Kedy ísť na pohotovosť po pohryznutí mačkou?
Ahojte, pred 2-mi dňami ma pohrýzla moja mačka (čisto bytová- očkovaná naposledy pred 16.mes, besnota nehrozí).
Po pohryznutí ma to dosť bolelo viac hodín- rana musela byť hlboká a neviem či aj nejaký nerv netrafila, tak bolelo. Vydezinfikovala som len na povrchu.
Takto vyzerá rana po 2.dňoch- nehnisá, je akurát pri záhybe tak pri pohybe prsta to bolí. Je tam mierny opuch v okolí, červené len okolo rany, ale trochu teplé to tam je. Natieram antibiotickou masťou Baneocin.
V pondelok by som išla k dr pre istotu ukázať sa. Otázka je, či to je aj na pohotovosť podľa vás?
Tetanovku mám dávno vypršanú :/
Takto hlboko ma nikdy nepohryzla, vždy len tak na povrchu.
Ďakujem

Pohotovosť? S týmto? Ak je mačka očko a rana osetrena, nehnisa, nemáš horúčku, tak to počká k obvodnému.
@pasikavamacka uhryznutie od psa,macky byva bolestive a zle sa hoji z dôvodu zanesenia bakterii pod kozu,kde sa môzu rychlo rozmnozovat.
Pokial sa stav nezlepsi, chod si to dat skontrolovat,pripadne predpisat antibiotika.
Inac, keby to bola moja macka a pohryzla ma,isla by z domu...
@pasikavamacka uhryznutie od psa,macky byva bolestive a zle sa hoji z dôvodu zanesenia bakterii pod kozu,kde sa môzu rychlo rozmnozovat.
Pokial sa stav nezlepsi, chod si to dat skontrolovat,pripadne predpisat antibiotika.
Inac, keby to bola moja macka a pohryzla ma,isla by z domu...
@tundra nerobila to zo zloby. má 18rokov, slepá a boľavé nohy. Chcela som ju zdvihnúť a nejako zle som ju zle chytila za boľavú nohu a takto mi dala najavo nespokonosť. Asi som ju aj prekvapila, keďze je slepá. Ju z toho vôbec neviním.
Pohotovosť? S týmto? Ak je mačka očko a rana osetrena, nehnisa, nemáš horúčku, tak to počká k obvodnému.
@michaela329 to je rada za milion...
Baktérie: Ústa mačiek obsahujú rôzne baktérie, najčastejšie Pasteurella multocida, ktorá môže spôsobiť rýchlo sa šíriacu a vážnu infekciu. Ak sa infekcia nelieči, môže viesť k zápalu šliach, kĺbov (septická artritída), kostí (osteomyelitída) alebo dokonca k sepse (otrava krvi).
@michaela329 to je rada za milion...
Baktérie: Ústa mačiek obsahujú rôzne baktérie, najčastejšie Pasteurella multocida, ktorá môže spôsobiť rýchlo sa šíriacu a vážnu infekciu. Ak sa infekcia nelieči, môže viesť k zápalu šliach, kĺbov (septická artritída), kostí (osteomyelitída) alebo dokonca k sepse (otrava krvi).
@tundra vidíš tú ranu? Je tam opuch? Začervenanie? Príznaky zápalu? Nie. Takže to počká, minimálne tú tetanovku si aj tak dať musí. Alebo môže stratiť nedeľu na pohotovosti, kde jej ju pichnu a ak rana nebude zapálena, aj tak ATB nedajú - má masť. A ako to viem? Tých pohryznuti mám za sebou už dosť, aj od mačiek, ktoré som brala z ulice m
@tundra nerobila to zo zloby. má 18rokov, slepá a boľavé nohy. Chcela som ju zdvihnúť a nejako zle som ju zle chytila za boľavú nohu a takto mi dala najavo nespokonosť. Asi som ju aj prekvapila, keďze je slepá. Ju z toho vôbec neviním.
@pasikavamacka chapem tvoju situaciu,ale mozno je cas na nove mačiatko.Celkom dobre pomaha proti zapalu lalia lekarska namocena v liehu,spytaj sa kamosiek,ci niekto nema.Treba prilozit listok na ranu,zvycajne do rana zapal vytiahne.
@pasikavamacka chapem tvoju situaciu,ale mozno je cas na nove mačiatko.Celkom dobre pomaha proti zapalu lalia lekarska namocena v liehu,spytaj sa kamosiek,ci niekto nema.Treba prilozit listok na ranu,zvycajne do rana zapal vytiahne.
@tundra ďakujem za rady 🙂 čo sa týka mačky, hádam ju nevyhodím za to, že je stará. je to člen rodiny a ešte chutí jej jesť a chce tu byť
@tundra ďakujem za rady 🙂 čo sa týka mačky, hádam ju nevyhodím za to, že je stará. je to člen rodiny a ešte chutí jej jesť a chce tu byť
@pasikavamacka je slepa a ma bolesti,ako pises,skus sa porozpravat s veterinarom,urcite ti poradi.
@pasikavamacka je slepa a ma bolesti,ako pises,skus sa porozpravat s veterinarom,urcite ti poradi.
@tundra riešili sme to s veterinárom. aj starého človeka už všetko bolí. kým jej chutí jesť a javí záujem o okolie, chce sa mojkať, chce stále tu byť.
