Korunka na zub
Ahojte. Mám problém so zubom, šestka vľavo dole. Ešte ako dieťa som tam mala kaz. Zubár mi vtedy spravil tú čiernu plombu. Vydržala 20 rokov, a potom proste vypadla. Dostala som novú bielu plombu, síce po týždni vypadla, ale spravili mi ako reklamáciu novú. Tá vydržala asi 3 roky, ale zub sa mi rozpadol. Zubár mi ho opravil, dostala som trojplôžkovú vypln aj čap. Ale posledný rok mám problém akoby sa mi drolili zuby. Minimálne tento. Aj to je vidieť. Zubár mi povedal, že mi to môže maximálne zabrúsiť, aby som tam nemala ostré hrany a nevadilo mi to na dotyk. Ale keďže z väčšej časti tvorí zub výplň, nevie s ním už nič iné spraviť, ako nasadiť korunku. Myslím, že vravel o zirkónovej.
No, a moja otázka je, či to bude dobré, či to ten zub naozaj posilní? Najlepšie by bolo, keby sa nájde nejaký zubár... Počula som totiž názor, že každý zub sa dá zachrániť, keď je dobrý zubár. Že pri korunka hrozí, že ten zub sa mi rozpadne načisto. Nechcem oň prijsť, aj keď je to mŕtvy zub - mala som prečistené kanáliky aj vybraté nervy.
No, momentálne som teraz na vážkach, či do tej korunky ísť. Ani zubára nechcem meniť, menila som pred rokom a pol. Zubár povedal, že rozhodnutie je na mne. Ale tiež sa bojím, že sa mi ten zub znova rozsype a tentokrát viac.
Ďakujem
ahoj,,,ja som mala presne tento problem so 6 vlavo dole..kde mi hrozilo vytrhnutie zuba...vymenila som zubarku ktora mi ho zachranila,,precistila kanaliky,,doslova rok liecila....za mesiac ma caka korunka.... doktorka mi pekne vysvetlila co a ako...nenutene aj alternativa padla ze rovno mi vytrhne este pred tym liecenim...tomu som vobec nebola naklonena,,zub by mi chybal hlavne pri zuvani a pri usmeve by mi bolo vidiet ze mam dieru.....pytala som sa aj v okoli na nazor a kazdy bol nakloneni ze za....tak uvidim...ale isto korunka,este nechcem prist o zuby pokial sa daju ako tak zachranit.....
@momi86 môj zubár nehovoril nič o trhaní, len že s tým drolením sa nedá nič spraviť. Že keď dáme na ten zub korunku, to ho spevní a malo by to zabrániť aby sa z neho ulamovalo.
Ale mám v okolí názor, že korunka len viac oslabí zub, tak neviem 🤷🏻♀️🫤
Mam korunku na sestke dolu a 👍 Tiez po starej amalgamovej plombe. A ako by korunka zub oslabila? Ved ju komplet pokryva.
to aký mudrc,rozumej debil,ti povedal,že korunka oslabuje zub? ??????
Korunka je na to,aby zub chránila.
Panebože,....................🙄🙄🙄🙄
@simsalabim to ja neviem. Nevyznám sa, preto sa pýtam tu. Vraj keď nastane nejaký zápal alebo niečo, tak sa musí rozbiť celý zub. Akože, tiež neviem, čo by sa mohlo stať tomu zubu, keď je mŕtvy 🤷🏻♀️ známa my vravela, že jej korunka totálne odpísala zub 🤷🏻♀️ že mám zmeniť zubára, aby mi dali novú výplň 🤷🏻♀️
@simsalabim a ty máš kořínků už ako dlho?
@rozculena tiež si myslím 🤷🏻♀️ ale tak som si povedala, že sa spýtam tu na skúsenosti
Korunku mam asi 4 roky. Viac by som verila zubarovi ako znamej, ktora sa do toho evidentne nevyzna. Ten zub je zrejme v takom stave, ze nova vypln sa tam uz neda dat a ak ano, tak tam dlho nevydrzi. Kazde dalsie vytranie iba zvacsi dieru a zub sa ti bude drolit dalej.
@simsalabim áno, zubár povedal, že ďalšia výplň sa tam už nedá dať
NO tak mas odpoved. Korunka. Alebo si ho daj vytrhnut a mozes mat dieru. Alebo implantat. Alebo mostik?
@simsalabim mostík nechcem. Ani trhať zub, v takom zlom stave ešte nie je.
Keď zubár povedal,že ďalšia výplň sa nedá dať,tak čo ti teda mieni robiť s tým zubom?
