icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

zuzanah75
25. nov 2013

V nemocnici som bola tusim 4 dni, ale zalezi aj od kontroly, ako sa to hoji...

matulisa
27. nov 2013

Ahojte, mne vyberali mandle 22.11. T.j. 4 dni do zadu, z tych bolesti mám pocit, že sa zblaznim, neda sa to vydržať, doktorka mi povedala že max. 2 flectory denne, no ja beriem 4 - ráno, obed, večer, a jeden v noci, ja už nevládzem z tých bolestí, už neviem ako ďalej... Prvé dva dni po operácii úplne v pohode, no. teraz na umretie, poraďte co mam robiť, včera som si pozerala do krku, mám tam také diery ako pol palca, bolesti hrozné... Co ďalej, ako to prežiť?

matulisa
27. nov 2013

to tu naozaj nie je nikto, kto by ma podporil? idem sa z tých bolestí zblázniť, dnes 5 deň flectorov 6... nevládzem...

slzinka23
27. nov 2013

@matulisa AHOJ, ja viem aká je to bolesť. Mne mandle vyberali už pred cca asi 3 rokmi. Už by som to nikdy nechcela zažiť... Najhoršie sú tieto dni po tom... Tá bolesť.. žiadne jedlo len studený jogurt alebo zmrzlina... Žiadne sprchovanie teplou vodu, žiadne predkláňanie... len oddych... drž sa... nech ti to čím skôr prejde...

slzinka23
27. nov 2013

@maajka83 Ja som bola 1 noc... bola som na jednodňovej chirurgii v LM..

maajka83
27. nov 2013

@matulisa juuj, mna to este len caka! niekde som tu citala ze je dobre popijat repikovy caj, zevraj je dobre kloktat tantum verde. mam strach, ja sa bojim uz len ked mi idu pichat!

maajka83
27. nov 2013

@slzinka23 kolegyna bola v ZA a bola 8 dni, druha 5 a niekto aj menej, asi je to individualne. tak som zvedava.

kkati
27. nov 2013

@matulisa ja som mala najhoršie bolesti práve na 4-5deň po operácii, dovtedy mi v nemocnici pichali Novalgin a na domov mi dali Novalgin tabletky ale to už vôbec nezaberalo, až som plakala od bolesti, šla som za mojou obvod.dr. a tá mi dala tuším Aulin, no a potom to už bolo stále lepšie a lepšie. Podľa mňa, tým že som často brala Novalgin, už mi tak nezaberal..

matulisa
28. nov 2013

@kkati. Mne flector zaberá, len sa bojím že ho beriem veľa, však dúfam že tie bolesti začnú ustupovať... I keď mám pocit že odo dňa operácie je to stále horšie, veď druhý a tretí deň som bola v pohode, aj papať mi išlo, ale to čo prežívam teraz neprajem ani najhoršiemu nepriatelovi...

@maajka83 budem držať palce, každý to znáša inak, daj si vopred predpísať flector rapid - prášky, mne povedala lekárka že je to to najlepšie na bolesť. Neboj zvládneš to 🙂

matulisa
28. nov 2013

@maajka83 mňa operovali v piatok a v nedelu ma ráno pustili domov. Operovali ma v Nitre, doktor super, sestričky super 🙂 až na spolubývajucu - 77 ročná pani učiteľka, s ktorou bolo na nevydržanie, držím palce, kedy ideš?

slzinka23
28. nov 2013

@maajka83 mne vraveli,aby som kloktala so šalviovým čajom....aj ten je dobrý na zápaly...

