objektívneho EMG vyšetrenia, subjektívne pociťuješ aké ťažkosti? Podľa tých by som sa možno rozhodovala, čo ďalej. Ja mám riešený operačne.
@atikab mam trpnutie pravej ruky, najme v noci. Zmenenu citlivost na prvom clanku ukazovaka. Cez den dost pisem na PC, aj ked sa snazim menej, ale je to moja praca...
@modra_kolobezka tak neviem ci ti bandaz pomoze, to treba asi dlhodobejsie s nou spavat a mozno nie len to, ze ju mat pravidelne na tej ruke. nech si oddychne. no a veru doktor ti nic neporadil? lebo tiez som bola na roznych vysetreniach s tymto a uz som tu vyssie spominala jeden vyzivovy doplnok co mi poradili a co som zacala brat a super, teda mne sa polepsilo. no podla mna tu pracu na PC ak sa da obmedzit, lebo takto to stale namahas. robit si prestavky aspon.
@kliatana diky. Dr. Povedal, ze mam si ruku na noc obalit do bulblinkovej folie a potom lieky, tie este nemam predpisane. Hydrokortizon myslim na 10 dni. Aky je ten vyzivovy doplnok?
@modra_kolobezka do bublinkovej folie? a to pomaha proti comu, nejakym narazom alebo tak? ci to ti ma pomoct s nou menej hybat? by som povedala, ze bandaz by mohla stacit a aha vidis. vies co mne poradili revitanerv a podla mna super. akoze ale chapem, ze je toho teraz vela na trhu z coho si moze clovek vybrat ale toto mi vyhovuje.
inak vazne, clovek by si kolkokrat uz myslel ze ma karpal, ked robi stale za pocitacom a este ked ma aj neprimerane malu mysku k tomu, to si to az pyta. preto je dobre, ze su rozne taketo doplnky na trhu, ktore sa daju uzivat ci uz ako prevencia alebo aj uz ked je ten stav horsi.
@kliatana no presne, to podla mna nabeh na karpal ma pomaly kazdy druhy, lebo ako pokial nemas aj v praci zabezpecene nejake normalne prostredie aj co sa tyka teda prostriedkov ako su obycajne mysky k PC, tak to nie je o com. esteze su potom taketo doplnky na trhu, ze clovek to moze aspon nejako riesit.
tiez si myslim, ze to asi zalezi na tom ako sa co namaha a vysiluje, to moze mat hocikto, nie len teda od mysky z pocitaca, ale aj sportovci. moj znamy to mal tiez ale tak ten k nemu prisiel z hobby, ide o pracu s drevom a kedze robil vyrobky aj na zakazku a stale uz to bolo na svete.
@tyaja5 ale jasne, tak to zalezi na tom, kto ma ake povolanie alebo konicek, ci to tak namaha, ze sa potom z toho stane karpal.
@timetotime no o tom hovorim, to teda nepotesi, ale esteze je na to nieco, co pomaha. si neviem predstavit ludi co maju takyto problem a neriesia to, ked sa to da.
Kocky zmenila som neurologa, nova Dr. mi dala liek Aescin, je na volny predaj, proti opuchom. A cuduj sa svete, je to lepsie. Len musim brat az 5 tab.denne, aby som citila rozdiel 🙄 max.denna davka je az 6 tabliet. Tak uvidime ako dalej. Tiez ma poslala na rehabilitacie, neviem ako s nimi teraz cez covid....
@lobic no je to take v tejto dobe, presne ako si napisala, ze pomaly kazdy druhy a este ked ide o pracu na PC to si myslim, ze tak ide ruka v ruke. jedine aj nejakym cvicenim tomu predchadzat.
@modra_kolobezka hej? a bolo take nutne zmenit toho neurologa co si mala ci preco? a ten doplnok, ktory som ti poradila, si skusila?
tak hlavne aby to clovek, co s tym ma problem riesil, lebo teda neviem kam az to moze zajst ak je to vazne, ale pokial sa to da na zaciatku este podchytit tak nech sa to nezanedbava, lebo potom je najlepsie sa iba stazovat, ci?
vies co tak v tych zaciatkoch ked som si myslela ze to na ten problem aj pomoze, inak hovorim treba toto brat fakt poctivo pravidelne a budes citis ulavu aj bez kadejakych kremov. teda aspon ja som nemala nervy na kremy lebo som to nechcela mavat obviazane a potom to bolo vsade, takze toto je pre mna lepsie 🙂
aha no jasne, ze toto je take vnutorne riesenie problemu a je to aj pohodlnejsie, teda pokial nie je nutne si davat tabletku kazde tri hodiny alebo co 🙂 a myslis, ze ked sa to prestane uzivat, ze by sa problem mohol vratit?
asi tak, toto mas v tom pohodlnejsie, ze ti staci vlastne jedna tableta a je to, netreba mysliet na nejake zlozite davkovanie, ako to byva pri inych liekoch napriklad alebo teda ak by si mala mast tak ako casto to treba prevazovat. vies co myslim ze to je na tebe ako to budes citit, ci budes chciet prestat a dat si pauzu alebo v tom pokracovat.
Pripnem sa sem aj ja lebo by ma zaujimalo ako ste si same vedeli urcit, ze ide o karpalny tunel? Stupnovala sa vam ta bolest alebo ste mali este nejake ine problemy? Ze podla coho to rozlisit, ze povedzme ide len o nejaky zaseknuty sval.
@mladenca sama si to nedokazes urcit. Potrebujes EMG vysetrenie, na ktore posiela neurolog, cize najprv neurologicke vysetrenie

no tak vidis 🙂 tak mozes teda vyskusat ten revitanerv, o ktorom sme si pisali a uvidis 🙂 som zvedava co povies po dlhsom uzivani, ze ako ti je a co vsetko mozes robit, co ta do teraz obmedzovalo 🙂 nie co si, odborny poradca vobec, len ked nahodou mam nejake info, tak rada poradim 🙂