@tundra vidíš tú ranu? Je tam opuch? Začervenanie? Príznaky zápalu? Nie. Takže to počká, minimálne tú tetanovku si aj tak dať musí. Alebo môže stratiť nedeľu na pohotovosti, kde jej ju pichnu a ak rana nebude zapálena, aj tak ATB nedajú - má masť. A ako to viem? Tých pohryznuti mám za sebou už dosť, aj od mačiek, ktoré som brala z ulice m
@michaela329 ako dlho ťa bolela a hojila sa rana?
Toto urcite nie je na pohotovost.
A na to, ze je to rana od zubov macky, je velmi "pekna". Proste, bud rada. Celkovo ta rana velmi dobre vyzera. Ja som vlastne vobec nepochopila naco s tym chces ist teraz na pohotovost (ked sa to chvalabohu evidentne OK hoji) ak si s tym nesla uz pred 2 dnami.
Ano, ak mas uhryznutie od psa/macky, v ich papuli sa nachadza vela bakterii ktore mozu robit problem takze po spravnosti by mali byt vzdy nasadene atb. (Nehovorim o lokalnych). Ale opakujem, ak si to neurobila 2 dni dozadu, "obtazovat" s tymto a v tomto stave pohotovost mi pride nezmyselne. Ked chces ist ku Dr, do pondelka to uz pocka ten jeden den.
Tak raritné sa objaví z takéhoto uhryznutia aj život ohrozujúca infekcia ale tak to by si musela mať fakt smolu. Na pohotovosť nie ale k lekárovi keď už tak všeobecnému. A on ťa už pošle
@michaela329 ako dlho ťa bolela a hojila sa rana?
@pasikavamacka bolela... pár dní. Zhojené obvykle okolo dvoch týždňov. Ja ten čas až tak nesledujem, len príznaky zápalu. Ak by sa objavili, musíš k Dr. čo najskôr. Ale ak nie sú, počká to na Tvojho Dr. - tam si zavolaj vopred, tetanovku si musíš vyzdvihnúť sama v lekárni, ušetríš si jednu cestu.
@anonym_285 pisal som to v prispevku 22:22.
Od psa som bol x krat pokusany,samozrejme nie od vlastneho.Od macky ani raz,ale macky maju vyrazne ostrejsie zuby a pohryznutie je väcsinou hlboke.
@anonym_285 áno je to raritné … aj ona to mala raritné akože denne poškriabe a pohryzie mačka a pes koľko ľudí ? Raritné neznamená že práve pani nebude mať tu smolu… 🫣
kusanec od macky sa vzdy dlhsie hoji a je bolestivy najma na takom mieste dezinfikuj si to na pohotovost by som nesla je to tvoja macka poznas jej stav
tetanus ti nehrozi ale preockovat sa daj pri najblizsej preventive
Daj si pichnut tu tetanovku. Na vnutorne cistenie je uz asi neskoro po dvoch dnoch. Boliet to bude este dost dlho. Mna kusla do prsta, este po 3 tyzdnoch som to citila na dotyk.. Ja som jej nechtiac stala na chvoste, aj mi naznacovala mravcanim, ja som nepochopila, tak ma musela kusnut, co uz mala chuda robit.
Na pohotovosť nie, ale k lekárovi by som zašla.
@pasikavamacka je to hlbsia rana, tak aj reakcia organizmu je silnejsia. Ak je ockovana, tak neries. Tetanovku by ti asi pichli. Vymacaj si to v hypermangane. Ten vytiahne aj hnis a vysusi.
@pasikavamacka fú, chúďa mačka, veľmi ju to muselo bolieť keď ta tak silno pohryzla. Lebo mačka len tak pre nič za nič nepohryzie nikoho, musí mať nato dôvod. Tebe to prejde neboj, je očkovaná tak sa ti nič nestane. Ja ju ľutujem, nevin ju zato, ona zato nemôže. 🤗
@pasikavamacka tetanovka s uhryznutím nemá nič spoločné. Bola to bytová mačicka, ktora papa svoju stravu, neloví vonku takze žiadne pochybné baktérie nehrozia. Vynechaj aj tú masť a nestresuj😊 keď tak umývaj repikovym čajom. Nehnisá ti to, nie je to na pohotovosť ani obvodnú.
@pasikavamacka vždy! Moju nebohom mamku tiež pohruzla mačka, na hotovosti mamku zaockovali, ranu vyčistili. Mačku sme nenašli, nebola naša. Aj na veterine to treba hlásiť. Dlho jej tu ranu kontrolovali.
@tundra Aj vy raz budete starý a bude vás všetko bolieť tak snáď tiež o vás nebude niekto takto rozmýšľať že sa vás treba kvôli tomu zbaviť 🙂
@tundra Aj vy raz budete starý a bude vás všetko bolieť tak snáď tiež o vás nebude niekto takto rozmýšľať že sa vás treba kvôli tomu zbaviť 🙂
@monikasadlonova dakujem za komentar,skus si nieco precitat o morfologii zvierat...v prirode,by bola uz davno na druhej strane.Porovnavat zivot cloveka a zvierata,je trochu mimo mojho chapania...
Dakujem všetkým za pomoc . Rana sa zahojila pekne, nebola som nakoniec u lekára

@pasikavamacka infekcne oddelenie