loknicka
28. nov 2013

ahojte az mi zle prislo ked som si spomenula na tu bolest. a to kazdy povie ze len mandle... 🙂 nepoznam nikoho dospeleho kto by to dobre znasal. ja som bola na PN-ke mesiac a jedla som len bananovu zmrzlinu a hrncekovu francuzsku polievku - nic ine sa nedalo... schudla som 6 kil... okrem tabletiek mne dost pomohli studene obklady. a ked sa dalo po troske repikovy caj 🙂 drtzim palce vsetkym 🙂

kikuleenka
28. nov 2013

Ja mam zase opacny nazor ako @loknicka 🙂 nevravim, ze to bolo prijemne, ale dalo sa prezit, PN cca 2 tyzdne, ale ked som si pred jedlom dala nejake analgetikum, tak to slo...ja som si varila take neutralne neslane kase, zemiakovu, zeleninovu, privarky rozmixovane, zmrzky som nejedla, lebo ovocne ma stipalo, zato repikoveho vlazneho caju som vypila na litre uz v nemocnici aj doma, to zabera najlepsie (aj ten prijem tekutin na rychle hojenie aj ten repik proti zapalu). Mala som 27 rokov ked mi ich vyberali.

milito
28. nov 2013

@matulisa ja som bol 21.11 dnes mi to trocha prešlo mal som presne take iste stavy ako mas ty masaker ale dnes rano ako by utalo mensia bolest vodu som vypil asi 1l hned a pred tym bolest strasna to je 7 den od opoeracie a dufam ze uz to bude lepsie a lepsie ja pouzivam algifen a celkom zabera davam si 45 kvapiek kazde 4 hod. Nic je to masaker tie mandle žiadna sranda to není !!! 😉

matulisa
28. nov 2013

@milito v noci som bola hore každé 2 hodiny, už s plačom.... dnes ráno o 8 som si dala flector, žiadna úľava, vôbec som nejedla, o 12. ďalší flector, o 13. prišla úľava, tak som zjedla 1 miláčik, a trošku polievky... od posledného flectoru 3,5 hodiny a už nastupujú ukrutné bolesti... už nepreglgnem ani repíkový čaj... ☹ nevládzem... jediné čo ma teší, je že už skoro 4 kilá išli dole....
ako to zvládaš ty? .... aj mne každý povedal že "len mandle"... keby som vedela aké to bude, tak si to nikdy nedám operovať.... radšej umrieť...
aj ty máš v krku také krátery???

peny33
28. nov 2013

Ked pocujem slova-vyber krcnych mandli,je to pre mna nieco neopisatelne,proste trauma.Vsetko bolo ok,vyberali mi ich v celkovej anesteze,zobudila som sa ,par dni este polezala v nemocke a sla domov..Lenze,ked mi po 10tich dnoch z nicoho nic o polnoci zacala z rany z hrdla tiect krv,nebolo mi vsetko jedno,az kym neprisla sanitka v ktorej mi to uz ako tak zastavili,lenze ked som sa dostala k lekarovi opat sa mi ta krv odtial spustial a hodinu a pol mi tu ranu v hrdle dolova palil a ja uz z vycerpania som odpadavala a este ked po tej hiodije a pol palenia sa rozhodol,ze mi to bude sit,tak som mala dost,no tym najvacsim zazrakom,prave ked vzaj ihlu do ruky z rany prestala tiect krv a poslali ma na izbu si lahnut...Je to pre mna ten najhorsi zazitok,aky som kedy zazila a o par dni ma caka porod,no na ten sa normalne,ze tesim,lebo viem,ze uz nic horsie ako to s tym hrdlom ma v zivote urcite necaka🙂)

maajka83
28. nov 2013

@matulisa idem 3.12.

