icon

Kedy budú známe výsledky diagnózy demencie?

kaaaty
18. dec 2025

Ahojte riesim otca ma 74 rokov, 6rokov onkologicky pacient. Posledny rok ma problen s kognitivnymi schopnostami, tak som to zacala riesit. Neurlogicka nas poslala na MR mozgu, absolvoval dve vysetrenia kognitivne vlastnosi a komplexne neuropsychologicke vysetrenie. Dnes nas neurologicka poslala do psychiatrickej ambulancie no objednali ho az na 23.4, stale len cakame. Nic sa nezlepsuje, stav sa zhorsuje. Kde a kedy nam povedia diagnozu a prognozu, co mozrme cakat. Neurologicka len opise zavery z vysetreni a predpise Cavinton forte bez uhrady pacienta. Ake vysetrenia este absolvovat?

martinmmartin
18. dec 2025

Co presne cakas? Diagnozou sa v takomto pripade vela nezmeni. A zlepsovat sa nic uz nebude bohuzial

anonym_3cc014
18. dec 2025

@kaaaty nečakať na apríl a zohnať súkromného psychiatra. Nech to máš aspoň na papieri. Prepáč, ale nerozumiem tomu, ako sa môžeš uspokojiť s takým termínom.

monulka205
18. dec 2025

@kaaaty mri ako dopadlo? Čo bolo vo výsledkoch?

billy_jean
18. dec 2025

Len cvicit mozog - clovece, meno, mesto, zviera, vec, pexeso, opakovanie slov, po niekom, napriklad 20 slov v rade apd. Cavinton a Tebokan to nezastavia, len mozno zvysia prekrvenie a mozu spomalit progres. Neurolog musi vediet na zaklade MRI a psych. vysetrenia stanovit diagnozu.

majamat
18. dec 2025

len na okraj k tomu nadpisu.
Alzheimer je tiez demencia. akurat je to onkretny typ, lebo demencii moze byt viac druhov.

ako tu pisu, je to nezvratna dg. psychiater sa riesi hlavne v pripade poruch spravania v zmysle - nepokoj, agresivita a pod.
psychiater nelieci demenciu, on riesi iba psychicke priznaky.
nepises nic konkretne o prejavoch, cize tazko povedat, co sa s tym da robit. niektore psychofarmaka vie predpisat aj obvodak. urcite vie antidepresiva, ci anxiolytika a tusim aj Tiapridal, co sa teda casto u starych ludi pouziva na zvladnutie nepokoja.

kaaaty
autor
18. dec 2025
@martinmmartin

Co presne cakas? Diagnozou sa v takomto pripade vela nezmeni. A zlepsovat sa nic uz nebude bohuzial

@martinmmartin aby na zaklade diagnozi dali liecbu ktora to spomali. Viem ze lepsie to nebude ale aspon nejake spomalenie by sa snad dalo… nepoznate odbornikov v tejto oblasti? Dakujem

kaaaty
autor
18. dec 2025
@monulka205

@kaaaty mri ako dopadlo? Čo bolo vo výsledkoch?

@monulka205 Fazekas skore 2, bez MTS lezii, bez infarkt zmien, bez ischemie. Objem hipokampov a termoralnej kory nizky v porovnani s kontrolnymi vzorkami, pomer medzi objemom dolnych BK a objemov hipokampov vysoky v porovnani s kontrolnymi vzorkami, celkovy objem Flair hyperintenzity 11,2ml

kaaaty
autor
18. dec 2025
@majamat

len na okraj k tomu nadpisu.
Alzheimer je tiez demencia. akurat je to onkretny typ, lebo demencii moze byt viac druhov.

ako tu pisu, je to nezvratna dg. psychiater sa riesi hlavne v pripade poruch spravania v zmysle - nepokoj, agresivita a pod.
psychiater nelieci demenciu, on riesi iba psychicke priznaky.
nepises nic konkretne o prejavoch, cize tazko povedat, co sa s tym da robit. niektore psychofarmaka vie predpisat aj obvodak. urcite vie antidepresiva, ci anxiolytika a tusim aj Tiapridal, co sa teda casto u starych ludi pouziva na zvladnutie nepokoja.

@majamat ano alzheimer je typ demencie, ale stanovit aky ktore stadium by mala snad neurologicka. To som dnes cakala no ona bez kuska empatie pred otcom rozpravala o demencii . Viem je to tak ale nemusela to vyslovit 10x. Cele zle ozec destu domov ani slovko nepovedal. Ale lieky od nej nechcel vybrat.
Len k tomu co sa dej, vcera hladal nabijacku od bankomatovej karty. Cestu kndr sa ma 5x opytal kam ideme. U dr platil kartickou poistenca.
Velmi to chcem zastavit… mozno mate niekto skusenosti a natrafili ste na lekara ktory Vam pomohol
Dakujem

kaaaty
autor
18. dec 2025
@anonym_3cc014

@kaaaty nečakať na apríl a zohnať súkromného psychiatra. Nech to máš aspoň na papieri. Prepáč, ale nerozumiem tomu, ako sa môžeš uspokojiť s takým termínom.

