Kazivé zuby a plánovanie tehotenstva (aneb hľadá sa fakt dobrý zubár)
Ahojte žienky,
Potrebujem sa trochu posťažovať, vyrozprávať a poprosiť o radu.
Už od malička mám veľmi zlé zuby. Napriek dobrej starostlivosti mi ročne pribudne tak 7-12 kazov. Veľmi by som chcela bábo, ale pred tým, ako sa budeme snažiť si chcem dať do poriadku chrup. Kým chlap začal dieťa chcieť, čakala som vyše dvoch rokov. To bolo pred pol rokom a odvtedy nie a nie si dať do poriadku zuby. Baby, ja už som z toho čakania zúfalá 😞
Náš minulý zubár sa nám začal zatajovať. Prerábal ordináciu a chlapovi stále tvrdil, že to tak do troch týždňov bude. Po troch mesiacoch sľubovania som sa naštvala a zavolala mu ja. Odmietol sa so mnou rozprávať, vraj sa dohodne s mojím mužom. No chápete to? Tak som začala hľadať niekoho iného. Išla som na jednu z najdrahších súkromných kliník v BA, na dve návštevy mi urobili asi 5 zubov, čo bolo super. Ale na to, že za 5 plomb, vstupnú prehliadku a rontgen som tam nechala takmer celú jednu výplatu som nebola spokojná s prístupom a vlastne ani s prácou. Na opravenom zube (za skoro 100eur) mi nechali kaz z druhej strany. Našla som iného súkromného zubára, tiež s výbornými recenziami. Mám veľa amalgámov, tak som chcela, aby pri odvŕtavaní použil takú tú ochrannú blanu. Súhlasil, ale nešlo mu to dať na zub, tak naschvál zavŕtal bez toho. S rozdroleným amalgámov v ústach (čomu som sa presne chcela vyhnúť) a s troma injekciami (lebo sa nevedel trafiť) ma poslal domov. Nakoniec som si to dala dorobiť u neho, ale neurobil to dobre a zub stále bolí. Dnes sa mi ulomila ďalšia plomba a ja už neviem kam ísť. Všetci do mňa hučia, že mám prehnané požiadavky (lebo ten ochranný koferdam sa na Slovensku zatiaľ moc nepoužíva a zubári tiež nie sú moc ústretoví). Pritom len chcem chrániť svoje zdravie a som ochotná cestovať aj cez pol Slovenska a siahnuť kľudne hlboko-hlboko do úspor, len nech to mám urobené dobre a kvalitne.
Keby šlo napríklad o opravu auta, každý by chcel kvalitu, inak by prácu reklamoval. Ale keď ide o zuby, každý mi vraví, že som moc fajnová, že buď to bude dobre urobené, alebo dostanem ochranný koferdam, bielu výplň, alebo bude lekár ľudský a všetko vysvetlí... ale že predsa to nemôžem chcieť všetko naraz. A to bežne u zubára nechám aj 200 eur!
To, že sa skrz zuby posúvajú aj plány na bábo ma strašne deptá 😞 Je tu niekto, kto má extrémne kazivé zuby a kvalitného zubára s ktorým je spokojný? Už pôjdem kľudne aj do Košíc, už fakt neviem, čo robiť. Nechcem byť tehotná skôr, než budem mať chrup ako-tak ok. Lenže ten riešim už pol roka...
Ak to niekto dočítal až sem, tak ďakujem 🌹
@whatever1 jeemine, este asi 7 😞 asi v pondelok nabehnem niekam do obchodneho centra a idem nakupovat ustne vody, kefky, nite a zuvacky vo velkom 😀 lebo nieco asi treba zmenit. U hygienicky som dostala pochvalu za techniku cistenia zubov, ale ina zubarka mi zas povedala, ze inak sa to ma. A inak stravujem sa dobre, spravili sa mi vlasy, nechty sa mi vobec nelamu, nikdy som nemala nic zlomene ani nic podobne, len tie zuby su katastrofa..
Ozaj a dakujem za reakcie, si zlata 🙂
@katuska93 Ahoj, svagrina mala problem s bolestou "asi od zuba" - robili jej u roznych zubarov viacero rtg, prerabali jej rozne zuby, bola na ultrazvuku; chceli jej nieco vybrat, ale ze moze ochrnut... Vyse pol roka fungovala na Flectore. V Trencine v U.S.Center jej spravili rtg, na jednom jedinom zube jej urobili endodonciu a ma pokoj. Tak sme sa tam nahlasili cela rodina. Dovtedy som chodila k zubarovi ako na klavir a stale ma nieco bolelo a zavadzalo, ale snimku mi nikdy nespravil. Tuto mi spravili kvalitny rtg, poprerabali zuby, ktore bolo treba, mam aj implantaty a uz chodim iba na preventivky. Maju tam viacerych zubarov - je to klinika, takze sa niekedy aj radia navzajom. Cakacie doby (neviem ako teraz v lete cez dovolenky) su okolo 2 tyzdnov a da sa spravit aj to, ze Ti pocas jedneho dna spravia co najviac zubov naraz (pokial vydrzis mat otvorene usta). A zbavili ma tam strachu zo zubarov 😉 Samozrejme, aj oni su len ludia a mozu mat blby den alebo sa nieco nepodari. Ale aj ked to mame vyse hodiny cesty autom, klop-klop sme spokojni. Moj brasko raz povedal, ze inde uz usta neotvori 😀
A az teraz viem, akeho fušera sme mali predtym - ze vrtal do ineho zuba alebo nevyvrtal cely kaz a podobne...
Ahojte žienky,
chcem sa vám ešte raz poďakovať za všetky odpovede, rady a tipy 🙂 Nakoniec sa nám náhodou podarilo natrafiť na úžasne šikovného zubára priamo v BA, ktorý spĺňa všetky moje požiadavky. Dokocna sa u ňho skoro vôbec nečaká, takže sa to konečne dalo do pohybu a zuby budem mať opravené do pár týždňov 🙂 jupi-jouuu 😃 🍀 💃

Mam skvelu zubarku a vlastne asi vsetci su tam dobri, Alexiacreativ Kosice.Pouzivaju koferdam, kanaliky mi riesili pod mikroskopom.Je fakt ze je to drahe,1 zub s injekciou pod 50 - 60 e nie je, ten co vyplnali kanaliky cca 180 e,ale zatial vsetko co mi robili absolutne bez problemov.