matulisa
28. nov 2013

@maajka83 budem ti veľmi držať palce 🙂

maajka83
28. nov 2013

@matulisa dakujem 🙂

berenka001
28. nov 2013

Ahojte, mne vyberali mandle krcne aj nosne naraz 8.10.2013 , strašne som sa toho bala, keď mi doktorka povedala ze musim ist na mandle len čo som vyšla z ordinácie som sa strašne rozplakala lebo ja sa bojim aj bratia krvi. Mam strach z ihiel a zo všetkého. V pondelok som prišla do nemocnice a v utorok rano pred deviatou ma brali na sálu. Robili mi to v celkovej anesteze koli tej nosnej mandli lebo to sa inak už anii nerobi. O pol 9 mi prišla pichnuť oblbovák aby som sa tak nebala, sama som si isla lahnuť na postel a odviezli ma na sálu, oblbovak mi ale vobec nezabral stale som sa bala a stale som myslela na to čo mi idú robiť. Prišli sme na sálu vyzliekla som si tričko a dali mi zelenu plachtu a isla som si lahnut na operacny stol, tam mi dali na hlavu este čiapku, potom mi do ruky napichli infuzku (tu ihlu ked som videla ach dlha a hruba) ale prežila som, no potom pri mna už prišiel anesteziolog a hovoril tam sestričke (ale bol to chlap :D) že nech mi tam da toho sedem mililitrov či take dačo splietal a že ma dať z toho čo zostalo otvorene a otvorit nove a doplnit, dal mi masku na tvar a tak som dychala , (predtym si tam zo mna ešte robili srandu chceli ma trošku odreagovať), zrazu mi vyprava že ake mam pekne veľké oči, ja mu na to že no strach ma veľké oči tak sa zasmial .zrazu sa na mna lepsie kukol a pyta sa ma že a ty si ešte pri vedomí šak si už mala davno spať, potom si všimol ze ten tam nedal celu tu davku ale iba z toho otvoreneho tak mu povedal že nech mi to okamžite tam prida, a odvtedy si nič nepametam. Potom som sa prebrala až na izbe na to ako mi sestrička davala čipku do zadku a misku a vreckovky mi dala pred usta a kazala mi vypluvat sliny a sem tam mi isla aj krv trosku. ale stale som bola velmi oťapená nič si poriadne nepametam potom som znova zaspala. na izbu ma doviezli pred jedenastou. ani neviem ako som prespala do tretej a zrazu bol už pri mne priatel. rana ma este ani tak nebolela dalo sa to prezit v pohode , kazali mi pit čaj čo mi doniesli tak som pila aj ked len po malych glgoch lebo to uz začinalo bolieť. večer mi dali ditiaden na spanie a pichli injekciu od bolesti. na druhy den rano tabletka aj injekcia od bolesti. cez den to uz zacalo dosť bolieť ale prežila som tak až večer o osmej mi pichli dalsiu injekciu, v noci som sa prebrala čo ma to bolelo ale znova som zaspala, no a štvrtok o desiatej som isla domov a hned ku mojej doktorke , ta mi predpisala flector ale maximalne som mohla dva za den tak som si dala vždy jeden rano a večer pred spanim. ale bolo to malo ked som si dala rano o siestej tak uz po druhej som mala hrozne bolesti nedalo sa mi ani rozpravat nic jest pit ani sliny prehltnut, ked som si dala vecer uz o druhej v noci to zacalo nenormalne boliet ze som az do rana uz nespala .. takto silne to bolo asi tak do utorka čiže tych 7 dni, potom som uz nebrala nic od bolesti , jest som jedla len jogurty a take aj to velmi malo, schudla som 5 kilov. a potom v sobotu uz som jedla na obed spagety :D uz som bola taka hladna ze som neodolala a odvtedy som jedla normalne..
U každeho je to ale iné každý bolesť znása inak, keď si na to teraz spomeniem nebolo to až take strasne ako ma vsetci strasili ze mesiac nebudem moct jest ze to bude ukrutna bolest a neviem co, ja som aj tak najvacsi strach mala z tolkych injekcii...
takže nemusis sa báť určite to zvládneš a potom to budeš brať s úsmevom.
Pri mne bol stáále priatel cez den aj v noci ked uz som bola doma, krasne sa o mna staral takže aj to mi pomohlo a chcela som byť statočná koli nemu. takže som to zvládla nakoniec celkom dobre si myslim 🙂

zuzanah75
28. nov 2013

S tym flectorom pozor, mne sa viac osvedcilo, davat si kazde styri hodiny pol sacku, tak som dokopy snazila nedat si viac, nez tri sacky za den, tak nejak mi to vychadzalo a nastastie zaberal. A tiez by sa nemal brat viac nez cca dva tyzdne myslim, predsalen, je dost silny. Je to urcite neprijemne a dva tyzdne som tomu rozhodne venovala, ale potom sa to odrazu zlepsilo nastastie, aj ked som uz tiez zacala pomaly zufat... tak vam drzim palce, nech to dobre dopadne a bolesti pominu!

