Krátkozrakosť - plusové dioptrie

trnka_8
10. apr 2016

Ahojte baby,

Rada by som sa opýtala či s týmto náhodou niekto nemá skúsenosť. Včera som si bola dať robiť okuliare v jednej optike v Eurovei, kde mi urobili aj vyšetrenie zraku. Celý život žijem s tým, že nevidím do diaľky, na blízko však vidím veľmi dobre. Tento problém som povedala aj odborníčke pri vyšetrení.
Na faktúre som si však veďľa šošoviek našla informáciu +0,75 HP 50N2. Táto informácia ma trocha zmiatla, pretože pokiaľ viem, plusové dioptrie sa používajú pri korekcii dalekozrakosti.
Máte niektorá skúsenosť s tým, že by vám predpísali plusové dioptrie pri korekcii videnia na diaľku? Som zmätená a sú to moje prvé okulaire, a za sklá som zaplatila nemalý peniaz, tak by som sa rada uistila, že je to v poriadku.

mirka822
12. apr 2016

Teď jsi mě tedy zmátla, nosím brýle do dálky od 7 let a teď si nejsem jistá, ale myslím, že by se to mělo označovat mínusem. Zkusím případně pohledat nějaký z papírů z optiky, kde má dioptrie napsané, ale na 80% si myslím, že by mělo být mínus. A jestli se pletu, tak se omlouvám 🙂

robodracica
12. apr 2016

@trnka_8 Maš to ok.

mirka822
12. apr 2016

Tak se omlouvám, ale označuje se to opravdu plusem, takže to máš dobře 🙂

trnka_8
autor
17. apr 2016

Ďakujem 🙂 hneď som kľudnejšia 🙂

trnka_8
autor
27. apr 2016

No, tak som si po ne dnes šla a keď mi ich dala pani vyskúšať v predajni tak som nevidela žiaden problém. Akonáhle som však vyšla von a snažila sa cez ne pozerať počas pohybu ucítila som nerovnováhu a rovnako som si všimla, že objekty v diaľke sú značne rozmazanejšie. Takže to nakoniec bola chyba a pravdepodobne si budem musieť isť dať urobiť nové sklá. Samozrejme danej optike už nezaplatím ani cent navyše.

mirka822
29. apr 2016

Tento problém, ale můžeš mít v případě, že ti na čočkách udělali cylindry (dává se to v případě astigmatismu). Nikdy jsem je neměla, ale teď mi je dali, a i když jsem cítila při odchodu z optiky nerovnováhu, tak trochu mi utíkal chodník pod nohama a týden mě bolely oči, tak teď jsem spokojená. Oči si na to musely zvyknout a když teď vezmu staré brýle, kde cylindry nemám, tak je to hrozný 🙂 Tím ale nechci ospravedlňovat optiku, ve které ti brýle vyrobili, jen jsem ti chtěla vysvětlit, že se tohle může stát, i když jsou brýle vyrobené dobře 🙂