@rozculena trochu mi to obrúsil, aby som jazykom necítila ostré hrany na zube. Ono sa z neho veľmi neodlúpilo, ale bolo to trošku vidieť. No, zubár povedal, že buď nič, ale to drolwnie môže pokračovať, alebo teda korunku. Podľa známej chce na mne len zarobiť, a určite by sa tam dala spraviť nová výplň. Neviem, ja sama sa v tom nevyznám a nemám známych medzi zubármi.
Mám prísť teraz niekedy v apríli na preventívku a dovtedy sa rozhodnúť...
Už pred 1,5 rokom, keď mi ten zub opravoval, sa ma pýtal, či tam nechcem korunku. No vtedy z čisto estetického hľadiska, lebo mi presvitá čap. Vtedy mi to přišlo, že z estetického hľadiska nepotrebujem, lebo tvar zubu mi opravil, len teda mám na ňom bodku. To aj zubár povedal, že estetické hľadisko nie je zdravotné. Ale teraz už nejde o estetiku...
necitala som vsetko, mas zub normalne zo všetkých stran hej?
Korunka sluzi v tvojom pripade na to aby si si ten svoj zub nacisto neodpasla . To znamena ze ak je cely plombovany a nemas tam na vrchu nic len plombu tak je ten zub sam o sebe krehky a plomba nie je sklovina a nikdy nebude cize to mozes odlomit a mozes to zlomit tak ze ti tam ostane nacisto len koren . Na ten koren sa nie vzdy da uz potom spravit korunka. Moze ti prasknut az do korena a bude musiet ist vona alebo zubar sa s tym nebude chciet paplat a povie ti ze von . Ale korunka ti neoslaby zub. Ten zub je uz davno oslabeny tym ze je mrtvy teda nema vyzivu z nervov atd. Casom ti moze ocerniet alebo ztmavnut ale to je normalne . Ak chces 6 zachranit na niekolko rokov daj si korunku. A uz je na tebe ci bude keramika alebo zirkon.
@katrina12345 mŕtve zuby este zvyknúť aj sa odlamovat. ( vacsinou vnutorna strana) mam to ''stastie''
Nešpekuluj a daj si korunku,kým sa ešte dá,kým sa ti ten zub celý nerozpadne.
Ja som mala korunky,teda mostík,30 rokov,ale dávala som si nakompletku celý chrup prerábať,tak išiel dolu a urobili mi nový.okrem toho mi pribudli 3 nové korunky.
Na dvoch zuboch som niekoľko týždňov nosila také "lešenie",ktoré mi vyťahovalo tie
zuby z kosti,lebo po vyvŕtaní kazu a obrúsení mi z nich skoro nič neostalo a korunka by nemala na čom držať.
@balerina2025 áno, smerom k předu nižší, smerom dozadu trochu vyšší, zuabr mi aj dal zrkadlo a ukazoval pokiaľ je môj zub a co už je výplň
A že vlastne zrúsiť to a dať na to znova výplň nemá zmysel. Že buď to nechať tak a čakať, či sa znova z neho odštiepi, alebo dať korunku. Ono to nie je veľké odštiepenie, takmer to nevidieť, ale cítim to jazykom.
jaj to je v pohode, tak pockaj ak ta neboli
mne stale daco priraba srobuje , aj tak to vypadne. tiez mi navrhla korunku...ze mi zub zbrusi, vytvori hrot a nasadi
Ahojte. Tak, zatiaľ som ten zub ešte neriešila. Ani ma nebolí, ani sa mi viac neničí.
Ale zas som počula názor, že korunka nie je dobrá. Tak sa idem spýtať vás, či je pravda, čo mi bolo povedané:
Že vraj mi ten zub najprv zbrúsia a až potom naň pôjde korunka. A že mi tým zbrúsením môžu poškodiť aj čelľusť, kosť. A že to lepidlo, ktorým mi prilepia korunku, že mi rozleptá potom ten zub v korunke, že mi pod korunkou zostane ako gumený. Túto skúsenosť mal niekto u nás v rodine. Dával si neskôr protézu a také zuby mu ostali po kurunkách, že išli potom aj ťažko von.
A prosím nekameňujte ma, pýtam sa na vaše skúsenosti.
aká guma zostane zo zubov,pre boha,už minule som ti písala,že som mala mostík 30 rokov a robili mi nový,to by mi na tie gumové zuby asi ťažko nasadili,zuby boli po 30 rokov presne také isté.
isteže sa zub zbrúsi,ako inak by ti tú korunku asi dali??????
Ako korunka vplýva na vytrhnutie zuba
to by ma fakt veliceeee zaujímalo,ako obrúsením zubu sa poškodí kosť a čeľusť....??
😵💫

* ten zub je vpravo dole, ale to je asi jedno