turga
28. nov 2013

Ahojte, tak ako som si tu citala vase prispevky, som sa rozhodla vam prispiet moji skusenostami. Krcne mandle mi vyberali v lokalnej anesteze, trvalo to necelych 10 minut a bolo po celej operacii. Previezli ma zo saly na izbu, ziadne lieky od bolesti mi nevadali po cely cas co som bola v nemocnici, a ani potom som ziadne lieky na bolest neuzivala. Prvy den som mohla resp. musela nasilu len pit caj, nic jest, lekari mi zakazali jest aj zmrzlinu a po 4 dnoch ma pustil domov. Co som tu citala vase skusenosti tak mi to pride ako keby vas operovali nejaky masiari, ked ste mali take velke rany ako tu niektore popisujete a este ktomu take neskutocne bolesti. A to musim povedat ze ja som obzvlast citliva na bolest, vsetko ma boli viac ako ostatnych ludi, moj tato mi vzdy hovoril ze som ako z hovna upatlana. Do dvoch tyzdnov som bola fit ako keby som na ziadnej operacii ani nebola.

milito
29. nov 2013

@matulisa ja az taku bolest nemam aku mas ty ale mne zaberal algifen celkom dobre po nom som sa hned najedol a vypil 1l vody kazde 4h. som ho bral. teraz ho uz berem iba rano na obed a vecer trocha sa to zlepsilo a dufam ze sa to bude iba zlepsovat! Kratery nemam iba biele povlaky co sa to hoji a ja som schodol uz 8kg a zvladam to ako sa da ale uz je to aj na mna trochu vela zjedol by som uz vselico chute nehorazne ale dufam ze aj to pride coskoro !!! Drzim prsty vsetkym co su po operacii krcnych mandli !!!! 😠

matulisa
29. nov 2013

@milito fúha, mne dnes predpísala lekárka algifen, každých 6 hodín 15kvapiek, no dala som si 40kv. a zjedla som až 1/4 jogurtu, vody za celý deň vypijem tak 2dcl. ja už na jednej strane nemám povlaky vôbec, len dieru.... dnes som sa vážila 4kg dolu... ale mne nejde piť a prehĺtať, ako je možné že vypiješ 1 l vody? bol si už aj na kontrole? ja mám ísť v pondelok t.j. po 10dňoch... som zvedavá...
!!! Aj ja držím palce všetkým, nech to prežijeme !!!

andreapavlincova
30. nov 2013

ahoj, ja som bola na odstraneni mandli tento rok. tak nejak som sa cez viacerych lekarov dostala az tam. ale pre mna to bola vlastne velika ulava a na operaciu som sa skor tesila, nez zeby som sa bala. Najma bola haluz injekcia-oblbovak, to som si potykala i s anesteziologom :D S mandlami som mala problem vlastne od mala. Zapal mi sadol i na srdce, tak som zvedava, ci po vybrani mandli sa mi i toto zlepsi, ako mi vraveli lekari. Zakrok prebiehal u mna v anestezii, bolo to na pohodu, aj ked samozrejme nejaka ta obava v mojej hlave bola, no nebolo to nic vazne a nemala som sa vlastne coho bat. V podstate som to mohla podstupit uz davno, no mala som viacerych ORL lekarov a ti mi len predpisovali antibiotika, z ktorych mi bolo hrozne spatne. Inak ak mozem poradit, vezmite si so sebou probiotika, ja som mala biopron9premium to je urcene priamo k antibiotikam a spokojnost. lepsie mi bolo jest to s tymi tbl, pretoze po tolkych antibiotikach, co do mna pchali i v nemocnici, takto mi bolo lepsie. a inak probiotika vam samozrejme v nemocnici nedaju! No, pri operacii mi zistili, ze mam pod mandlami abscesy, takze mi museli vziat i nejake to tkanivo naviac. Teraz mi uz je dobre, ale prve mesiace jak som mala tzv. dieru v krku, tak mi bolo stale tzv. akoby na vracanie. Viem,je to viac taka kozmeticka vada, ale hrozne ma tesi, ze uz tie mandle nemam, netvoria sa mi capy a nepachne mi z ust, za co som sa hambila 😒 Ak sa budete rozhodovat,ci ist, rozhodne nerozmyslajte prvotne o strachu, ale o tom, co by bolo, keby ste tie mandle nemali ;)