@anonym_3cc014 urcite skusim este hladat skorsi termin, no otec po dnesku neviem ci ho este niekam dostanem. Sice zabudne.

billy_jean
18. dec 2025

Kartičkou poistenca platím občas aj ja. To, keď sa ťa pýta 5x kam ideme je signálom demencie. Mala som ocina s Alzheimerom a demenciou, tak to poznám. U nás bolo tiež to štádium zhruba od 70 r do 81. Nabíjačka od karty je na pováženie veľmi. Skús mu dať čistý papier a nech ti nakreslí hodiny, napríklad 14 hodín a 40 minút. Ľudia s demenciou majú s touto úlohou problém. Popíšem ako vyzerá vyšetrenie u psychiatričky. Opýta sa ho ako sa volá menom a priezviskom, kde býva, či vie kde sa teraz nachádza, na ktorom poschodí alebo v akej nemocnici, s kým býva, ako trávi voľný čas, či sa vie sám obliecť, umyť, pripraviť si jesť a najesť sa. Či vie sám vybaviť niečo. Aký je deň v týždni, aký je mesiac, aké je ročné obdobie, aký je rok. Kto je prezident, kto je premiér, v akom štáte žijeme. Nasleduje kreslenie hodín.

Z liekov. Otec bral dlhé roky iba Tebokan - čo je čisté ginko. My sme s ním trénovali pamäť a podporovali v ňom zamostatnosť. Neskôr mal pridaný liek Yasnal. Ale tie lieky nič nezachránia, len miernia príznaky a majú nežiadúce. Keď začal mať poruchy správania, dostal Tiapridal, veľmi zle ho znášal.

Ja len veľmi dôležitá vec. Pomenovanie diagnózy nič nezmení...

anonym_3cc014
18. dec 2025
@billy_jean

Kartičkou poistenca platím občas aj ja. To, keď sa ťa pýta 5x kam ideme je signálom demencie. Mala som ocina s Alzheimerom a demenciou, tak to poznám. U nás bolo tiež to štádium zhruba od 70 r do 81. Nabíjačka od karty je na pováženie veľmi. Skús mu dať čistý papier a nech ti nakreslí hodiny, napríklad 14 hodín a 40 minút. Ľudia s demenciou majú s touto úlohou problém. Popíšem ako vyzerá vyšetrenie u psychiatričky. Opýta sa ho ako sa volá menom a priezviskom, kde býva, či vie kde sa teraz nachádza, na ktorom poschodí alebo v akej nemocnici, s kým býva, ako trávi voľný čas, či sa vie sám obliecť, umyť, pripraviť si jesť a najesť sa. Či vie sám vybaviť niečo. Aký je deň v týždni, aký je mesiac, aké je ročné obdobie, aký je rok. Kto je prezident, kto je premiér, v akom štáte žijeme. Nasleduje kreslenie hodín.

Z liekov. Otec bral dlhé roky iba Tebokan - čo je čisté ginko. My sme s ním trénovali pamäť a podporovali v ňom zamostatnosť. Neskôr mal pridaný liek Yasnal. Ale tie lieky nič nezachránia, len miernia príznaky a majú nežiadúce. Keď začal mať poruchy správania, dostal Tiapridal, veľmi zle ho znášal.

@billy_jean ako ste to zvládli? Doopatrovali ste ho doma? Muselo to byť veľmi ťažké.

billy_jean
18. dec 2025
@anonym_3cc014

@billy_jean ako ste to zvládli? Doopatrovali ste ho doma? Muselo to byť veľmi ťažké.

@anonym_3cc014 nie, po smrti mamky som ocina musela umiestniť do DSS a tam do roka zomrel. Žiaľ nebola som schopná sa ja sama o neho postarať, keďže on potreboval 24/7 starostlivosť a v noci vôbec nespal, iba cez deň.

kaaaty
autor
18. dec 2025
@billy_jean

@billy_jean vysetrenie ako popisujes sme uz absolvovali kkmplwxne nouropsychologicke vysetrenie kognitivnych schopnosti z vysledkom kognitivnych funkcii zavazny deficit… boli tam aj otazky ako popisuje hodiny kresli aj obrszok mal 3x nakreslit, 15 slov si pamatat, kreslil kocku, vymysliet slova na k, s, p.Vysledky s toho neurologicka ma.
Dakujem

kaaaty
autor
18. dec 2025

Tento rok som s otcom absolvovala 10 z 12tich chemoterapii, hrozne tam chodit. Postupne som sledovala ze menej a menej so mnou rozprava ked sme cakali do aplikarne, k lekarovi. Stracal sa vo vete akoby nevedel co chcel povedat. Pri prvych sa vedel orientovat kam ist, kde je jeho cislo na tabuli a co bude nasledovat. Pri poslednej sa ma v bufete po odbere kvi spytal preco dnes na krv neide.

majamat
18. dec 2025
@kaaaty

Tento rok som s otcom absolvovala 10 z 12tich chemoterapii, hrozne tam chodit. Postupne som sledovala ze menej a menej so mnou rozprava ked sme cakali do aplikarne, k lekarovi. Stracal sa vo vete akoby nevedel co chcel povedat. Pri prvych sa vedel orientovat kam ist, kde je jeho cislo na tabuli a co bude nasledovat. Pri poslednej sa ma v bufete po odbere kvi spytal preco dnes na krv neide.

