Kedy si pacienti s psychickým ochorením uvedomia potrebu liečby?
Ahojte, tak by ma zaujímalo, ak máte v rodine alebo znamych co psychicky ochoreli a už sú na liecbe a popierali zo začiatku svoj stav tak kedy nastalo u nich to uvedomenie, že bez liekov to nejde. Ze asi nie je šibnuty celý svet ale problém je v nich? Kedy bol ten zlom...
Zažila som to u známej, prejavili sa u nej depresie, ona váhala nad návštevou psychiatra, lebo rodina jej vravela, že to prejde, musí sa prekonať, veď nie je predsa blázon 🙈 Podarilo sa mi ju presvedčiť a dnes je vďačná, že som ju k tomu dokopala
Ja si myslím, že závisí od typu ochorenia. Človek s panickymi atakmi sám dojde na pohotovosť, lebo mu je tak strašne zle, že má pocit že do minúty je po ňom. Človek s bludmi verí bludom a nikto na svete ho nepresvedčí, že mimozemšťania ho nečipuju.
@rejka7 no, práve tie bludy ma viac zaujímajú. Veď sú schizofrenici, čo si uvedomujú že ju majú a liečia sa. No co ich viedlo k tomu, že si uvedomili
Tak ti poviem, neliečený človek s bludmi si to neuvedomuje a nepôjde sám k lekárovi. On je o svojej pravde presvedčený. Právna legislatíva na SR nedovoľuje hospitalizáciu proti vôli pacienta. Pacient musí dat súhlas s liečbou. Pacient je liečený bez súhlasu ak ohrozuje seba ( pokus o sebevraždu), ak je agresívny a ohrozuje okolie, vyhráža sa a pod. Je privolaná polícia a tá ho dovedie na liečbu. No, ale ak je niekto s bludmi, okolie vie, že sú to bludy, ale dotyčný to nevie, lebo je chorý, zároveň neohrozuje seba ani okolie, len trpí on a jeho rodina, nič s tým neurobíš. Čo môžeš podniknúť je, že bez vedomia dotyčného kontaktuješ psychiatra, teda pôjdeš za ním, objednaš sa na termín, vyklopíš mu celú situáciu aj s tým, že ako sa správa, ako sa to prejavuje, ... no a psychiater posúdi diagnózu, či ide o schizofréniu, alebo dajaku psychózu a tak. Asi ide o najbližšieho príbuzného, lebo je to dosť teda háklivá vec. No a potom by ti mohol poradiť ako ho dostať do ambulancie, možno tak trochu aj klamstvom. Najlepší by bol psychiater priamo v nemocnici, ak už tam dotyčný dobrovoľne príde, oni si s ním už vedia poradiť, ( pichnú mu, čo mu treba pichnúť, ...) Chcem povedať, že aj človek s bludmi, so schizofréniu, ak je liečený uvedomí sa počas tej liečby, že to čomu veril boli bludy a sam prizná, že bol chorý. Po liečbe sa mu uľaví a keď je inak zodpovedný bude brať liečbu, bude všetko ok. Potom aj sám povie, že bol mimo. Ťa liečba môže pomôcť tak, že po čase môže aj úplne vysadiť, ale môže to byť až doživotná liečba. Lieky utlmujua priberá sa z nich, majú vedľajšie účinky, ale benefity liečby prevyšujú nežiaduce účinky. Možno by bolo dobré, aby niekto komu dotyčný veľmi dôveruje hodil pokec s dotyčným a nejako ho presvedčil, aspoň na jeden pokec s psychiatrom,
praveze ich nevedie k tomu nic, lebo jeden zoznakov schizofrenie je ze nemas nadhlad, nie si schopna to posudit a je tam plno dalsich znakov, ktore hraju proti vsetkemu "normalnemu". Moju svagrinu proste dotiahli k psychiatrovi a ten nariadil hospitalizaciu. Ked zacnu lieky zaberat az potom clovek ziskava postupne schopnost uvedomovat si ze jezis to nebola skutocnost, to bola psychoza. Je to hrozne tazke. Tieto ochorenia by nemaliexistovat
@rejka7 áno, bavíme sa o mojom manželovi. Ten síce nemá takú schizu ale ma diagnózu kde sú tieto znaky, bludy ale zároveň je v realite ako takej. Je hospitalizovaný druhý krát a odmieta liečbu. Zatiaľ teraz druhý krát ešte mu neprešli jeho myšlienky. Do nemocnice ho brala sanitka, ani im netajil, len čo im porozprával svoje tak ho brali. To sa aj na hlavu môžem postaviť a neberie že v to co verí je somarina. On ešte super znáša lieky, nemá neziaduce účinky. Bol úplne normálny. Vysadil a už je to.