milito
30. nov 2013

@matulisa Na kontrole som bol po tyzdni a teraz zasa idem po tyzdni u mna je to uz celkom pohoda dnes som jedol polievku (nerozmixovanu) fazulicu a dvakrat som si nalozil 🙂 aj s maskom trocha to boli pri prehltani ale da sa to vydrzat. Musis vela vody pit aspon 1.5l denne ja stale tolko vypijem viem ze to boli ale neda sa inak. Povlaky stale este mam ale uz nie tolko ako na zaciatku. Zajtra uz budem v polke liečenia aspon dufam 😉 . Dufam ze uz aj ty sa mas lepsie kazdym dnom!!!

matulisa
30. nov 2013

@milito už je lepšie, včera od ráno do tej 15:00 úplne v pohode... už aj viac vody, v noci iba raz hore... dnes som ráno papkala mäkkú striedku z chleba s maslom, 8 deň po operácii začína byť v pohode (musím zaklopať 🙂 ) už som našla aj tú správnu kombináciu - 1/2 sáčku flektoru zhruba každé 4 hodiny.. v noci už nie... dnes som už aj celkom normálne rozprávala... začínam sa usmievať 😅
Som rada že aj tebe je už lepšie!

milito
30. nov 2013

Tak sme uz dufam na dobrej ceste ze to bude lepsie a lepsie aj ty sa tesis ako sa poriadne naješ lebo ja strasne uz sa neviem dockat ani neviem co si dam prve ci rezen alebo pizzu ale nech to je hlavne teple jedlo a nie vlazne neznasam vlazne a studene obedy 🙂 . o.k tak sa drz !!! 😎

matabah
30. nov 2013

@maajka83 ja som bola tento rok v marci a tak ako mi aj hovorili,že sa to dá,tak sa aj dalo...len mi to umrtvili,vybrali,a bolo všetko ok...akurát na 4.5....den to bolelo naozaj velmi,no mne ten flector voobec nezaberal,tak sme volali mojej Dr.,ktorá mi pichla každý den injekciu,takú,ako pichajú v nemocnici(tiež obsahuje tú látku,ako flector,len mne prášok vobec nezaberal)a ešte som ich mala doma tie injekcie a keby bolo treba cez víkend,tak by som zbehla na pohotovost,nech mi pichnuu,ale to už nebolo treba...a na noc som mala čípky,sú v červenom obale( indometacin) a prespala som celúú noc!!!asi na desiaty den som v noci zalaslala a pustila sa mi krv z pravej strany,ale studené obklady a kloktanie to v pohode zastavili.....
najlepšie sa mi jedol uvarený zlatý klas - taký riedky s minimom cukru a repík ten pozor,lebo velmi to vysúša,ked už sa to tak po týždni začína riadne hojit....radšej čistá voda!!!a naozaj donutit sa veeela popíjat...neboj,zvládnes to a odvtedy som ja nebola chorá...tak držím paste...ked bude boliet,pýtaj si tie injekcie ešte v nemocnici,nech ti poredpíšu....každý normálny doktor to pochopí,dospelý to horšie znášajú,ako deti..máme ich ovela vačšie tie mandličky🙂drž sa!a daj vediet potom!!!

matulisa
30. nov 2013

@milito tak na teplé jedlo sa asi najviac teším ako ty, ja to vidím na rezeň a horúcu slepačiu polievku, a tych 5 kilov čo sa mi podarilo uz schudnúť budu 1-2 späť. 🙂