@kaaaty ziall. psychiater fakt pomaha jedine s psychickymi priznakmi, nelieci. je to v prvom rade neuroogicke ochorneie a neda sa zastavit.
su tu doporucenia, ze treba cvicit pamat, udajne to pomaha,a le teda ine ti nik neporadi.
existuju lieky, ktore sa podavaju, ale ci maju nejaky vyznam neviem. rozhodne to demenciu nevylieci. ci spomali, to neviem.
ide o to,ze hoci niektori ludia sa dostanu nachvilu do remisie, ale to sa stava aj u ludi, co take lieky neberu, cize tazkopovedat, ci to nie jelen bezny pribehe, ktory je vysoko individualny, alebo ci nieco urobia aj lieky.

co sa tyka stadia typu demencie, na co ti to je? su rozne demencie, ale cim vyssi vek, tym vyssia pravdepodobnost Alzheimera. caste su este alkoholicke, ci vaskularne demencie. ostatne sa tusim su menej caste, niekedy sa mozu aj kombinovat.
a teda vseobecne sa demencia v zasade moc liecit neda.

ten test mu vysiel ako? je to MMSE test. najdes aj na nete. tusim plny pocet je 30 bodov. ak vyjde menej ako 25, potvrdzuje to ustup kognitivnych funkcii.

majamat
18. dec 2025

skus na nete popozerat neico o demencii.
dolezite je nepresuvat takemu cloveku nabytok, naucit ho na urcity rezim, podporovat ho v dennych cinnostiach, nie robit ich za neho, trenovat pamat.
potrebuje lasku,a le nei lutost. treba hopocuvat, co hovori, respektovat,c o chce, hladat spolocne riesenia, nei rozhodovat za neho, tiez sa snazit hladat sposoby ako spolu komunikovat, ak by nastal problem s vyjadrovanim - dolezita je aj rec tela, vyraz tvare a pod.
fakt je, ze postupne moze nastat upadok vsetkeho.
niekto ma ryhcly pribeh, u ineho je pribeh pomaly a pomalsi byva u starsich ludi. u mladych v preddochodkovom veku som zazila extremne rychly priebeh. u starsich ludi skor taky pozvolny, casto dlhe obdobia remisie.

anonym_12bb37
18. dec 2025
@billy_jean

Len cvicit mozog - clovece, meno, mesto, zviera, vec, pexeso, opakovanie slov, po niekom, napriklad 20 slov v rade apd. Cavinton a Tebokan to nezastavia, len mozno zvysia prekrvenie a mozu spomalit progres. Neurolog musi vediet na zaklade MRI a psych. vysetrenia stanovit diagnozu.

@billy_jean blbosť ako mraky. Môže sypať násobilku od predu aj od zadu, ak sa raz stratí vo vlastnom byte a nespozná sa v zrkadle, tak veru sudoku, krížovky a pexeso nepomôžu. Bohužiaľ, vlastná skúsenosť z rodiny.

billy_jean
Včera o 04:29
@anonym_12bb37

@billy_jean blbosť ako mraky. Môže sypať násobilku od predu aj od zadu, ak sa raz stratí vo vlastnom byte a nespozná sa v zrkadle, tak veru sudoku, krížovky a pexeso nepomôžu. Bohužiaľ, vlastná skúsenosť z rodiny.

@anonym_12bb37 my sme s otcom pamat cvicili, lazdy den, rovnako aj uplnu samostatnost. Nastastie preto nikdy nedosiel do momentu, ze by sa stratil vo vlastnom byte, ze by netrafil domov / chodil na male prechadzky okolo bloku, do obchodu /, ze by sa nevedel obliect, vyzliect, najest, zeby si nepamatal nase mena, svoje meno, kolko ma rokov, kde byva apd. Ano bol dezorientovany v cudzom prostredi, zlyhavala mu kratdoboba pamat, niekedy nevedel aky je rok a nevedel pomenovat rocne obdobie a den v tyzdni, musel prestat soferovat, ludi, ktorych nestretaval kazdy den uz nepoznal, pomahali sme mu so sprchovanim a posledne mesiace bol zapliekovany. ale stale bol mentalne relativne ok v porovnani s inymi pacientmi v DSS. Ale prave vdaka kazdodennej spolocnej praci na pamati a kognitivnych funkciach ocko dozil s chorobou 81 rokov a keby nemal vazny uraz, verim, ze je tu este teraz.