icon

Možné riziká a riešenia pri liečbe koreňových kanálikov

jajka888
9. júl 2024

Dobrý deň
Chcela by som sa informovať ohľadom zuba. Dnes mi dr ošetroval 2koreňové kanáliky a tretí ze je upchaty, nevedel to spraviť, zevraj by zlomil náradie 🤦‍♀️
Teraz čítam na Google, ze by sa to malo všetko prečistiť lebo môže vzniknúť infekcia
Povedal, ze by som to mala mat par dni citlivé
Ešte aj bud týždeň ideme na dovolenku a mam strach ze ci bolo doktorove konanie správne
Ďakujem

rozculena
9. júl 2024

isteže nie,mal to vyčistiť,to akože tam nechá bordel,lebo by sa mu zlomil nástroj? No nemám slov....

anajka266
9. júl 2024

@jajka888 buď pôjdeš k zubarovi,ktorý ma mikroskop a pozrie sa ti co ti to tam blokuje,upcháva, alebo s tým nespravíš nič a zub budú musieť vytiahnuť lebo vznikne zápal, môže to bolieť atď. Určite by som to nenechávala tak,ako to máš teraz. Môžeš mať z toho veľké problémy ak to riesit nebudes. Ak je to nejaký predný zub.snažila by som sa to zachrániť aj ked to bude drahe. Ak je to 7,8, asi by som ho radsej vytrhla. Aj po vyplneni kanalikov ta to moze boliet a moze sa stat ze aj tak ti ho budu musiet vytrhnut

rastika
9. júl 2024

Ja som to tak mala. Dokonca naozaj zlomil náradie, trochu pohundral, ale vyčistil všetky kanáliky (tretí kanálik až na ďalšie sedenie, lebo to naozaj trvalo dlho).

jajka888
autor
9. júl 2024

@anajka266 je to zub 6
Ja až doma som si uvedomila, ze prečo to tak povedal 🙄rozmyslam nad vytrhnutim, ktovie ci aj tak nebude časom robiť problémy
Plno peňazí si účtujú a robota odflaknuta

rozculena
9. júl 2024

@jajka888 nedávaj si to trhať,ja mám kopu zubov mŕtvych,už dlhé roky,ani jeden nebol vytrhnutý.

e1i
9. júl 2024

@jajka888 6tka je nosny zub. Nedavaj trhat. Vytrhli mi obe spodne a jednu stranu som uz nahradila mostikom a druhu budem riesit. A vrchnu tiez robili endodonciu,tiez tazko dostupny 1 koren,vycistil,priratal za stazene riesenie nieco a okorunkoval.

jajka888
autor
9. júl 2024

@e1i najradšej by som nedala trhať... len aj tak musím poriešit asi iného zubára, nejakého bars aj súkromného, keďže tento môj mi 1 kanálik neprecistil🤦‍♀️
Ja vôbec ani sama neviem co chcem
O týždeň ideme na dovolenku a ešte aj zub ma štve😪

raffaella
9. júl 2024

@jajka888 to vyrieši iba zubár s mikroskopom zvlášť ak ide o tak zakrivený kanálik. Ako baby spomenuli, v žiadnom prípade netrhať, šestka je nosná a kosť by začala aj rýchlo atrofovať. Mne pred 20 rokmi vytrhli jednu spodnú šestku pretože vtedy mikroskopy na endononciu kanálikov nepoužívali, mám tam miesto zuba implantát ale žiadny implantát nenahradí zub, hoci aj mŕtvy (a s korunkou).
Ja by som na tvojom mieste urgentne hľadala zubára s mikroskopom a dobrými recenziami, za týždeň vieš ešte veľa poriešiť. Minimálne v Bratislave je už veľa zubných kliník, kde štandardne robia všetko pod mikroskopom a vedia zobrať aj urgentne.

natalis1998
9. júl 2024

@jajka888 no poviem to takto, robili mi čistenie kanálikov aj zubári ktorí to nevedeli a ti to čistili mechanicky ručne… čo je podľa mna blbosť. A zubár ktorý mi dal zuby dokopy tak kanáliky čistil rotačným nástrojom.. a vôbec neriešil či sa zlomí nástroj alebo nie.. ale každopádne 6ka je veľký zub a treba ho zachrániť pokial je to možné. Je to na dlhu trať u mna to bolo aj 5 návštev a zub som si dala spevniť korunkou.

anika02
13. júl 2024

@jajka888 práve som riešila tieto veci a jeden kanálik som mala presne takýto...zubárka sa s tým tak dlho trápila menila nástroje, ale vravela že musí s a vyčistiť a spriechodniť všetko aby sa dalo vypĺňať.

jajka888
autor
14. júl 2024

@anika02 nakoniec som si našla súkromného zubára ten mi to bez problémov vyčistil, mal samozrejme kameru a rovno aj zaplnil.
To som zostala prekvapená, som si myslela, ze dá liečivú vložku... Povedal, ze tak sa to už nerobí a rovno zaplní.
2 hodiny som sedela v kresle, spravil kontrolny rontgen, všetko vysvetlil a odporučil do budúcna dat korunku.

anika02
14. júl 2024

@jajka888 super ja som mala viac x čistené lebo som mala už silný zápal... Zaplnené už mám a v utorok idem konečne finálne plombovat.

jajka888
autor
14. júl 2024

@anika02 len trochu cítim zub 🤦‍♀️môže to byť?

anika02
14. júl 2024

@jajka888 kedy ti robil ten zub? U mňa sa zubárka bála či vôbec.ten zub zachráni keďže už som mala odumreté tkanivo, ale klobúk dole aj keď pomalšie a na viac x tak zub som nemala nikdy bolestivý.

jajka888
autor
14. júl 2024

@anika02 v stredu, povedal, ze par dni môžem cítiť, tak hádam to prejde

anika02
14. júl 2024

@jajka888 mne stále povedala že to môže byť citlivé takže podľa mňa to je normálne... Snáď ti to čoskoro prejde 😉

natalis1998
14. júl 2024

@jajka888 ta bolesť je úplne vpohode. Kanáliky museli rozšíriť a dať tam výplň a to je celkovo záťaž. Ja som zuby cítila aj mesiac. Len mne ten môj zubár už hlavne robil reodonciu, takze preto to u mna bolo viac citlivé.