To ma mrzí, sú aj také injekcie, čo sa volajú DEPOT, neviem presne, ale skratka, keď pacient odmieta jesť lieky, zájde do ambulancie pichnúť do zadku a má to v sebe aj na týždeň dva týždne pokiaľ nezačne účinkovať liečba a pokiaľ sa zase neuvedomí, že to len bludy sú . Tiež máme viac toho v rodine, tak mám skúsenosti. No tiež nejde priamo o schizofréniu, ale v jednom prípade o afektívnu poruchu s bludmi. Najskôr nechcel brať lieky, tak chodil na injekcie, potom mu už docvaklo, že bludy a poctivo jedol aj 7 rokov a teraz už aj vysadzuje lieky, teda dá si pol dávky a všetko je OK. Keď vidím, že je nervný, alebo podraždeny, alebo začne zase tie kecy, tak hneď sa opýtam, či bral olanzapin😄. V druhom prípade vysadila asi po pol roku, fungovala dobré, ale po asi 4 rokoch sa to vrátilo, ale to bolo ťažké, elektrošoky, silné lieky, no hruza. Odvtedy sa asi sama uvedomila, že ešte jeden taky zachvat, a asi by to ani neprežila🥹. Tiež nešlo o schizu, ale bipolárnou psychózu. Neboj, v nemocnici ho dajú do poriadku a potom už len lieky pravidelne brať a kontrolovať či berie a keď je kus mimo, už spolupracovať s psychiatrom, a pýtať hospitalizáciu. No nie je to vôbec jednoduché, je to strašné ťažké s tými ľuďmi.
No u mojho byvaleho mamy k uvedomeniu nedoslo...Lekar jej predpisoval lieky a proste jej hovorili, ze su na srdce. Je to blbe, ale nevedeli tiez, co s nou. Po smrti manzela sa zacala rozpravat s imaginarnym chlapom, prezivala s nim akoby novy vztah. Lieky pomohli a teraz po 15 rokoch uz je myslim ok.
@rejka7 áno dostal depotnu injekciu, pôsobí mesiac. Len už má informoval že na ďalšiu nepôjde lebo on nie je chorý ale ma iný problém. Ja dúfam ze za ten mesiac zaberie a pôjde na ďalšiu. Už som mu povedala ze ak nebude brat, nebude pri mne bývať. Ale tak dr ma presvedčila aby som tomu dala šancu... pri prvom raze ked také mal, tak dlhšie trvalo kým sa dal do pohody.
A je teraz hospitalizovaný? Diagnózu stanovili? Začal liečbu? Či?
@koniarova včera ho prepustili. Áno ma schizotypovu poruchu. Tabletky neberie, má v sebe depot injekciu.

To je velmi individualne. Niekto si pred rodinnymi prislusnikmi nikdy neprizna, ze ma problem. A mozno ani sam pred sebou.
Ja som trpela “len” depresiami. Byvala som v tom case sama, takze o tom netusil nikto. Trvalo mi takmer 2 roky, kym som prekonala pocit hanby a objednala som sa k psychoatrovi. Bolo to uz v stadiu, ze som sa isla zblaznit z toho, ze mi bolo stale zle a nevladala som fungovat.